آشنایی با شغل حساب‌رس

چگونه حساب‌رس شویم

حسابرس صحت و کارآیی یک سند یا گزارش مالی را ارزیابی می‌کند. اگر از انجام کارهای مالی یا حساب‌داری لذت می‌برید، شغل حساب‌رسی می‌تواند برای شما مناسب باشد.

 

 

کار حساب‌رس چیست

یک حساب‌رس باید در زمینه ریاضیات، فناوری اطلاعات و مهارت‌های ارتباطی، کلامی و نوشتاری توانا باشد. او باید بسیار دقیق و به جزئیات توجه زیادی  داشته باشد. شاغلان حرفه حساب‌رسی در یک تقسیم‌بندی کلی به دو گروه اصلی تفکیک می‌شوند:

  • حساب‌رسان داخلی: این افراد کارمند واحد مورد رسیدگی و در واقع رابط میان هیات مدیره و شرکت هستند و گزارش رسیدگی خود را به طور هفتگی، ماهانه یا سالانه به مدیر عامل و هیات مدیره ارائه می‌دهند. این گروه از حساب‌رسان عملیات داخل واحد تجاری را رسیدگی می‌کنند. حسابرس داخلی سیاست‌ها، رویه‌ها و توان مالی شرکت را به منظور بهبود کارآیی آن ارزیابی و بررسی می‌کند.
  • حساب‌رسان مستقل: این افراد در موسسات حساب‌رسی مشغول کار هستند و بر اساس قرارداد میان شرکت‌ها یا سازمان‌ها با این موسسات، عملیات حساب‌داری و مالی واحد تجاری را بر اساس اصول و موازین حساب‌داری مورد رسیدگی قرار می‌دهند و گزارش خود را به مجمع عمومی صاحبان سهام ارائه می‌کنند. در واقع حساب‌رسان مستقل رابط میان صاحبان شرکت و هیات مدیره شرکت هستند.

در حال حاضر در ایران سازمان حساب‌رسی به عنوان یک سازمان دولتی، بزرگ‌ترین موسسه حساب‌رسی است و در کنار آن سایر موسسات دولتی و خصوصی مشغول فعالیت اند.

اغلب حسابرسان به صورت تمام وقت کار می کنند. گاهی نیز بنا به نیاز اضافه کاری انجام می‌دهند. کار کردن به صورت پاره‌وقت نیز در این شغل امکان‌پذیر است. حساب‌رس می‌تواند در دفتر خود یا در سازمان مشتری کار کند. گاهی نیز برای رفتن به بخش‌ها و شعبه‌های مختلف مشتری باید در سفر باشد.

وظایف و مسئولیت‌های حساب‌رس

  • بررسی حساب‌های شرکت برای تطبیق آن‌ها با قوانین و مقررات مالی و اطمینان از صحت و درستی‌شان
  • جمع‌آوری و تحلیل آمار و ارقام برای رسیدگی  هر چه بیشتر عملیات حساب‌داران و اطمینان از صحت گزارش‌های ارائه شده توسط تیم حسا‌ب‌داری
  • شناسایی مشخصات و ویژگی‌های کسب و کار برای  شناخت بیشتر شرکت و صنعت مورد فعالیت و در نتیجه افزایش کیفیت کار رسیدگی
  • ارزیابی سامانه‌های گزارش مالی شرکت برای اطمینان از صحت عملکرد آن‌ها
  • ایجاد ارتباط کاری مطلوب با مشتریان برای تعامل بهتر با آن‌ها و سهولت در دریافت اطلاعات و گزارش‌های مورد نیاز
  • ارائه پیشنهاد به منظور پیشرفت و توسعه و ایجاد فرایندهای کنترلی داخلی برای جلوگیری از ایجاد خطا و مشکل و احیانا سوء استفاده مالی کارکنان

مهارت و دانش مورد نیاز حساب‌رس

  • توانایی تفسیر آمار و اطلاعات برای فهم دقیق و کامل گزارش‌ها و فرایندهای مالی و حساب‌داری
  • مهارت بالا در ریاضیات و فناوری اطلاعات به منظور تسلط بر نرم افزارهای تخصصی مالی و حساب‌داری و توان کار با آن‌ها و اخذ گزارش‌های مورد نظر حساب‌رس
  • مهارت‌های خوب ارتباط کلامی و نوشتاری زیرا یک حسابرس نیاز است نتیجه بررسی‌های خود را به صورت مکتوب به مدیر یا کارفرمای خود گزارش کند و در صورت نیاز آن را در مجمع عمومی صاحبان سهام قرائت نماید.
  • توانایی قوی در تحلیل و حل مشکلات زیرا در طول فرایند حساب‌رسی، مشکلات و اختلاف نظرهای زیادی بین حساب‌رسان، حساب‌داران و مدیران شرکت به وجود می‌آید و نیاز است حساب‌رسان بتوانند با تحلیل مناسب مسئله تصمیم درستی اتخاذ نمایند.
  • مهارت‌های سازماندهی خوب و مدیریت زمان زیرا حساب‌رسان برای انجام بررسی‌های خود محدودیت زمانی دارند و باید بتوانند در زمان در نظر گرفته شده  کار خود را به پایان برسانند.
  • داشتن دقت بالا و توجه زیاد به جزئیات. با توجه ماهیت نظارتی شغل حساب‌رسی و همچنین سر و کار داشتن با اعداد و ارقام ریز و درشت، داشتن دقت بالا و توجه به جزئیات از مهم‌ترین مهارت‌های مورد نیاز حساب‌رسان است.
  • توانایی کار فردی و گروهی زیرا گاهی اوقات حساب‌رسی به صورت فردی و گاهی اوقات در قالب یک تیم حساب‌رسی صورت می‌گیرد و فرد باید توان کار کردن در هر دو حالت را داشته باشد.
  • داشتن درک درستی از کسب و کار. هر چقدر که شناخت حساب‌رس از کسب و کاری که آن را حساب‌رسی می‌کند دقیق‌تر و عمیق‌تر باشد، عملیات حساب‌رسی به صورت دقیق‌تر و صحیح‌تر صورت می‌گیرد و حساب‌داران تعامل بهتری با حساب‌رس خواهند داشت.
  • داشتن صداقت نسبت به اطلاعات محرمانه مشتریان. با توجه به اینکه حساب‌رس در طول فرایند حساب‌رسی به جزئی‌ترین اطلاعات مشتری خود دسترسی دارد لذا حفظ اسرار مشتریان یکی از مهم‌ترین خصوصیات اخلاقی و حرفه‌ای حساب‌رسان قلمداد می‌شود.

تحصیلات، بازار  کار و فرصت‌های  شغلی برای حساب‌رسان

 فارغ‌التحصیلان رشته‌های حساب‌داری، حساب‌رسی و مدیریت (همه گرایش‌ها)  می‌توانند به عنوان حساب‌رس مشغول به کار شوند. با توجه به اینکه حساب‌داری و حساب‌رسی به عنوان یک فن شناخته می‌شوند لذا تجربه، نقش بسیار اساسی در این شغل دارد. کسانی که به صورت تجربی با این فن آشنا شده‌اند به دلیل عدم آشنایی با مفاهیم تئوریک قطعا پیشرفت‌شان کمتر است و تا سطوح بالای این حرفه رشد نخواهند کرد.

به عنوان یک حساب‌رس داخلی می‌توانید در شرکت‌های بزرگ صنایع مختلف، بخش‌های دولتی یا شرکت‌های ارائه دهنده خدمات حسابرسی داخلی فعالیت کنید. به عنوان یک حساب‌رس خارجی می‌توانید در یک شرکت خصوصی، زیر نظر انجمن حساب‌داران خبره یا در بخش دولتی فعالیت کنید. به واسطه کسب تجربه می‌توانید در حوزه حساب‌رسی مالیاتی، ورشکستگی یا حساب‌رسی قانونی متخصص شوید. همچنین می‌توانید تا سطوح مدیریتی پیشرفت و به طور کاملا آزاد و مستقل فعالیت کنید.

اما به طور کلی حساب‌رسی در ایران با توسعه شرکت‌های خصوصی و نیز صنعتی شدن کشور و افزایش بنگاه‌های اقتصادی توسعه یافته و در سال‌های اخیر نیاز شرکت‌ها و سازمان‌های نظارتی به حساب‌رسان افزایش چشم‌گیری داشته است. به عبارت دیگر با توجه به اینکه ماهیت اصلی هر کسب و کار را پول تشکیل می‌دهد و مدیران کسب و کارها برای کنترل، مدیریت و افزایش آن به  حساب‌داران نیاز دارند، به طور طبیعی متناسب با افزایش بنگاه‌های کسب و کار در یک جامعه نیاز به حساب‌داران و به تبع آن، حساب‌رسان هم افزایش می‌یابد.

شخصیت‌های مناسب شغل حسابرس

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم‌ترین این عوامل ویژگی‌های شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ‌های شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمی‌توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ‌های شخصیتی خاصی در این شغل موفق می‌شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ‌های شخصیتی که برای این شغل معرفی می‌شوند، عموما این کار را بیشتر می‌پسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته‌اند.

 

برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید

 

ای استخدام

از تجربیات دیگران استفاده کنید!

مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمون‌های استخدامی سازمان‌های مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.

۱ نظر برای آشنایی با شغل حساب‌رس

  • م
    مسعود تنومند
    ۱۶ آذر ۱۳۹۵، ۱۲:۲۷
    ارتقا سطع شغلی جامعه

    لطفا سوالات و نظرات خود را بیان کنید

    ثبت پاسخ