آشنایی با شغل مهندس کشاورزی
اگر عاشق طبیعت هستید و از فکر کردن به گیاهان، خاک و هر چیزی که راجع به کشاورزی است لذت میبرید و تا کنون بارها به انجام کارهای کشاورزی به صورت علمی فکر کردهاید شغل مهندسی کشاورزی برای شما بسیار مناسب است.
کار مهندس کشاورزی چیست
مهندس کشاورزی فعالیتهای مختلفی را انجام میدهد. او به توسعه استفاده از ماشینآلات کشاورزی و پیادهسازی فرآیندهای صحیح و علمی کشاورزی، باغبانی و جنگلداری میپردازد. مهندس کشاورزی باید دارای دانش و مهارت کافی برای کار کردن در صنایع مختلف کشاورزی، بخش بازرگانی و تجارت محصولات کشاورزی باشد. کمک میکند تا کشاورزی هر چه بیشتر، با ثبات، امن و سازگار با محیط زیست شود. او روشها و فنآوریهای مختلف را به منظور افزایش محصول، بهبود استفاده از زمین و مراقبت از منابع و مواد اولیه مثل بذر، کود، آب، آفتکشها و سوخت، تجزیه، تحلیل و بررسی میکند. مهندس کشاورزی استراتژیهای مناسب را به منظور حفظ سلامت و امنیت کشاورزان، جانوران محیطی و محصولات تولید شده کشاورزی پیشنهاد میدهد.
مهندس کشاورزی روشها و ابزارهای خاصی را به منظور آمادهسازی زمین و عملیات کاشت و برداشت، طراحی و به شرکتهای تخصصی و کشاورزان ارائه میکند. او به منظور ساخت و توسعه تجهیزات و ابزارآلات هوشمند، فنآوریهای نوین نرمفزاری و سخت افزاری را با هم ادغام میکند و به طور مداوم راههای بهتر را برای کاهش تلفات محصول در زمان برداشت، بستهبندی، انبار، فرآوری و توزیع بررسی میکند و در صنایع مرتبط به کار میبرد. مهندس کشاورزی کسی است که برای سیستم سرمایشی، گرمایشی، رطوبت و تهویه انبار نگهداری محصولات، برنامهریزی و فعالیت میکند.
ساعت کاری مهندس کشاورزی معمولا به صورت تمام وقت است البته برخی از آنها به دلیل نوع فعالیتشان، ساعت کاری مشخصی ندارند و گاهی ساعات زیادی مشغول کارند. مهندس کشاورزی باید بتواند در مکانهای گوناگون از جمله مزارع، آزمایشگاهها یا شرکتهای کشاورزی و در شرایط مختلف آب و هوایی کار کند.
وظایف مهندس کشاورزی
- ارزیابی اثرات محیطی تولیدات کشاورزی و ارائه راهکارهای مناسب به منظور کاهش اثرات منفی زیست محیطی
- نظارت بر مراحل مختلف پروژههای کشاورزی از جمله زهکشی، اصلاح و آبیاری
- طراحی ابزار و ماشینآلات کشاورزی با کمک نرمافزارها و برنامههای کامپیوتری
- آزمایش و تست تجهیزات و ابزارآلات جدید مانند سمپاشها، ماشینآلات برداشت و ذخیرهسازی برای اطمینان از درستی عملکرد آنها
- هدایت و راهنمایی کشاورزان و صاحبان کسب و کارهای کشاورزی در استفاده صحیح از زمینها به منظور تولید بهینه محصولات
- تعمیر و نگهداری ماشینآلات کشاورزی
- فراهم کردن محیطی امن و مناسب برای کار کشاورزی از طریق کنترل و نظارت بر سیستمهای آبرسانی، سرمایشی، گرمایشی و تهویه
- طراحی و نظارت بر روشها و فرایندهای مورد نیاز برای تولید، نگهداری و فرآوری محصولات کشاورزی
- با توجه به اندازه سازمان و یا شرکت محل کار، مهندس کشاورزی گاهی مسئولیتهای مدیریت و هماهنگی فروش و بازاریابی و پشتیبانی فنی را نیز برعهده دارد
مهارت و توانمندیهای مورد نیاز مهندس کشاورزی
- توان بالا در تحلیل اطلاعات
- رویکرد خلاقانه در حل مساله
- مهارتهای عالی فنی، علمی، ریاضیات و فناوری اطلاعات
- توان برنامهریزی کاری مناسب (مخصوصا در پستهای مدیریتی)
- توان مدیریت و سازماندهی تیمهای کاری (ویژه مدیران)
- مهارت ارتباطی مناسب برای ارتباط با همکاران، کشاورزان و کارگران
- به روز بودن و آگاهی از آخرین فناوریها و پیشرفتهای حوزه کشاورزی
تحصیلات لازم برای ورود به شغل مهندسی کشاورزی
فارغالتحصیلان انواع گرایشهای مهندسی کشاورزی در مقطع کارشناسی یا کارشناسی ارشد با توجه به تخصص و علاقه خود میتوانند وارد حوزه مربوطه در این شغل شوند.
در مقطع کارشناسی، فارغالتحصیلان از دو گروه آموزشی علوم ریاضی و فنی و علوم تجربی با عنوان مهندس کشاورزی تحصیل میکنند.
- در گروه ریاضی و فنی: مهندسی کشاورزی (گرایشهای اقتصاد کشاورزی، ماشینهای کشاورزی، مکانیزاسیون کشاورزی و گرایش آب)
- در گروه علوم تجربی: مهندسی کشاورزی (گرایشهای علوم و صنایع غذایی، گیاه پزشکی، علوم باغبانی، علوم دامی و زراعت و اصلاح نباتات)
همچنین در مقطع کارشناسی ارشد، فارغالتحصیلان اغلب رشتههای گروه کشاورزی و منابع طبیعی نیز میتوانند شغل مهندسی کشاورزی را برای کار کردن و کسب درآمد و پیشرفت انتخاب نمایند.
آینده شغلی، بازار کار و فرصتهای استخدامی مهندس کشاورزی
فارغالتحصیلان گرایشهای مختلف رشته مهندسی کشاورزی میتوانند در سازمانها و شرکتهای حوزه کشاورزی و منابع طبیعی مانند شرکت خدمات مهندسی آب و خاک کشور، شهرداریها، وزارت جهاد کشاورزی و سایر سازمانها و شرکتهای مرتبط مشغول به کار شوند. همچنین مراکز آموزشی (هنرستانهای کشاورزی، دانشکدههای کشاورزی، آموزشکدههای کشاورزی، مراکز آموزش کشاورزی)، مراکز پژوهشی و بخشهای وابسته به آنها در مراکز استانها، سایر ادارات دولتی و نیمه دولتی (سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کل کشور و ادارات منابع طبیعی استانها، سازمان بوستانها و فضای سبز استانها و شهرستانها، سازمان حفاظت محیط زیست و ادارههای کل آن در استانها)، بخشهای غیر دولتی شامل آزمایشگاهها و شرکتهای خصوصی کشاورزی از مهمترین حوزههای استخدام و یافتن شغل برای مهندسان کشاورزی است.
بدیهی است در هر حال دانشآموختگان کارآفرین و خلاق حوزه کشاورزی باید در پی آفرینش فرصتهای کاری نو برای خود و دیگران باشند و به جای چشم داشتن به آگهی استخدامی سازمانها و شرکتهای بزرگ و کوچک، با مطالعه و بررسی روشهای جدید کشاورزی در دنیا به دنبال نوآوری و ایجاد مشاغل جدید و بهره برداری بهتر و علمیتر از زمینهای کشاورزی باشند.
شخصیتهای مناسب شغل مهندسی کشاورزی
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگیهای شخصیتی، ارزشها، علایق، مهارتها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهمترین این عوامل ویژگیهای شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپهای شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمیتوان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپهای شخصیتی خاصی در این شغل موفق میشوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپهای شخصیتی که برای این شغل معرفی میشوند، عموما این کار را بیشتر میپسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشتهاند.
از تجربیات دیگران استفاده کنید!
مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمونهای استخدامی سازمانهای مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.
۱۰ نظر برای آشنایی با شغل مهندس کشاورزی