آشنایی با شغل گفتار درمانگر
اگر به حوزه علم و سلامت علاقه زیادی دارید و میتوانید با افراد مختلف کنار بیایید، این شغل برای شما مناسب است.
کار گفتاردرمانی چیست
برقراری ارتباط با دیگران یکی از نیازهای اصلی هر انسانی است. سخن و گفتار ابزار برقراری این ارتباط است. وجود هر گونه مشکل و اختلال در گفتار هر فرد، باعث ایجاد خدشه به روابط اجتماعی و در نهایت صدمات روحی و روانی شدید برای او میشود. گفتار درمانی راهی برای رفع هر گونه مشکلات زبانی و گفتاری است و به ارزیابی، تشخیص و درمان انواع اختلالات گفتاری و زبانی میپردازد.
متخصص گفتار درمانی یا گفتار درمانگر به شناسایی مشکلات ارتباطی و گفتاری مراجعان میپردازد و به کمک شیوهها و روشهای گفتار درمانی (بدون دارو) این مشکلات را درمان میکند. اختلالات گفتاری شایع شامل لکنت، اختلالات تولید(اختلال در تلفظ صداها)، اختلالات صوتی، تاخیر در رشد گفتار و زبان، اختلال در بلع، اختلالات گفتاری ناشی از فلج مغزی، کمشنوایی، سکتههای مغزی هستند.
گفتار درمانی در واقع کاری گروهی است. زیرا متخصص گفتار درمانی معمولا برای رسیدن به نتایج مطلوب، بسته به نوع مشکل فرد مراجعه کننده، با روانشناس، شنواییسنج، فیزیوتراپ، متخصص مغز و اعصاب، متخصص کودکان، متخصص گوش و حلق و بینی و معلم (برای کودکان) در ارتباط است. از طرفی این کار فقط شامل درمان نیست، بلکه شامل آموزشهای پیشگیرانه نیز میشود. به عنوان مثال گفتار درمانگر میتواند با مدارس در ارتباط باشد و به آموزش پیامهای بهداشتی حوزه کار خود بپردازد. این کاری زمانبر و طولانی است از اینرو گفتار درمانگر باید با مراجعان خود به خوبی ارتباط برقرار کند و با صبر و حوصله فرآیند درمان را پیش ببرد. همچنین باید در مراجعان خود انگیزه و اراده لازم را برای گذراندن کامل دوره درمانی ایجاد کند. کار متخصص گفتار درمانی بالابردن توان ارتباطی و گفتاری مراجعان طی جلسات درمانی فردی و گروهی است. یک گفتار درمانگر خوب باید اهداف درمانی را به هدفهای کوچکتر تبدیل کند و با توجه به تواناییهای فرد و علایق مراجعه کننده، از روشهای مختلف برای رسیدن به هدف استفاده کند. مثلا در کودکان باید تمرینات را در قالب بازیهایی بگنجاند تا کودک خسته و بیحوصله نشود و از برنامه درمانی دوری نکند.
گاهی مراجعان گفتار درمانها افراد خاصی مانند خواننده، گوینده و صداپیشه هستند که به منظور استفاده درست از صدای خود و رفع مشکلات احتمالی موجود به سراغ این متخصصان میآیند.
وظایف گفتار درمانگر
- ملاقات با مراجعان و انجام آزمایشهای مختلف برای تشخیص مشکلات خاص ایشان
- برنامهریزی جلسات درمانی مراجعان
- انتخاب مناسبترین روشهای درمانی با توجه به شرایط فرد مراجعه کننده و اجرای آنها
- حمایت و پشتیبانی از مراجعان در مواقع لزوم
- همکاری نزدیک با سایر متخصصان (مانند پزشک، شنواییسنج و معلم) برای رسیدن به نتایج درمانی بهتر
- راهنمایی والدین یا اطرافیان در خصوص روشهای حمایتی از آنها نسبت به فرد
- کمک برای استفاده بهتر از گفتار و پیشگیری از بروز هر نوع اختلال به افرادی که از گفتار خود به صورت حرفهای استفاده میکنند مانند خوانندگان و گویندگان
- آموزش روشها و توصیههای پیشگیرانه به کودکان، مادران و معلمان
- نگهداری پروندههای مراجعان
مهارت و دانش مورد نیاز شغل گفتار درمانگر
- توانایی ایجاد ارتباط مناسب و نزدیک با مراجعان در هر سنی
- داشتن صبر و حوصله زیاد
- خلاقیت در انتخاب روشهای درمانی متناسب با وضعیت مراجعان
- توانایی حل مساله
- توانایی ایجاد انگیزه در مراجعان برای انجام تمرینات و ادامه دادن جلسات درمان
- توانایی آموزش به والدین و اطرافیان فرد برای تمرین کردن با او
- توانایی کار فردی و تیمی
- توان استفاده از کامپیوتر و اینترنت
- آشنایی با زبان انگلیسی (به دلیل محدود بودن منابع فارسی)
- آشنایی با زبانهای محلی (برای مراجعان خاص)
تحصیلات، فرصت شغلی و بازار کار متخصص گفتار درمانی
فارغالتحصیلان رشته کارشناسی گفتار درمانی به این کار مشغول میشوند. البته علاقهمندان میتوانند در مقاطع بالاتر ادامه تحصیل دهند و بیشتر به شغلهای آموزش و تحقیق و پژوهش در این حوزه روی آورند. این افراد پس از پایان تحصیل در مهد کودک، بیمارستان، کلینیک، مراکز توانبخشی، مدرسه، زندان، آسایشگاه و پرورشگاههای خصوصی یا دولتی استخدام میشوند. گفتار درمانگر با کسب تجربه لازم و داشتن شرایط مورد نظر (از جمله داشتن مدرک کارشناسی یا بالاتر، داشتن ۵ سال سابقه کار برای تاسیس دفاتر گفتاردرمانی در تهران و کرج و ۳ سال برای شهرستانها) میتواند دفتر مستقل راهاندازی کند. تعداد متخصصان گفتار درمانی به نسبت نیاز کشور، کم است و در نتیجه فرصتهای شغلی خوبی برای این کار وجود دارد. از طرفی چون این شغل از مشاغل نو و جدید در کشور محسوب میشود که سابقهای طولانی ندارد بنابراین قابلیت رشد و پیشرفت خوبی دارد.
شخصیتهای مناسب شغل گفتار درمانگر
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگیهای شخصیتی، ارزشها، علایق، مهارتها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهمترین این عوامل ویژگیهای شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپهای شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمیتوان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپهای شخصیتی خاصی در این شغل موفق میشوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپهای شخصیتی که برای این شغل معرفی میشوند، عموما این کار را بیشتر میپسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشتهاند.
برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید
از تجربیات دیگران استفاده کنید!
مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمونهای استخدامی سازمانهای مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.
۳ نظر برای آشنایی با شغل گفتار درمانگر