آشنایی با رشته ریاضیات و کاربردها
رشته ریاضیات و کاربردها رشته جدیدی است که از ادغام رشتههای ریاضی محض و کاربردی تشکیل شده است. تحصیل در رشته ریاضیات و کاربردها مستلزم علاقه فراوان و تسلط کافی در درس ریاضی است.
معرفی اجمالی رشته ریاضی
همه ما در زندگی روزمره خود به میزان زیادی از دانش ریاضی استفاده میکنیم از سوی دیگر ریاضیات، پایه علوم و مهندسی است و امروزه همه رشتههایی که پایه علمی دارند، از الگوهای ریاضی استفاده میکنند و در واقع هر چقدر که شغل یک فرد تخصصیتر شود، میزان ریاضیاتی که لازم دارد، بیشتر میشود. برای مثال یک مهندس الکترونیک از آنالیز تابعی و فرآیندهای تصادفی استفاده میکند یا یک برنامهریز پروژههای اقتصادی، از مطالب پیشرفته آماری مانند سریهای زمانی، به عنوان ابزار کار یاری میگیرد. به همین دلیل امروزه تربیت متخصصان علم ریاضی؛ یعنی افرادی که قادر هستند ریاضیات مورد نیاز را آموزش داده و یا تولید کنند، اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا لازمه پیشرفت در تکنولوژی، توجه به دانش ریاضی است.
اهداف ایجاد این رشته
داشتن قدرت تجزیه و تحلیل کمی در سطح خوب برای دانشجویان این رشته لازم است. فارغ التحصیلان رشته ریاضیات و کاربردها دارای زمینه کاری مختلف در جامعه هستند به خصوص اگر مدارج عالی این رشته را نیز گذرانده باشند. هدف از ایجاد این رشته پرورش سه گروه از افراد زیر است:
- افرادی که میخواهند در آینده ریاضیدان شوند
- افرادی که قرار است به عنوان دانش آموخته رشته ریاضی، نیاز صنایع و موسسات گوناگون به ریاضیات کاربردی را رفع کنند
- افرادی که قرار است تعلیمات عمومی در ریاضیات ببینند و به خدمت فرهنگی و تدریس در مدارس اشتغال ورزند
کاربرد ریاضی در صنعت
کاربرد ریاضی در علوم مختلف انکارناپذیر است. برای مثال مبحث آنالیز تابعی در مکانیک کوانتومی، کاربرد بسیار زیادی دارد یا در بیشتر رشتههای مهندسی معادله «لاپ لاسی» که یک معادله ریاضی است، مورد استفاده قرار میگیرد. در جامعهشناسی نیز نظریه احتمال و نظریه گروهها نقش بسیار مهمی ایفا میکند. در کل باید گفت که همه صنایع، زیرساخت ریاضی دارند و به همین دلیل در همه مراکز صنعتی و تحقیقاتی دنیا، ریاضیدانها در کنار مهندسان و دانشمندان سایر علوم، حضوری فعال دارند و آنچه در نهایت ارائه میشود، نتیجه کار تیمی آنها است. در جامعه ما نیز اگر مشاغل جنبه علمی داشته باشند، قطعا به تعداد قابل توجهی ریاضیدان نیاز خواهیم داشت چون او میتواند مشکلات را به روش علمی حل کند. البته این به آن معنا نیست که در حال حاضر هیچ فرصت شغلی برای یک ریاضیدان وجود ندارد اما حضورشان در مراکز تحقیقاتی و صنعتی بیاد پررنگتر باشد. یک لیسانس ریاضی به دلیل نظم فکری و بینش عمیقی که در طی تحصیل به دست میآورد، میتواند با مطالعه و تلاش شخصی در بسیاری از شغلها، حتی شغلهایی که در ظاهر ارتباطی با ریاضی ندارد موفق گردد.
درسهای این رشته در طول تحصیل
این رشته در دو مقطع دکترای پیوسته و کارشناسی در آزمون سراسری دانشجو میپذیرد.
- تعداد کل واحدها: حداقل ۱۳۲ واحد
- دروس عمومی: ۲۰ واحد
- دروس پایه: ۲۴ واحد
- دروس اختیاری: ۳۰ واحد (۲+ یا ۲- واحد در اختیار دانشجو)
- دروس هسته (الزامی مشترک، الزامی و انتخابی): ۶۰ تا ۶۲ واحد (۲ واحد در اختیار دانشجو)
- دروس پایه و احتیاری: ریاضی، آنالیز، جبر، مبانی ریاضیات، آمار، معادلات دیفرانسیل، جبر خطی، مبانی هندسه، توابع مختلط، آنالیز عددی، مبانی کامپیوتر، گراف، نظریه معادلات دیفرانسیل و نظریه اعداد
- دروس تخصصی: مبانی جبر، جبر ۱، جبر ۲، مبانی آنالیز ریاضی، آنالیز ریاضی ۱، آنالیز ریاضی ۲، مبانی آنالیز عدد، آنالیز عددی ۱، هندسه موضعی، توپولوژی، هندسه دیفرانسیل، تحقیق در عملیات، فرآیندهای تصادفی، ساختمان دادهها، سریهای زمانی و زبان برنامهنویسی پیشرفته
آینده شغلی
عمده کسانی که در رشته ریاضی به تحصیل دانشگاهی ادامه میدهند استادان و پژوهشگران ریاضی آینده کشور خواهند بود این دسته از افراد همان هایی هستند که در کنار دیگر مجموعه های علمی کشور برای سرافرازی ملت ایران تلاش می کنند از دیگر کارهای این رشته برطرف ساختن نیازهای موسساتی است که به ریاضیات کاربردی احتیاج دارند مانند موسسات فنی، کشاورزی، برنامه ریزی و مالی. فارغالتحصیلان این رشته میتوانند به عنوان معلم در وزارت آموزش و پرورش، مدارس و مراکز آموزشی غیر انتفاعی و به عنوان کارمند در بانکها استخدام شوند.
برای مشاهده سایر رشته ها اینجا کلیک کنید
از تجربیات دیگران استفاده کنید!
مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمونهای استخدامی سازمانهای مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.
۴۷ نظر برای آشنایی با رشته ریاضیات و کاربردها