آشنایی با شغل کارشناس آزمایشگاه تشخیص طبی
اگر از آزمایش و تحلیل لذت میبرید و فردی دقیق و منظم هستید، این شغل برای شما مناسب است.
علوم آزمایشگاهی چیست
علوم آزمایشگاهی یکی از شاخههای علوم پزشکی است و بیشتر با آنالیز آزمایشگاهی خون، مایعات و بافتهای بدن انسان با هدف تشخیص بیماری، پیگیری درمان و حفظ سلامت افراد جامعه سر و کار دارد.
کارشناس آزمایشگاه به انجام انواع آزمایشات تخصصی مولکولی، سلولی، بافت شناسی و قارچ شناسی به منظور تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماریها میپردازد. کارشناس آزمایشگاه با توجه به محل کار خود، وظایف متفاوتی را بر عهده میگیرد.
- فردی که در آزمایشگاههای تشخیص طبی کار میکند، زیر نظر مسئول فنی آزمایشگاه نمونهگیری از افراد را انجام میدهد و در شرایط آزمایشگاهی آنها را بررسی میکند. او آزمایشهایی را که پزشکان یا سایر متخصصان حوزه سلامت خواستهاند، انجام میدهد.
- فردی که در مراکز تحقیقاتی مشغول به کار میشود، به تهیه و بررسی نمونههای آزمایشگاهی مختلف برای یافتن بیماریها و راههای درمان و پیشگیری از آنها میپردازد.
به طور کلی کارشناس علوم آزمایشگاهی میتواند مسئول بخشهای مختلف یک آزمایشگاه تشخیص طبی مانند بخش نمونهبرداری، بیوشیمی، هورمونشناسی و ایمونولوژی یا سایر بخشهای آزمایشگاههای غیر پزشکی مانند صنایع غذایی، دارویی یا صنعتی و کارخانهای شود. در هر آزمایشگاه تشخیص طبی کارشناسان زیر مشغول به کار هستند:
- مسئول فنی آزمایشگاه که باید دارای یکی از مدارک تحصیلی دکترای تخصصی آسیبشناسی بالینی یا تشریحی(یا هر دو)، دکترای تخصصی علوم آزمایشگاهی، دکترای حرفهای علوم آزمایشگاهی و دکتری تخصصی تکرشتهای علوم آزمایشگاهی (در بخش مربوطه) باشد.
- کارشناس ارشد بالینی یا کارشناس ارشد یکی از رشتههای علوم آزمایشگاهی (در بخش مرتبط)
- کارشناس آزمایشگاه (لیسانس علوم آزمایشگاهی یا رشتههای وابسته در بخش مرتبط)
- کاردان آزمایشگاه (فوق دیپلم علوم آزمایشگاهی)
ساعت کاری کارشناس آزمایشگاه به صورت تمام وقت است. محل کار او در آزمایشگاه ها است و در هنگام کار باید از لباسهای مخصوص استفاده کند.
وظایف کارشناس آزمایشگاه
- گرفتن و جمعآوری نمونههای آزمایشگاهی
- انجام آزمایشات مختلف و تکرار مجدد آن در صورت نیاز
- استفاده از تجهیزات اتوماتیک و کامپیوتری در انجام آزمایشهای مختلف
- ثبت نتایج آزمایشات و اعلام آنها به افراد مربوطه مانند پزشکان، متخصصان صنایع غذایی و دارویی
- اطمینان یافتن از درستی و بهداشتی بودن تجهیزات
- نظارت بر میزان مواد مورد نیاز موجود و سفارشدهی در صورت لزوم
مهارت و دانش مورد نیاز
- علاقهمندی به کارهای عملی
- توانایی برنامهریزی کارها
- توانایی مدیریت و سازماندهی (برای مسئول فنی و مدیر آزمایشگاه)
- ذهن پویا و تحلیلی
- دقت و توجه به جزئیات
- توانایی انجام به موقع کارها
- توانایی کار در شرایط آزمایشگاه (باید توانایی تحمل کار روی انواع نمونههای آزمایشگاهی مانند خون، ادرار و مدفوع را داشته باشد)
- مهارت کار با کامپیوتر
- مهارتهای ارتباطی خوب
- توانایی کار فردی و تیمی
تحصیلات، فرصتهای شغلی و بازار کار کارشناس آزمایشگاه
فارغالتحصیلان رشته علوم آزمایشگاهی در این شغل مشغول به کار هستند.آنان پیش از ورود به بازار کار بایستی نصف زمان تحصیل خود را با عنوان طرح عملی در آزمایشگاههای تحت پوشش دانشگاههای علوم پزشکی بگذرانند تا اجازه اشتغال داشته باشند (البته گذراندن طرح در یکی از مقاطع، فرد را از گذراندن طرح در مقاطع بالاتر این رشته معاف میکند) آنان میتوانند در آزمایشگاههای تشخیص طبی، بیمارستانها، پزشکی قانونی، مراکز تحقیقاتی، سازمان انتقال خون، آزمایشگاههای صنایع غذایی و دارویی مشغول به کار شود. در صورت داشتن مدرک دکترای علوم آزمایشگاهی می توانند به تدریس در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی بپردازند. همچنین میتوانند به طور شخصی آزمایشگاه تاسیس کنند یا در آزمایشگاههای دیگر به عنوان مسئول فنی مشغول به کار شوند.
کارشناس آزمایشگاه یکی از مشاغل مهم و پرکاربرد حوزه علوم پزشکی است. از آنجا که بهداشت و سلامت در کشور بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته و بسیاری از امور مرتبط با آن مانند شناخت انواع بیماریها و راههای مبارزه و جلوگیری از شیوع آنها به کمک علوم آزمایشگاهی صورت میگیرد، بازار کار مناسبی در کشور برای کارشناسان آزمایشگاه وجود دارد. البته این بازار کار در شهرهای مختلف و نوع آزمایشگاه (تشخیص طبی و تحقیقاتی) متفاوت است.
شخصیتهای مناسب شغل کارشناس آزمایشگاه تشخیص طبی
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگیهای شخصیتی، ارزشها، علایق، مهارتها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهمترین این عوامل ویژگیهای شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپهای شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمیتوان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپهای شخصیتی خاصی در این شغل موفق میشوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپهای شخصیتی که برای این شغل معرفی میشوند، عموما این کار را بیشتر میپسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشتهاند.
برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید
از تجربیات دیگران استفاده کنید!
مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمونهای استخدامی سازمانهای مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.
۳ نظر برای آشنایی با شغل کارشناس آزمایشگاه تشخیص طبی