آشنایی با شغل مشاور
اگر شما کمک کردن به دیگران را دوست دارید و میخواهید تفاوتهای مثبتی در زندگی افراد ایجاد کنید، شغل مشاور برای شما مناسب است.
مشاوره چیست
مشاوره یعنی مشورت و دریافت کمک اطلاعاتی درباره یک موضوع که بین مراجعه کننده (کمکگیرنده) و متخصص (مشاور) انجام میشود. مشاوره در موضوعات و زمینههای مختلف علمی و برای اهداف گوناگون انجام میشود که در میان مردم، بیشتر جنبه روانشناختی آن (مشاوره روانشناسی) معروف است که هدف از آن بهبود وضعیت روحی–روانی و کیفیتبخشی به زندگی مراجع از جهت روانی است. مشاور، در مشاورههای خانواده، شغلی، تحصیلی و توانبخشی نیز از مهارتهای روانشناختی کمک میگیرد. مشاوره اطلاعاتی و مشاوره ژنتیک نیز از انواع مشاورهاند که ارتباط مستقیم و مشخصی با روانشناسی ندارند. رایجترین کاربرد واژه مشاوره، بهویژه در میان مردم عادی، به معنی مشاوره روانشناختی و رواندرمانی از طریق ارتباط رو در رو است. در این کاربرد، تعریف مشاوره، «اقدام حمایتگرانه بر پایه علوم روانشناسی» است و مشاوری که این اقدام حمایتگرانه را انجام میدهد، روانشناس است، به همین دلیل به مشاور، به ویژه در انگلیسی، روانشناس هم میگویند.
کار مشاور چیست
افراد به دلایل مختلفی از جمله از دست دادن عزیزان، مشکلات ارتباطی، مسایل مربوط به ازدواج و بهبود روش زندگی مشاور نیاز دارند. شغل مشاور این نیست که دیگران را نصیحت کند. نقش او تشویق دیگران برای دیدن انتخابهای موجود و یافتن راههای مخصوص برای ایجاد تغییرات مثبت است. مشاور معمولا سبک خاصی از مشاوره (که به عنوان رویکرد تئوریکی مشاوره شناخته شده است) را به کار میبرد. مشاور زمان زیادی را برای صحبت با دیگران و کمک در بیان احساساتشان صرف میکند. او باید در دیگران اعتماد و احساس راحتی ایجاد کند و با صبوری و دوری از هر گونه پیشداوری بتواند با افراد از هر سلیقهای کار کند. مشاور ممکن است به همه نوع مشکلات مراجعان رسیدگی کند یا شاید صرفا در زمینههای خاصی مانند اعتیاد و اختلالات غذایی مشاوره دهد.
در بیشتر موارد مشاور به صورت حضوری با مراجعان دیدار میکند اما گاهی نیاز است که با همسران، خانواده و همکاران مراجعان از طریق تلفن و اینترنت ارتباط برقرار کند. در صورتی که مشاور بخواهد به صورت فردی و مستقل مشاوره دهد میتواند به صورت پاره وقت این کار را انجام دهد اما در بسیاری از اوقات مشاور در یک مرکز درمانی یا دولتی کار میکند. در این صورت ساعات کاری او همچون سایر کارکنان اداری است.
وظایف مشاور
- ایجاد ارتباطی مبتنی بر اعتماد و احترام با مراجعان
- توافق با مراجعان برای موضوع صحبت جلسات مشاوره
- تشویق مراجعان برای صحبت درباره احساساتشان
- گوش دادن دقیق، پرسیدن سوال و درک شرایط و موقعیت مراجعان به منظور ارائه بهترین راهنمایی به آنها
- همدلی و همراهی کردن با صحبتهای مراجعان و ایجاد چالش در صورت نیاز
- کمک به مراجعان در دیدن مارد و اتفاقات به صورت واضحتر یا به شکلی متفاوت زیرا روانشناسان با تئوریها و علوم این حوزه آشنا هستند و قادر خواهند بود مسائل را از زوایای مختلف بررسی و ذهن مراجعه کننده را نسبت به آن معطوف کنند.
- ارجاع مراجعان به منابع کمکی دیگر مانند روانپزشکان، روانشناسان یا مشاوران تخصصی شغلی و ازدواج
- حفظ اسناد محرمانه مراجعان زیرا آنها برای یافتن راهکار مناسب بسیاری از اتفاقات خصوصی زندگی خود را برای مشاور تعریف میکنند و او باید نسبت به آنها حس امانتداری داشته باشد
مهارت و توانمندیهای مورد نیاز مشاور
- توانایی ایجاد اعتماد و احساس راحتی در مراجعان به منظور دریافت اطلاعات مناسب جهت راهنمایی دقیق به آنها
- مهارتهای ارتباطی قوی مانند گوش دادن و صحبت کردن آرام و موثر
- به چالش کشیدن مراجعان در جهتی مثبت زیرا مراجعه کننده در فضایی قرار گیرد که بتواند مشکل و مسئله خود را به خوبی با مشاور در میان گذارد
- صبر، تحمل و حساسیت
- همدلی و نگرش غیر قضاوتی
- توانایی کار با همه افراد با هر پیشزمینهای
- خودآگاهی و توانایی بررسی ارزشها و تفکرات به منظور جلوگیری از تاثیر گذاری مراجعان بر افکار و عقاید علمی و اصولی مشاور
- پایبندی به درستی و اصول اخلاقی به منظور ارائه مشاوره به مراجعان بر اساس اصول علمی و اخلاقی و عدم ورود به حریم شخصی و مسایل خصوصی آنها
تحصیلات، آینده شغلی و فرصتهای استخدامی مشاوره
فارغالتحصیلان رشتههای راهنمایی و مشاوره و روانشناسی (به شرط گذراندن دو مقطع تحصیلی که آخرین آن غیر پژوهشمحور باشد) به عنوان مشاور به صورت پاره وقت یا تمام وقت در بخشهای مختلف دولتی و خصوصی مانند مراکز بهداشتی و درمانی، مراکز مشاوره، مدارس و دانشگاهها کار میکنند. این افراد میتوانند به طور مستقل اقدام به تاسیس مرکز مشاوره کنند. با توجه به روند افزایش پیچیدگیهای مختلف در جوامع و ارتباطات بین افراد و به دنبال آن شکلگیری مشکلات و معضلات مختلف، انتظار میرود نیاز مردم به حضور متخصصان و مشاوران برای رفع انواع مشکلات اعم از خانوادگی، روانی و تحصیلی روزبهروز افزایش یابد.
شخصیتهای مناسب شغل مشاوره
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگیهای شخصیتی، ارزشها، علایق، مهارتها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهمترین این عوامل ویژگیهای شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپهای شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمیتوان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپهای شخصیتی خاصی در این شغل موفق میشوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپهای شخصیتی که برای این شغل معرفی میشوند، عموما این کار را بیشتر میپسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشتهاند.
برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید
از تجربیات دیگران استفاده کنید!
مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمونهای استخدامی سازمانهای مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.
۲ نظر برای آشنایی با شغل مشاور