شغل فیزیوتراپی چیست
اگر به درمانهای تسکین دهنده درد بدون نیاز به دارو و جراحی علاقه دارید، این شغل مناسب شماست.
فیزیوتراپی چیست
فیزیوتراپی شیوهای از درمان بیماریها و اختلالات عصبی، ماهیچهای یا اسکلتی با استفاده از تجهیزات مکانیکی، جریانهای الکتریکی، مانورهای دستی، تمرینات ورزشی و عوامل فیزیکی دیگر است. در این روشها از ورزش، نور، پرتوهای فرابنفش و فروسرخ، گرما و جریان برق استفاده میشود. در واقع فیزیوتراپی حیطهای از پزشکی است که هدف آن پیشگیری از بیماریها، درمان، توانبخشی و بالا بردن سطح سلامت است.
فیزیوتراپ به تنظیم ستون فقرات و سایر مفاصل بدن برای اصلاح ناهنجاریهای غیر طبیعی، معاینه بیمار برای تشخیص ماهیت و میزان اختلال، به کارگیری اقدامات تکمیلی مانند ورزش، استراحت، آبدرمانی، نور درمانی و گرما درمانی میپردازد. او مفاصل، استخوانها و بافتهای نرم را به گونهای ماساژ میدهد که به مهار درد و جلوگیری از جراحات و صدمات دوباره آنها کمک میکند.
فیزیوتراپی فقط محدود به بهبود سیستم حرکتی بدن نمیشود، بلکه در بهبود سیستمهای تنفسی، عصبی، انواع عوارض بیماریهای سرطان، کلیوی، قلبی بسیار موثر است. درمان در فیزیوتراپی به طور کلی به سه گروه اصلی تقسیم میشود:
- تمرین درمانی: فیزیوتراپیست به وسیله تجویز، انجام و آموزش ورزشهای درمانی خاص، ماساژ و ورزش در آب اقدام به درمان بیمار یا افزایش سطح سلامت میکند
- الکتروتراپی: درمان به وسیله دستگاههای ویژه انجام میشود. این دستگاهها معمولا امواج خاصی را (امواج مایکرو ویو، امواج کوتاه رایویی، امواج مافوق صوت، امواج الکتریکی) تولید میکنند
- درمان با دست: این تکنیکها شامل کارهایی میشود که تراپیست با دست برای شما انجام میدهد، مانند استرچها و حرکات کششی عضلات، موبیلیزاسیون مفاصل و اعصاب، مانیپولاسیون، ریلیز بافتها و مانند آنها
فیزیوتراپها در حوزههای مختلفی میتوانند فعالیت کنند. برخی از انواع فیزیوتراپها عبارتند از: فیزیوتراپ ورزشی، فیزیوتراپ رزمی (نظامی)، فیزیوتراپ مدرسه که هر یک وظایف و مسئولیت های خاص خود را دارند. فیزیوتراپ باید به سلامت بیماران و کمک به آنها علاقه واقعی داشته باشد. همچنین باید اعتماد بیماران را به خود جلب کند و در حل مسائل و مشکلات آنها متبحر باشد.
وظایف فیزیوتراپ
- صحبت با بیماران در مورد دردها و مشکلات آنها به صورت دقیق
- انجام برخی آزمایشها مانند آزمایش خون و رادیولوژی
- توجه به تشخیص پزشکان درباره بیمار و همکاری با آنها
- تهیه یک برنامه درمان برای بیماران متناسب با وضعیت روحی و جسمی آنان
- استفاده از دستگاههای مختلف فیزیوتراپی در درمان بیماران
- انجام اعمال فیزیوتراپی مانند ماساژ، گرما دادن برای بیماران
- دادن مشاوره به بیماران در خصوص سبک زندگی، رژیم غذایی و انجام ورزشهای خاص
- دادن آموزشهای لازم به بیماران و خانوادههای آنان برای رفع بیماری
- ارزیابی روند پیشرفت و بهبود بیمار
- تهیه گزارش درمان در انتهای جلسات فیزیوتراپی برای ارائه به پزشک بیمار
مهارت و دانش مورد نیاز شغل فیزیوتراپ
- علاقه بسیار به سلامت بیماران
- مهارت ارتباطی مناسب و توانایی جلب اعتماد بیماران به خود
- توانایی ایجاد انگیزه در بیماران و همدردی با آنان
- شنونده خوب بودن
- داشتن صبر و حوصله
- توان خوب در انجام کار با دست
- توانایی کار با دستگاههای مختلف فیزیوتراپی
ساعت کاری فیزیوتراپ
اگر فیزیوتراپ در بیمارستان و یا مراکز درمانی کار کند، ساعت کاری او معمولا به صورت تمام وقت می باشد. ولی اگر به طور مستقل در مطب شخصی خود کار کند، تعیین ساعت کاری بر عهده اوست.
تحصیلات لازم و فرصتهای شغلی و بازار کار فیزیوتراپ
علاقهمندان برای ورود به این شغل باید مدرک دانشگاهی معتبر داشته باشند. آنها میتوانند در رشته فیزیوتراپی در مقاطع مختلف کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تحصیل کنند سپس میتوانند در بیمارستانها، درمانگاهها، مراکز توانبخشی و فدراسیونهای ورزشی مشغول به کار شوند. گفتنی است، فیزیوتراپی جزو پردرآمدترین مشاغل مرتبط با ورزش در جهان اعلام شده است. با کسب سابقه کار لازم (۶ سال سابقه کار برای فعالیت در مراکز استانها و ۳ سال سابقه کار برای فعالیت در شهرستانها) فیزیوتراپ میتواند به طور مستقل، مطب شخصی داشته باشد. با کسب تجربه بیشتر نیز میتواند مرکز فیزیوتراپی تاسیس کند. با توجه به گسترش جوامع صنعتی و مشکلات این جوامع از جمله فقر حرکتی، اختلالات سیستم اسکلتی- عضلانی، اختلالات قلبی- عروقی و ریوی و افزایش جمعیت سالمند، اهمیت خدمات فیزیوتراپی در سالهای بعد بیش از پیش خواهد بود. بنابراین پیشبینی میشود بازار کار مناسبی در داخل و خارج از کشور، پیش روی فیزیوتراپها باشد.
شخصیتهای مناسب شغل فیزیوتراپ
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگیهای شخصیتی، ارزشها، علایق، مهارتها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهمترین این عوامل ویژگیهای شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپهای شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمیتوان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپهای شخصیتی خاصی در این شغل موفق میشوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپهای شخصیتی که برای این شغل معرفی میشوند، عموما این کار را بیشتر میپسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشتهاند.
برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید
از تجربیات دیگران استفاده کنید!
مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمونهای استخدامی سازمانهای مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.
۲ نظر برای آشنایی با شغل فیزیوتراپ