آشنایی با شغل
زمین‌شناس

آشنایی با شغل زمین‌شناس

اگر عاشق سیاره محل زندگی خود هستید و از مطالعه و بررسی آن لذت می‌برید، شغل زمین‌شناس مناسب شماست.

 

 

زمین‌شناسی چیست

زمین‌شناسی، حوزه‌ای برای مطالعه تاریخ پیدایش، شکل، ابعاد، مشخصات فیزیکی و شیمیایی زمین و مواد تشکیل دهنده آن و بررسی عوامل دخیل در شکل‌دهی آن است. زمین‌شناسی با علوم زیستی، شیمی، جغرافیا، هواشناسی و آب و خاک ارتباط نزدیکی دارد.

زمین‌شناسی زیرشاخه‌های مختلفی شامل زمین‌شناسی مهندسی، رسوب‌شناسی، زمین‌شناسی اقتصادی، زمین‌شناسی نفت، زمین‌شناسی ساختمانی، زمین‌ناسی زیست‌محیطی، چینه و فسیل‌شناسی، سنگ شناسی یا پترولوژی و گرایش آب شناسی دارد که هر کدام ویژگی‌های خاص خود را دارند. به عنوان مثال زمین‌شناسی مهندسی با بررسی تاثیر محیط زمین‌شناسی بر سازه‌های مهندسی راه‌حل‌های مناسبی برای کاهش یا بر طرف کردن خطرات احتمالی ارائه می‌دهد. زمین‌شناسی اقتصادی شاخه‌ای از علم زمین‌شناسی است که درباره شرایط تشکیل مواد معدنی، مورفولوژی و ریخت‌شناسی بافت و ساخت، عوامل کنترل کننده پراکندگی مواد معدنی، توجیه فنی و اقتصادی آن‌ها و بالاخره تقسیم‌بندی ژنتیکی مواد معدنی بحث می‌کند.

زمین‌شناسی در کشورهای مختلف دنیا بسیار مورد توجه است زیرا اقتصاد، صنایع، کشاورزی و بسیاری از موارد دیگر در هر کشوری، به نتایج کار زمین‌شناسان متکی است. کشور ما نیز با در اختیار داشتن‌ منابع‌ معدنی‌ بسیار غنی‌ اعم‌ از مواد سوختی‌ و ذخایر فلزی‌ و غیر فلزی‌ گران‌بها و قرار گرفتن‌ بر روی‌ منطقه‌ای‌ فعال‌ از نظر زمین‌‌شناسی‌ که‌ باعث‌ وقوع‌ زلزله‌ها، تغییر ساختار زمین‌، پدیده‌ کوه‌زایی‌، تغییر پهنای‌ دریاها و خلیج‌ مجاور می‌شود و ده‌ها مورد دیگر، به‌ پژوهشگران‌ و متخصصان زمین‌شناسی‌ نیاز مبرم دارد که‌ در این زمینه‌ها به‌ مطالعه‌ و کاوش‌ بپردازند.

زمین‌شناس به مطالعه علمی ساختار، تحولات و حرکات زمین و همچنین منابع طبیعی می‌پردازد. او فرآیندهای داخلی و خارجی شکل دهنده زمین در تاریخ گذشته آن را بررسی می‌کند. زمین‌شناس از روش‌های تحقیق و جستجوی مختلفی مانند حفاری، نقشه‌برداری، لرزه‌نگاری، تصاویر ماهواره‌ای و هوایی و اندازه‌گیری‌های الکترومغناطیسی در کار خود استفاده می‌کند. ساعت کاری زمین‌شناس بسته به نوع کاری که دارد، متفاوت است. در بخش‌های اداری به صورت منظم و تمام وقت و در بخش‌های  تحقیقات میدانی، ساعت کاری نامنظم و گاه طولانی دارد و گاهی لازم است روزهای زیادی از خانه دور باشد. 

وظایف زمین‌شناس

زمین‌شناس از دانش و تخصص خود در انجام امور زیر استفاده می‌کند:

  • بررسی فعالیت‌های آتشفشانی و زمین‌لرزه به منظور توسعه سیستم‌های هشدار دهنده برای مردم نزدیک به مکان‌های فعال
  • طراحی برنامه‌های اکتشاف منابع آبی جدید
  • جستجوی  منابع انرژی و معادن معدنی مانند نفت و گاز
  • مشخص کردن محل مناسب برای دفن زباله‌های هسته‌ای
  • ارزیابی ایمنی و تاثیر ایجاد یک سد یا تونل در یک پروژه عمرانی

مهارت و توانمندی‌های مورد نیاز زمین‌شناس

  • تسلط در دروس ریاضی، فیزیک و شیمی
  • علاقه زیاد به طبیعت و توان تحمل شرایط سخت کاری در آن
  • مشاهده دقیق
  • داشتن نظم و روندی ساختار یافته در کار که از لازمه‌های هر پژوهش و تحقیقی است
  • توان بدنی مناسب
  • توانایی کار فردی و تیمی
  • توان استفاده از نرم‌افزارهای مرتبط از جمله Rock Work – RS ،Earth das ،corel ،IRDES ،Arc و GIS

تحصیلات و فرصت‌های استخدامی زمین‌شناس

علاقه‌مندان به شغل زمین‌شناسی می‌توانند در رشته زمین‌شناسی  یا رشته ژئومورفولوژی در دانشگاه‌های کشور تحصیل کنند. امکان ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز در این رشته در کشور وجود دارد. فارغ‌التحصیلان  در وزارت‌خانه‌های صنعت،معدن و تجارت، نفت‌، نیرو، راه‌، جهاد کشاورزی‌، علوم‌، تحقیقات و فناوری، آموزش‌ و پرورش‌ و همچنین‌ شرکت‌ها و موسساتی‌ مانند ذوب‌آهن‌، سازمان‌ زمین‌‌شناسی‌ و زلزله کشور، موسسه ژئوفیزیک، شرکت‌های‌ مرتبط‌ با فعالیت‌های‌ سدسازی‌، آب‌یابی‌، حفر تونل‌، راهسازی‌، اکتشافات‌ آب‌ و نفت‌ و معادن‌، بخش‌های‌ مرتبط‌ با تهیه‌ نقشه‌های‌ زمین‌‌شناسی‌ و معدنی‌، آزمایشگاه‌های‌ سنگ‌‌شناسی‌ و زمین‌‌شناسی‌ استخدام می‌شوند.

در صورت داشتن توان و علاقه لازم، زمین‌شناس می‌تواند با تاسیس یک شرکت خصوصی کارآفرینی کند. بسیاری از فعالیت‌های اصلی شرکت‌های بزرگ از جمله شرکت نفت و گاز ایران، به تهیه و استفاده از نقشه‌های زمین‌شناسی، تحلیل این نقشه و شناسایی نکات قابل تامل در آن‌ها بستگی دارد. زمین‌شناس می‌تواند به عنوان پیمانکار با وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مختلف همکاری کند.

شخصیت‌های مناسب شغل زمین‌شناسی

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم‌ترین این عوامل ویژگی‌های شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ‌های شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمی‌توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ‌های شخصیتی خاصی در این شغل موفق می‌شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ‌های شخصیتی که برای این شغل معرفی می‌شوند، عموما این کار را بیشتر می‌پسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته‌اند.

 

برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید

 

درحال آماده‌سازی نظرات کاربران ...