آشنایی با شغل
کارشناس بیمه

آشنایی با شغل کارشناس بیمه

کارشناس بیمه نماینده اصلی شرکت بیمه محسوب می‌شود و به ارائه خدمات بیمه‌ای مطابق با مقررات و شرایط مربوطه می‌پردازد. او در خواست‌ها و شرایط متقاضیان بیمه را ارزیابی و مقدار پوشش بیمه‌ای و حق بیمه آن‌ها را تعیین می‌کند.

 

 

بیمه  چیست

 بیمه عبارت است از قراردادی که به موجب آن یک طرف (بیمه‌گر) تعهد می‌کند در ازای پرداخت وجه یا وجوهی از طرف دیگر (بیمه‌گزار) در صورت وقوع یا بروز حادثه خسارت وارد بر او را جبران کند یا وجه معینی را بپردازد. متعهد را بیمه‌گر، طرف تعهد را بیمه‌گزار و وجهی را که بیمه‌گزار به بیمه‌گر می‌پردازد حق بیمه و آنچه را که بیمه می‌شود موضوع بیمه می‌نامند. بیمه در دنیای امروز از ارکان اصلی زندگی و اقتصاد کشورها محسوب می‌شود. به خصوص در کشورهای توسعه یافته، مردم از انواع مختلف بیمه‌نامه‌ها استفاده می‌کنند. در کشور ما نیز در سال‌های اخیر برخی از انواع بیمه‌های جدید مانند بیمه عمر و بیمه بدنه خودرو در کنار بیمه‌های قبلی مانند بیمه درمانی و بیمه شخص ثالث خودرو مورد توجه مردم قرار گرفته‌اند.

کار کارشناس بیمه چیست

کارشناس بیمه یا بیمه‌گر رابط اصلی شرکت‌های بیمه و نمایندگان بیمه یا کارگزاران بیمه است. او با کمک نرم‌افزارهای بیمه‌ای موجود شرایط متقاضی را که معمولا توسط کارگزاران بیمه ارائه شده، ارزیابی و درباره میزان پوشش بیمه و حق بیمه او تصمیم می‌گیرد. در صورت لزوم برای تصمیم‌گیری درست از اطلاعات دیگری از جمله مستندات پزشکی و میزان اعتبار متقاضی استفاده می‌کند.

با توجه به انواع بیمه، بیمه گر معمولا در چهار حوزه اشخاص، اموال، مسئولیت و برخی بیمه‌های خاص تخصص دارد. اگرچه وظایف کارشناسان بیمه در همه حوزه‌ها یکسان است معیارهایی که بر اساس آن‌ها تصمیم می‌گیرند، متفاوت هستند. برای مثال برای فردی که متقاضی بیمه عمر است، بیمه‌گر سن و وضعیت مالی او را بررسی می‌کند درحالی که برای فردی که بیمه اتومبیل می‌خواهد، بیمه‌گر سابقه رانندگی او را در نظر می‌گیرد.

برخی از شرکت‌های بیمه به منظور تفویض برخی از اختیارات و وظایف خود در صدور بیمه‌نامه و پرداخت خسارت، اقدام به اعطای نمایندگی می‌کنند. کارشناس بیمه یا بیمه‌گر می‌تواند در نمایندگی‌های بیمه فعالیت کند. با توجه به وظایف و مسئولیت‌های کارشناس بیمه، او باید فردی دقیق و منضبط و قدرت ارزیابی خوبی داشته باشد. کارشناس بیمه در شرکت‌های بیمه‌ای و نمایندگی‌های آن‌ها مشغول به کار می‌شود و ساعت کاری آن نیز مانند بسیاری از مشاغل اداری و سازمانی، تمام وقت و معمولا از ۸ صبح تا ۵ بعد از ظهر است.

وظایف کارشناس بیمه

  • تحلیل اطلاعات متقاضیان بیمه: کارشناس بیمه با دریافت اطلاعات متقاضیان و بیمه‌گزاران، به بررسی دقیق آن‌ها می‌پردازد. به عنوان مثال برای شخصی که درخواست بیمه عمر می‌کند، به صورت دقیق سن، سوابق بیماری و وضعیت مالی فرد را بررسی می‌کند.
  • تعیین میزان ریسک بیمه: بیمه‌گر در تصمیمات خود باید منافع شرکت بیمه و بیمه‌گزار را در نظر بگیرد. او در تصمیم‌هایش باید عاقلانه خطرپذیری کند. یعنی اگر در تعیین مقدار بیمه ریسک بالایی کرده باشد و میزان پوشش بیمه را بالا اعلام کند، ممکن است به شرکت بیمه صدمه بزند و در آینده از عهده جبران بیمه‌ها برنیاید. از طرفی اگر ریسک خیلی کمی کرده باشد و درخواست بسیاری از متقاضیان را رد کند، شرکت بیمه با کمبود مشتری و سرمایه و در نتیجه با مشکلات اقتصادی روبه‌رو خواهد شد.
  • استفاده از نرم‌افزارهای بیمه برای انجام ارزیابی: با توجه به نفوذ کامپیوتر در بخش بیمه و تولید نرم‌افزارهای مرتبط با آن، کارشناس بیمه اطلاعات به دست آمده از متقاضی یا بیمه‌گزار را در سامانه کامپیوتری وارد می‌کند و برای انجام محاسبات و ارزیابی نهایی از آن کمک می‌گیرد.
  • تصمیم در مورد نوع بیمه، تعیین مقدار پوشش و حق بیمه: بیمه‌گر در مرحله آخر پس از ارزیابی‌های مختلف تصمیم می‌گیرد فرد متقاضی با توجه به شرایطش تا چه میزان تحت پوشش بیمه قرار بگیرد و چه میزان بیاد حق بیمه پرداخت کند. به عنوان مثال اگر فردی درخواست بیمه تکمیلی درمان دارد، با بررسی مشخصات و سوابق بیماری وی، کارشناس بیمه تعیین می‌کند تا چه سقفی شرکت بیمه هزینه‌های بیمارستانی و دارویی فرد را پوشش می‌دهد و فرد متقاضی هر ماه چه مقدار باید حق بیمه بپردازد.

مهارت و دانش مورد نیاز شغل کارشناسی بیمه

  • توانایی تحلیل: بیمه‌گر باید قدرت تحلیل خوبی داشته باشد تا بتواند همه اطلاعات متقاضی بیمه را با دقت بررسی کند. به عنوان مثال برای بیمه عمر، کارشناس بیمه باید همه اطلاعات لازم اعم از سن، سوابق بیماری، وضعیت شغلی و درآمد متقاضی را کسب و با دقت بررسی کند.
  • مهارت‌های تصمیم‌گیری: بیمه‌گر باید پس از بررسی اطلاعات به دست آمده از وضعیت متقاضی در خصوص میزان و نوع بیمه تصمیم‌گیری کند. به عنوان مثال پس از بررسی شرایط متقاضی برای بیمه عمر، تعیین کند که شرکت بیمه تا چه میزان بیمه‌گزار را تحت پوشش بیمه عمر قرار می‌دهد و بیمه‌گزار ماهانه یا سالانه چه مبلغی را باید به شرکت بیمه بپردازد.
  • توجه به جزئیات: کارشناس بیمه در مرجله بررسی و ارزیابی پرونده متقاضیان بیمه و بیمه‌گزارها باید به همه جزئیات توجه کافی داشته باشد. به عنوان مثال اگر برای بررسی و ارزیابی بیمه‌ای یک پرونده آتش‌سوزی به محل مورد نظر می‌رود، باید عمدی یا سهوی بودن دلایل آتش‌سوزی، نواقص احتمالی لوله‌های گازکشی، احتمال نگهداری غیر استاندارد مواد سوختی در محل حادثه و بسیاری دیگر را به دقت بررسی کند.
  • مهارت‌های بین فردی: از آنجا که کارشناس بیمه با سایر بخش‌های شرکت‌های بیمه، کارگزاران بیمه و بیمه‌گزاران سر و کار دارد، برای موفق شدن باید روابط عمومی خوب و برخورد مناسب به خصوص با بیمه‌گزارها داشته باشد. همچنین اشنایی نسبی با مباحث روان‌شناسی کمک می‌کند که در شرایط مختلف بهترین برخورد را با بیمه‌گزاران و مشتریان داشته باشد زیرا رفتار مناسب او به منزله تبلیغات مثبت برای شرکت بیمه محسوب می‌شود.
  • توانایی کار با کامپیوتر و نرم‌افزارهای بیمه: امروزه پیشرفت تکنولوژی به صنعت بیمه نیز وارد شده و بسیاری از خدمات بیمه‌ای به کمک کامپیوتر و نرم‌افزارهای بیمه انجام می‌شود. بنابراین کارشناس بیمه باید مهارت لازم برای کار با کامپیوتر و نرم‌افزارهای بیمه را در انجام ارزیابی و ثبت نتایج نهایی آن‌ها در سامانه‌های بیمه را داشته باشد.

تحصیلات، بازار کار و فرصت‌های شغلی کارشناس بیمه

معمولا فارغ‌التحصیلان رشته‌های دانشگاهی مدیریت گرایش‌های بیمه،  بازرگانی و مدیریت صنعتی، حسابداری، علوم اقتصادی و ریاضی در شرکت‌های بیمه‌ای استخدام می‌شوند. کارشناس بیمه یا بیمه‌گر معمولا در شرکت‌های بیمه‌ای دولتی یا خصوصی یا نمایندگی‌های آن‌ها کار می‌کند. بسیاری از کارهای کارشناس بیمه در داخل شرکت انجام می‌شود اما گاهی لازم است برای ارزیابی به محل مورد نظر خارج از شرکت مراجعه کند.

در ایران در سال‌های اخیر صنعت بیمه به سمت خصوصی شدن حرکت کرده و شاهد شکل‌گیری شرکت‌های بیمه‌ای خصوصی مختلف در کشور بوده‌ایم. از طرفی صنعت بیمه بسیار تخصصی‌تر شده و بیمه‌نامه‌های مختلفی ایجاد شده است. با توجه به تبلیغاتی که از سوی شرکت‌های بیمه صورت می‌گیرد، اقبال مردم نیز به سمت آن‌ها رو به افزایش است. آمار و اطلاعات دقیقی از میزان استخدام کارشناسان بیمه در ایران در دسترس نیست اما با توجه به موارد بالا انتظار می‌رود میزان استخدام کارشناس بیمه در سال‌های آینده نیز افزایش یابد و بازار کار خوبی در انتظار کارشناسان حوزه بیمه باشد. 

شخصیت‌های مناسب شغل کارشناس بیمه

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم‌ترین این عوامل ویژگی‌های شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ‌های شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمی‌توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ‌های شخصیتی خاصی در این شغل موفق می‌شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ‌های شخصیتی که برای این شغل معرفی می‌شوند، عموما این کار را بیشتر می‌پسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته‌اند.

 

برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید

 

درحال آماده‌سازی نظرات کاربران ...