آشنایی با شغل
آمارگر

آشنایی با شغل آمارگر

آمار، کاربرد عملی مبانی ریاضی برای جمع آوری، تجزیه و تحلیل و ارائه اطلاعات ارقامی است. آمارگران با به کار بردن دانش ریاضی در طراحی مطالعات و تحقیقات؛ جمع‌آوری، پردازش و تجزیه و تحلیل اطلاعات و تفسیر نتایج در پژوهش‌های علمی شرکت می‌کنند. آن‌ها روش‌های آماری را در زمینه‌های گوناگونی مانند زیست‌شناسی، اقتصاد، مهندسی، پزشکی، بهداشت عمومی، روان‌شناسی، بازار یابی، آموزش و ورزش استفاده می‌کنند.

 

 

 فهرست مطالب صفحه

معرفی اجمالی رشته آمار

بسیاری از امور مانند طراحی روش‌های آزمایشی برای تایید تولید داروی جدید بدون بهره‌گیری از روش‌های آماری نظیر نمونه‌گیری، اجرا شدنی نیستند. نمونه‌گیری یعنی با  بررسی قسمت کوچکی از کل یک مجموعه اطلاعاتی درباره آن مجموعه جمع‌آوری کنیم. به عنوان مثال سرویسهای رتبه‌بندی برنامه‌های تلویزیونی، برای تخمین تعداد بینندگان برنامه‌ای خاص، به جای پرس و جو از همه بینندگان، تنها به بررسی تعدای از آن‌ها می‌پردازند. آمارگران تصمیم می‌گیرند که داده‌ها را از کجا و چگونه جمع‌آوری کنند، نوع و تعداد گروه‌های نمونه را مشخص می‌کنند و پرسش‌نامه‌های تحقیقی یا فرم‌های گزارشی را تهیه می‌کنند. آن‌ها همچنین دستورالعمل‌هایی برای کارکنان جمع‌آوری کننده و طبقه‌بندی داده‌ها تهیه می‌کنند. سرانجام با به کارگیری نرم‌افزارهای رایانه‌ای اطلاعات را  تجزیه و تحلیل، تفسیر و جمع‌بندی می‌کنند.

در تجارت و صنعت، آمارگران نقش مهمی را در کنترل کیفیت و ایجاد و بهبود تولید ایفا می‌کنند. به عنوان مثال در یک شرکت خودروسازی برای تخمین زمان از کار افتادن موتورهایی که در معرض شرایط آب و هوایی نامساعد قرار می‌گیرند، آمارگران آزمایش‌هایی را برنامه‌ریزی می‌کنند و موتورها را به صورت منفرد تا از کار افتادن کامل، تحت این شیوه‌های آزمایشی به کار می‌اندازند. کارشناسان آمار که برای شرکت‌های داروسازی کار می‌کنند برای تخمین ایمنی و اثربخشی داروهای جدید به ارزیابی نتایج آزمایش‌های کلینیکی می‌پردازند. آن‌ها در شرکت‌های تولید نرم‌افزارهای رایانه‌ای در ساخت بسته‌های نرم‌افزاری که در تجزیه و تحلیل دقیق‌تر و موثرتر داده‌ها کاربرد دارند همکاری می‌کنند. علاوه بر تولید و آزمایش محصولات، گروهی از آمارگران در تصمیم‌گیری برای نوع محصولی که باید ساخته شود، تعیین قیمت و اینکه این محصولات به چه کسانی باید فروخته شوند مشاوره می‌دهند. همچنین با تعیین خطرهای احتمالی و میزان بازگشت و سودآوری سرمایه‌گذاری‌های خاص، مدیریت سرمایه‌ها و بدهکاری‌ها را به عهده دارند.

شمار کثیری از آمارگران نیز در بخش‌های دولتی استخدام می‌شوند. گروهی از آنان روش‌های آماری برای اندازه‌گیری میزان رشد جمعیت، هزینه‌های مصرف یا بیکاری را طراحی می‌کنند. عده‌ای دیگر در بخش‌های علمی، محیط زیست و کشاورزی کار می کنند و ممکن است مقدار مواد آفت‌کش موجود در آب آشامیدنی، گونه‌های در معرض خطر که در نواحی خاص زندگی می کنند یا تعداد افرادی را که به بیماری خاصی مبتلا هستند تخمین بزنند. گروه دیگری نیز توسط بخش‌های دفاع ملی برای تعیین دقت سلاح‌های جدید و راهبردهای دفاعی استخدام می‌شوند. چون متخصصان آمار در بخش‌های مختلفی مشغول به کار می‌شوند، اغلب سمت‌های کاری متفاوتی نیز دارند. به عنوان مثال فردی که روش‌های آماری را در داده‌های اقتصادی استفاده می‌کند با عنوان آمارگر علوم اقتصادی شناخته می‌شود در حالی که اگر در علوم بهداشت عمومی یا پزشکی مشغول به کار شوند با عناوین متخصص آمار زیستی، زیست‌سنج یا همه‌گیرشناس (اپیدمیولوژیست) شناخته می‌شوند.

محیط کار کارشناس آمار معمولا در ساعات منظم و در دفتر کار است. گروهی از آنان برای ارائه  مشاوره در طرح‌های تحقیقی، نظارت و راه‌اندازی مطالعات، یا گردآوری داده‌های آماری مسافرت می‌کنند. گروهی از آنان مسئولیت‌های متنوعی مانند طراحی آزمایش‌ها یا انجام کار در موضع در جوامع گوناگون را بر عهده دارند. کار آمارگرانی که در دانشگاه‌ها مشغول به کارند، آمیزه‌ای از مسئولیت‌های آموزشی و تحقیقاتی است.

آموزش و ادامه تحصیل

بیشتر مشاغل آماری حداقل به مدرک کارشناسی ریاضی یا آمار نیاز دارند. تدریس و تحقیقات در مراکز آموزش عالی نیز نیازمند درجه کارشناسی ارشد یا دکترای آمار است. در بخش تحقیقات صنعتی، مدرک کارشناسی ارشد و تجربه کاری چند ساله از موارد مورد نیاز برای شروع به کار است. دوره‌های مورد نیاز مختص علم آمار شامل حساب دیفرانسیل و انتگرال، روش‌های آماری، مدل‌سازی ریاضی و حساب احتمالات است. دوره‌های اضافی شامل جبر خطی، طرح و تجزیه و تحلیل آزمایشات، آنالیز چند جانبه کاربردی و آمار ریاضی است. تنها پیش زمینه‌ای که برای موفقیت در رشته آمار ضروری است، داشتن ریاضیات قوی است. چون رایانه کاربرد وسیعی در روش‌های آماری دارد، داشتن زمینه‌ای قوی در رایانه توصیه می‌شود. فراگیری علوم مهندسی و فیزیکی در مشاغلی که با کیفیت و بهبود تولید سر و کار دارند مفید است. در مشاغلی که با آزمایش محصولات دارویی یا کشاورزی سر و کار دارند، داشتن پیش‌زمینه در علوم زیست‌شناسی، شیمی و بهداشت مهم است. گذراندن دوره‌های اقتصاد و تجارت برای مشاغلی که با بازاریابی و تحلیل و پیش‌بینی‌های تجاری همراهند، کمک کننده به نظر می‌رسد. برخورداری از مهارت‌های ارتباطی برای آمارگران که در صنایع مشغول به کار می‌شوند و باید موضوعات تکنیکی را برای افرادی که در آمار سر رشته ندارند شرح دهند مهم است. آشنایی با تجارت و اقتصاد برای افرادی نیز که قصد کار در مشاغل خصوصی را داشته باشند با ارزش است. داشتن مدرک بالاتر فرصت‌های پیشرفت را فراهم می‌کند. دارندگان مدارک فوق لیسانس و دکتری معمولا به شکل مستقل قادر به کار هستند و برای به عهده گرفتن امور تحقیقاتی و ایجاد روش‌های آماری صلاحیت لازم را کسب می‌کنند و بعد از چندین سال تجربه در بخش‌های خاص سمت مشاور آماری را بر عهده می‌گیرند.

چشم‌انداز آینده

فرصت‌های شغلی برای دارندگان مدرک آمارزیاد است هر چند بسیاری آن‌ها با عنوان آمارگر شناخته نمی‌شوند. این مسئله به‌ویژه درباره مشاغلی که با تجزیه، تحلیل و تفسیر داده‌های به دست آمده از علوم دیگر مانند اقتصاد، زیست‌شناسی، روان‌شناسی یا مهندسی صدق می‌کند. در میان فارغ‌التحصیلان لیسانس یا فوق لیسانس رشته آمار، افرادی که در رشته‌های مربوطه مانند امور مالی، مهندسی یا رایانه‌ای از آشنایی کاملی بر خوردار باشند، در یافتن مشاغل مربوط به رشته تحصیلیی‌شان از بخت بالاتری برخوردارند. شرکت‌های دولتی بسیاری از آمارگران را در رشته‌های جمعیت‌شناسی و سرشماری نفوس، کشاورزی، بررسی‌های مربوط به مصرف کننده و تولید کننده، تامین اجتماعی، مراقبت های بهداشتی و کیفیت محیط زیست استخدام می کنند. آمارگران فوق لیسانس یا دکتری به منظور کنترل کیفی تولیدات گوناگون مانند تولیدات دارویی، وسایط نقلیه موتوری، مواد شیمیایی و غذایی توسط شرکت‌های تولیدی استخدام می‌شوند. سازندگان وسایل نقلیه به منظور ارتقای کیفیت خودرو، کامیون و دیگر تولیدات و رقابت در صحنه بین‌المللی با کمک آمارگران طرح‌های آزمایشی را اجرا می‌کنند. آمارگرانی که در علوم مهندسی و فیزیکی اطلاعاتی دارند می‌توانند در امور تحقیقات و توسعه با همکاری دیگر دانشمندان و مهندسان به بهبود طرح و تولید پرداخته و کیفیت ثابتی را برای تولیدات جدید تضمین کنند. برخی از آنان در ارتباط با تولید برنامه‌های نرم‌افزاری آماری در شرکت‌های تولید نرم‌افزارهای رایانه‌ای، فرصت‌های شغلی مناسبی را می‌یابند. در شرکت‌های تجاری برای پیش‌بینی میزان فروش، تحلیل شرایط تجاری و حل مسائل مدیریتی به منظور افزایش سوددهی به کارمندانی که در علوم آمار سر رشته داشته باشند اعتماد زیادی می‌شود. در ضمن، مراکز مشاوره‌ای به صورت روزافزون خدمات آماری پیشرفته‌ای را به دیگر مشاغل ارائه می‌دهند. به علت کار برد وسیع رایانه در این رشته، آمارگران همه صنایع باید در برنامه‌نویسی رایانه‌ای مهارت کافی داشته و در به کارگیری نرم‌افزارهای آماری از دانش خوبی بر خوردار باشند.

 

شخصیت‌های مناسب شغل پژوهش‌گر

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم‌ترین این عوامل ویژگی‌های شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ‌های شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمی‌توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ‌های شخصیتی خاصی در این شغل موفق می‌شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ‌های شخصیتی که برای این شغل معرفی می‌شوند، عموما این کار را بیشتر می‌پسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته‌اند.

 

برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید

 

ای استخدام

از تجربیات دیگران استفاده کنید!

مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمون‌های استخدامی سازمان‌های مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.

۲ نظر برای آشنایی با شغل آمارگر

  • ن
    ناهید
    ۷ اسفند ۱۴۰۱، ۲۳:۴۰
    رشته جالبیه که از هر رشته برای تحقیقات که انجام میدی، چیزی یاد میگیری و با هر تحقیقی یه چیزی کشف میکنی اما خیلی سخته و زیاد باید بخونی همش باید سرت تو کتاب باشه و تحلیل قوی داشته باشی،بازار کارش هم که آزمون استخدام...
    • K
      Kiarash
      ۵ تیر ۱۴۰۰، ۱۴:۱۷
      رشته ای که شاید اسمش آمار باشه، اما به اندازه ی مهندسی اذیتتون میکنه و چه بسا مباحث تئوریش بسیار اذیت کننده تر هم از رشته های مهندسی باشه! نصیحت من: دور بمانید!

      لطفا سوالات و نظرات خود را بیان کنید

      ثبت پاسخ