تغییر فرمول حقوق بازنشستگان فعلا منتفی شد

به نقل از خبرگزاری تابناک، تغییر فرمول حقوق بازنشستگان فعلا منتفی شده است.

در حالیکه معیشت بازنشستگان و کارگران به یکی از جدی‌ترین مطالبات اجتماعی تبدیل شده، بحث تغییر فرمول محاسبه مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی از دو سال آخر به دوره‌های طولانی‌تر، نگرانی‌های تازه‌ای را در میان جامعه کارگری و بازنشستگان ایجاد کرده است. نایب‌رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس، در گفت‌و‌گو با تابناک از مخالفت فعلی کمیسیون با این پیشنهاد خبر داد و تاکید کرد که اصلاحات صندوق‌های بازنشستگی نباید از جیب بیمه‌شدگان جبران شود.

حقوق و دستمزد، بازنشستگی و آینده صندوق‌های تامین اجتماعی در شرایطی به یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های معیشتی جامعه تبدیل شده که همزمان چند تصمیم مهم در این حوزه روی میز قرار دارد؛ از نحوه اجرای متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان گرفته تا پیشنهاد تغییر مبنای محاسبه مستمری و اصلاحات پارامتریک صندوق‌ها. در این میان، این پرسش جدی مطرح است که هزینه نجات صندوق‌های بازنشستگی قرار است از کجا تامین شود و آیا در نهایت بار این اصلاحات بر دوش بیمه‌شدگان و بازنشستگان خواهد افتاد؟

علی جعفری‌آذر، نماینده تبریز، آذرشهر و اسکو و نایب‌رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس، در گفت‌وگو با خبرنگار پارلمانی تابناک، با تشریح آخرین مواضع کمیسیون درباره این مسائل، تاکید کرد که پیشنهاد تغییر فرمول محاسبه مستمری هنوز نتوانسته اعضای کمیسیون را قانع کند و فعلا در دستور کار مجلس قرار ندارد. او در عین حال از مشکلات مالی، مدیریتی و ساختاری صندوق‌های بازنشستگی سخن گفت و تاکید کرد که راه اصلاح این صندوق‌ها، تضعیف حقوق بیمه‌شدگان نیست.

آقای جعفری‌آذر، شما نایب‌ رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس هستید؛ کمیسیونی که مستقیما با معیشت، کار، بازنشستگی و رفاه میلیون‌ها نفر سروکار دارد. مهم‌ترین مطالبه‌ای که مردم امروز از این کمیسیون دارند چیست و شما برای حل آن چه اقدام مشخصی انجام داده‌اید؟

جعفری آذر: به نظر من مطالباتی که در شرایط فعلی از کمیسیون اجتماعی وجود دارد، چند موضوع مهم است که به دلیل ارتباط مستقیم آنها با ماموریت‌های این کمیسیون مطرح می‌شود. کمیسیون اجتماعی، یک کمیسیون فرابخشی است و تقریبا می‌توان گفت در شرایط فعلی، همه بخش‌ها به نوعی با مسائل اجتماعی ارتباط دارند.

یکی از موضوعات مهم، سازمان بهزیستی است. با توجه به شرایط سخت معیشتی کشور، انتظاراتی که همیشه از این سازمان وجود داشته، امروز مضاعف شده است. ما باید به‌طور ویژه فکری به حال جامعه معلولان داشته باشیم تا بتوانند حداقل‌های زندگی خود را تامین کنند.

موضوع مهم دیگر، شاغلان هستند؛ نیروهایی که در بخش‌های عمومی و دولتی و همچنین در محیط‌های کسب‌وکار و تولید مشغول به کار هستند. بسیاری از این افراد که مشمول قانون کار هستند، غالبا با قراردادهای موقت مواجه‌اند و مطالباتی در زمینه رفع این مشکلات و تامین امنیت شغلی خود دارند.

متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان؛ منابع اجرای طرح تامین شده است؟

موضوع بعدی، متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان است. این موضوع همچنان یکی از مطالبات جدی جامعه است. کمیسیون اجتماعی چه ارزیابی‌ای از اجرای متناسب‌سازی دارد و آیا دولت منابع لازم برای ادامه این طرح را به‌طور کامل تامین کرده است؟ اگر منابع کافی نباشد، مجلس قرار است چه اقداماتی در این خصوص انجام دهد؟

جعفری آذر: منابع آن از طریق ارزش افزوده تامین می‌شود و قانون و منابع آن هم وجود دارد. این نکته اول است. اگر هم این منابع وجود نداشته باشد، دولت باید از محل دارایی‌هایی که واگذار می‌کند، این موضوع را تامین کند.

مشکل متناسب‌سازی خیلی زیاد مربوط به این موضوع نیست. نکته دیگری که در اینجا وجود دارد این است که در سازمان، مخصوصا سازمان تامین اجتماعی ـ عذرخواهی می‌کنم ـ در صندوق‌های دیگر ما تقریبا این مشکل را نداریم و مبلغ متناسب‌سازی‌شان به‌مراتب پایین‌تر است اصل متناسب‌سازی وجود دارد و در حال اجراست.

متناسب‌سازی حقوق؛ موضوعی که نباید برای آن بهانه تراشی شود

آنچه امروز مورد مطالبه مردم و همکاران ما در مجلس قرار دارد این است که طبق قانون، در سال اول ۴۰ درصد، در سال گذشته ۳۰ درصد و امسال نیز باید درصد مشخص‌شده ای به حقوق این افراد اضافه شود. موضوع این نیست که اصل متناسب‌سازی اجرا نمی‌شود؛ مسئله، میزان افزایش و اجرای کامل آن است و نباید برای آن بهانه‌تراشی شود.

تغییر فرمول محاسبه مستمری؛ فعلا در دستور کار مجلس نیست

موضوع تغییر مبنای محاسبه مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی، از دو سال آخر به دوره‌های طولانی‌تر مطرح شده است. در این ارتباط موضع نهایی کمیسیون اجتماعی چیست؟ آیا چنین تغییری اساسا در دستور کار مجلس قرار دارد یا کمیسیون با آن مخالف است؟ و مهم‌تر اینکه آیا مجلس حاضر است اجازه دهد اصلاحات پارامتریک صندوق‌ها از جیب بیمه‌شده‌ها جبران شود؟

جعفری‌آذر: این موضوع از سوی سازمان تامین اجتماعی مطرح شده است. حتی در جلسات کمیته تامین اجتماعی، این موضوع حدود دو تا سه بار مطرح شد. دوستان سازمان تامین اجتماعی، با وجود توضیحاتی که ارائه کردند، نتوانستند اعضای کمیته را درباره این پیشنهاد متقاعد کنند.

آنها مطرح می‌کردند که اگر مبنای محاسبه از دو سال به پنج سال، ۱۰ سال یا حتی ۳۰ سال تغییر کند، میانگین پرداختی چگونه محاسبه خواهد شد و از نظر آنها، این تغییر هم به بهبود شرایط مالی تامین اجتماعی کمک می‌کند و هم می‌تواند وضعیت بازنشستگان را بهتر کند. حتی برای این موضوع محاسبات و ارقامی نیز ارائه کرده بودند.

اما توضیحات ارائه‌شده و نگرانی‌هایی که در جامعه بازنشستگی و کارگری وجود دارد، نتوانست اعضای کمیته را قانع کند. به همین دلیل، موضوع در همان حد پیشنهاد و طرح بحث باقی مانده است و در حال حاضر نه در دستور کار کمیسیون اجتماعی و نه در دستور کار مجلس قرار دارد.

البته این موضوع یک ایده از سوی سازمان تامین اجتماعی است و سازمان معتقد است می‌تواند به بهبود شرایط صندوق کمک کند. برای مثال، استدلال آنها این بود که اگر مبنای محاسبه از دو سال به میانگین پنج سال افزایش پیدا کند، هم منابع سازمان بهتر می‌شود و هم بازنشسته می‌تواند در زمان بازنشستگی، حداقل حدود ۲۰ درصد دریافتی بیشتری داشته باشد.

درحال آماده‌سازی نظرات کاربران ...