طراحی دکوراسیون داخلی
اگر به طراحی و چیدمان (دکوراسیون) علاقه زیادی دارید، شغل طراحی داخلی برای شما مناسب است. طراحی داخلی حرفهای چند وجهی و ترکیبی از هنر و مهندسی است.
طراحی داخلی چیست
فرآیند طراحی کامل نمای داخلی یک فضا، با در نظر داشتن طراحی کف، پنجرهها، درها، دیوارها، نورپردازی، اثاثیه و دیگر بخشها را طراحی داخلی مینامند. طراحی داخلی مجموعهای از طرحهای به هم پیوسته و متنوع برای محیط داخلی یک ساختمان اعم از خانههای شخصی، ادارات، شرکتها، هتلها، رستورانها و مغازهها است که آنجا را به فضایی مناسب برای فعالیتهای انسانی تبدیل میکند. هدف از آن فراهم کردن محیطی راحت و از منظر زیباییشناسی دلپذیر است که خواستهها و انتظارات صاحب آن را برآورده میکند.
طراح داخلی کسی است که چنین پروژهای را رهبری میکند. او باید بهترین روش را برای دستیابی به اهداف بیاید، با صاحبان پروژه تماس بگیرد و به مدیریت و اجرای طرح بپردازد. طراح به هنگام طراحی فضای داخلی دو مورد را باید در نظر بگیرد: کاربرد آن فضا، و احساس و تاثیری که میخواهد آن فضا بر استفاده کننده داشته باشد. یک طراح داخلی باید مهارتهای خلاقانه و عملی خوبی داشته باشد. باید به خوبی بتواند با دیگران ارتباط برقرار کند و در سازماندهی کارها توانا باشد. آنها بایستی در زمینههای مرتبط دیگر مثلا کفسازی یا قوانین محلی ساختمانسازی که ممکن است تصمیم گیریهای آنها را تحت تاثیر قرار دهند، اطلاعاتی داشته باشند.
ساعت کاری طراح داخلی معمولا زیاد و نامنظم است. بسته به نوع پروژه کاری، حتی در شبها و تعطیلات هم باید مشغول به کار باشد. محل کار اصلی طراح داخلی در دفاتر کاری است که امور اداری و کارهای طراحی را در آن انجام میدهد. اما بیشتر زمان کاری خود را در محل مشتریان میگذراند.
وظایف طراح داخلی
طراح داخلی معمولا افرادی را برای انجام کارها در ساختمانها استخدام میکند و خود بر آنها نظارت دارد. مهمترین وظایف این دو نفر عبارتند از:
- ملاقات با مشتریان برای آگاهی از نیازها و نظرات آنان
- ایجاد طرحها مطابق با نیاز مشتریان، بودجه و نوع ساختمانشان
- تهیه طرح نخستین برای نشان دادن به مشتریان
- مشاوره دادن به مشتریان در خصوص رنگها، پارچهها، وسائل و مبلمان
- ایجاد طرحهای نهایی با کمک برنامههای کامپیوتری
- مشخص کردن زمانبندی و تخمین هزینههای پروژه
- تهیه مبلمان، پارچهها، کفپوشها و پوشش دیوارها در صورت لزوم
- نظارت بر نصب و اجرای طرحها
- بازدید از پروژه برای اطمینان از رضایت مشتری
مهارتها و توانمندیهای مورد نیاز طراح داخلی
- خلاقیت: یکی از مهمترین عوامل موثر در یک طراحی داخلی خوب است. طراح داخلی باید از خلاقیت خود در تطبیق مناسب ویژگیهای کار با نیاز مشتری استفاده کند
- مهارت عالی در سازماندهی: در طراحی داخلی بایستی عوامل زیادی را مد نظر داشت تا کار به خوبی انجام شود. طراح داخلی بایستی با سازنده کفپوشها، نقاش، پردهدوز و بسیاری افراد دیگر ارتباط بگیرد و کارهای آنان را مطابق با طرح خود برنامهریزی و سازماندهی کند
- مهارت مدیریت پروژه: برای مدیریت عوامل مختلف از جمله دوزنده و نصاب پرده، نصاب کفپوش، نصاب در و پنجره
- مهارت طراحی و مدلسازی کامپیوتری: به دلیل اینکه بخش اعظم طراحی به وسیله نرمافزارهای کامپیوتری انجام میشود
- آگاهی از مقررات ایمنی و ساختمان: برای رعایت آنها در طراحی و اجرای پروژه و جلوگیری از بروز هر گونه مشکلی برای مشتری
- داشتن اطلاع: بایستی از وضعیت موجودی بازار محصولات، مواد و تجهیزات مرتبط به کار خود آگاه باشد
- ارتباط موثر: بایستی مهارت ارتباطی موثر برای همکاری با تامین کنندگان، پیمانکاران و مشتریان را داشته باشد
- حل مساله: توانایی یافتن راه حلهای عملی برای مسائل و مشکلات احتمالی
- مدیریت مالی: توانایی مدیریت هزینهها و انجام کار در چارچوب بودجه معین شده توسط مشتری
تحصیلات، آینده شغلی، بازار کار طراحی داخلی
داشتن دانش معماری داخلی در کنار عواملی مانند علاقه، ذوق هنری و تجربه برای موفقیت در شغل طراحی داخلی لازم و ضروری است. برای کسب این دانش علاقهمندان میتوانند در رشتههای طراحی داخلی یا معماری داخلی تحصیل کنند. دانشآموزان علاقهمند پس از گذراندن سال اول متوسطه میتوانند وارد شاخه کاردانش شوند و در رشته طراحی معماری داخلی تا مقاطع دانشگاهی تحصیل کنند. همچنین بسیاری از آموزشگاههای آزاد دورههای آموزش تخصصی طراحی داخلی برگزار میکنند و برای آنها که نمیخواهند این حرفه را از طریق تحصیل در دانشگاه بیاموزند مناسب است.
حوزه طراحی داخلی و دکوراسیون در منازل و شرکتها در سالهای اخیر از سوی مردم مورد توجه بیشتری قرار گرفته است. به دنبال آن بازار کار بهتری پیش روی طراحان داخلی قرار دارد. البته با توجه به رقابت شدید در این شغل، افرادی که دانش، تخصص، مهارت و تجربه لازم و کافی را دارند، میتوانند در این حوزه موفق شوند و درآمد خوبی کسب کنند. طراح داخلی میتواند یا در استخدام شرکتهای مشاوره طراحی یا به صورت مستقل یا با انعقاد قراردادهای طراحی به صورت پروژهای کار کند. در صورت داشتن تجربه بیشتر نیز طراحی صحنه تئاتر یا طراحی نمایشگاهها به او پیشنهاد میشود.
شخصیتهای مناسب شغل طراح داخلی
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگیهای شخصیتی، ارزشها، علایق، مهارتها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهمترین این عوامل ویژگیهای شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپهای شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمیتوان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپهای شخصیتی خاصی در این شغل موفق میشوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپهای شخصیتی که برای این شغل معرفی میشوند، عموما این کار را بیشتر میپسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشتهاند.
برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید
از تجربیات دیگران استفاده کنید!
مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمونهای استخدامی سازمانهای مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.
۷ نظر برای آشنایی با شغل طراح داخلی