آشنایی با شغل هواشناس

آشنایی با شغل هواشناس

اگر در انجام محاسبات ریاضی خوب و سریع عمل می‌کنید  و عاشق سیستم‌های هواشناسی و محیط زیست هستید، شغل هواشناس برای شما مناسب است.

 

 

هواشناسی چیست

هواشناسی علم مطالعه و بررسی فعل و انفعالات جوی و پدیده‌های تعیین کننده وضع هوا و اقلیم است. هواشناسی بر پایه اندازه‌گیری و دیده‌بانی‌هایی است که در ایستگاه‌های هواشناسی انجام می‌شود. این شاخه از علم در زمینه‌های مختلف از جمله کشاورزی، نظامی و حمل و نقل کاربرد زیادی دارد.

در کل دو نوع ایستگاه هواشناسی وجود دارد. ایستگاه‌های سینوپتیک که عوامل جوی سطح زمین، جهت و سرعت باد، دما، رطوبت و فشار هوا را اندازه گیری می‌کنند و ایستگاه‌های کلیماتولوژی که در آن‌ها هواشناسی کشاورزی، باران و برف‌سنجی و اقلیم‌شناسی انجام می شوند.

هواشناس به کمک ابزارها و وسایل مخصوص به اندازه گیری عوامل جوی و جمع‌آوری و تفسیر داده‌ها می‌پردازد و وضعیت آب و هوایی و رویدادهای جوی را مطالعه و پیش‌بینی می‌کند. او باید روش‌مند، دارای ذهنی پویا و در حل مساله توانمند باشد. همچنین در این کار با داده‌های زیادی سر و کار دارد که باید بتواند آن‌ها را تحلیل کند. داشتن دقت بالا و توجه به جزئیات نیز در شغل هواشناسی بسیار مهم است. برای شغل هواشناسی نیاز به مدرک تحصیلی مرتبط است. در ابتدای ورود به این شغل، هواشناس کارهایی مانند مشاهده و ثبت آب و هوا، تهیه نمودار و کمک به کارکنان ارشد را انجام می‌دهد. به مرور زمان و با کسب تجربه بیشتر، کارهای پیچیده‌تری مانند ارائه پیش‌بینی‌ها در جلسات و برنامه‌های رسانه‌ای بر عهده او خواهد بود.

ساعت کاری هواشناس بسته به نوع کار و موقعیت شغلی او متفاوت است. به عنوان مثال دیده‌بان هواشناس تقریبا تمام‌وقت حتی در روزهای تعطیل نیز باید سر کار باشد. البته در برخی مناطق که تعدادی هواشناس در ایستگاه‌های  هواشناسی کار می‌کنند، کارها به صورت نوبتی انجام می‌شوند.  به همین ترتیب محل کار افراد مختلف در حوزه هواشناسی نیز از دفاتر کاری گرفته تا ایستگاه‌های هواشناسی مختلف است.

وظایف هواشناس

  • جمع‌آوری داده از عکس‌های ماهواره‌ای، رادارها، سنسورهای راه دور و ایستگاه‌های هواشناسی در سراسر جهان
  • سنجش فشار، دما، رطوبت هوا و میزان باد
  • به کارگیری مدل‌های کامپیوتری و اصول علمی برای پیش‌بینی‌های کوتاه مدت و بلند مدت آب و هوایی
  • عرضه اطلاعات آب و هوایی و گزارش به مخاطبان

مهارت و توانمندی‌های مورد نیاز هواشناسی

  • مهارت زیاد در ریاضیات، آمار و کامپیوتر
  • رویکرد منظم و ساختاریافته در کار
  • توانایی تحلیل داده‌های پیچیده
  • ذهن پویا و جستجوگر
  • مهارت حل مساله
  • مسئولیت‌پذیر
  • دقت زیاد و توجه به جزئیات
  • علاقه فراوان به علوم آب و هواشناسی و محیط زیست
  • توانایی انجام کار تیمی مناسب
  • آشنایی با زبان انگلیسی

تحصیلات، آینده شغلی و فرصت‌های استخدامی هواشناس

علاقه‌مندان شغل هواشناسی می‌توانند در رشته هواشناسی در دانشگاه علمی و کاربردی یا رشته فیزیک گرایش هواشناسی یا رشته آب و هواشناسی در سایر دانشگاه‌های کشور تحصیل کنند. امکان ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر نیز در کشور وجود دارد. در صورت داشتن مدارک تحصیلی عالی در این حوزه، فرصت‌های شغلی بهتری پیش روی علاقه‌مندان خواهد بود. فارغ‌التحصیلان  از طریق شرکت و قبولی در آزمون استخدام فراگیر دستگاه‌های اجرایی می‌توانند در موقعیت‌های شغلی مرتبط در سازمان‌های هواشناسی، حفاظت محیط زیست، منابع طبیعی، شیلات جهاد کشاورزی و وزارت نیرو استخدام شوند.

شخصیت‌های مناسب شغل هواشناسی

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم‌ترین این عوامل ویژگی‌های شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ‌های شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمی‌توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ‌های شخصیتی خاصی در این شغل موفق می‌شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ‌های شخصیتی که برای این شغل معرفی می‌شوند، عموما این کار را بیشتر می‌پسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته‌اند.

 

برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید

 

لطفا سوالات و نظرات خود را بیان کنید

ثبت پاسخ