خبرگزاری مهر : آمارهای نگران کننده مشکلات مادران باردار در حالی به نبود ارتباط لازم با ماماها ختم می شود که فعالان این حوزه درمانی خود دارای معضلاتی چون کمبود اشتغال و نبود سازمان نظام مند هستند.
گروه استانها- امیررضا تازیکه: سالانه هزاران مادر براثر مشکلات زایمان میمیرند و میلیونها زن نیز از به دلایل مختلف از مشکلات زایمان رنج میبرند. در چنین شرایطی است که حضور یک ماما بهعنوان پزشک و راهنما میتواند در کاهش آمارهایی که در نقاط مختلف جهان و ایران متفاوت است، تاثیرگذار باشد.
استان گلستان که ازنظر سلامت رتبه خوبی در کشور ندارد نیز مانند بسیاری از نقاط کشور ازنظر سلامت مادران و بیماریهای زایمان در شرایط مناسبی نیست. معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی گلستان، چندی پیش این استان را ازجمله استانهایی دانست که بالاترین آمار بارداری پرخطر را در کشور دارد. به گفته وی سال گذشته حدود هزار و ۵۰۰ مورد نجات جان مادر باردار داشتیم که بارداری پرخطر داشتند و اکثر این مادران مشکلاتی نظیر فشارخون بالا، خونریزی و عدم مراجعه در زمان تعیینشده زایمان را داشتند که حجم عظیمی از خدمات و نیرو در سال گذشته برای این مادران صرف شد.
کاری که ماماها در مراکز بهداشتی و درمانی انجام میدهند، سلامت مادر و نوزاد است و کار اصلی آنها نیز دوران بارداری مادر محسوب میشود. این دسته از شاغلان حوزه بداشت و سلامت در مباحث بارداری و زایمان، بیماریهای زنان، جنینشناسی، نوزادان و مراقبتهای مربوطه، بهداشت، تغذیه مادر و کودک، بیماریهای داخلی و جراحی مربوط به مامایی فعالیت دارند. به همین دلیل نقش بسزایی در کاهش آمار بیماریهای زایمان دارند.
ماماها در استان گلستان جمعیتی بالغبر یک هزار نفر را تشکیل میدهند که در مراکز دولتی، خصوصی و مراکز بهداشتی مشغول به فعالیت هستند. اما مشکلات حوزه درمان گریبان گیر ماماها نیز شده است.
جلیله حسینعلی ماما بیمارستان آل جلیل آققلا در گفتگو با خبرنگار مهر بابیان اینکه حق نظام پزشکی سالانه ماماها هیچ ارزشی ندارد، افزود: برای بیشتر آزمایشها نمیتوانیم نسخه بنویسیم ازجمله سونوگرافی. درواقع بیمار بدون داشتن علائم بیماری به ماما مراجعه میکند و باوجود تشخیص نمیتوانیم برای او دارو یا آزمایش بنویسیم.
مامای بیمارستان شهید صیاد شیرازی گرگان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر بابیان اینکه ماماها جایگاه مناسبی در حوزه درمانی کشور ندارند، گفت: ماماها زیر طبقه پزشکان و بالاتر از طبقه پرستاران هستند و چون در میان این دوطبقه بهداشت و سلامت کشور قرارگرفتهاند، وزارت بهداشت و نظام پزشکی برای ماماها جایگاه مناسبی قائل نمیشود.
پریسا عسگری اظهار کرد: مادران باردار برای بررسی وضعیت خودشان به ماما مراجعه نمیکنند. داروخانهها نیز نسخه بیماری را که مهر ماما بر روی آن خورده است را باقیمت آزاد حساب میکنند و همین مسئله نیز باعث میشود تا اقبال بیماران برای مراجعه به ماماها کم و کمتر شود و شاهد آمارهای نگرانکننده از سلامت مادران باردار باشیم.
ماماها نیاز به سازمان نظام مامایی دارند
او با اشاره به اینکه مراکز درمانی استان گلستان در حال حاضر با کمبود ماما مواجه هستند، افزود: ماماها بعد از فارغالتحصیلی در دانشگاه به دلیل نبود کار مناسب در حوزه کاری خودشان مجبور میشوند تا در درمانگاهها بهعنوان پرستار فعالیت کنند و یا برای خود مطب راهاندازی کنند. جایگاه ماماها در بیمارستان تنها در بخش زایشگاه است اما به دلیل رزیدنت بیمارستانها کار ماماها در چند سال گذشته بسیار کم شده است.
عسگری تصریح کرد: ماماها نسبت به پرستاران از استخدام بهره کمتری میبرند و در هر دوره استخدامی فقط دو ماما برای بیمارستان جذب میشود. این در حالی است که بیمارستانها در هر دوره استخدامی پنج پرستار را استخدام میکنند.
مامای بیمارستان شهید صیاد شیرازی گرگان بر لزوم وجود سازمان نظام مامایی تاکید کرد و گفت: در حال حاضر پزشکان و پرستاران از یک نظام بهره میبرند اما ماماها زیر نظر نظام پزشکی هستند که این مسئله باعث شده است تا سازمان نظام پزشکی بهخوبی نتواند به مشکلات ماماها توجه کند. بیمهها در سالهای اخیر برای نخستین بار با ماماها قرارداد بستند اما بیمه آنها ارزشی برای یک ماما ندارد.
سحر رضایی یکی از ماماهای بیمارستان فلسفی گرگان در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: یک بیمار در سایر بخشها توانایی رزرو اتاق خصوصی و حفظ حریم خصوصی برای خود دارد اما برای زایمان، این موارد در بیمارستانهای انگشتشماری دیده میشود و این اولین سد برای تشویق بیمار به زایمان طبیعی بهحساب میآید.
او بابیان اینکه قبل و بعد از زمان بارداری مراحل مختلفی از سوی ماما برای بیمار تجویز میشود، گفت: برای فردی که زایمان طبیعی در پیش دارد باید کلاسهای بارداری و بهخصوص مشاوره و درمان پس از زایمان در نظر گرفته شود و هر بیماری که برای زایمان طبیعی یا سزارین به بیمارستان مراجعه میکند باید یک پزشک یا ماما در اختیار داشته باشد.
پوشش بیمهای ماماها از اول خردادماه در استان گلستان اجرا میشود
وی گفت: نیاز است تا بیماران این حوزه به سمت ماماها که ویزیت بسیار پایینی به آنها اختصاص دادهشده است، سوق داده شوند. زمانی که هزینه بیمار یک ماما برای آزمایشهای عادی و موارد پاراکلینیکی به دلیل نبود حمایت بیمه افزایش پیدا میکند، در مقابل بیمار خود زیر سوال میرود. من بارها تماسهایی از بیماران داشتهام که چرا داروخانه نسخههای ماماها را آزاد حساب میکند. در آزمایشگاهها نیز برای سونوگرافی چون نسخه بیمار توسط ماما امضاءشده است بهصورت آزاد حساب میشود.
سحر رضایی در پایان اظهار کرد: در حال حاضر ماماهایی که مطب دارند، بیماران کمی به آنها مراجعه میکنند و علت آن نیز حساب شدن نسخه ویزیت بهصورت آزاد است. با توجه به این مسئله بیمار هم به سراغ متخصص زنان و زایمان میرود تا حداقل بتواند از حق بیمهاش استفاده کند.
همانطور که اشاره شد نبود سازمان نظام مند برای ماماها، آزاد محاسبه شدن نسخههای درمان و همچنین مشکلات حوزه اشتغال و استخدامی، باعث شده جایگاه ماما آنطور که نیاز جامعه است در حوزه درمان دیده نشود و علاوه بر ایجاد نارضایتی برای آنان، باعث افزایش مشکلات مادران باردار هم شده است. برای بررسی و پیگیری این مشکلات به سراغ سرپرست امور مامایی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان رفتیم تا صحبتهای او را در رابطه با مشکلات آنها بشنویم.
آمنه کمال غریبی در ابتدا به آزاد حساب کردن ویزیت ماماها در داروخانهها اشاره کرد و گفت: در رابطه بااینکه ویزیت ماماها با تعرفه دولتی حساب شود، تابهحال تصمیمی گرفته نشده است. اما از ۱۰ مهرماه سال گذشته هیئتوزیران نامهای را امضاء کردند که در آنهمه وزارتخانهها توافق کردند که سه استان اصفهان، اردبیل و گلستان بهصورت پایلوت خدمات مامایی را تا یک سال پوشش بیمهای دهند.
وی ادامه داد: در دو جلسهای که در وزارت بهداشت برگزار شد به ما توصیه کردند تا بانک اطلاعاتی ماماها را برای استان خودمان ایجاد کنیم و آن را به وزارتخانه تحویل دهیم. روز ۲۵ اردیبهشتماه آخرین جلسه برگزار شد و دستورالعمل اجرایی امسال را در رابطه با تصویبنامه به ما ابلاغ کردند که از اول خردادماه آن را در استان اجرایی خواهیم کرد.
او بابیان اینکه پوشش بیمهای ماماها با محدودیتهای خاصی همراه است، گفت: هشت ویزیت ماماها برای مادر باردار با تعرفه دولتی حساب میشود و اگر به ویزیت ۹ برسد باقیمت آزاد در داروخانهها حساب میشود. برای انجام آزمایش سونوگرافی نیز سه ویزیت ماما با تعرفه دولتی حساب میشود و مابقی ویزیتها باقیمت آزاد است.
در جلسهای که ۱۵ اردیبهشتماه به مناسبت روز جهانی ماما در وزارت بهداشت برگزار شد، وزیر بهداشت اعلام کرد که در سال ۹۵ بیش از دو هزار و ۱۶۰ فرصت شغلی برای ماماها ایجاد میشود
او خاطرنشان کرد: مامایی نهتنها شغل سختی نیست بلکه شغل بسیار سختی محسوب میشود. با توجه بهسختی کاری که ماماها دارند، حقوق و مزایایی که در حال حاضر به آنها تعلق میگیرد هیچ ارزشی ندارد و در مقابل فعالیتهای آنها بسیار کم است. اگر عشق و علاقه به این کار نباشد کسی نمیتواند با این رشته ادامه دهد و بایستی سازمان تامین اجتماعی حق بخشودگی پنج سال سختی کار را برای شغل ماماها تصویب کند.
سرپرست امور مامایی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان گفت: ماماها میان طبقه پزشکان و پرستاران قرارگرفتهاند و بهطور تخصصی به هیچ گروهی تعلق ندارند. تشکیل سازمان نظام مامایی و استقلال در هر مسئله بسیار خوب است. اگر سازمان نظام پزشکی خدمات و امکاناتی را که در اختیار پزشکان قرار میدهد را برای ماماها نیز فراهم کند، دلگرمی بسیار خوبی برای ماماها محسوب میشود و تا حدودی نیز مشکلات آنها حل خواهد شد.
آمنه کمال غریبی افزود: یکی از بستههایی که در طرح تحول سلامت ابلاغ شد، مسئله ترویج زایمان طبیعی بود. فرهنگسازی و تکریم مادران، توانمندسازی مادران باردار، انگیزش ارائه خدمت و بهینهسازی فضای فیزیکی از مسائلی بود که در این بسته مطرح شد.
سرپرست امور مامایی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان در پایان خاطرنشان کرد: با اجرای طرح تحول سلامت تمامی اتاقهای زایمان از شکل سنتی بهصورت اختصاصی درآمد و هر مادر باردار از یک اتاق خاص با تمامی امکانات بهرهمند شد. در شهرهای کردکوی، بندرگز، مینودشت، آققلا، بندر ترکمن و گنبدکاووس بهینهسازی فضای فیزیکی یا همان ایجاد اتاق خصوصی برای هر مادر باردار اجرایی شد. اما در بیمارستان شهید صیاد شیرازی گرگان به دلیل اینکه فضای اجرای این کار نبود، اقدامی صورت نگرفته است.
درحال آمادهسازی نظرات کاربران ...
|