آشنایی با رشته علوم اقتصادی
سرنوشت یک کشور در زمینههای مختلف اجتماعی، علمی، فناوری، صنعتی و نیز رفاه آحاد جامعه در گرو چگونگی وضعیت اقتصاد است، رشته اقتصاد اهمیت بسیار زیادی دارد.
معرفی رشته علوم اقتصادی
با استفاده از این دانش است که روند رشد اقتصادی کشور رقم می خورد و به طور کلی سرنوشت حال و آینده جامعه تعیین میشود پس پر واضح است موضوعی این چنین که دارای این درجه از اهمیت است، بسیار مهم و حساس خواهد بود. لذا در کشورهای پیشرفته در میان رشتههای دانشگاهی، اقتصاد را در قیاس با رشتههای پزشکی و مهندسی، بالاتر ارزیابی میکنند و به آن بهای بیشتری میدهند. اما در کشور ما متاسفانه با این که همگان به اهمیت این رشته اذعان دارند، اما در عمل توجه لازم به آن نمیشود و معمولا دانشآموزان سالهای آخر دبیرستان نسبت به جایگاه این رشته اطلاعات لازم را ندارند. با این همه ما برای آشنایی شما با شاخههای رشته اقتصاد به معرفی اجمالی آنها میپردازیم.
شاخههای مختلف علوم اقتصادی
هسته اصلی تئوریهای اقتصادی مثل اقتصاد ریاضی و اقتصادسنجی در شاخه اقتصاد نظری مطالعه میشود. یعنی این شاخه بیشتر جنبه انتزاعی و تئوری دارد و تاکید آن بر روی تئوریهای ریاضی است و دانشجوی اقتصاد نظری کمتر پدیدههایی از قبیل تجارت را مطالعه میکند.
اقتصاد بازرگانی یکی از شاخههای کاربردی اقتصاد است که در آن دانشجو با جنبههای توصیفی و تحلیلی مدیریت تولید، مدیریت بازاریابی و کاربردهای آن، قوانین و مقررات مالیات در ایران، انواع حسابرسی و اصول حسابداری آشنا میشود. همچنین با استفاده از مدلهای تصمیمگیری و روشهای کمی، تعیین خط مشی مطلوب را در مسائلی که یک مدیر با آن مواجه میشود، فرا میگیرد.
دانشجویان این شاخه با نحوه عملکرد بانکهای داخلی و خارجی، اسناد اعتباری ارزی، سیاستهای پولی و مالی به عنوان مهمترین سیاستهای تثبیت اقتصادی و چگونگی تجزیه و تحلیل صورت حسابهای مالی آشنا میشوند.
داشنجویان در این شاخه طی چند واحد با ساختار بازار صنعت، بازرگانی بینالمللی، منافع و مضرات انحصار، سیاست رقابت، منافع مصرفکننده، هزینهها و حقوق و مقررات کاری که تنظیمکننده روابط بین کارگران و کارفرمایان است آشنا میشوند.
دانشجویان در این شاخه موضوعات اقتصادی مرتبط با محصولات کشاورزی، زمین و زراعت را مطالعه میکنند. زیرا بازار محصولات کشاورزی به دلیل اینکه در بسیاری از موارد، پیوستگی تولید را ندارد همچنین متغیرهایی مانند آب، هوا و خاک در آن اثر عمدهای میگذارد به مطالعه تخصصی و ویژهای نیازمند است.؛ یعنی کارشناس اقتصادی این بخش باید علاوه بر آشنایی با اصول و مبانی علم اقتصاد با مسائل کشاورزی از قبیل تولید کشاورزی و بازارهای محصولات کشاورزی آشنایی داشته باشد.
دروس رشته علوم اقتصادی
زبان خارجه تخصصی، اصول سازمانی و مدیریت، حقوق تجارت، مبانی جامعهشناسی، ریاضیات، آمار، روش تحقیق، اصول حسابداری، جغرافیای اقتصادی ایران، اقتصاد خرد، اقتصاد کلان، پول و بانکداری، مبانی فقهی اقتصاد صدر اسلام، نظامهای اقتصادی، تجارت بینالملل، اقتصاد توسعه و اقتصاد ایران
اقتصاد صنعتی، حسابداری شرکتها، حسابداری صنعتی، اقتصاد منابع، مدیریت تولید، ارزیابی طرحهای اقتصادی، اقتصاد سنجی، حقوق کار و روابط صنعتی و پژوهش عملیاتی
اقتصاد مدیریت، روشهای مقداری در بازرگانی، مدیریت تولید, ارزیابی طرحهای اقتصادی، حسابداری شرکتها، حسابداری صنعتی، اصول بازاریابی، اصول بیمه و مدیریت مالی
عملیات بانکی داخلی، عملیات بانکی خارجی، سیاستهای پولی و مالی، بانکداری اسلامی، روشهای مقداری در بازرگانی، سازمانهای پولی و مالی بینالمللی، حسابداری شرکتها، تجزیه و تحلیل صورتهای مالی، ارزیابی طرحهای اقتصادی، تامین منابع مالی و بورس اوراق بهادار و مدیریت مالی
اقتصاد کشاورزی، توسعه و سیاست کشاورزی، اقتصاد منابع، اقتصاد سنجی، ارزیابی طرحهای اقتصادی، بازاریابی محصولات کشاورزی، مدیریت مزرعه، جامعهشناسی روستایی و پژوهش عملیاتی
تواناییهای لازم
در مقطع متوسطه دوم کتاب اقتصاد تنها برای دانشآموزان رشته علومانسانی ارائه شده است و چون مباحث این کتاب جنبه حفظی دارد بسیاری از داوطلبان آزمون سراسری تصور میکنند برای موفقیت در رشته اقتصاد باید حافظه قوی داشت تا بتوان مفاهیم و نظریههای متعدد را حفظ کرد. در حالی که به گفته استادان و دانشجویان این رشته دانشجوی اقتصاد بیش از هر چیز باید در درس ریاضی قوی باشد. همچنین دانشجوی اقتصاد لازم است به مباحث اجتماعی علاقهمند باشند و الفبای جامعهشناسی، علوم سیاسی و روانشناسی را بدانند چون اقتصاد حلقهای از علوم اجتماعی مرتبط با هم است.
موقعیت شغلی در ایران
دانشجویان دوره کارشناسی اقتصاد بیشتر اطلاعات اولیه و پایه را مطالعه میکنند در نتیجه نباید انتظار داشته باشند که پس از فارغالتحصیلی به طور تخصصی و کاربردی فعالیت نمایند مگر دانشجویانی که خودشان مطالعه و فعالیت بیشتری داشتهاند و تئوریهایی را که مطالعه میکنند به کار نیز میگیرند. یعنی میتوانند مدلهای اقتصادی بنویسند، تجزیه و تحلیل کنند و پیشنهادهای تازهای برای رفع مشکلات اقتصادی موسسه و سازمانهای مختلف ارائه دهند. البته این به آن معنا نیست که در حال حاضر فارغالتحصیلان این رشته بازار کار ندارند بلکه میتوانند در بخشهای مختلف وزارت اقتصاد مانند بخش مالیات، وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور، بانک مرکزی و مرکز آمار ایران فعالیت کنند.
فارغالتحصیلان رشته علوم اقتصادی میتوانند به عنوان حسابدار، حسابرس، مدیر مالی، ممیز مالیاتی، کارگزار بیمه، کارشناس بیمه، رئیس شعبه بانک، کارمند بانک، مشاور مدیریت و تحلیلگر مالی در شرکتهای بزرگ و کوچک خصوصی و دانشبنیان مشغول به فعالیت شوند. جالب اینجاست حتی اگر فارغالتحصیلان اقتصاد در رشته تخصصی خود فعالیت نکنند به دلیل داشتن ذهنی باز و تحلیلگر و آشنایی صحیح با مسائل و مباحث اقتصادی نگاه کارشناسانهای نسبت به جامعه و پیرامون خود دارند و میتوانند در هر شغلی موفق و کارآمد باشند.
برای مشاهده سایر رشته ها اینجا کلیک کنید
از تجربیات دیگران استفاده کنید!
مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمونهای استخدامی سازمانهای مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.
۲ نظر برای آشنایی با رشته علوم اقتصادی