آشنایی با شغل
گرافیست

آشنایی با شغل طراح گرافیک

اگر شما ایده‌های خلاقانه زیاد و ذوق هنری کافی دارید، شغل گرافیست مناسب شماست.

 

 

معرفی اجمالی هنر گرافیک

گرافیک هنر انتقال (ارتباط) دادن یک پیام از طریق تصویر به مخاطب است. عنوان گرافیک از واژه یونانی «Graphein» گرفته شده که به معنای حکاکی، نگاشتن، طراحی و رسامی است. طراحی گرافیک «Graphic Design»، به کارگیری تکنیک‌های مختلف خلق آثار دو بعدی بر روی سطوح مختلف نظیر کاغذ، دیوار، بوم، فلز، چوب، پارچه، پلاستیک، نمایشگر رایانه، سنگ و … است که به منظور رساندن پیامی خاص به بیننده انجام پذیرد. از جمله این تکنیک‌ها می‌توان به: عکاسی، اچینگ، نقاشی و روش‌های مختلف چاپ اشاره نمود.

تولد و توسعه گرافیک زمانی شکل گرفت که عصر صنعتی شدن و تولید انبوه کالای صنعتی و غیر صنعتی آغاز شد و برای معرفی انبوه کالاها نیاز به تبلیغ پیدا شد تا مشتری در انتخاب خود دچار سردرگمی نشود. طبیعی است که برای عموم مردم تبلیغ کردن نیازمند زبان مشترکی بود که از تلفیق خطوط، رنگ‌ها و علامت‌هایی باشد که تصویر شکل گرفته بتواند خواسته تولید کننده محصول را برآورده سازد.

گرافیست کسی است که بر مبنای سفارشی که به او می‌دهند و با تکیه بر هنر خود، پیام یا ایده‌ای را به کمک تصویر و حروف به مخاطب انتقال می‌دهد. کار طراحی گرافیک، حیطه‌ها و تخصص‌های مختلفی دارد:

  • ارتباط بصری «Visual Communication»: مانند طراحی پوستر، طراحی جلد، طراحی نشان (Logo)، طراحی صفحات وب و ...
  • تصویرسازی «Illustration»: مانند تصویرسازی برای کتاب‌های کودک، کتاب‌های علمی و آموزشی، تصویرسازی برای نشریات، طراحی نقشه و …
  • گرافیک محیطی: طراح گرافیک محیطی با طراحی یک نقشه مناسب که محل استقرار هر یک از بخش‌های یک محیط را با طرح و رنگ مناسب به خوبی نشان می‌دهد، نقش مهمی در راهنمایی افراد دیگر در استفاده از آن محیط دارد.

 

یک گرافیست علاوه بر خلاقیت و ذوق هنری بالا، باید توان خوبی در استفاده از کامپیوتر و مهارت ارتباطی مناسبی داشته باشد. کسب علم و تخصص لازم برای طراحی گرافیک از طریق دوره‌های آموزشی و یا رشته‌های دانشگاهی مرتبط موجود امکان‌پذیر است. به طور کلی می‌توان گفت یک گرافیست موفق باید علم تخصصی گرافیک، مهارت کار با نرم افزارهای گرافیکی و اطلاع از جدیدترین اطلاعات و اخبار مرتبط را دراد و با مباحث جامعه‌شناسی و روان‌شناسی آشنا باشد. اگر گرافیست در استخدام شرکت یا سازمانی باشد، ساعت کاری او معمولا مطابق با روال عادی موجود است. البته در برخی پروژه‌ها شاید لازم باشد که ساعات بیشتری را به آن اختصاص دهد تا کار به موقع انجام شود. گرافیست اگر به طور مستقل مشغول به کار باشد، ساعات کاری منعطفی دارد. محل کار گرافیست معمولا در دفتر کار یا گاهی در منزل او است.

وظایف طراح گرافیک

برخی از مهم‌ترین وظایف، و کارهایی که یک گرافیست بایستی انجام دهد عبارتند از:

  • صحبت درباره نیازها و خواسته‌های مشتری و مشخص کردن ویژگی‌های سفارش او
  • انتخاب بهترین و مناسب‌ترین روش، مواد و سبک متناسب با سفارش مشتری 
  • ایجاد طرح‌های اولیه کار برای نشان دادن به مشتری 
  • استفاده از نرم‌افزارهای تخصصی کامپیوتری برای آماده کردن طرح‌ها
  • تولید نسخه نهایی با رعایت کردن ویژگی‌های دقیق نوشتاری، اندازه و رنگ 
  • انجام کار با در نظر گرفتن بودجه و زمان اختصاص یافته به آن 

مهارت‌های مورد نیاز طراح گرافیک

از جمله مهارت‌هایی که یک گرافیست برای موفقیت در کارش بایستی داشته باشد می‌توان موارد زیر را برشمرد:

  • تخیل و خلاقیت – که از ارکان اصلی ایده‌پردازی و انجام کارهای هنری است
  • داشتن ذوق هنری و مهارت در طراحی
  • داشتن اطلاعات کافی از حیطه‌ها و تخصص‌های مرتبط مانند روش‌های چاپ و عکاسی
  • توانایی مدیریت زمان و انجام کار مطابق با بودجه و زمان‌بندی آن
  • آگاهی از آخرین تغییرات و اطلاعات در حوزه گرافیک
  • مهارت خوب ارتباطی 
  • توان بازاریابی خوب
  • مهارت در کار با کامپیوتر و استفاده از نرم‌افزارهای گرافیکی. زیرا کامپیوتر امروزه رکن اصلی کارهای گرافیکی است و به توسعه آن کمک بسیاری کرده است.

نرم‌افزارهای کاربردی برای یک طراح گرافیک

امروزه نرم‌افزارهای رایانه ای یکی از مهم‌ترین ابزارهای اصلی کار گرافیست است که او را در رسیدن به اهدافش کمک می‌کند. اگر به بررسی اجمالی آگهی‌های استخدامی گرافیست بپردازید، متوجه خواهید شد اکثر کارفرماها، شرکت‌ها و سازمان‌ها یکی از شرایط جذب گرافیست را تسلط بر نرم‌افزارهای مربوط به حوزه گرافیک قرار داده‌اند. بنابراین اگر می‌خواهید در شغل گرافیست موفق باشید، به سرعت و راحتی بتوانید شغل مناسب و پردرآمدی را در حوزه تخصصی خود یعنی گرافیک پیدا کنید  یا اگر شاغل در این حوزه هستید و می‌خواهید پله‌های ترقی را سریع‌تر طی کنید، مطمئن باشید یادگیری نرم‌افزارهای گرافیکی یکی از راه‌های اصلی و مطمئن برای شماست. مهم ترین نرم‌افزارهای گرافیکی مورد نیاز یک گرافیست عبارتند از:

 

نرم افزارهای کاربردی طراح گرافیک   
Photoshop Flash Corel
Premiere Illustrator Fireworks
InDesign Visio ۳D Studio MAX

 

تحصیلات لازم برای ورود به شغل گرافیست

برای ورود به شغل گرافیست علاقه‌مندان باید در کنار ویژگی‌های شخصی، دانش و تخصص لازم را کسب کنند. برخی از گرافیست‌ها به صورت تجربی وارد این کار شده‌اند. یعنی با دیدن دوره‌های آموزشی مرتبط در آموزشگاه‌های آزاد، طراحی گرافیکی را شروع کرده‌اند که برخی از آن‌ها نیز به دلیل علاقه و پشتکار زیاد خود موفق هستند. دانش آموزان علاقه‌مند می‌توانند پس از مقطع راهنمایی وارد هنرستان در رشته گرافیک شوند و در صورت تمایل در دانشگاه آن را ادامه دهند. در دانشگاه‌های مختلف کشور در گروه هنر رشته گرافیک (یا ارتباط تصویری) در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد وجود دارد که علاقه‌مندان به گرافیک می‌توانند وارد این رشته‌ها شوند و آموزش رسمی ببینند. البته گفتنی است تجربه در کار گرافیک بسیار نقش مهمی را ایفا می‌کند. دانشجویان رشته گرافیک باید سعی کنند در حین تحصیل هم با انجام کارها و پروژه‌هایی توان و تجربه خود را افزایش دهند.

آینده شغلی، بازار کار و فرصت‌های استخدامی گرافیست

گرافیست‌ها در برخی سازمان‌ها از جمله صدا و سیما و وزارت ارشاد، شرکت‌های تبلیغاتی، چاپخانه‌ها، مراکز آموزشی و بسیاری از شرکت‌های بزرگ که واحد بازاریابی و فروش دارند، کار می‌کنند. از آنجا که کسب تجربه برای موفقیت در این شغل بسیار مهم است، گاهی نیاز است گرافیست برای کسب تجربه‌های کاری متنوع محل کار خود را عوض کند. امکان کار به صورت مستقل و پروژه ای برای گرافیست به میزان زیادی فراهم است. بسیاری از گرافیست‌ها با گرفتن سفارش از مشتری، در زمان تعیین شده کار را آماده و به مشتری تحویل می‌دهند. از میزان استخدام و وضعیت بازار کار گرافیست‌ها در کشور اطلاعات موثقی در دسترس نیست. اما با توجه به اهمیت روز افزون بازاریابی و تبلیغات و توجه ویژه همه سازمان‌ها و شرکت‌ها به آن و از طرف دیگر رشد حوزه تصویرسازی و طراحی روی جلد کتب و صفحه‌آرایی مجلات و روزنامه‌ها پیش‌بینی می‌شود بازار کار مناسبی در سال‌های آینده پیش روی گرافیست‌های توانمند باشد. با توجه به زیاد بودن تعداد فارغ‌التجصیلان رشته گرافیک، بدیهی است رقابت در این بخش بسیار زیاد است و افراد توانمند و ماهر پیروز این میدان خواهند بود.

شخصیت‌های مناسب شغل گرافیست

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم‌ترین این عوامل ویژگی‌های شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ‌های شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمی‌توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ‌های شخصیتی خاصی در این شغل موفق می‌شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ‌های شخصیتی که برای این شغل معرفی می‌شوند، عموما این کار را بیشتر می‌پسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته‌اند.

 

برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید

 

ای استخدام

از تجربیات دیگران استفاده کنید!

مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمون‌های استخدامی سازمان‌های مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.

۹ نظر برای آشنایی با شغل گرافیست

  • ا
    ایران منش
    ۲۲ بهمن ۱۴۰۲، ۲۱:۱۶
    باسلام. لطف بفرمایید چندتا کتاب خوب برای افزایش سواد بصری معرفی بفرمایید.
    • مشاور «ای استخدام»
      ۲۲ بهمن ۱۴۰۲، ۲۱:۳۱
      کاربرعزیز
      این موارد از طریق جستجو در اینترنت به راحتی قابل مشاهده و دریافت می باشد ، از بین منابع مطالعاتی می توان به کتاب «مبادی سواد بصری» اشاره نمود.
    • ف
      فاطم
      ۲۸ تیر ۱۴۰۱، ۰۸:۵۷
      سلام وقت بخیر
      ببخشید بیمه ی یه فرد گرافیست چجوریه ؟
      کی بیمش میکنه؟
      • M
        Msf
        ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۹، ۱۱:۵۲
        سلام من میخواهم انتخاب رشته کنم و فعلا در سال تحصیلی نهم به سر میبرم .......من هم به هنرعلاقه دارم و میخواهم به رشته طراحی پوستر بروم " مقام طراحی پوستر استانی رو دارم "و هم نمرات خوبی در درسهام دارم "معدل بالای 19.50 در این سه سال"میخواهم به رشته تجربی بروم .....فعلا بین این دوتا بد جور گیر کردم ممنون میشم کمکم کنید.....لطفا کسایی که از گرافیک یارانه ای فارق التحصیل شدن هم نظر بدن چون نظرشون برام خیلی مهمه ..................ممنون😘
        • ف
          فاطمه
          ۲۶ خرداد ۱۴۰۲، ۱۷:۴۷
          اگه علاقه تون به رشته تجربی جدیه حتما برین در همین رشته من خودم در همین فارغ التحصیل شدم
        • ۲۳ خرداد ۱۳۹۸، ۱۹:۳۰
          سلام من می خواستم بدونم اگه رشته گرافیک برم و شغلی در این زمینه داشته باشم درآمدش چقدر خواهد بود (در ایران)
          • ن
            نيلوفر
            ۲۹ بهمن ۱۳۹۵، ۰۲:۱۱
            سلام
            من فوق لیسانس میکروبیولوژی هستم به رشتم علاقه ندارم دوست دارم گرافیست بشم چطور و ازکجا شروع کنم ؟به طور ازاد میخوام کلاس برم آشنایی با فوتوشاپ دارم دیگه چه نرم افزارهایی رو باید یادبگیرم؟
            به نظرتون الان دیر نیست؟چقدر طول میکشه مهارت پیدا کنم؟
            • آ
              آزاده
              ۶ آذر ۱۳۹۷، ۱۵:۵۴
              سلام نیلوفر عزیز،
              بنده طراحی گرافیک خوندم. نصف اونهایی که کامپیوتر بلدن یه فتوشاپ هم یاد میگیرن و شروع به کار کپی و طراحی ابتدایی میکنن در نهایت هم پول کمتری میگیرن تا متقاضی رو راضی نگه دارن...کار طراحان گرافیک رو اینجوری ضایع و بی ارزش میکنن. طراحی حرفه ای و تخصصی اصولی داره و باید نوآوری و خلاقیت داشته باشه. پس لطفا رشته هایی از قبیل دستیار دندان پزشک و... از جهاد دانشگاهی رو انتخاب کنین.
              • م
                میثم
                ۱۵ آذر ۱۳۹۷، ۰۹:۵۵
                سلام نیلوفر
                برای اینکه طراح گرافیک بشی باید مسیری رو شبیه رشته خودت در گرافیک طی کنی
                همونطور که اصول اولیه ای رو در زیست شناسی، شیمی، فیزیک، ریاضیات و .... در رشته خودت یاد گرفتی باید در اینجا هم با عنوان مبانی هنرهای تجسمی و گرافیک (به صورت تخصصی یاد بگیری)
                باید خیلی خوب تاریخ هنر ، تاریخ فلسفه و زیبایی شناسی یاد بگیری که البته همشون اصول و درس های خاص خودشو داره
                باید خیلی فیلم ببینی و حتما تاریخ تخصصی گرافیک رو خوب بدونی
                باید خیلی درباره تایپو گرافی، خط، خط کرسی ها در حروف و .... تحقیق کنی که خوب کتاب ها و اصول خودشو برای یادگیری داره
                مبانی رنگ و فرم و تضادها و ....
                در مجموع اگر بخوای طراح گرافیک خوبی باشی باید حجم زیاد مطالعه و آگاهی عمومی داشته باشی تا بتونی آثار تاثیرگذار و متفاوتی رو برای خودت و مشتریات خلق کنی
                اما چیزی جز لذت، لذت و لذت در گرافیک نخواهی یافت

              لطفا سوالات و نظرات خود را بیان کنید

              ثبت پاسخ