آشنایی با شغل
مجری رادیو و تلویزیون

آشنایی با شغل مجری رادیو و تلویزیون

مجری مسئول اجرا و ارائه برنامه‌های  رادیو، تلویزیون، همایش‌ها و جشن‌ها و است.

 

 

معرفی اجمالی مجری

مجری چهره عمومی و نماد بیرونی تلویزیون است و مسئول سرگرم کردن مردم و اطلاع‌رسانی به مخاطبان است. انواع برنامه‌های زنده یا ضبط شده در موضوعات مختلف خبری، ورزشی، موسیقی، برنامه کودک، مسابقه، علمی، سیاسی و برنامه‌های جذاب خاص مانند تاریخی و توریستی نیاز به مجری دارند که هدف اصلی او ایجاد ارتباط با مخاطبانی است که آن‌ها را نمی‌بیند. ساعات کاری او به برنامه‌ای که اجرا می‌کند بستگی دارد و گاهی به صورت نامنظم  حتی در صبح زود یا نیمه‌شب ادامه دارد. محل کار مجری معمولا در استودیو (تلویزیون یا رادیو) یا در فضای باز است.

بیش‌تر برنامه‌های تلویزیون بر مبنای فعالیت مجری اداره می‌شود. در این برنامه‌ها مجری می‌تواند در نقش معرفی کننده برنامه، میزبان، گزارشگر یا مفسر ظاهر شود. او به ویژه در برنامه‌های گفت‌وگو محور نقش اداره کننده بحث‌ها و گفتگوها را بر عهده می‌گیرد. برخی، مجری تلویزیونی را فقط یک گوینده تلویزیونی غیر مسئول می‌دانند که تنها متنی را از حفظ یا از روی کاغذ می‌خواند، اما کارشناسان تلویزیونی گویندگی را فقط یکی از مسئولیت‌های مهم و تخصصی متعدد این عنصر رسانه‌ای می‌دانند و معتقدند که باید بین این دو شخصیت یعنی مجری و گوینده تفاوت قائل شد.

مجری تلویزیونی از راه‌های گوناگونی فعالیت خود را انجام می‌دهد. اغلب به صورت مستقیم برای ارتباط با مخاطب به دوربین نگاه می‌کند و درباره برنامه یا موضوع توضیحاتی ارائه می‌دهد. گاهی نیز به دوربین نگاه نمی‌کند که در این حالت اغلب متنی را که به موضوع برنامه مربوط می‌شود و از قبل توسط نویسنده برنامه برای او آماده شده است می‌خواند یا به صورت فی‌البداهه به ایراد سخنان مرتبط می‌پردازد.  از دیگر موارد پرکاربرد در برنامه‌های تلویزیونی، ارتباط مجری با میهمان برنامه است. در این حالت مجری به دوربین نگاه نمی‌کند، بلکه درباره موضوع خاصی با میهمان برنامه به گفتگو می‌پردازد.

مجری رادیویی نیز نقشی مشابه مجری تلویزیونی بر عهده دارد، با این تفاوت که در یک برنامه رادیویی نقش مجری بسیار پررنگ‌تر است. هم‌چنین در رادیو حرکات جسمانی مجری دیده نمی‌شود و او باید تنها از طریق تغییر حالات صدای خود به انتقال حس بپردازد. مجری یا گوینده رادیو شخصی است که صدای خوب و لطیف با آهنگی جذاب و متفاوت از دیگران دارد. علاوه بر آن باید سواد و اطلاعات کافی داشته باشد و بتواند همزمان با صحبت کردن به مفاهیم مربوط به متن توجه کند. در عین حال گوینده باید توان تشخیص کافی در بیان و القای مفاهیم و انتخاب آهنگ بیان مناسب برای ادای مفاهیمی که در متنش وجود دارد داشته باشد. تسلط کافی بر ادبیات و واژه‌های متن نیز بسیار مهم است و به همین منظور گوینده باید مدام برای خوب بیان خوب این واژه‌ها و اصطلاحات در صدد کسب اطلاعات تازه و جدید باشد.

از مهم‌ترین خصوصیاتی که یک گوینده رادیو باید داشته باشد حساسیت در فهم و تفهیم مطالب است. یعنی هم خودش خوب بفهمد و هم خوب بفهماند و سعی کند که این حرکت را با احساس مناسب و قابل قبول به شنونده منتقل کند. در واقع نقش عمده و نهایی گوینده رادیو این است که زمینه را برای برانگیختن رغبت شنیدن و گوش دادن و به طور کلی جلب توجه شنونده برای گرفتن این اطلاعات فراهم کند.

وظایف مجری رادیو و تلویزیون

  • ملاقات با تیم تولید برای فهمیدن نظرات و سلیقه آن‌ها و به کارگیری آن در زمان اجرای برنامه
  • ارتباط با محققان و پژوهش‌گران موضوع برنامه و تهیه متن و سوالات مصاحبه‌ها (در صورت نیاز)
  • تمرین، تمرین و تمرین برای اجرای بهتر برنامه به‌ویژه در برنامه‌های زنده رادیو و تلویزیونی که مخاطبان زیادی دارند
  • اجرا که شامل خواندن متن، مصاحبه با مهمانان و یا ارتباط با عوامل استودیو است
  • واکنش صحیح نسبت به دستوراتی که توسط کارگردان یا مدیر برنامه از طریق گوشی در حین اجرای برنامه اعلام می‌شود
  • در اجراهای زنده، مجری باید مطابق متن پیش برود، اما باید بتواند در برابر اتفاقات غیر منتظره با واکنش درست آنچه را لازم است بیان کند

مهارت و توانمندی‌های مورد نیاز مجری‌گری

  • معتمد و  برون‌گرا باشد
  • مهارت‌های ارتباطی و ارائه عالی زیرا در غیر این صورت کار او زیادی ادامه نمی‌یابد و مخاطبان از اجرایش خسته خواهند شد!
  • انعطاف پذیری به ویژه در برنامه‌هایی که مجری نقش اداره کننده جلسه گفتگو یا مناظره را ایفا می‌کند
  • توانایی فکر کردن و تصمیم‌گیری لحظه‌ای در صورت لزوم
  • مهارت در انجام تحقیقات و مصاحبه
  • حفظ آرامش در شرایط کاری پرفشار
  • رفتار منطبق با شیوه‌نامه‌های موجود زیرا مجری در کنار اینکه باید نظر مخاطبان را جلب کند باید به قوانین و مقررات سازمان صدا و سیما نیز پایبند باشد
  • توانایی انجام همزمان چندین کار
  • حافظه خوب برای ارائه متن‌هایی که پیشتر حفظ کرده است
  • توانایی انجام کار گروهی
  • مهارت های کلامی عالی

آینده شغلی، بازار کار و فرصت‌های استخدامی مجری‌گری

بیشتر فرصت‌های شغلی موجود در این حوزه به صورت مستقل و قراردادی است که زمان آن می‌تواند از یک روز تا چند هفته یا چند ماه باشد.  یک مجری توانمند و موفق، باید بتواند برنامه‌های مختلف را اجرا و بیشترین مخاطبان را جذب کند. در ایران عده‌ای از مجریان کار  بازیگری و نویسندگی نیز انجام می‌دهند. در صورت کسب تجربه لازم نیز می‌تواند به کار تهیه کنندگی و تولید آثار رادیویی و تلویزیونی نیز بپردازند..  البته برخی از مجریان به ویژه مجریان تلویزیونی به دلیل داشتن شهرت نزد عموم مردم، به عنوان مسئول اجرای برخی همایش‌ها، کنفرانس‌ها و  جشن‌ها نیز انتخاب می‌شوند.

شخصیت‌های مناسب شغل مجری‌گری

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم‌ترین این عوامل ویژگی‌های شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ‌های شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمی‌توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ‌های شخصیتی خاصی در این شغل موفق می‌شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ‌های شخصیتی که برای این شغل معرفی می‌شوند، عموما این کار را بیشتر می‌پسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته‌اند.

 

برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید

 

ای استخدام

از تجربیات دیگران استفاده کنید!

مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمون‌های استخدامی سازمان‌های مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.

۳۲ نظر برای آشنایی با شغل مجری رادیو و تلویزیون

  • س
    سارا
    ۶ مرداد ۱۴۰۳، ۰۹:۲۹
    با سلام
    چطور میتونم در زمینه‌ی اجرا، بازیگری و نویسندگی با شبکه و برنامه کودک فعالیت داشته باشم؟
    • خ
      خاطره عاطفی
      ۱۳ آذر ۱۴۰۲، ۲۳:۰۳
      علاقه شدید به مجریگری و گویندگی دارم چگونه میتوانم از شرایط استخدام‌آن مطلع شدم
      • پشتیبان سه
        ۱۳ آذر ۱۴۰۲، ۲۳:۰۶
        با سلام
        کارجوی گرامی، جهت آغاز مسیر شغلی خود می‌توانید به سادگی و با چند کلیک در سایت «ای استخدام» ثبت نام نمایید. ابتدا برای ثبت نام اینجا کلیک کنید. سپس مراحل و بخش‌های خواسته شده را تکمیل کنید.پس از تکمیل ثبت نام در سایت، از طریق بخش جستجوی آگهی اقدام به آغاز جستجو در میان موقعیت‌های شغلی متنوع موجود در سایت کنید.
        در فرایند جستجو چندین فیلتر مختلف برای سهولت جستجوی شما قرار داده شده است. با استفاده از این فیلترها می‌توانید:
        - استان و شهر
        - رشته تحصیلی
        - موقعیت شغلی
        - نوع قرارداد
        و... را به راحتی انتخاب کرده و برای موقعیت شغلی خود رزومه ارسال کنید.
      • س
        سلام من کفایتی هستم امکان داره مجری باشم
        ۲۴ آبان ۱۴۰۲، ۲۲:۳۲
        من خیلی دوست دارم مجری گری یا گویندگی داشته. باشم امکانش هست
        • پشتیبان سه
          ۲۴ آبان ۱۴۰۲، ۲۲:۳۴
          با سلام
          کاربر عزیز برای اطلاع از آگهی های استخدامی متناسب با رشته،جنسیت،موقعیت شغلی در شهر خود در سایت ثبت نام نمایید.
          با تشکر
        • ن
          نیشتمان
          ۱۶ مهر ۱۴۰۲، ۲۱:۰۲
          من دانشجوی رشته علوم تربیتی هستم و میخام مجری شبکه استانی بشم
          آیا آزمون داره یا به صورت محاسبه س ؟!
          • ع
            علی
            ۱۴ مرداد ۱۴۰۲، ۰۰:۳۹
            سلام و عرض ادب و احترام
            شرایط مجری گری ورزشی چیه؟
            • پ
              پارمیدا
              ۲۴ بهمن ۱۴۰۱، ۱۶:۰۲
              سلام عرض ادب
              شرایط شرکت در رادیو چی است
              ممنون میشم بگید

              لطفا سوالات و نظرات خود را بیان کنید

              ثبت پاسخ