آشنایی شغل کارشناس کنترل کیفیت
کنترل کیفی فرآیندی است که از طریق آن یک کسب و کار به دنبال اطمینان از حفظ یا بهبود کیفیت محصول است. این کار با آموزش کارمندان، ایجاد معیارهایی برای کیفیت محصول و آزمایش محصولات برای بررسی تغییرات آماری معنیدار انجام میشود.
چرا کنترل کیفیت نیاز است
ایجاد یک محصول، پرهزینه و زمانبر است و بدون کنترل در محل میتواند ناامن باشد. علاوه بر این، اگر شرکتی محصولات معیوب را برای خرید ارسال کند، ممکن است در قبال صدمات یا مشکلات ناشی از استفاده از محصولاتش مسئول شناخته شود. بازرسان کنترل کیفیت اطمینان حاصل میکنند که محصولات معیوب یا ناایمن شناسایی شده و علل آن برطرف میشوند.
کنترل کیفیت چگونه انجام میشود
آزمایش کیفیت عموما در هر مرحله از فرآیند تولید یا کسب و کار تکمیل میشود. کارمندان اغلب با آزمایش مواد خام، بیرون کشیدن نمونه از خط تولید و آزمایش محصول نهایی آغاز میکنند. آزمایش در مراحل مختلف به شناسایی محل وقوع مشکل تولید و اقدامات اصلاحی برای جلوگیری از آن در آینده کمک میکند. در یک تجارت غیر تولیدی، کنترل کیفیت میتواند شامل ارزیابی خدمات مشتری، پرسشنامه، نظرسنجی، بازرسی یا ممیزی باشد. یک کسب و کار میتواند از هر فرآیند یا روشی برای تایید اینکه محصول یا خدمات نهایی آن نیازهای مشتری را برآورده می کند و ایمن و قانونی است استفاده کند.
کنترل کیفیت در صنایع مختلف
کنترل کیفیت مورد استفاده در یک کسب و کار به شدت به محصول یا صنعت وابسته است. به عنوان مثال، در تولید مواد غذایی و دارو، کنترل کیفیت شامل حصول اطمینان از حفظ سلامتی مصرف کننده است از اینرو شرکت آزمایشهای شیمیایی و میکروبیولوژیکی نمونههای خط تولید را انجام میدهد.
در ساخت هواپیما، کنترل و تضمین کیفیت از اهمیت بالایی برخوردار است. سازندگان ملزم به مستندسازی، ردیابی، و بازرسی مجدد همه موارد و مراحل ساخت هستند تا شواهدی مبنی بر اینکه همه چیز طبق استانداردهای بسیار سخت تکمیل شده است، ایجاد کنند.
در خودروسازی، کنترل کیفیت بر روی قطعاتی که درصد خطای مشخصی دارند تمرکز و تضمین میکند که موتورها، قطارهای محرک و سایر قطعات مکانیکی به صورت روان، کارآمد، ایمن و مطابق طراحی کار میکنند. در الکترونیک، کنترل کیفیت شامل استفاده از معیارهایی برای محاسبه جریان الکتریسیته است. در مثالهای زیر نوع کار یک تکنسین کنترل کیفیت در صنایع مختلف توضیح داده میشود.
- یافتن و رفع عیوب موجود در مراحل مختلف فرآیند تولید (که تحت عنوان تجزیه و تحلیل خطر و نقطه بحرانی شناخته میشود)
- آزمایش فیزیکی، شیمیایی و میکروبیولوژیکی نمونهها
- اطمینان یافتن از درست بودن برچسبها
- بررسی انطباق روشهای تولید با قوانین مربوطه
- نظارت بر هر بخش از فرآیند تولید
- استفاده از تجزیه و تحلیل آماری برای اطمینان یافتن از رعایت شدن میزان قدرت تحمل مجاز قطعات ماشین
- بازرسی مواد و محصولات برای یافتن عیوب موجود با استفاده از روشهایی مانند آزمایشهای غیر مخرب (NDT)
کنترل کیفیت در مقابل تضمین کیفیت
اصطلاحات کنترل و تضمین کیفیت اغلب برای تعریف یک موضوع استفاده میشوند در حالی که با یکدیگر تفاوت دارند. کنترل کیفیت بر الزامات کیفیت تمرکز دارد، مانند اطمینان از اینکه یک قطعه با مشخصات مطابقت دارد. تضمین کیفیت به مجموع همه اقدامات و فرآیندهای مورد نیاز برای نشان دادن برآورده شدن الزامات کیفیت اشاره دارد. معنای این تفاوت برای متخصصان کیفیت این است که با پیشروی در حرفه کنترل کیفیت، ممکن است از کنترل کیفیت به تضمین کیفیت تبدیل شوید. کنترل کیفیت بخشی از تضمین کیفیت است که برنامهها و بخشهایی برای ارائه اطمینان به مدیریت سطح بالا، مشتریان و بازرسان دولتی است که محصولات همه الزامات کیفیت و استانداردهای ایمنی را برآورده میکنند.
وظایف کارشناس کنترل کیفیت (مشترک در همه صنایع)
- گرفتن بازخورد و شکایات مشتریان و تجزیه و تحلیل و بررسی آنها و انتقال برخی از مباحث به مدیران در صورت لزوم
- بررسی و رتبهبندی تامین کنندگان بر اساس میزان کیفیت مواد اولیه یا قطعات ارسالی به خط تولید کارخانه
- بازنگری و به روزرسانی سیاستهای کنترل کیفیت و مشارکت با مدیر ارشد شرکت در این زمینه
- آموزش و نظارت بر کارکنان جدید به منظور شناخت کامل نظامنامه کیفیت توسط آنها و جلوگیری از بروز اشتباهات احتمالی توسط آنها که به کیفیت محصولات تولیدی لطمه وارد میکند
- تهیه گزارش برای مدیران کیفیت یا مدیران ارشد شرکت (سازمان)
دانش و مهارت مورد نیاز کارشناس کنترل کیفیت
- مهارتهای نوشتاری و گفتاری در سطح عالی
- دانش فنی صنعت در حوزه کاری خود زیرا کنترل کیفیت در هر صنعتی معنا و ابعاد خاصی دارد و کارشناس کنترل کیفیت برای انجام کنترلهای کیفی لازم نیاز است با دانش مربوط به صنعت مورد نظر آشنایی کامل داشته باشد.
- دانش استانداردهای کنترل کیفیت و قوانین مربوطه
- مهارتهای خوب سازمانی و داشتن رویکرد روشمند در کار به منظور استفاده مناسب از بهترین روشهای موجود و مرسوم ملی و بینالمللی برای کنترل کیفی محصولات یا خدمات تولیدی
- توانایی اولویتبندی کارها و انجام به موقع پروژهها مطابق با زمان تعیین شده
- توانایی توجه زیاد به جزئیات. این ویژگی از مهمترین مهارتهای مورد نیاز متخصص کنترل کیفیت در هر شرکتی است و باعث میشود کنترلهای کیفی به نحو احسن صورت بگیرد.
- مهارتهای کار تیمی در حد خوب برای همکاری با سایر اعضای تیم کنترل کیفیت در شرکتها، کارخانجات و پروژههای بزرگ
تحصیلات، بازار کار و فرصتهای شغلی متخصص کنترل کیفیت
متخصصان کنترل کیفیت اغلب در رشتههای مهندسی صنایع، مهندسی مکانیک و مدیریت صنعتی تحصیل کردهاند. اما هر یک از افراد با تجربه در صنایع مختلف که مهارتهای لازم را کسب کرده و از دانش کنترل کیفیت هم بهرهمند باشند میتوانند به شغل کارشناسی کنترل کیفیت گماشته شوند. کنترل و تضمین کیفیت، اهمیت بسیار زیادی در محیط رقابتی شرکتها در بازار جهانی دارد. کارشناس کنترل کیفیت در صنایع مختلف دولتی و خصوصی فعالیت میکند و با کسب تجربه و آموزش بیشتر میتواند تا مشاغل نظارتی، مدیریتی و تحقیقاتی پیشرفت کند.
شخصیتهای مناسب شغل کارشناس کنترل کیفیت
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگیهای شخصیتی، ارزشها، علایق، مهارتها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهمترین این عوامل ویژگیهای شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپهای شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمیتوان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپهای شخصیتی خاصی در این شغل موفق میشوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپهای شخصیتی که برای این شغل معرفی میشوند، عموما این کار را بیشتر میپسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشتهاند.
برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید
از تجربیات دیگران استفاده کنید!
مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمونهای استخدامی سازمانهای مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.
۱۵ نظر برای آشنایی با شغل کارشناس کنترل کیفیت