آشنایی با شغل
فیلم‌نامه‌نویس

آشنایی با شغل فیلم‌نامه‌نویس

فیلم‌نامه‌نویس به داستان‌ها و ایده‌ها  برای ساخت فیلم‌های سینمایی و تلویزیونی، انیمیشن، برنامه کودک و بازی‌های کامپیوتری جان می‌بخشد.

 

 

کار فیلم‌نامه‌نویس چیست

فیلم‌نامه داستانی مصور است که آغاز، میان و پایان مشخصی دارد. قوت و استحکام هر فیلم به فیلم‌نامه آن است که از عناصر اصلی داستان، طرح یا ساختار، صحنه، شخصیت و گفتگوها تشکیل می‌شود. داشتن تجربه و انجام مطالعه و تحقیق در نوشتن فیلم‌نامه‌های موفق بسیار موثر است. حتی گاهی مطالعه و تحقیق زیاد می‌تواند کمبود تجربه را پوشش دهد. فیلم‌نامه‌نویس باید به نوعی مردم‌شناس و جامعه‌شناس باشد. باید در دل جامعه برود و از آن ایده بگیرد. ایده‌پردازی اساس یک فیلم‌نامه است و بر پایه فکر، قوه تخیل و تجسم فیلم‌نامه‌نویس شکل می‌گیرد. بسیاری از کارگردانان  فیلم‌نامه نیز می‌نویسند و فقط فیلم‌نامه‌های خود را کارگردانی می‌کنند.

فیلم‌نامه‌ها توسط تهیه کننده انتخاب و از فیلم‌نامه‌نویس خریداری می‌شود. همچنین گاهی تهیه کننده از فیلم‌نامه‌نویس می‌خواهد ایده، رمان یا داستانی واقعی را به فیلم‌نامه تبدیل کند. در برخی موارد تهیه کنندگان خواهان  فیلم‌نامه ارزان و گیشه‌پسند مانند بسیاری از فیلم‌های کمدی امروزی هستند و این آسیبی در این حوزه  است زیرا نخست به مرور باعث می‌شود بسیاری از فیلم‌نامه‌نویس‌ها به سمت نوشتن فیلم‌نامه‌های بی‌محتوا بروند تا بتوانند آثار خود را بفروشند. دوم آنکه به مرور فیلم‌نامه‌های خوب و پرمحتوا و نویسندگان‌شان بهای خود را از دست خواهند داد. از آنجا که فیلم‌نامه پایه و اعتبار فیلم است و آثار بارز و عمیقی روی مخاطبان می‌گذارد، لزوم توجه بیشتر به این حرفه و رفع مشکلات آن بسیار احساس می‌شود.

چون معمولا فیلم‌نامه‌نویس به صورت مستقل کار می‌کند، زمان کاری منعطفی دارد. اگر چه افرادی که در شرکت‌ها استخدام شده‌اند یا به صورت گروهی با همکاران خود همکاری دارند، باید زمان‌شان را با دیگران هماهنگ کنند. محل کار فیلم‌نامه‌نویس در دفتر کار یا خانه است.

وظایف فیلم‌نامه‌نویس

  • بررسی و بحث راجع به ایده‌ها و موضوع‌ها
  • ایجاد صحنه‌ها و شخصیت‌های باورپذیر در فیلم‌نامه
  • نوشتن و تهیه نسخه نهایی فیلم‌نامه
  • تهیه خلاصه‌ای از ایده‌ها و فروش آن‌ها به تهیه‌کنندگان و کارگردانان
  • بازخورد گرفتن درباره پیش‌نویس اولیه کار از تهیه کنندگان و ویرایش‌گران فیلم‌نامه
  • نوشتن مجدد یا اصلاح فیلم‌نامه در صورت لزوم

مهارت و توانمندی‌های مورد نیاز فیلم‌نامه‌نویسی

  • داشتن اشتیاق زیاد و توانایی عالی در نوشتن زیرا علاقه و استعداد ذاتی از مهم‌ترین عوامل در موفقیت هر فیلم‌نامه‌نویس است
  • تخیل و خلاقیت زیرا پایه و اساس نویسندگی بر مبنای تخیل و خلاقیت نویسنده بنا شده است
  • آگاهی از اصول و مبانی فیلم‌نامه‌نویسی و آگاهی از تکنیک‌های فنی سینما
  • تمرکز و دقت برای در نظر گرفتن کوچک‌ترین موارد و اتفاقات در روند فیلم‌نامه
  • انتقادپذیری در برابر فیلم‌نامه‌نویسان دیگر، سایر عوامل فیلم‌سازی، خبرنگاران و منتقدان
  • صبر و تحمل برای کنار آمدن با ناکامی‌ها و ناامیدی‌هایی که در روند نوشتن فیلم‌نامه ممکن است برایش اتفاق بیافتد. مانند طولانی شدن زمان ایده‌پردازی یا دچار شدن به ایست فکری برای مدتی

تحصیلات، آینده شغلی و فرصت‌های شغلی فیلم‌نامه‌نویس

برای ورود به شغل فیلم‌نامه‌نویسی اصلی‌ترین عامل داشتن علاقه و استعداد است. کسب تجربه، انجام مطالعات و تحقیقات لازم و داشتن تحصیلات دانشگاهی بسیار کمک می‌کند. فارغ‌التحصیلان رشته ادبیات نمایشی یا گرایش فیلم‌نامه‌نویسی رشته سینما به شغل فیلم‌نامه‌نویسی روی می‌آورند. افراد تازه کار با نوشتن چندین فیلم‌نامه خوب و پیدا کردن تهیه کننده‌ می‌توانند به صورت مستقل وارد شغل فیلم‌نامه‌نویسی شوند. البته تعدادی از فیلم‌نامه‌نویسان هم در استخدام شرکت یا سازمان هستند و برای آن‌ها می‌نویسند. فیلم‌نامه‌نویس معمولا به صورت مستقل کار می‌کند و فیلم‌نامه‌های خود را به تهیه‌کنندگان مختلف می‌فروشد. در برخی موارد در صورت نیاز به حضور فیلم‌نامه‌نویس، در روند پروژه فیلم‌سازی با تهیه کننده همکاری می‌کند. تعدادی از فیلم‌نامه‌نویسان در صدا و سیما یا شرکت‌های خصوصی مرتبط استخدام می‌شوند.

شخصیت‌های مناسب شغل فیلم‌نامه‌نویسی

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم‌ترین این عوامل ویژگی‌های شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ‌های شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمی‌توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ‌های شخصیتی خاصی در این شغل موفق می‌شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ‌های شخصیتی که برای این شغل معرفی می‌شوند، عموما این کار را بیشتر می‌پسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته‌اند.

 

برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید

 

ای استخدام

از تجربیات دیگران استفاده کنید!

مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمون‌های استخدامی سازمان‌های مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.

۳۴ نظر برای آشنایی با شغل فیلم‌نامه‌نویس

  • م
    محمد طوسیلن
    ۱۸ بهمن ۱۴۰۲، ۰۳:۰۷
    سلام بنده به مشاور یا مشورت در موضوع فیلمنامه ای که نوشتم‌میخواستم
    • ن
      نگار
      ۲۹ آذر ۱۴۰۲، ۲۰:۱۴
      با سلام و وقت بخیر
      در رابطه با فیلمنامه نویسی شرایط سنی خاصی وجود دارد؟ و باید مدرک خاصی داشت؟
      من 14 سالمه و در این زمینه بسیار استعداد دارم اما دوره ندیدم و مدرک هم ندارم ، آیا با این شرایط می توانم فیلم نامه نویس شوم؟
      • m
        mahela
        ۲۸ مرداد ۱۴۰۲، ۲۳:۵۵
        سلام من تا سوم راهنمایی بیشتر درس نخوندم اما تا دلتون بخواد داستان نوشتم از کوتاه بیگر تا بلند،از طریق اینستا با یه نفر آشنا شدم ولی چون باگ داشت کل پیجم پرید هر کاری لازم باشه انجام میدم فقط به من کمک کنید تا بتونم با یک کارگردان خوب تماس داشته باشم لطفا کمکم کنید
        • پشتیبان سه
          ۲۹ مرداد ۱۴۰۲، ۰۰:۰۹
          با سلام
          کارجوی گرامی، جهت آغاز مسیر شغلی خود می‌توانید به سادگی و با چند کلیک در سایت «ای استخدام» ثبت نام نمایید. ابتدا برای ثبت نام اینجا کلیک کنید. سپس مراحل و بخش‌های خواسته شده را تکمیل کنید.پس از تکمیل ثبت نام در سایت، از طریق بخش جستجوی آگهی اقدام به آغاز جستجو در میان موقعیت‌های شغلی متنوع موجود در سایت کنید.
          در فرایند جستجو چندین فیلتر مختلف برای سهولت جستجوی شما قرار داده شده است. با استفاده از این فیلترها می‌توانید:
          - استان و شهر
          - رشته تحصیلی
          - موقعیت شغلی
          - نوع قرارداد
          و... را به راحتی انتخاب کرده و برای موقعیت شغلی خود رزومه ارسال کنید.
          • م
            مسعود
            ۱۰ مهر ۱۴۰۳، ۱۴:۰۶
            سلام دوست من شمابرای اینکه بتونیدباکارگردانان درارتباط باشیدنیازی نیست به کسی درخواست کنید..مطمعن باشیداگرکارتان خوب باشدخودشان دنبال شمامی آیند..ولی برای این کاراول بایدشناخته شده باشید..یعنی داستانهایی که مینویسیدجوری باشدکه مخاطب جذب کند..تنهااینستاگرام نیست..شمابرای اینکه بدونیدفن های داستان نویسی رارعایت میکنیدوداستانهایتان جذاب وپرمحتواست کافیست بانشریات مثلاروزنامه های کثیرالانتشاریامجله های پرفروش صحبت کنیدوداستانهایتان را چه کوتاه چه بلندبه نشریات یادفاترچاپ یا سرمجله هابدهیداگرباچاپ داستانتان موافقت کردندکه بایدامیدوارشویدومطمعناباچندبارچاپ داستانهایتان خودکارگردانهابه دنبالتان می آیندوسلام

          لطفا سوالات و نظرات خود را بیان کنید

          ثبت پاسخ