آشنایی با شغل
تهیه کننده

آشنایی با شغل تهیه کننده

تهیه کننده نقش مهمی را در صنعت سینما، تئاتر، رادیو و تلویزیون ایفا می‌کند. تهیه کننده با بخش عملی و تجاری پروژه سر و کار دارد و مسئول تهیه و تدارک ابزار و شرایط مورد نیاز کارگردان و بازیگران است.

 

 

کار تهیه کننده چیست

تهیه‌کننده در کل فرآیند فیلم و برنامه‌سازی از توسعه تا تکمیل پروژه نقش دارد. او شرایط فیلم‌سازی را از راه‌اندازی، هماهنگی، تهیه بودجه و به کارگیری افراد کلیدی  را فراهم می‌کند.  در سینما تهیه کننده مسئول تامین مالی پروژه است اما در تلویزیون معمولا برنامه‌ها به صورت سفارشی ساخته می‌شوند و تامین مالی از وظایف اصلی تهیه کننده نیست. تهیه کننده باید فرآیند تولید را از ابتدا تا انتها مدیریت و همه منابع لازم را سازماندهی کند. بر خلاف فیلم‌سازی سینمایی که در آن وظیفه مهم تشکیل فرم و ساختار فیلم متکی به دانش و خلاقیت کارگردان است در فرایند برنامه‌سازی رادیویی و تلویزیونی کلیدی‌ترین نقش را تهیه کننده اجرا می‌کند.

 نقش تهیه کننده عمدتا مالی و تشکیلاتی است. او اولین و مهم‌ترین کسی است که وارد چرخه تولید فیلم و آخرین کسی است که از آن خارج می‌شود. یعنی از ابتدای مراحل برنامه‌ریزی تا انتهای مراحل تولید، پخش و تبلیغات حضور دارد و آن را سرپرستی می‌کند. او کسی است که به شیوه‌های مختلف به یک فیلم‌نامه دست می‌یابد و تصمیم نهایی را درباره آن می‌گیرد. پس از آنکه فیلم‌نامه مورد تائیدش  قرار گرفت پروژه فیلم‌سازی آغاز می‌شود. تهیه کننده رابط میان استودیو یا اداره سفارش دهنده پروژه با دیگر عوامل و هنرمندان است.  او باید مخارج مالی پروژه را به گونه‌ای مدیریت کند که بتواند رضایت سرمایه‌گذاران را جلب و اطمینان  دهد که هنرمندان   قابلیت تولید مطلوب و با کیفیت فیلم یا سریال را دارند و می‌توانند پروژه را به سرانجام برسانند.

ساعت کاری تهیه کننده بسته به نوع پروژه معمولا طولانی و نامنظم است. کار کردن به صورت مستقل و قراردادی در این شغل بسیار رایج است. محل کار تهیه کننده معمولا در دفتر کاری است و برخی اوقات نیز باید به استودیوها و محل پروژه سر بزند.

وظایف تهیه کننده

بسته به اینکه او در چه حوزه‌ای مسئولیت تهیه کنندگی را بر عهده گرفته است، وظایفش کمی متفاوت است. تهیه کنندگی در تئاتر، تلویزیون، سینما و رادیو شباهت‌ها و تفاوت‌های زیادی دارد. در زیر به مهم‌ترین وظایف یک تهیه کننده اشاره می‌شود:

  • تصمیم‌گیری درباره اینکه کدام پروژه تولید شود یا تولید برنامه‌ای بر مبنای ایده شخصی
  • خواندن فیلم‌نامه و تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی درباره آن
  • تهیه منابع مالی برای پروژه یا یافتن سرمایه‌گذار
  • تبادل برنامه‌های ساخته شده با ایستگاه‌های تلویزیونی و رادیویی
  • ارزیابی منابع مورد نیاز به منظور تامین ابزار، پول و امکانات مورد نیاز در زمان مورد نظر
  • تهیه جدول زمان‌بندی برای اجرای پروژه
  • به کارگیری همه منابع فنی لازم و خدمات پشتیبانی
  • استخدام کارکنان فنی و بازیگران و همکاری با کارگردان برای هرچه بهتر انجام شدن کارها
  • ویرایش فیلم‌نامه (درصورت نیاز و صلاحدید با هماهنگی کارگردان و فیلم‌نامه‌نویس)
  • اطمینان حاصل کردن از اینکه فرآیند تولید مطابق با برنامه زمان‌بندی و بودجه پیش رفته است
  • بر عهده داشتن مسئولیت کلی کیفیت تولید

مهارت و دانش مورد نیاز شغل تهیه کننده

  • داشتن اطلاعات کافی درباره فرآیند تولید و حوزه‌ای که فعالیت می‌کند (رادیو، تلویزیون و سینما)
  • مهارت‌های ارتباطی عالی زیرا تهیه کننده برای انجام شدن بهتر کارها نیاز دارد با افراد زیادی کار کند
  • خلاقیت برای افزایش کیفیت فیلم و کاهش هزینه‌ها
  • مهارت خوب در ارائه مطالب و انجام مذاکره همچون مذاکره با سرمایه‌گذاران، مدیران رادیو و تلویزیون، سینماداران و همه کسانی که در پروژه برنامه‌سازی به نوعی دخیل هستند
  • توانایی رهبری و مدیریت
  • مهارت عالی در برنامه‌ریزی و سازماندهی
  • مهارت‌های مالی و مدیریت بودجه زیرا بسیاری  از تهیه کنندگان بزرگ مشاوران مالی و تیم حسابداری ویژه برای هر پروژه دارند
  • اعتماد به نفس، جسارت و انگیزه

بازار کار و آینده شغلی تهیه کننده

تهیه کننده یا برنامه‌ساز می‌تواند به صورت قراردادی با شرکت‌های تولید فیلم یا تلویزیون کار کند. و با کسب تجربه کافی می‌تواند شرکت‌های تولید فیلم تاسیس کند. البته اغلب تهیه‌کنندگان سوابق و تجارب زیادی در حوزه سینما و تلویزیون دارند و پس از کسب تجارب متعدد وارد شغل تهیه کنندگی شده‌اند.

اما تهیه کنندگی و برنامه سازی در رادیو و تلویزیون از نوسانات کمتری برخوردار است و در راستای سیاست‌های کلان صدا و سیما حرکت خواهد کرد. صدا و سیما در سال‌های اخیر رشد بسیار زیادی در توسعه شبکه‌ها و کانال‌های رادیویی و تلویزیون داشته و برای رقابت با سایر شبکه‌ها نیازمند ادامه همین روند رشد و توسعه است. لذا پیش‌بینی می‌شود برنامه‌سازی و تهیه‌کنندگی در این بخش در سال‌های آتی همراه با رشد باشد.

 

شخصیت‌های مناسب شغل تهیه کننده

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم‌ترین این عوامل ویژگی‌های شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ‌های شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمی‌توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ‌های شخصیتی خاصی در این شغل موفق می‌شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ‌های شخصیتی که برای این شغل معرفی می‌شوند، عموما این کار را بیشتر می‌پسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته‌اند.

 

برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید

 

لطفا سوالات و نظرات خود را بیان کنید

ثبت پاسخ