آشنایی با شغل نویسنده
اگر مهارت نوشتاری خوب و خلاقیت و انضباط کاری زیادی دارید، این شغل برای شما مناسب است.
کار نویسنده چیست
نویسندگی انتقال و رساندن نوعی دیدگاه یا پیام از طریق نوشتن به مخاطب است. نویسنده کسی است که هنر انتقال پیام از راه نوشتن را دارد. او کسی است که خوب حس میکند، خوب میاندیشد و خوب مینویسد. نویسندگان آثار خلاقانه مانند رمان، داستان کوتاه، کتاب کودک، نمایشنامه و اشعار را میآفریند. آنان گاهی کتابهای آموزشی یا مقالات و مطالب خاص برای رسانههایی نظیر رادیو، تلوزیون، روزنامهها و مجلات و مطالب غیر داستانی مانند بیوگرافی مینویسند.
یکی از کارهای اصلی یک نویسنده حرفهای، خواندن و مطالعه کردن است. مطالعه کتابهای مختلف ایرانی و خارجی، بهویطه آثار نویسندگان بزرگ دنیا در ایجاد ایده و شکلدهی تفکر نویسنده بسیار موثر است. نویسندگی از تنهاترین مشاغل جهان محسوب میشود. بنابراین نویسنده باید کارکردن در تنهایی را دوست داشته باشد. نظم و انضباط از ضرورتهای این شغل است. میگویند: «ده درصد نویسندگی حاصل نبوغ و نود درصد آن حاصل نظم و انضباط است. داشتن پشتکار، تمرین و کسب تجربه در نویسندگی بسیار مهم است به طوری که برخی از نویسندگان برجسته و مشهور دنیا، ساعات زیادی از روز خود را با نوشتن سپری میکنند.
نویسندگان معمولا در جلسات مربوط به معرفی اثر خود و نقد و بررسی آن شرکت میکنند. در نتیجه باید انتقادپذیر شنوا باشند. از آنجا که بسیاری از ایدهها و موضوعات اولیه کتابها و مقالات، برگرفته از بطن جامعه، زندگی و مشکلات مردم است، نویسنده باید روانشناس و مردمشناس خوبی باشد و از طریق ارتباط با افراد جامعه از زندگی، علایق، نظرات و مشکلاتشان باخبر شود. چون نویستنده به صورت مستقل فعالیت میکند ساعات کاری او نیز متغیر و در اختیار خودش است اما باید طوری برنامهریزی کند که کارها و سفارشهای خود را به موقع بنویسد و آماده کند.
وظایف نویسنده
- انتخاب موضوع بر مبنای نیاز جامعه، علاقه خود یا نوع سفارش مشتری
- شکلدهی ایدهها، موضوعات و نقشها
- به دست آوردن اطلاعات اولیه لازم از طریق مطالعه کتابها، جستجو در اینترنت یا مصاحبههای فردی
- نوشتن کتاب یا مقاله
- ارائه نسخه اولیه به ناشر
- تجدید نظر در کار خود (اغلب چندین بار)
- شرکت در جلسات نقد و بررسی آثار و پاسخگویی در قبال منتقدان
- اطلاع از قوانین مرتبط مانند حق نشر و رعایت آنها
مهارت و دانش مورد نیاز شغل نویسنده
- استعداد و مهارت عالی در نوشتن
- نظم و انضباط کاری
- پشتکار و اراده
- توان نوشتن در ساعات و روزهای متمادی
- دقت بالا و توجه به جزئیترین موارد
- انتقادپذیر بودن
- مهارت خوب در تحقیق و جستجو برای کسب اطلاعات لازم
- داشتن مدیریت زمان و انجام دادن به موقع کارها
تحصیلات، بازار کار و آینده شغلی نویسنده
برای ورود به شغل نویسندگی باید اول استعداد و علاقه فراوانی داشت. کسب دانش و تخصص نیز برای هر نویسنده موفق لازم است. برای این امر علاقهمندان میتوانند در رشتههای دانشگاهی مرتبط از جمله ادبیات داستانی و زبان و ادبیات فارسی تحصیل کنند یا در آموزشگاههای آزاد دورههای حرفهای نویسندگی را بگذرانند. نویسنده معمولا به صورت آزاد و مستقل کار میکند. در شروع کار به دلیل نداشتن سابقه، گرفتن سفارش از مشتری کار سختی است اما به مرور با انجام چند نمونه کار، میتواند راحتتر سفارش کار بگیرد. البته برخی از نویسندگان به صورت اختصاصی برای روزنامه یا مجلات مینویسند. در خصوص وضعیت بازار کار و میزان فرصتهای شغلی موجود برای نویسندگان در کشور اطلاعات دقیقی در دسترس نیست. در صورت رشد سطح فرهنگ مطالعه و کتابخوانی و حمایت بیشتر از این حوزه، میتوان بازار کار مطلوبی را در سالهای آتی برای این شغل پیشبینی کرد.
شخصیتهای مناسب شغل نویسنده
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگیهای شخصیتی، ارزشها، علایق، مهارتها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهمترین این عوامل ویژگیهای شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپهای شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمیتوان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپهای شخصیتی خاصی در این شغل موفق میشوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپهای شخصیتی که برای این شغل معرفی میشوند، عموما این کار را بیشتر میپسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشتهاند.
برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید