آشنایی با کار پزشک
اگر علاقمند به علوم طبیعی و طبابت هستید و میخواهید به مردم کمک کنید، این حرفه میتواند برای شما ایده آل باشد. یک پزشک باید دلسوز و مسولیتپذیر باشد. نیاز است که به افراد آرامش دهد و اعتمادشان را به دست آورد. برخی از آنها همچون پزشکان جراح باید تحت فشار کار کنند و تصمیمات سریع بگیرند.
معرفی اجمالی پزشک
پزشک (به معنای دور کننده درد و بیماری) یا دکتر (در اصطلاح رایج) در دانش پزشکی کسی است که به حرفه پزشکی یا طبابت مشغول است و وظیفه او برگرداندن سلامت انسان به کمک مصاحبه با بیمار، مطالعه، تشخیص و درمان بیماری یا آسیب دیدگی است. این معمولا به دانش کافی آکادمیک مانند آناتومی، فاماکولوژی، فیزیولوژی و شناخت بیماریها و درمان آنها نیاز دارد. شما به عنوان یک پزشک در صورت حضور در بیمارستان یا درمانگاه، اغلب در گروهی کار می کنید که شامل پرستاران، مامورین بهداشت، ماماها، مشاوران و کارکنان اداری است. کار شما به صورت تمام وقت است. بسته به محل کارتان گاهی باید به صورت نوبتی در شبها و روزهای تعطیل کار کنید. البته امکان انجام کار پاره وقت نیز برای شما وجود دارد. اگر مطب شخصی داشته باشید، ساعت کاریتان را خود شما تعیین می کنید.
وظایف پزشک
- تشخیص بیماریها: پزشک بر اساس دانش خود که از دانشگاه و مطالعه کتابهای تخصصی پزشکی به دست آورده و تجارب تشخیصها و معالجههای قبلی نسبت به تشخصی بیماری مریض اقدام میکند. در بسیاری از اوقات برای تشخصی بیماری از آزمایشات پزشکی و عکسبرداری نیز بهره میگیرد.
- توصیههای درمانی: گاهی ممکن است پزشک فارغ از تجویز دارو تنها نسبت به ارائه توصیههای کلی اقدام نماید.
- تجویز دارو: تجویز دارو از جمله وظایف تخصصی پزشک است و مسولیت زیادی را برای پزشک به همراه دارد و باید بسیار با دقت و در چارچوب قوانین و مقررات مربوطه توسط وی صورت پذیرد.
- انجام جراحیها (در صورت داشتن تخصص مربوطه): در صورتی که یک پزشک دارای تخصص و مجوز انجام عمل جراحی باشد، عمل جراحی نیز انجام میدهد.
- ارجاع بیمار به متخصصان دیگر برای آزمایشها و تشخیص بهتر در صورت لزوم: پزشکان عمومی در برخی از اوقات بعد از ویزیت اولیه بیمار، در صورتی که از تشخیص خود اطینان کافی نداشته باشند او را به پزشکان متخصص یا فوق تخصص معرفی میکنند. گاهی اوقات نیز بیماری مراجعه کننده از حیطه تخصصی پزشک متخصص خارج است و برای تشخصی و درمان بهتر او را نزد متخصص مربوطه معرفی میکند.
همچنین یک پزشک با کارهای اجرایی مانند موارد زیر سر و کار دارید:
- کمک گرفتن از دیگر حرفههای بهداشتی مانند فیزیوتراپیستها و پرستاران
- مدیریت و امور اداری مانند سازماندهی و اداره پرستاران و کادر پزشکی درمانگاه یا بیمارستان، نوشتن نامه و گزارش و نگهداری سوابق بیمار
- آموزشهای بهداشتی برای گروههایی نیازمند مراقبتهای ویژه مانند زنان باردار، افراد سیگاری و افراد دیابتی
تحصیلات، مهارت و دانش مورد نیاز شغل پزشکی
فارغالتحصیلان رشته پزشکی فقط میتوانند به طبابت مشغول شوند. البته برای ورود به حوزههای تخصصی پوست، قلب، مغز و اعصاب گذراندن دورههای تخصصی در مقاطع بالاتر دانشگاهی الزامی است. یک پزشک خوب علاوه بر گذراندن این مدارج بایستی مهارتهای زیر را داشته باشد:
- علاقه زیاد به کمک به مردم
- روابط عمومی و مهارت شنیداری عالی. زیرا یک پزشک باید به خوبی به حرفهای بیمار گوش دهد تا اینکه بتواند درد بیمار را متوجه شود و بیماری را به درستی تشخیص دهد
- به روز بودن و آگاهی از آخرین دستاوردها و پیشرفتهای حوزه پزشکی: زیرا داروها و روشهای درمانی مختلف به سرعت وارد بازار پزشکی میشود و در صورتی که پزشک از آخرین دستاوردها و روشهای درمان مطلع نباشد نمیتواند بهترین تجویز را نماید
- دلسوزی، صداقت و حس مسئولیت
- توان آرامش دادن به افراد و به دست آوردن اطمینان و اعتماد به نفس آنها به ویژه در بیمارهای خاص و سخت
- مهارت در معاینه بیماران و انجام فرایندهای پزشکی و کلینیکی
- تحمل فشار کاری زیاد و تصمیمگیریهای سریع در شرایط خاص و بحرانی
- مهارتهای مدیریتی: در صورتی که مدیریت بیمارستان، درمانگاه یا بخشی از یک مرکز پزشکی یا پژوهشی را در دست داشته باشند
- قابلیت آموزش دادن و نظارت بر کارکنان
فرصتهای شغلی و بازار کار پزشک
مکانهایی که برای اشتغال پزشکان وجود دارند عبارتند از:
- مطبهای شخصی که بر حسب تمایل پزشک و نیاز منطقه در شهرها و روستاها دایر میشوند و پزشکان ویزیت مراجعان را در آنجا انجام میدهند.
- بیمارستانها و درمانگاههای خصوصی و دولتی که در آنها پزشکان به تشخیص و درمان بیماریهای مراجعان خود میپردازند.
- مراکز بهداشتی و درمانی شهری یا روستایی که اغلب مدیریت و سرپرستی این مراکز به عهده پزشکان عمومی است. این مراکز از پزشکان عمومی برای تشخیص، درمان و پیگیری بیماریها نیز استفاده مینمایند.
- در صورت علاقه به مباحث علمی و آموزشی، پزشک میتواند در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی تدریس کند و در کنار آن به تحقیقات علمی نیز بپردازد.
- برخی از وزارتخانهها، سازمانها و شرکتهای دولتی مانند وزارت بهداشت و درمان، سازمان انتقال خون.
شخصیتهای مناسب شغل پزشک
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگیهای شخصیتی، ارزشها، علایق، مهارتها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهمترین این عوامل ویژگیهای شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپهای شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمیتوان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپهای شخصیتی خاصی در این شغل موفق میشوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپهای شخصیتی که برای این شغل معرفی میشوند، عموما این کار را بیشتر میپسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشتهاند.
از تجربیات دیگران استفاده کنید!
مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمونهای استخدامی سازمانهای مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.
۶ نظر برای دانستیها درباره شغل پزشکان