آشنایی با شغل
کارشناس شبکه

آشنایی با شغل کارشناس شبکه

اگر در حل مسائل و مشکلات توانایی دارید و می‌توانید با سخت‌افزار و نرم‌افزار کامپیوتر کار کنید، این شغل مناسب شماست. متخصص، مهندس یا کارشناس شبکه، شبکه‌های متصل کننده کامپیوترها به یکدیگر را ایجاد و پشتیبانی می‌کند.

 

 

کارشناس شبکه چه کار می‌کند

 امروزه با گسترش کامپیوتر در همه ابعاد زندگی انسان و الزام شرکت‌ها و سازمان‌ها برای استفاده از این فناوری به منظور امکان رقابت با رقبا و توان پاسخ‌گویی به نیاز مشتریان، شبکه هم به عنوان مفهومی اساسی در کنار کامپیوتر توسعه پیدا کرده است و هر جا که تعداد کامپیوترها ابیش از یک دستگاه می‌شود، به شبکه نیاز است. 

کارشناس شبکه، شبکه‌های گسترده (WAN) و محلی (LAN) را ایجاد و پشتیبانی می‌کند. گستردگی این شبکه‌ها از یک طبقه ساختمان تا چندین کشور است که در ایجاد و نگهداری آن‌ها باید از فناوری‌های مختلف مانند فیبر نوری یا مایکروویوی استفاده کرد. همگام با افزایش حجم داده‌هایی که بین رایانه‌ها منتقل می‌شوند، نیاز به ملزومات امنیتی نیز افزایش می‌یابد، لذا کارشناس شبکه باید راه‌حل‌هایی را برای این تغییرات و نیازهای امنیتی بیابد. وظیفه اصلی او کسب اطمینان از امنیت و ظرفیت پاسخ‌گویی  شبکه به نیازهای کاربران است. کارشناس شبکه با چهار شبکه اصلی سر و کار دارد:

  • شبکه‌های محلی (LAN): کامپیوترها را در یک فضای محدود مانند یک اداره و یا یک ساختمان به هم متصل می کند.
  • شبکه‌های شهری (MAN): شبکه‌های محلی درون یک شهر را به هم متصل می‌کند.
  • شبکه‌های گسترده (WAN): سیستم‌های درون مرزهای ملی را به هم متصل می‌کند.
  • شبکه‌های جهانی (GAN): شبکه‌ها با مرزهای جغرافیایی نامحدود را به کمک فناوری‌های بی‌سیم و ماهواره‌ای به هم وصل می‌کند.

کارشناس شبکه باید مهارت‌های سازماندهی و فناوری اطلاعات داشته باشد و باید به خوبی با افراد ارتباط برقرار کند و بتواند مشکلات فنی را واضح و مشخص برای آن‌ها شرح دهد. برای ورود به این کار یا باید در حوزه فناوری اطلاعات و کامپیوتر در دانشگاه تحصیل یا از طریق انجام کارآموزی اقدام کرد. همچنین اگر سابقه کار با کامپیوتر در حوزه‌های نصب و راه‌اندازی و پشتیبانی نرم‌افزاری یا سخت‌افزاری دارید و همچنین به این کار علاقه‌مندید، می‌توانید به این حوزه وارد شوید.

وظایف کارشناس شبکه

  • راه‌اندازی نرم‌افزارها و سخت‌افزارهای جدید برای راه‌اندازی شبکه یا ارتقای عملکرد و کارایی آن
  • ایجاد حساب‌های کاربری، تعیین حیطه دسترسی و کلمه عبور برای کاربرانی که در محیط شبکه از امکانات آن استفاده می‌کنند
  • حفظ امنیت در شبکه زیرا استفاده کاربران از محیط شبکه باید همراه با امنیت کامل باشد تا برای آن‌ها مشکلی ایجاد نشود. امنیت تبادلات مالی در محیط شبکه (بانکداری الکترونیکی) از مهم‌ترین مصادیق نیاز به حفظ امنیت در محیط شبکه است.
  • شناسایی و رفع عیوب شبکه
  • تهیه برنامه‌های زمان‌بندی برای تعمیر و نگهداری شبکه
  • ارائه خدمات فنی به کاربران نهایی زیرا گاهی اوقات برخی از کاربران شبکه دچار مشکلاتی می‌شوند که متخصص شبکه باید برای رفع مشکل آن‌ها اقدام نماید.
  • نظارت و مدیریت روزانه بر نحوه استفاده از شبکه
  • برنامه‌ریزی و استفاده از فناوری‌های جدید برای افزایش کارایی شبکه تحت کنترل یا بررسی و افزایش قابلیت‌های آن برای استفاده کاربران

مهارت و دانش مورد نیاز کارشناس شبکه

  • مهارت‌های فناوری اطلاعات در حد عالی به ویژه در حوزه سخت افزار و نرم افزارهای مربوط به شبکه
  • مهارت حل مساله در حد عالی زیرا نحوه اجرای هر پروژه متفاوت از دیگری است و برای اجرای بهینه هر یک باید مسائل مخصوص به آن‌ها را در نظر گرفت و راهکار مناسب برای آن ارائه داد. به عنوان مثال برای ایجاد شبکه کامپیوتری در یک ساختمان باید به نحوه چیدمان دیوارها، ورودی سیم تلفن به ساختمان، تعداد کامپیوترهای مورد نیاز برای اتصال به شبکه و محل استقرار آن‌ها و همچنین مشخصات و محل استقرار سرور (در صورت نیاز) توجه کرد و متناسب با آن‌ها بهترین راهکار استقرار شبکه مورد نظر را ارائه داد.
  • مهارت سازماندهی برای اولویت‌بندی وظایف ویژه مدیران شبکه
  • توانایی توضیح شفاف و واضح مباحث فنی برای کارفرمایان یا تکنسین‌های فعال در پروژه
  • توانایی کار گروهی زیرا در بسیاری از موارد پروژه‌های شبکه به صورت گروهی اجرا می‌شود
  • به روز نگه داشتن سامانه‌ها متناسب با آخرین پیشرفت‌ها و فناوری‌ها

تحصیلات لازم برای کارشناس شبکه

معمولا فارغ‌التحصیلان مقطع کارشناسی یا کارشناسی ارشد علوم کامپیوتر، مهندسی کامیپوتر (به خصوص سخت افزار) و مهندسی فناوری اطلاعات و همچنین رشته شبکه‌های کامپیوتری در دانشگاه علمی کاربردی وارد این شغل می‌شوند. البته سایر افرادی که دوره‌های تخصصی را در آموزشگاه‌های معتبر گذرانده و تجربه لازم را کسب کرده‌اند، می توانند در این حرفه وارد شوند. در حال حاضر بسیاری از افراد به جای اینکه در دانشگاه وارد رشته‌های مذکور شوند، با استفاده از آموزش‌های ارائه شده در آموزشگاه‌های آزاد، مدارک معتبر  دریافت می‌کنند و به راحتی جذب بازارهای کار داخلی و بین‌المللی می‌شوند. مهمترین این مدارک، MCSA  (پیاده‌سازی، مدیریت و رفع عیوب شبکه‌های ویندوزی) و MCSE (شامل MCSA و طراحی شبکه‌های ویندوزی) است.

وضعیت بازار کار و استخدام کارشناس شبکه

برای کارشناس شبکه در همه جا به شکل‌های مختلف کار وجود دارد. برخی از کارشناسان شبکه در واحد فناوری اطلاعات یا انفورماتیک سازمان‌ها استخدام می‌شوند و برخی دیگر در شرکت‌های تخصصی شبکه اشتغال دارند و به صورت تخصصی همراه با سایر کارشناسان، خدمات تخصصی شبکه به مشتریانشان را ارائه می‌دهند. عده‌ای نیز به صورت شخصی و پروژه‌ای به صورت مستقل کار می‌کنند.

 هرچند تا کنون آمار رسمی در رابطه با میزان استخدام کارشناسان شبکه در کشور منتشر نشده است، اما از شواهد و اطلاعات برگرفته شده از بازار کار ایران پیداست که میزان استخدام و اشتغال متخصصان این بخش نسبت به میانگین مشاغل بالاتر است زیرا استفاده از کامپیوتر و نرم‌افزار به صورت گسترده در سال‌های اخیر در کشور افزایش داشته است. امروزه نمی‌توان شرکت یا سازمانی را در کشور پیدا کرد که از نرم‌افزار و کامپیوتر برای انجام عملیات مختلف مالی، اداری و حرفه‌ای خود استفاده نکند. در این صورت برای استفاده و بهره‌برداری مناسب از آن‌ها به کمک متخصصان مختلفی از جمله کارشناس شبکه نیاز جدی خواهد داشت.

پیش‌بینی می‌شود با وابستگی بیش از پیش شرکت‌ها و سازمان‌ها به کامپیوتر و شبکه‌های کامپیوتری و توسعه آن در کشور، شاهد افزایش بیشتر میزان اشتغال، کارآفرینی و استخدام در این بخش در آینده باشیم.

شخصیت‌های مناسب شغل کارشناس شبکه

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم‌ترین این عوامل ویژگی‌های شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ‌های شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمی‌توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ‌های شخصیتی خاصی در این شغل موفق می‌شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ‌های شخصیتی که برای این شغل معرفی می‌شوند، عموما این کار را بیشتر می‌پسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته‌اند.

 

برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید

 

ای استخدام

از تجربیات دیگران استفاده کنید!

مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمون‌های استخدامی سازمان‌های مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.

۷ نظر برای آشنایی با شغل کارشناس شبکه

  • س
    سپهر
    ۲۶ مهر ۱۴۰۲، ۱۲:۰۳
    برای یاد گیری شبکه چه برنامه هاییی باید یاد گرفت از اول تا آخر چه برنامه هایی خو ب هستش
    • س
      ستاره
      ۳۰ شهریور ۱۴۰۰، ۱۵:۲۸
      سلام رشته شبکه کامپیوتر به نرم افزار و برنامه نویسی مربوط میشه
      کد نویسی توش هست؟
      • ع
        علی رمضانی
        ۱۴ بهمن ۱۳۹۹، ۰۹:۳۰
        من این رشته رو خیلی خیلی دوست
        چون یه یکی از دوستان پدرم همین کارشناس شبکه خونه
        و من هم از کار او خوشم آمد
        • ع
          علی اصغر
          ۷ بهمن ۱۳۹۹، ۱۲:۵۷
          ارشد شبکه ولیسانس ایتی هستم
          • ر
            رضا
            ۱۶ مرداد ۱۴۰۲، ۱۱:۱۷
            شما فعلا IT رو درست بنویس ارشد پیشکش!!!
          • م
            مروین پطروسیان
            ۴ آبان ۱۳۹۵، ۱۲:۰۱
            با سلام
            من مروین پطروسیان هستم یک سوال داشتم
            می توانم از طرف دانشگاه به عنوان کار اموزی ان جا استخدام بشوم؟
            رشته من شبکه کامپیوتری هست
            • م
              ماهایا پطروسیان
              ۱۰ مهر ۱۳۹۷، ۰۹:۲۳
              کجا عزیزم؟

            لطفا سوالات و نظرات خود را بیان کنید

            ثبت پاسخ