
قانون جدید سختی کار
در این صفحه اخبار مربوط به مشاغل سخت و زیانآور و مراحل تصویب آییننامهها و بخشنامههای مرتبط با این مشاغل اطلاعرسانی میشود.
کارهای سخت و زیانآور چه هستند؟
کارهای سخت و زیانآور کارهایی هستند که در آنها عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی، بیولوژیکی محیط کار غیر استاندارد است و در اثر اشتغال بیمه شده تنشی به مراتب بالاتر از ظرفیتهای طبیعی (جسمی و روانی) در وی ایجاد میشود که نتیجه آن بیماری شغلی و عوارض ناشی از آن باشد. مشاغل سخت و زیانآور به دو گروه تقسیم میشوند:
- مشاغلی که صفت سخت و زیانآوری با ماهیت شغلی وابستگی دارد اما میتوان با به کارگیری تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی مناسب توسط کارفرما سختی و زیانآوری آنها را حذف کرد.
- مشاغلی که ماهیت سخت و زیانآور دارند و با به کارگیری تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی توسط کارفرما، صفت سخت و زیانآوری آنها کاهش مییابد اما کماکان سخت و زیانآوری آنها حفظ میشود.
علاوه بر کارهای سخت و زیانآور مشخص شده طبق مصوبات شورای عالی حفاظت فنی و موارد تایید شده توسط کمیتههای استانی، موارد زیر نیز سخت و زیانآور شناخته میشوند:
- مشاغلی که در ندامتگاهها و زندانها به طور مستقیم با زندانی ارتباط دارند.
- مشاغلی که در مراکز رواندرمانی به طور مستقیم با بیماران روانی مرتبط هستند.
- خبرنگاری که مصادیق آن با تایید کمیته بدوی موضوع ماده (۸) تعیین میشود.
شرایط بازنشستگی در مشاغل سخت و زیانآور
براساس قانون، بیمهشدگان در مشاغل سخت و زیانآور با داشتن ۲۰ سال متوالی و ۲۵ سال متناوب میتوانند از مستمری کامل بازنشستگی برخوردار شوند. همچنین در صورتی که بیمهشدگان قبل از رسیدن به سن مقرر با کمتر از (۲۰) سال سابقه خدمت دچار فرسایش جسمی و روحی ناشی از اشتغال در کارهای سخت و زیانآور شوند با تائید کمیسیونهای پزشکی (موضوع ماده ۹۱ قانون تامین اجتماعی) با هر میزان سن و سابقه خدمت از مزایای قانونی برخوردار خواهند شد.
لینکهای مفید و کاربردی
سوالات متداول
چنانچه بین پرداخت حق بیمه در مشاغل سخت فاصله افتاده باشد متناوب محسوب میشود و فرد بیمه شده باید ۲۵ سال سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشد تا مشمول بهرهمندی از مزایای بازنشستگی در مشاغل سخت شود.
هر سال سابقه پرداخت حق بیمه در کارهای سخت و زیانآور با ضریب (۱.۵) سال محاسبه خواهد شد. برای اطلاع از جزئیات بیشتر، اینجا کلیک کنید.