کار مهندس برق چیست
مهندسی برق یکی از مشاغل مهم و کلیدی صنعت برق و مخابرات به شمار میرود. انرژی یکی از مهمترین سرمایههای هر کشور به حساب میآید. در میان آنها انرژی برق از اهمیت ویژهای برخوردار است تا جایی که میزان تولید و مصرف آن در بخش تولید از شاخصهای رشد اقتصادی کشورها محسوب میشود.
گرایشهای رشته مهندسی برق
گرایش مخابرات خود دارای چند زیرگرایش است. یکی از آنها گرایش سیستم است که مهندس مخابرات با این گرایش در زمینه طراحی سیستمهای مخابراتی برای ارتباط اطلاعاتی (مانند شبکههای ارتباطی بانکها)، سیستمهای رادار و جنگ الکترونیک (به خصوص در زمینههای نظامی) و نصب و راهاندازی شبکههای ارتباط از راه دور (مانند موبایل) تخصص دارد. در گرایش دیگر که میدان است، مهندس مخابرات تسلط کافی در طراحی اجزای فرستنده – گیرندههای مخابراتی مانند طراحی آنتنها، طراحی موجبر و شبیهسازی آنها دارد. گرایش آخر، رمز، تهیه پروتکلهای مخابرات امن، تست و ارزیابی میزان امنیت شبکههای مخابراتی از تخصصهای مهندس مخابرات در این حوزه است.برای مهندس برق با گرایش مخابرات فرصتهای شغلی خوبی در پروژههای مخابراتی مختلف در بخش نظامی و غیر نظامی وجود دارد.
در گرایش الکترونیک، زیرگرایشهایی از جمله طراحی آنالوگ، مدارهای دیجیتال، ادوات میکرو و نانو الکترونیک وجود دارد. در حوزه طراحی آنالوگ، مهندس الکترونیک در طراحی مدارهای آنالوگ برای استفاده در وسایل خانگی، سیستمهای ارتباطی و پروژههای عمدتا تجاری تخصص دارد. البته با توجه به کاهش اهمیت و کاربرد سیستم های آنالوگ، نیاز به مهندسان الکترونیک در حوزه طراحی آنالوگ بسیار کاهش یافته است. مهندس برق با تخصص مدارهای دیجیتال در طراحی بردهای FPGA، طراحی بردهای کنترلی با استفاده از میکرو کنترلرهای عمومی یا خاص تسلط کامل دارد و در بسیاری از پروژهها و طرحهای مخابراتی در کنار مهندس مخابرات کار میکند. زمینه ادوات میکرو و نانوالکترونیک از حوزههای جدید در کشور است که هدف آن انجام تحقیقات و فعالیت در حوزه تکنولوژی نانو در بخش الکترونیک است. این بخش در کشور ما فعلا تنها جنبه تحقیقاتی دارد و خیلی کاربردی نشده است. به همین دلیل فرصتهای شغلی مربوط به آن نیز فقط به کار در تعداد کمی آزمایشگاه مجهز موجود در کشور محدود میشود.
مهندس برق با گرایش کنترل به کنترل فرآیندها و خروجیهایش با توجه به ورودیهای آن میپردازد. حیطه فعالیت فارغالتحصیلان گرایش کنترل مختص به حوزه برق و الکترونیک نیست و شاید بتوان گفت که در صنایع مختلف مانند سیمان، خودرو سازی، ذوب آهن، صنایع نظامی، صنایع هسته ای و ... حضور مهندس برق با گرایش کنترل لازم است.
مسائل مربوط به تولید، انتقال و توزیع برق در تخصص مهندس برق با گرایش قدرت است. در این گرایش دو زمینه تخصصی وجود دارد که عبارتند از: ماشینهای الکتریکی و سیستمهای قدرت. مهندس برق با تخصص ماشینهای الکتریکی، در زمینه طراحی موتورهای الکتریکی مورد استفاده در صنایع مختلف، مشاوره در نصب و راهاندازی ژنراتورهای نیروگاهی، طراحی درایو (مدارهای الکترونیک قدرت مورد استفاده جهت راهاندازی و کنترل ماشینهای الکتریکی) مهارت و تسلط لازم را دارد. طراحی و نظارت بر شبکه قدرت، طراحی نیروگاهها و مشاوره در زمینه احداث نیروگاههایی که با انرژیهای نو کار میکنند، در تخصص مهندس برق با گرایش سیستمهای قدرت است. با توجه به نیاز گسترده به انرژی و نیز نرخ رشد انرژی الکتریکی در کشورمان، باید ظرفیت تولید کشور افزایش یابد که این کار نیازمند احداث و راهاندازی نیروگاههای جدید توسط مهندسان برق با گرایش قدرت است. در مجموع افرادی که خلاق و علاقهمند به کارهای فنی هستند و در حل مساله و تصمیمگیری توانمندند، برای شغل مهندسی الکترونیک (مهندس برق) مناسبند.
ساعتهای کاری مهندس برق چگونه است
وظایف مهندس برق
کار مهندس برق تحقیق، طراحی و توسعه ابزار و تجهیزات الکترونیکی در صنایع مختلف است، مانند:
- مخابرات و ارتباطات: موبایل، رادیو، تلویزیون و ارتباطات ماهوارهای
- ارتباطات دادهای: کامپیوتر خانگی، لب تاپ، کامپیوترهای جیبی و ماشین های خودپرداز بانک ها
- پژوهشهای علمی: آکوستیک، اپتیک، فیزیک و فناوری نانو
- وسایل پزشکی: دستگاه های پزشکی و آزمایشگاهی
- نظامی: ارتباطات، ناوبری و سیستم های تسلیحاتی
- هوا و فضا: رادار، سیستم های هوانوردی و ارتباطی
- حمل و نقل: سیستم های الکترونیکی خودرو، سیستم های رد یابی و مسافت سنج
- لوازم خانگی: اعم از وسایل آشپزخانه تا اتاق پذیرایی
- ساخت و تولید: ماشینآلات صنعتی و کنترل کنندههای منطقی قابل برنامهریزی
مهندس برق معمولا با گروهی از مهندسان و تکنسینهای مختلف روی پروژه کار میکند. بنابراین وظایف یک مهندس برق در یک پروژه را میتوان به شرح زیر بیان کرد:
- بررسی کاربردی بودن و قابل استفاده بودن جدیدترین تکنولوژیها و نوآوریهای حوزه برق و الکترونیک برای به کارگیری در روند پروژه
- طراحی اجزا، نرم افزار، محصولات و سیستمهای الکترونیکی برای کاربردهای تجاری، صنعتی، پزشکی، نظامی و علمی
- تست نمونههای آزمایشگاهی و تجزیه و تحلیل دادهها
- تهیه برنامههای فنی و عملی با استفاده از نرمافزارهای طراحی و مهندسی کامپیوتری
- تخمین هزینهها و نیروی انسانی مورد نیاز و انجام زمانبندی پروژه
- هماهنگی فعالیتهای تکنسینها و کارگران
- اطمینان از رعایت شدن مقررات مربوطه در پروژهها
- برنامهریزی و نظارت بر برنامههای بازرسی، تعمیر و نگهداری
مهارت و توانمندی های مورد نیاز مهندسی برق
داشتن مهارت و تخصص از مهم ترین عوامل موفقیت شغلی محسوب می شود. امروزه تعداد فارغ التحصیلان دانشگاهی افزایش زیادی یافته ولی تعداد افرادی که در حوزه تخصصی خود مهارت و تخصص خوبی داشته باشند، بسیار کم است. به عبارتی حتی در شرایط فعلی بازارکار نامناسب کشور، مهندس برقی که با علاقه وارد این حوزه شده و مهارت و تخصص خوب و مناسبی کسب کرده است، به راحتی می تواند موقعیت های شغلی بسیار مناسب همراه با درآمدی عالی را پیدا کند. برخی از مهارتها و توانمندیهای کلی لازم برای یک مهندس برق عبارتند از:
- استعداد خوب در ریاضیات، فیزیک و کامپیوتر: زیرا پایه اصلی شغل مهندسی برق بر این علوم بنا شده است.
- توانایی تحلیل مشکلات و ارزیابی راهحلها: مهندس برق در پروژههای مختلف دائما در معرض اتفاقات و مشکلات مختلف قرار دارد که باید بتواند به خوبی آنها را شناسایی، تحلیل و رفع کند.
- مهارت خوب در تصمیمگیری: مهندس برق معمولا در کار خود مسئول واحد یا پروژهای است که برای بخشهای مختلف آنها باید در زمان مناسب بهترین تصمیم را بگیرد تا کارها به خوبی پیش برود.
- مهارتهای ارتباطی عالی: برای ارتباط مناسب و همکاری با مدیران و تکنسینهای شرکت و پروژهها
- توانایی برنامهریزی و اولویتبندی موثر کارها: به دلیل حساس بودن و پراهمیت بودن شغل مهندسی برق، باید برای کارها و وظایف با توجه به حساسیت و اولویت آنها به درستی برنامهریزی و انجام شود.
- مهارتهای کار تیمی: برای کار با همه افراد درگیر در یک پروژه و پیشبرد آن
- آگاهی کامل از قوانین ایمنی و سلامت در این حوزه: حوزه برق و الکترونیک با خطرات زیادی برای افراد پیش رو است. بنابراین مهندس برق برای حفظ سلامت خود و سایرین باید با همه قوانین و دستورالعملهای حفاظتی و ایمنی آشنا باشد و آنها را بخ کار گیرد.
مهارتهای مربوط به نرمافزارهای تخصصی مهندسی برق
نرمافزارهای رایانهای یکی از مهمترین ابزارهای کمکی مهندس برق است که اهداف او را سریعتر محقق میکنند. اگر به بررسی اجمالی آگهیهای استخدامی مهندس برق بپردازید، متوجه خواهید شد اکثر کارفرماها، شرکتها و سازمانها یکی از شرایط جذب مهندس برق را تسلط بر نرمافزارهای مربوط به حوزه مهندسی برق قرار دادهاند. بنابراین اگر میخواهید در شغل مهندسی برق موفق باشید، به راحتی و سریعا بتوانید شغل مناسب و پردرآمدی را در حوزه تخصصی خود یعنی مهندسی برق پیدا کنید یا اگر شاغل در این حوزه هستید و میخواهید پلههای ترقی را سریعتر طی کنید، مطمئن باشید یادگیری نرمافزارهای تخصصی مهندسی برق یکی از راههای اصلی و مطمئن برای شماست. مهمترین نرمافزارهای تخصصی و کاربردی مهندسی برق عبارتند در جدول زیر خلاصه شدهاند:
جدول نرمافزارهای تخصصی | |||
---|---|---|---|
میکروکنترلر AVR | نرمافزار ETAP |
نرمافزار LabVIEW |
نرمافزار BASCOM |
نرمافزار Desginer ۵۵۵ |
نرمافزار Proteus | نرم افزار Franklin |
نرمافزار CYME PSAF |
نرمافزار Dialux |
نرمافزار Protel |
نرمافزار Pspice |
نرمافزار Orcad |
نرمافزار Electrical Calculation |
نرمافزار IC-Databook |
نرمافزار MATLAB |
نرمافزار MiscEI |
نرمافزار ۸۰۵۱ IDE |
تحصیلات لازم برای ورود به شغل مهندسی برق
به دلیل اینکه شغل مهندسی برق کاملا حرفهای و تخصصی است، سازمانها و شرکتها فقط افراد متخصص و تحصیلکرده مرتبط را برای آن استخدام میکنند. فارغالتحصیلان رشته مهندسی برق در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری میتوانند وارد شغل مهندسی برق و الکترونیک شوند. واضح است که کسب مهارت و تجربه لازم و آشنایی با نرم افزارهای مرتبط حوزه برق در کنار داشتن مدرک دانشگاهی، از مهمترین عوامل موثر در موفقیت هر مهندس برق و یافتن شغلی مناسب است. گفتنی است در مقاطع عالی، فارغالتحصیلان مهندسی برق بیشتر به سمت انجام کارهای پژوهشی و مدیریتی در صنعت برق و الکترونیک گرایش پیدا میکنند.
آینده شغلی، بازار کار و فرصتهای استخدامی مهندس برق
مهندس برق با توجه به گرایشهای تحصیلی خود میتواند در نیروگاهها، انواع کارخانجات سیمان، خودروسازی، ذوب آهن و مانند آنها، سازمانهای حوزه مخابراتی، صنایع نظامی و دفاعی و در بسیاری از موقعیتهای شغلی بخش دولتی یا خصوصی مشغول به کار شود. البته بنا به گفته متخصصان زمینههای زیادی برای کارآفرینی در شغل مهندسی برق و راهاندازی کسب و کار مستقل وجود دارد که یک مهندس برق توانمند و ماهر میتواند با بررسی و شناخت نیازهای کشور در حوزه صنعت برق و مخابرات، در جهت رفع آنها اقدام کند. در خصوص میزان استخدام مهندس برق در کشور آمار و اطلاعات دقیقی در دسترس نیست. اما با توجه به اهمیت زیاد و رو به رشد بودن این صنعت در کشور پیشبینی میشود روند استخدام مهندسان برق رو به افزایش باشد و به نسبت سایر مشاغل بازار کار خوبی داشته باشد. البته این به شرطی است که افراد جویای کار، توانمند و متخصص باشند.
شخصیتهای مناسب شغل مهندسی برق
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگیهای شخصیتی، ارزشها، علایق، مهارتها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و ... برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهمترین این عوامل ویژگیهای شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپهای شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمیتوان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپهای شخصیتی خاصی در این شغل موفق میشوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپهای شخصیتی که برای این شغل معرفی میشوند، عموما این کار را بیشتر میپسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشتهاند. برخی از شخصیتهای مناسب شغل مهندسی برق بر اساس تست شخصیتشناسی MBTI در زیر فهرست شدهاند:
از تجربیات دیگران استفاده کنید!
مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمونهای استخدامی سازمانهای مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.
۹۲ نظر برای آشنایی با شغل مهندس برق