آشنایی با شغل دادیار
اگر علاقهمند اجرای قانون و بسط عدالت در جامعه هستید این شغل برای شما مناسب است.
کار دادیار چیست
دادیار مقام قضایی است که در دادسرا تحت ریاست و نظارت دادستان انجام وظیفه میکند و از حیث اظهار نظر و رای، تابع دادستان است. در سیستم قضایی پیگیری جرمهایی که در جامعه رخ میدهد به عهده دادسرا است چه با شکایت شاکی و چه پروندههایی که طرف جرم جامعه است. دادسرا حق صدور رای ندارد و فقط دادگاه آن را صادر میکند اما اجرای حکم به عهده دادسرا است. دادسراها معمولا از چندین بخش به نام دادیاری تشکیل شدهاند. آنها بنا به نوع جرم طبقهبندی و هر یک توسط یک دادیار اداره میشوند.
دادیار با ارجاع دادستان عهدهدار امور سرپرستی، تحقیقات مقدماتی، اجرای احکام و سایر وظایفی است که به عهده دادستان خواهد بود. دادیار هنگام حضور در دادگاه جهت دفاع از کیفرخواست، از طرف دادستان بیان عقیده میکند. وی همچنین راجع به اجرای احکام، مطابق مقررات انجام وظیفه خواهد نمود. معمولا پروندههایی که موضوع آنها جرایم سبک مانند توهین، فحاشی و تصادفات ساده رانندگی است به دادیار ارجاع داده میشوند. اگر در موضوعی بین دادیار و دادستان اختلاف پیش آید، بایستی نظر دادستان اجرا شود و دادیار تابع نظر او باشد. دادیارها شامل گروههای دادیار تحقیق، دادیار اظهار نظر، دادیار اجرای احکام، دادیار ناظر زندان و دادیار نماینده دادستان در دادگاه میشوند.
وظایف دادیار
- کشف جرم و دلایل وقوع آن
- قرار تعقیب و اقامه دعوا
- اقامه دعوا از جنبه حقوق فقهی و حقالله - هر جرم دو جنبه حقوق مردم (حق الناس) و حقوق خدا (حق الله) دارد. در صورتی که جرمی جنبه حقالناس آن بخشیده و رفع شود، دادیار باید جنبه حقالله آن را با ارائه اسناد و مدارک لازم برای صدور حکم به قاضی بدهد.
مهارت و دانش مورد نیاز شغل دادیار
- صداقت و بیطرفی
- داشتن ذهن و روحیه جستجوگر
- داشتن عدالت و توان تصمیمگیری مناسب
- آشنایی کافی با مسائل مختلف اجتماعی و فرهنگی جامعه
- توان تجزیه و تحلیل مناسب
- داشتن اطلاعات کافی درباره مسائل حقوقی و قوانین قضایی
- داشتن صبر و حوصله
- توان برقراری ارتباط مناسب
تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل دادیاری
علاقهمندان برای ورود به این شغل و گرفتن ابلاغ قضایی باید در آزمون قضاوت که هر سال از سوی قوه قضائیه برگزار میشود، شرکت کنند. مطابق با جدیدترین اطلاعات، فارغالتحصیلان رشتههای زیر می توانند در آزمون قضاوت شرکت کنند:
کارشناسی حقوق در یکی از گرایشها
- کارشناسی الهیات با گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی
- کارشناسی فقه و حقوق
- کارشناسی ارشد پیوسته معارف اسلامی و حقوق در یکی از گرایشها
- کارشناسی ارشد پیوسته الهیات، معارف اسلامی و ارشاد با گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی
- داشتن مدرک سطح (۲) عمومی (فقه و اصول) یا سطح (۲) تخصصی با گرایش حقوق و قضای اسلامی برای دانشآموختگان حوزههای علمیه
قبول شدگان این آزمون پس از مصاحبه شفاهی و گزینشهای اداری، وارد دوره کارآموزی میشوند. طول این دوره برای فارغالتحصیلان دانشگاهی و حوزوی متفاوت است. بعد از گذراندن این دوره و قبولی در آزمون نهایی (اختبار)، ابلاغ قضایی دریافت میکنند. دادیار در دادسراها مشغول به کار میشود. در مناطقی که دادسرا نباشد، دادیار به عنوان بازرس علیالبدل فعالیت میکند. او باید ۱۰ سال اول خدمت خود را طبق صلاحدید قوه قضائیه و در مناطقی که قوه قضائیه تعیین میکند، سپری کند دادیار در صورت گرفتن ترفیع و موقعیتهیا شغلی بالاتر از جمله قاضی، میتواند در سایر بخشها و سازمانهای قضایی کشور نیز مشغول به کار شود.
شخصیتهای مناسب شغل دادیار
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگیهای شخصیتی، ارزشها، علایق، مهارتها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهمترین این عوامل ویژگیهای شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپهای شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمیتوان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپهای شخصیتی خاصی در این شغل موفق میشوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپهای شخصیتی که برای این شغل معرفی میشوند، عموما این کار را بیشتر میپسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشتهاند.
برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید
.
از تجربیات دیگران استفاده کنید!
مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمونهای استخدامی سازمانهای مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.
۸۲ نظر برای آشنایی با شغل دادیار