آشنایی با شغل کتابدار
اگر شما انسان منظمی هستید و کار با افراد را دوست دارید و همچنین برای دانش و اطلاعات ارزش قائل هستید، شغل کتابداری برای شما است.
کار کتابدار چیست
کتابدار مسئول نگهداری و مرتب کردن کتابها در کتابخانههای عمومی یا کتابخانههای دانشگاهها، مدارس و بیمارستانها کار است. کتابدار در ارائه خدمات به مشتریان باید بسیار با دقت عمل و بتواند به خوبی از کامپیوتر استفاده کند. او باید مهارتهای نوشتاری خوبی داشته باشد. برای ورود به شغل کتابداری باید تحصیلات دانشگاهی داشت یا به عنوان دستیار آغاز به کار کرد و در ضمن خدمت تجربهها و آموزشهای لازم را کسب کرد. ساعت کاری کتابدار معمولا به صورت تماموقت است. البته او در برخی از کتابخانهها، روزها یا شبهای خاص مانند ایام امتحانات دانشجویان یا روزهای منتهی به کنکور دانشگاهها حتی شبها نیز باید بر سر کار حاضر باشد. امکان انجام این کار به صورت پارهوقت یا اشتراکی (ساعاتی از روز) با سایر همکاران نیز وجود دارد.
وظایف کتابدار
- استفاده از سیستمهای فناوری اطلاعات در اموری مانند دستهبندی، طبقهبندی کتابها و ثبت اطلاعات
- سازماندهی منابع و کتابها به گونهای که یافتن آنها برای کاربران آسان باشد
- پاسخگویی به سوالات مراجعان
- کمک به مراجعان برای یافتن کتابها و منابع مورد نظر
- به روز نگه داشتن کتابخانه از طریق استفاده از کتابها و مجلات جدید منتشر شده و استفاده از روشهای نوین کتابداری
- ارائه خدمات کتابخانه متناسب با گروههای مختلف جامعه مانند افراد کمسواد و خانهدارها
- راهاندازی فعالیتهایی در کتابخانه از جمله گروههای کتابخوانی به منظور توسعه و ترویج فعالیتهای کتابخوانی
- ترویج خدمات کتابخانه از طریق نمایشها، مذاکرات و شرکت در رویدادهای اجتماعی
مهارت و توانمندیهای مورد نیاز کتابدار
- مهارتهای خدمت به مشتری و طرز برخورد با ارباب رجوع
- مهارتهای سازمانی جهت برقراری ارتباط مناسب با مدیران و سایر کارکنان کتابخانه
- مهارتهای ارتباطی گفتاری و نوشتاری در حد خوب
- مهارت کاربرد کامپیوتر به خصوص درباره استفاده از پایگاههای داده و اینترنت
- مهارت انجام تحقیق در حد خوب
- داشتن اطلاعات عمومی یا داشتن اطلاعات اختصاصی خوب زمانی که در کتابخانههای تخصصی فعالیت میکنید
تحصیلات، آینده شغلی و بازار کار کتابداری
برای ورود به شغل کتابداری باید در رشته علوم اطلاعات و دانششناسی (کتابداری سابق) تحصیل کرد. اگرچه بیشتر کتابدارها در کتابخانههای عمومی کار میکنند اما آنها میتوانند در کتابخانه مدارس، دانشگاهها، سازمانها یا کتابخانههای تخصصی نیز مشغول به کار شوند.
شخصیتهای مناسب شغل کتابداری
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگیهای شخصیتی، ارزشها، علایق، مهارتها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهمترین این عوامل ویژگیهای شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپهای شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمیتوان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپهای شخصیتی خاصی در این شغل موفق میشوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپهای شخصیتی که برای این شغل معرفی میشوند، عموما این کار را بیشتر میپسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشتهاند.
برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید
از تجربیات دیگران استفاده کنید!
مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمونهای استخدامی سازمانهای مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.
۲۳ نظر برای آشنایی با شغل کتابدار