آشنایی با شغل
تکنسین تاسیسات

آشنایی با شغل تکنسین تاسیسات

اگر به کارهای فنی علاقه دارید، این شغل می‌تواند برای شما مناسب باشد.

 

 

کار تکنسین تاسیسات چیست

در حوزه ساختمان‌سازی، بخش تاسیسات از بخش‌های کلیدی و اساسی است. آسایش و رفاه خانواده در یک ساختمان به عملکرد صحیح سیستم‌های تاسیساتی شامل انواع تاسیسات بهداشتی، حرارتی و برودتی خانه برمی‌گردد. تکنسین تاسیسات وظیفه طراحی، اجرا، نصب و تعمیر تاسیسات بهداشتی، حرارتی، برودتی، فاضلاب، تهویه مطبوع و گازرسانی ساختمان‌های مختلف را برعهده دارد. او باید بتواند مطابق با نقشه‌های فنی ساختمان عمل کند و در کار خود بسیار دقت داشته باشد. 

این کار با خطرات مختلفی از جمله برق و گاز گرفتگی، سر و صدای زیاد، گرما، سرما و رطوبت زیاد، خطرات ناشی از به کارگیری تجهیزات و ابزارهای مختلف، افتادن و سقوط روبه‌رو است. لذا تکنسین تاسیسات باید در حین کار اصول ایمنی و بهداشتی را به درستی رعایت کند. این کار معمولا برای آقایان مناسب‌تر است چون در انجام آن به آمادگی جسمانی و توان بدنی بالا نیاز است.  تکنسین باید بتواند در محوطه‌های داخلی و اغلب تنگ و در محوطه‌های بیرونی با شرایط آب و هوایی مختلف و در برخی مواقع در ارتفاع و روی داربست‌ها کار کند.

ساعات کاری تکنسین تاسیسات معمولا به صورت تمام وقت است به ویژه هنگامی که در شرکت یا سازمان استخدام می‌شود. اگر به طور مستقل کار می‌کند، تعیین ساعت‌های کاری بر عهده خودش است. 

وظایف تکنسین تاسیسات

بسته به اینکه محل کارتان منازل یا مکان‌های تجاری و صنعتی باشد، کار شما شامل موارد زیر است:

  • خواندن و درک نقشه‌های تاسیساتی ساختمان
  • طراحی، اجرا و نظارت بر لوله‌کشی و تاسیسات گاز خانگی و تجاری
  • لوله‌کشی انواع آب سرد و گرم در ساختمان (اتصال انواع لوله‌ها، انجام لوله‌کشی آب، فاضلاب و نصب وسایل بهداشتی)
  • راه‌اندازی و تعمیر سیستم‌های حرارت مرکزی با آب گرم (شوفاژ)
  • راه‌اندازی و تعمیر دستگاه‌های سرد کننده خانگی و تجاری
  • نقشه‌کشی سیستم تاسیسات مکانیکی ساختمان
  • راه‌اندازی و تعمیر تاسیسات گرمایی
  • جوشکاری گاز و برق
  • راه‌اندازی و تعمیر سردخانه‌ها
  • راه‌اندازی و تعمیر تجهیزات و سیستم استخرها

مهارت و دانش مورد نیاز شغل تکنسین تاسیسات

  • توانایی کار بر طبق نقشه‌ها و طرح‌های فنی موجود
  • مهارت‌های فنی و عملی خوب
  • رویکرد دقیق و منظم در کار
  • توانایی جسمانی مناسب
  • آگاهی از مسایل ایمنی و دستورالعمل‌های قانونی
  • توانایی کار فردی و تیمی
  • مهارت‌های ارتباطی مناسب

تحصیلات، فرصت‌های شغلی و بازار کار تکنسین تاسیسات

این کار را به صورت کاملا تجربی و نزد یک استاد ماهر می‌توان یاد گرفت اما برای آموزش حرفه‌ای بایستی پس از گذراندن دوره متوسطه اول وارد شاخه کار و دانش شد و در رشته‌های تاسیسات بهداشتی ساختمان، تاسیسات گرمایی ساختمان، تاسیسات گاز رسانی، تاسیسات حرارتی برودتی و تاسیسات تهویه مطبوع ساختمان  یا در شاخه فنی و حرفه‌ای در رشته تاسیسات تحصیل کرد. امکان ادامه تحصیل  در این رشته‌ها تا مقطع کاردانی یا کارشناسی به طور ناپیوسته برای افراد علاقه‌مند وجود دارد. همچنین در رشته مهندسی مکانیک گرایش تاسیسات نیز می‌توان تحصیل کرد و پس از آن در این حرفه مشغول به کار شد. البته افرادی که در شاخه کاردانش و فنی و حرفه‌ای وارد می‌شوند، چون واحدهای عملی و کارورزی زیادی را می‌گذرانند، برای ورود به بازار کار آماده‌تر هستد و شاید سریع‌تر بتوانند کار پیدا کنند. افزون بر همه این‌ها در آموزشگاه‌های آزاد زیر نظر سازمان فنی و حرفه‌ای دوره‌های تخصصی انواع شاخه‌های تاسیسات برگزار می‌شود. علاقه‌مندان می‌توانند در این دورها شرکت و مدرک معتبر دریافت کنند. گفتنی است کسب تجربه و مهارت بیشتر در این شغل بسیار مهم است.

به عنوان یک تاسیساتی ماهر می‌توانید در بخش تاسیسات شرکت‌ها و سازمان‌های مختلف، کارخانجات صنعتی و شرکت‌های ساختمان‌سازی و مشغول به کار شوید. اغلب تکنسین‌های تاسیسات که تجربه و سرمایه لازم را دارند، به صورت مستقل کار می‌کنند و کسب و کار خود را دارند. البته یکی از مزیت‌های شغل تاسیسات این است که لزوما احتیاج به دفتر کار ندارد. بسیاری از تاسیساتی‌ها، با داشتن یک کارت ویزیت و خط تلفن در مکان‌های مختلف تبلیغ و مشتری خود را پیدا می‌کنند. این کار نیاز به ابزار و تجهیزات زیاد و جاگیری ندارد، بنابراین آن‌ها می‌توانند ابزار خود را حتی در منزل شخصی‌شان نگهداری کنند. با توجه به روند ساختمان‌سازی موجود و نیاز همیشگی منازل، ادارات و سایر ساختمان‌ها به نصب و تعمیر انواع تاسیسات فنی، بازار کار و آینده شغلی خوبی برای این شغل وجود دارد.

 

شخصیت‌های مناسب شغل تکنسین تاسیسات

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم‌ترین این عوامل ویژگی‌های شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ‌های شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمی‌توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ‌های شخصیتی خاصی در این شغل موفق می‌شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ‌های شخصیتی که برای این شغل معرفی می‌شوند، عموما این کار را بیشتر می‌پسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته‌اند.

 

برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید

 

درحال آماده‌سازی نظرات کاربران ...