آشنایی با شغل
مدیر تولید

 آشنایی با شغل مدیر تولید

مدیر تولید بر عملیات روزانه تولید کارخانه نظارت دارد و مسئولیت برنامه‌ریزی  تاکتیکی و راهبردی فرآورده‌های موجود و جدید را بر عهده دارد. 

 

 

مدیر تولید کیست

یک مدیر تولید فعالیت‌های مربوط به تولید گروه وسیعی از محصولات مانند خودرو، تجهیزات کامپیوتر، محصولات کاغذی و... را هماهنگ، برنامه‌ریزی و مدیریت می‌کند. بسته به میزان بزرگی کارخانه تولیدی، مدیران تولید صنعتی بر کل کارخانه یا بخشی از آن نظارت دارند. مدیران تولید مسئول برنامه‌های کنترل کیفیت هستند و باید کیفیت محصولات تولیدی در حد قابل قبول را تضمین کنند. آن‌ها معمولا این استانداردهای کیفی را از میان تعدادی از برنامه‌های استاندارد موجود در کارخانجات تولیدی مانند ISO۹۰۰۰   یا شش سیگما انتخاب می‌کنند. این برنامه‌ها به مدیریت در تشخیص عیب، یافتن علل و راه حل رفع آن کمک می‌کند.

مدیر تولید صنعتی ارتباط کاری نزدیکی با مدیران سایر بخش‌ها دارد. برای مثال واحد خرید و تدارکات منابع لازم در بخش تولید را تهیه می‌کند. وجود اختلاف و شکاف بین این دو بخش می‌تواند به توقف تولید منجر شود. در روش‌های تولید به موقع (Just-in-time) شرکت‌ها موجودی انبار خود را در حد حداقل نگه می‌دارند. بنابراین ارتباطات بین مدیران در این روش بسیار مهم است و در صورت کوچک‌ترین ناهماهنگی ممکن است قطعه مورد نیاز در خط تولید در زمان مناسب از انبار تامین نشود و عملیات خط تولید متوقف شود. آن‌ها همچنین با سایر بخش‌ها مانند فروش، بازاریابی و تحقیق و توسعه ارتباط نزدیکی دارند تا بتوانند شرکت را به موفقیت برسانند.

مدیر تولید معمولا وقت خود را در کارخانه و دفتر کنار آن می‌گذراند. این افراد بیشتر به صورت تمام وقت و معمولا به صورت نوبتی، به همراه کارگران کار می‌کنند. در برخی کارخانه‌ها مدیر تولید حتی شب‌کاری یا نوبت کاری در روزهای تعطیل نیز دارد.

مسئولیت‌ها و وظایف مدیر تولید

  • تصمیم‌گیری درباره چگونگی استفاده درست از نیروی کار و تجهیزات برای رسیدن به اهداف تولید
  • بررسی تولید محصولات مطابق با برنامه‌های زمان‌بندی و بودجه تخصیصی
  • استخدام، آموزش و ارزیابی کارگران به منظور تامین نیروی انسانی کافی و ماهر برای بخش تولید یا کارخانه
  • تحلیل داده‌های مربوط به تولید به منظور بررسی میزان انطباف عملیات تولید با برنامه‌ریزی صورت گرفته
  • نوشتن گزارش‌های تولید روزانه و ارائه به مدیر ارشد شرکت
  • نظارت بر کارگران کارخانه برای اطمینان از عمکرد و ایمنی آن‌ها
  • ایجاد راه‌هایی برای تولید کاراتر با استفاده از فناوری‌های روز یا فرایندهای جدید انجام کار
  • تعیین مورد نیاز بودن یا نبودن ماشین‌های جدید و ساعات اضافه‌کاری کارگران
  • رفع هر نوع مشکل تولیدی در صورت بروز

دانش و مهارت مورد نیاز یک مدیر تولید

  • مهارت خوب در مدیریت پروژه که مهم‌ترین مهارت برای مدیر تولید است
  • توانایی برقراری ارتباط با همه افراد در هر سطحی
  • توان خوب در ارائه و توضیح مطالب زیرا مدیر تولید گاهی باید برای کارگران و گاهی برای مدیران ارشد شرکت مطالبی را بیان کند
  • مهارت در ریاضیات و فناوری اطلاعات زیرا بسیاری از فعالیت‌های مدیر تولید از نوع محاسباتی و برنامه‌ریزی است و برای انجام بهتر آن باید به ریاضیات و فناوری اطلاعات و کامپیوتر تسلط کافی داشته باشد
  • مهارت حل مساله برای حل مشکلات و مسایل به وجود آمده در خط تولید
  • آشنایی با فرآیند تولید که در صنایع و شرکت‌ها با یکدیگر تفاوت دارند
  • آگاهی از استانداردهای کیفیت تولید به ویژه برای تولید محصولاتی که در بازار رقابتی به فروش می‌رسند یا به خارج صادر می‌شوند
  • توانایی تصمیم‌گیری در شرایط بحرانی
  • مدیریت زمان زیرا در بسیاری از کارخانجات عامل زمان یکی از مهم‌ترین عوامل موثر بر تولید است و عدم مدیریت مناسب می‌تواند خط تولید را از کار اندازد
  • داشتن انعطاف‌پذیری در کار برای  برقراری ارتباط موثر با کارگران و امکان مدیریت افراد مختلف در کارخانه با شرایط روحی و فرهنگ‌های متفاوت
  • آشنایی با مسایل ایمنی و بهداشتی

تحصیلات، بازار کار و آینده شغلی مدیر تولید

اغلب مدیران تولید مدرک لیسانس رشته مدیریت صنعتی یا مهندسی صنایع دارند. البته در بسیاری از صنایع این موقعیت شغلی توسط افراد با مدرک مرتبط  احزار می‌شود. یعنی در شرکت تولید مواد شیمیایی، مهندس شیمی و در شرکت تولید محصولات کشاورزی، یک مهندس کشاورزی عهده دار مسئولیت تولید کارخانه می‌شوند.  گاهی کارگران تولید با سابقه زیاد، با گذراندن دوره‌های مدیریتی، در این موقعیت شغلی مشغول به کار می‌شوند.

مدیر تولید معمولا می‌تواند در بخش تولید شرکت‌های مختلف استخدام شود. صنایع تولید فلزات، محصولات شیمیایی،  قطعات کامپیوتر و تجهیزات حمل و نقل از جمله صنایعی است که مدیران تولید در آن‌جا کار می‌کنند.  درباره آینده شغلی و بازار کار مدیر تولید می‌توان گفت هر چه میزان سرمایه گذاری در بخش تولید و کسب و کار بیشتر باشد آینده و بازار کار مناسبی برای مدیر تولید فراهم می‌شود.

شخصیت‌های مناسب شغل مدیر تولید

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم‌ترین این عوامل ویژگی‌های شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ‌های شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمی‌توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ‌های شخصیتی خاصی در این شغل موفق می‌شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ‌های شخصیتی که برای این شغل معرفی می‌شوند، عموما این کار را بیشتر می‌پسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته‌اند.

 

برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید

 

ای استخدام

از تجربیات دیگران استفاده کنید!

مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمون‌های استخدامی سازمان‌های مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.

۳ نظر برای آشنایی با شغل مدیر تولید

  • م
    محمد امین بهمنی
    ۱۷ شهریور ۱۴۰۰، ۱۹:۴۵
    جالب بود
    • a
      aliasgar fadakar
      ۱۵ فروردین ۱۳۹۹، ۰۸:۵۸
      ضمنا برام خیلی جالب بدونم کسانی که سابقه کار بالایی دارند چطوری میتوانند دورهای مدیریتی را بگذرانند
      • a
        aliasgar fadakar
        ۱۵ فروردین ۱۳۹۹، ۰۸:۵۶
        باسلام
        ضمن خسته نباشیدووقت بخیرمحضر جنابعالی
        از مطالب بسیار ارزنده ومفیدی که نوشتین خیلی لذت بردم
        وکاملا مرا در راستای نزدیک شدن به اهدافی که در حوزه کاریم میخواستم بهش برسم خیلی کمکم کرد.

        لطفا سوالات و نظرات خود را بیان کنید

        ثبت پاسخ