آشنایی با شغل
کارگردان

آشنایی با شغل کارگردان

اگر تخیل خوبی دارید، به سینما علاقه‌مندید و توانایی هدایت افراد در مسیر خلاقانه خود را دارید، این شغل برای شما مناسب است.

 

 

کارگردان کیست

کارگردان مسئول اصلی ساخت برنامه‌های تلویزیونی و فیلم‌ها است. او تیمی از افراد با نقش‌های متفاوت را رهبری می‌کند از این‌رو باید خلاقیت، دانش فنی لازم، مهارت‌های سازماندهی و  ارتباطی خوبی برای مدیریت فرآیند تولید اثر سینمایی داشته باشد و بتواند به خوبی برنامه‌ریزی و تصمیم گیری کند. همچنین در مدیریت زمان و بودجه نیز باید متبحر باشد. هدف اصلی او گرفتن تصمیمات خلاقانه برای هدایت ادامه جریان فیلم است.

کارگردان  بیشترین مسئولیت را در قبال تصویر و صدای فیلم دارد. او کسی است که ساخت فیلم را بر عهده دارد و معمولا شکل نهایی و فکر نهفته در آن از اوست. در سال‌های آغازین تاریخ فیلم‌سازی، نقش کارگردان به اندازه‌ای نبود که بعدها مهم و تاثیرگذار شد زیرا ساختار فیلم‌ها بسیار ساده و به دور از هر گونه پیچیدگی بود. با گسترش سینما و توسعه فیلم‌سازی، لزوم حضور شخصی که بر کل فیلم نظارت داشته باشد و آن را از جهت فنی و هنری رهبری کند، بیشتر احساس شد و به این ترتیب کارگردان به چهره‌ای شاخص و فردی مهم در عرصه فیلم‌سازی بدل شد. کسی که فکر، دیدگاه و خلاقیت خود را در فیلم‌ها اعمال می‌کرد.

در برخی از پروژه‌ها خود کارگردان فیلم‌نامه‌نویسی و تهیه‌کنندگی می‌کند. گاهی در فیلم‌های مستند یا تولیدات با بودجه محدود نیز کارهای فیلم‌برداری و صداگذاری را خود کارگردان انجام می‌دهد. او بیشترین زمان کاری خود را هنگام فیلم‌برداری سپری می‌کند که این ساعات بسیار متغیر و متنوع است. گاهی نیز در شب‌ها و تعطیلات باید مشغول به کار باشد. محل کار او معمولا یا در استودیو یا سر صحنه فیلم‌برداری است. گاهی نیز باید به سفرهای کاری کوتاه و بلند مدت برود.

مسئولیت‌ها و وظایف کارگردان

  • ملاقات با تهیه‌کنندگان زیرا تهیه‌کننده مسئول فراهم آوردن امکانات و شرایط مورد نیاز کارگردان است و با کارگردان نسبت به سایر عوامل از ابتدا تا انتهای پروژه بیشترین ارتباط  را دارد.
  • مستند کردن فیلم‌نامه یا ایده در همکاری با فیلم‌نامه‌نویس. البته در بسیاری از مواقع خود کارگردان نسبت به نوشتن فیلم‌نامه اقدام می‌کند.
  • آماده‌سازی فیلم‌نامه برای تبدیل به تصاویر متعدد فیلم
  • تصمیم درباره چگونگی آغاز تولید و تعیین محل فیلم‌برداری
  • برنامه‌ریزی زمان‌های فیلم‌برداری و تدارکات لازم برای پیش‌برد هرچه بهتر عملیات ساخت
  • انتخاب و استخدام بازیگران و عوامل فیلم از جمله فیلم‌بردار، صدابردار، منشی صحنه و سایر عوامل ساخت فیلم
  • هدایت و راهنمایی عوامل فنی به منظور ایجاد هماهنگی و یکپارچگی در ساخت فیلم
  • هدایت  و راهنمایی بازیگران که بیشترین زمان کارگردان صرف این موضوع می‌شود و لذا موفقیت و عدم موفقیت یک فیلم نیز تا حد بسیار زیادی به خوب انجام شدن این وظیفه کارگردان برمی‌گردد.
  • نظارت بر تدوین نسخه نهایی فیلم

مهارت و دانش مورد نیاز کارگردان

  • خلاقیت و تخیل و شناخت سینما و بازیگری
  • مهارت ارتباطی خیلی خوب برای برقراری ارتباط مناسب با بازیگر، تهیه کننده، فیلم‌بردار، صدار بردار، مخاطبان و همه کسانی که قبل، حین و بعد از یک پروژه فیلم‌سازی در ارتباط با کارگردان هستند.
  • توانایی رهبری و ایجاد انگیزه در افراد زیرا کارگردان فیلم همچون مدیر عامل یک شرکت یا فرمانده یک گروه نظامی عمل می‌کند و موفقیت و شکست یک پروژه سینمایی تا حد زیادی به او بستگی دارد.
  • مهارت عالی در سازماندهی و برنامه‌ریزی
  • ابتکار و توانایی حل مساله زیرا موانع بسیار زیادی بر سر راه یک پروژه فیلم‌سازی وجود دارد. از خصوصیات اخلاقی متفاوت هر یک از بازیگران گرفته تا  تامین بودجه مورد نیاز برای ساخت فیلم و توافق با تهیه کننده باید توسط کارگردان حل و فصل شود.
  • توانایی تصمیم‌گیری
  • مدیریت خوب زمان و بودجه
  • حفظ آرامش در شرایط فشار
  • اطلاع از مباحث سلامت و ایمنی در کار
  • توان جسمی مناسب زیرا بخش قابل توجهی از عملیات ساخت فیلم در خارج از استدیو و محیط‌های شهری، روستایی و حتی کوهستانی است و کارگردان باید توان مناسب برای انجام پروژه را در هر جایی داشته باشد.

تحصیلات، فرصت‌های شغلی و بازار کار کارگردان

برای ورود به این شغل حتما نباید تحصیلات دانشگاهی داشت. افرادی که مایل به کسب مدرک دانشگاهی باشند، می‌توانند با قبولی در آزمون سراسری دانشگاه‌ها در رشته کارگردانی تحصیل کنند. افرادی هم که نمی‌خواهند مدرک دانشگاهی کسب کنند می‌توانند از راه کارآموزی در این شغل، مطالعات مستمر و کسب تجارب عملی به این حوزه وارد شوند. کارگردان به صورت مستقل و به شکل قراردادی با سازمان‌ها و شرکت‌های تهیه‌کننده فیلم دولتی و خصوصی کار می‌کند. همچنین در صورت داشتن منابع مالی، ایده‌ها و پروژه‌های مورد نظر خود را کارگردانی و تولید می‌کند. رقابت برای انعقاد قراردادهای مستقل و تامین مالی در این حوزه بسیار شدید است.

شخصیت‌های مناسب شغل کارگردان

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم‌ترین این عوامل ویژگی‌های شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ‌های شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمی‌توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ‌های شخصیتی خاصی در این شغل موفق می‌شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ‌های شخصیتی که برای این شغل معرفی می‌شوند، عموما این کار را بیشتر می‌پسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته‌اند.

 

برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید

 

ای استخدام

از تجربیات دیگران استفاده کنید!

مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمون‌های استخدامی سازمان‌های مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.

۶ نظر برای آشنایی با شغل کارگردان

لطفا سوالات و نظرات خود را بیان کنید

ثبت پاسخ