آشنایی با شغل
جراحی

آشنایی با شغل جراحی

اگر به کارهای چالشی در حوزه درمان علاقه زیادی دارید، این شغل برای شمت مناسب است.

 

 

جراحی چیست

جراحی، شاخه‌ای از پزشکی است که به درمان با وسایل فیزیکی و نه داروها می‌پردازد. در این روش بخشی از بدن مانند کیسه صفرا، لوزه، آپاندیس، بافت عفونی یا سرطانی را برمی‌دارند یا وسیله‌ای مانند پروتز و دریچه مصنوعی را در بدن قرار می‌دهند یا از طریق دستکاری مانند دوختن آنوریسم یا باز کردن رگ، نقصی را برطرف می‌کنند. جراحی افزون بر اعمالی که نیاز به دسترسی به داخل بدن دارند (جراحی باز)، شامل دستکاری خارج از بدن (قرار دادن استخوان شکسته، پیوند پوست) نیز می‌شود. جراحی به قدمت تاریخ بشر است، زیرا هر کسی که تا به حال زخمی را بسته به نحوی جراحی کرده است. در برخی از تمدن‌های باستانی مانند هند، چین، مصر و یونان هلنیستی جراحی به سطح نسبتا بالایی از توسعه رسید. در اروپا و در قرون وسطی، عمل جراحی در اکثر دانشگاه‌ها تدریس نمی‌شد و به جای آن آرایشگران ناآگاه یا به مسئولیت خود یا به محض احضار پزشکان، از چاقو استفاده می‌کردند! 

جراحی مدرن

جراحی مدرن در اواسط قرن ۱۹ با استفاده از داروهای بی‌هوشی و ضد عفونی کننده آغاز شد. پس از آن پیشرفت‌های مهمی شامل تصویربرداری تشخیصی، تعیین نوع خون، لوله‌گذاری برای حمایت از تنفس، تجویز داخل وریدی مایعات و داروها، دستگاه‌های قلب و ریه، آندوسکوپی و دستگاه‌هایی که بر عملکرد بدن نظارت می‌کنند، در این حوزه  اتفاق افتاد. ابزارهای تخصصی مورد استفاده در جراحی عبارتند از اسکالپل برای برش بافت، انبر برای بسته نگه داشتن رگ‌های خونی یا گرفتن و دستکاری ساختارها، گیره برای بی‌حرکت کردن یا خرد کردن بافت‌ها، گاز اسفنج برای جذب مایعات و خشک نگه داشتن ناحیه، جمع کننده برای باز نگه داشتن برش‌ها، و سوزن‌های منحنی. مراقبت های کار جراح فقط محدود به اعمال حین جراحی در اتاق عمل محدود نمی‌شود و مراقبت‌های پیش و پس از عمل از جراح و پریستاران برای موفقیت جراحی بسیار مهم است.

وظایف جراح

جراح پیش از عمل بایستی  دست‌های خود را بشوید و از دستکش، کلاه و کفش استریل شده استفاده کند. او باید به بیمارانش آرامش دهد و بتواند اعتماد و اطمینان آنان را برانگیزد. بایستی  فشار کاری زیادی را تحمل کند و در عین حال بتواند تصمیمات درست و سریع بگیرد. جراح باید دانش زیاد و عمیقی در حوزه‌های فیزیولوژی، بیوشیمی، پاتولوژی و آناتومی داشته باشد تا بتواند در تشخیص،   تصمیم‌گیری درباره مناسب‌ترین روش جراحی، نحوه انجام جراحی و سرانجام نظارت بر بیمار پس از عمل  موفق عمل کند.

مهارت و دانش مورد نیاز جراح

  • علاقه زیاد به کمک به دیگران
  • علاقه و دانش در حوزه پزشکی، آناتومی و فیزیولوژی
  • مهارت‌های ارتباطی خوب
  • توانایی آرامش بخشیدن به بیماران و جلب اعتماد و اطمینان آن‌ها
  • مهارت‌های مدیریت و رهبری به خصوص درباره اعضای اتاق عمل
  • توانایی تحمل فشار کاری و تصمیم‌گیری صحیح و سریع
  • توانایی کار مطابق با بالاترین استانداردهای حرفه‌ای
  • به روز نگه داشتن اطلاعات و مهارت‌های خود
  • هماهنگی زیاد بین دست و چشم
  • توانایی آموزش و نظارت بر کار کارکنان

تحصیلات، بازار کار و فرصت‌های شغلی جراح

فارغ‌التحصیلان رشته پزشکی بر حسب علاقه و توانمندی خود می‌توانند برای گرفتن تخصص و فوق تخصص انواع جراحی‌ها شامل جراحی عمومی، جراحی پلاستیک، جراحی قلب،  مغز و اعصاب و مانند آن‌ها اقدام کنند. بیشتر جراحان مطب شخصی دارند و در روزهایی از هفته نیز در بیمارستان‌ها و کلینیک‌های دولتی و خصوصی حضور دارند و عمل‌های جراحی انجام می‌دهند. در خصوص وضعیت بازارکار کار جراحان اطلاعات دقیقی در دسترس نیست. اما طبق برخی گفته‌های غیر رسمی به نظر می‌رسد تعداد جراحان به خصوص در شهرهای بزرگ به نسبت بیماران موجود در حد معیارهای جهانی است.  همچنین برای شغل جراح در بیشتر کشورهای جهان فرصت‌های شغلی مناسبی وجود دارد.

شخصیت‌های مناسب شغل جراحی

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم‌ترین این عوامل ویژگی‌های شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ‌های شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمی‌توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ‌های شخصیتی خاصی در این شغل موفق می‌شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ‌های شخصیتی که برای این شغل معرفی می‌شوند، عموما این کار را بیشتر می‌پسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته‌اند.

 

برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید

 

درحال آماده‌سازی نظرات کاربران ...