آشنایی با شغل
مهندس هوا فضا

مهندسی هوا فضا چیست

مهندسی هوافضا دانشی راهبردی است که در آن از دانش‌های دیگر مانند مکانیک، متالورژی، علوم کامپیوتر، عمران و الکترونیک استفاده می‌شود. موضوعاتی از قبیل طراحی و ساخت هلیکوپتر، هواپیمای بدون سرنشین، بدون موتور، عمود پرواز و جنگنده از یک طرف و ساخت پایگاههای فضایی و مسافرت به سیاره‌های دیگر از طرف دیگر جامعیت و حساسیت رشته مهندسی هوافضا را مشخص می‌کند.

 

 

کار مهندس هوا فضا چیست

مهندس هوافضا با طراحی هواپیما، فضاپیما، ماهواره، ماهواره‌برها و مسائل و موضوعات وابسته به آن‌ها سر و کار دارد. او مسئولیت طراحی و ساخت ماشین‌های غیر عادی، از هواپیماهای با وزن بیش از ۲۵۰ تن تا فضاپیماهایی که قادر به طی مسافت‌های طولانی با سرعتی بالاتر از ۳۰۰۰۰ کیلومتر در ساعت هستند را بر عهده دارد.  آن دسته از مهندسان هوافضا که با هواپیما سر و کار دارند را مهندسان هوانوردی و آن‌هایی را که به طور خاص با فضاپیما کار می‌کنند مهندسان فضانوردی می‌نامند.

مهندس هوافضا فناوری‌های جدید را برای استفاده در هوانوردی،‌ سامانه‌های دفاعی و اکتشافات فضایی به وجود می‌آورد و اغلب در زمینه‌هایی مانند طراحی ساختار، هدایت، ناوبری و مراقبت، تجهیز و ارتباطات و شیوه‌های تولید متخصص می‌شوند. آن‌ها اغلب از طراحی  کامپیوتری،‌ روبات‌ها، لیزر و تجهیزات نوری الکترونیکی پیشرفته در کارشان بهره می‌گیرند.

یک مهندس هوافضا با توجه به اینکه در چه شرکت یا سازمانی مشغول به کار است در یکی از زمینه‌های تولیدات خاص هوافضا مانند حمل و نقل تجاری (هواپیماهای باری و مسافربری)، جت‌های جنگنده نظامی، هلیکوپترها، فضاپیماها و موشک‌ها و راکت‌ها تخصص کسب می‌کند. او می‌تواند در آیرودینامیک (دانش مربوط به حرکت اجسام در گازها و هوا)،‌ ترمودینامیک (مبحث فعالیت مکانیکی و رابطه آن با حرارت)،‌ مکانیک سماوی، نیروی محرکه، آکوستیک (علم اصوات) و سامانمه‌های هدایت و مراقبت، مهارت و تخصص داشته باشد.

مهندسی هوافضا در بسیاری از کشورها از جمله ایران یکی از پیشروترین زمینه‌های پژوهشی است و بودجه‌های کلان نظامی و غیر نظامی که صرف این رشته می‌شود، زمینه‌های پیشرفت و جهش در دیگر حوزه‌های علوم مهندسی را فراهم ساخته‌ است. در بسیاری از کشورهای دنیا  از مهندس هوافضا در صنعت هوافضا استفاده می‌شود اما در برخی دیگر از آنان در صنایع دیگری مانند خودروسازی برای طراحی خودرو با بازده بالا استفاده می‌شود. 

مسئولیت‌ها و وظایف مهندس هوافضا

مهندس هوافضا در زمینه توسعه صنعت هوایی و فناوری‌های مرتبط کار می‌کند.  کار او منجر به طراحی، تولید و نگهداری وسایل زیر می‌شود:

  • هواپیماها و هلیکوپترها
  • فضاپیماها
  • موشک‌ها و سلاح‌ها
  • شبیه‌سازهای پرواز
  • ابزار و قطعات پرواز

مهندس هوافضا می‌تواند در زمینه تحقیق و توسعه، آزمایش، تولید و نگهداری فعالیت کند. وظایف مهندس هوافضا با توجه به محل کارش متفاوت است اما به طور کلی شامل موارد زیر است:

  • توسعه سامانه‌های هواپیمایی مانند سامانه‌های ارتباطی و ابزارهای هوانوردی
  • تحقیق بر روی روش‌های جدید ساخت بخش‌های هواپیما مانند بدنه، بال و موتور با هدف مصرف بهینه سوخت
  • استفاده از نرم‌افزارهای طراحی کامپیوتری برای طراحی پروژه‌ها
  • انجام آزمایش‌های  مختلف زمینی و هوایی
  • جمع‌آوری و تحلیل داده‌های حاصل از آزمایش‌ها
  • طراحی و نظارت بر فرآیند ساخت و نصب قطعات و هواپیماها
  • انجام و تایید پروژه‌ها مطابق با قوانین نظارتی موجود
  • نظارت بر فرودگاه‌ها و مراکز تعمیر و نگهداری هواپیماها
  • بررسی وسایل یا قطعات آسیب‌دیده و با عملکرد ناقص برای شناسایی علت و یافتن راه حل مناسب برای آن
  • تخمین هزینه‌های پروژه، حضور در جلسات، نوشتن گزارشات فنی و ارائه گزارش کار به مدیران و مشتریان

مهارت‌ها و توانمندی‌های مورد نیاز مهندس هوافضا

برای اینکه بتوانید یک مهندس هوافضای موفق شوید باید در ریاضیات، فیزیک و فناوری اطلاعات استعداد و به زبان انگلیسی تسلط داشته باشید. برخی از مهم‌ترین مهارت‌های مهندس هوافضا عبارتند از:

  • مهارت عالی در حل مساله
  • مهارت عالی در زمینه ریاضیات و فناوری اطلاعات
  • آشنایی با نرم‌افزارهای طراحی‌های کامپیوتری
  • دانش فنی عالی
  • توانایی برنامه‌ریزی، اولویت‌بندی و مدیریت پروژه
  • به روز بودن و آگاهی از جدیدترین پیشرفت‌ها
  • آگاهی کامل نسبت به قوانین نظارتی مهندسی
  • توانایی کار تیمی
  • توانایی خوب در تحلیل مسایل
  • آشنایی با زبان انگلیسی

نرم‌افزارهای تخصصی مهندسی هوافضا

امروزه نرم افزارهای رایانه‌ای یکی از مهم‌ترین ابزارهای کمکی مهندس هوافضا است. اگر به بررسی اجمالی آگهی‌های استخدامی مهندس هوافضا بپردازید، متوجه خواهید شد بیشتر کارفرمایان، شرکت‌ها و سازمان‌ها یکی از شرایط جذب مهندس هوافضا را تسلط بر نرم افزارهای مربوط به این حوزه قرار داده‌اند. بنابراین اگر می‌خواهید در شغل مهندسی هوافضا موفق باشید، به راحتی و به سرعت بتوانید شغل مناسب و پردرآمدی را در این حوزه پیدا کنید یا اگر در این حوزه شاغل هستید و می‌خواهید پله‌های ترقی را سریع‌تر طی کنید، مطمئن باشید یادگیری نرم‌افزارهای تخصصی مهندسی هوافضا یکی از راه‌های اصلی و مطمئن برای شماست.  برخی از مهم‌ترین نرم‌افزارهای تخصصی و کاربردی مهندسی هوافضا عبارتند از:

  نرم‌افزارهای تخصصی مهندسی هوا و فضا
Catia نرم‌افزار طراحی قطعات
Ansys نرم‌افزاری برای تحلیل مهندسی قطعات در تحلیل‌های دینامیکی
Fluent نرم‌افزار مدل کردن جریان سیال و انتقال حرارت در هندسه‌های پیچیده
ABAQUS نرم‌افزاری برای تحلیل‌های المان محدود
XFLR۵ نرم‌افزاری مفید برای آغاز یادگیری هوافضا
Unigraphics نرم‌افزار مدل‌سازی و طراحی قطعات
Matlab نرم‌افزاری برای نوشتن برنامه و محاسبات ریاضی در مهندسی

 

تحصیلات لازم برای ورود به شغل مهندسی هوافضا

فارغ‌التحصیلان رشته مهندسی هوافضا در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری می‌توانند در این صنعت مشغول به کار شوند. البته چون شباهت زیادی بین تخصص و برنامه درسی مهندسی هوافضا و مهندسی مکانیک وجود دارد و بسیاری از مواقع مهندس هوافضا به جای مهندس مکانیک در بخش‌های مختلف صنعت فعالیت می‌کند، ممکن است یک مهندس مکانیک بتواند به عنوان مهندس هوافضا در صنایع مربوطه کار کند.

آینده شغلی، بازار کار و فرصت‌های استخدامی مهندسی هوافضا

مهندس هوافضا می‌تواند در صنایع تولید هواپیما، موشک‌، سامانه‌های دفاعی، ماهواره‌ها و فضاپیماها یا  موسسات و سازمان‌هایی که به نحوی از وسایل پرنده استفاده می‌کنند به عنوان کارشناس تحقیق در عملیات و تعمیر و نگهداری فعالیت کند. از سوی دیگر چون سازه اتومبیل و کشتی مشترکات زیادی با سازه یک هواپیما دارند و توربین‌های گاز یک نیروگاه یا ایستگاه پمپ گاز مانند یک موتور جت تحلیل و طراحی می‌شوند، بنابراین زمینه‌های مطالعاتی یک مهندس هوافضا تنها به طراحی هواپیما و وسایل پرنده محدود نمی‌شود. او می‌تواند علاوه بر شرکت‌های هوایی در نیروگاه‌ها، صنایع نفت و گاز و صنایع خودروسازی موقعیت‌های شغلی عالی بیابد. افزون بر همه این‌ها فارغ‌التحصیلان رشته مهندسی هوافضا می‌توانند در فرودگاه‌ها در قسمت تعمیر و نگهداری هواپیما و همچنین در صنایع دفاع روی طراحی موشک و جنگ‌افزارها فعالیت کنند یا می‌توانند روی آیرودینامیک خودروها، سازه‌های خودروسازی و تولید توربین‌های بخار برای تولید برق کار کنند. مهندس هوافضا برای برخی از شرکت‌های خصوصی در ایران در حوزه محدود، کار سفارشی مانند طراحی اولیه و مشاوره پروژه‌های دانشگاهی و اختراعی، ساخت پرنده‌های تصویر بردار و انجام می‌دهد.

مهم‌ترین شرکت‌ها و سازمان‌های فعال در این صنعت که مهندسان هوافضا می‌توانند در آن‌جا مشغول کار شوند عبارتند از:

  • سازمان صنایع هوایی  (ساخت و تعمیرات اساسی انواع پرنده های نظامی و تجاری)
  • شرکت صنایع هواپیماسازی ایران
  • شرکت پنها (بزرگترین پشتیبان تعمیرات سنگین ناوگان بالگردهای کشور)
  • صنایع هوایی قدس (طراحی، ساخت، ارائه‌ی خدمات گسترده پس از فروش انواع پهپاد و پرنده‌های بدون سرنشین، تولید و بهسازی انواع ملخ، چترهای نجات و چترهای فرود خودکار و غیر خودکار، طراحی و ساخت ایستگاه‌های کنترل زمینی (G.C.S)، سیستم‌های الکترونیک پروازی، تصویربرداری هوایی، هدف‌یابی، ردگیری و رهیابی اپتیکی، اویونیکی و غیره)

شخصیت‌های مناسب شغل مهندسی هوافضا

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم‌ترین این عوامل ویژگی‌های شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ‌های شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمی‌توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ‌های شخصیتی خاصی در این شغل موفق می‌شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ‌های شخصیتی که برای این شغل معرفی می‌شوند، عموما این کار را بیشتر می‌پسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته‌اند.

 

برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید

 

ای استخدام

از تجربیات دیگران استفاده کنید!

مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمون‌های استخدامی سازمان‌های مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.

۶۳ نظر برای آشنایی با شغل مهندس هوا فضا

  • s
    sedighekhalili
    ۱۴ بهمن ۱۴۰۲، ۱۵:۱۱
    به خاطر اینکه با قیر میشه جت جنگنده رادار گریز ساخت برای همین قیر تحریم هست دوستان
    💚💚💚💚🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤❤❤❤❤❤❤❤💛💛💛💛💛💛💛💛💛💜💜💜💜💜💜💜💙💙💙💙💙💙💙💙💙🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
    • م
      مرضیه
      ۱۹ آبان ۱۴۰۰، ۰۱:۱۱
      ینی این رشته براکسی ک ب هدف خارج رفتن بخواد بخونه هم بده؟بخواد بورسیه بشه بره خارج چی؟
      • ع
        علی
        ۴ فروردین ۱۴۰۲، ۱۵:۰۶
        در کل این رشته جزو بخش های تحریمی هست و اگر برنامه دارید که خارج کشور ادامه تحصیل بدید باید در مقاطع پایین اقدام کنید. سعی کنید مقاله و رزومه خوبی بسازید ولی اصلا سمت موضوعات حساس نرید.
      • س
        سامان
        ۱۸ تیر ۱۴۰۰، ۱۵:۳۳
        سلام
        بنده لیسانس عمران دارم،میخواستم رشته هوافضا رو در کارشناسی یا کارشناسی ارشد بخونم.آیا امکانش هست که با رشته عمران بشه در مقاطع کارشناسی و ارشد رشته هوافضا ادامه تحصیل داد؟؟؟
        ممنون‌میشم جواب منو بدید
        • ع
          علی
          ۴ فروردین ۱۴۰۲، ۱۵:۰۷
          باید دوباره کنکور بدی
        • ی
          یاسر
          ۲۰ آبان ۱۳۹۹، ۱۰:۱۸
          سلام عزیزان کسی می‌تونه منو راهنمایی کنه امسال ارشد امتحان دادم مهندسی هوافضا و مهندسی برق قدرت قبول شدم کدوم یکی بهتره برم ثبت‌نام کنم
          • ی
            یاسر
            ۲۰ آبان ۱۳۹۹، ۱۰:۱۲
            سلام خدمت شما خواهش میکنم یه راهنمایی کنید من ارشد امتحان دادم مهندسی هوا فضا و مهندسی برق قدرت قبول شدم کدومش بهتره ادامه بدم
            • y
              yaser
              ۲۰ آبان ۱۳۹۹، ۱۰:۲۳
              نظر بدید لطفا
              • ب
                بهزاد شمس
                ۱۱ اسفند ۱۳۹۹، ۰۲:۱۹
                سلام اگر در ریاضی و فیزیک خیلی ضعیف باشیم ایا امکان فارغ التحصیل شدن در این رشته هست یا حتما باید ریاضی و فیزیک قوی داشته باشیم؟؟؟؟
            • م
              میترا
              ۱۴ آبان ۱۳۹۹، ۰۷:۴۶
              سلام من مهندسی هوافضا قبول شدم دانشگاه شرق تهران خوب اول اینه که من وقتی نظرات و خوندم اصلا موندم ینی چی ؟؟ینی اصلا برای خانم ها کار نیست با اون همه شاخه هایی که داره ؟؟شاید لیسانسش کار نباشه ولی برای ارشد اخه نمیشه که نباشه بعد ما تا 6 سال دیگه ینی هیچ پیشرفتی تو این زمینه نخواهیم داشت ؟؟ ربطی به داتشگاه نداره کسی که تلاش کنه تو هر رشتهای میتونه موفق باشه خوب ولی باز منو راهنمایی کنید که برم این یا برم ژنتیک علوم پزشکی تهران ازاد ؟؟
              • ص
                صابر
                ۲۰ مرداد ۱۳۹۹، ۲۲:۳۲
                سلام خسته نباشید میخواستم مشورتی در مورد این رشته داشته هوافضا داشته باشم. اطلاعات بیشتری در مورد این رشته,چطوری به این شغل رسیدن, برنامه ریزی با هدف من سال دهمی هستم خیلی نگران شغل آیندم هستم میخواستم یه کمکی در مورد این رشته به من کنید
                • a
                  amir
                  ۱۶ آذر ۱۳۹۸، ۲۲:۱۴
                  سلام دوستان عزیز لازم دونستم یه سری نکته مهم بگم.اول اینکه هرکسی به اندازه سوادش نون میخوره یعنی اگه شما تو دانشگاه اساسی درس بخونی اساسی نتیجه میگیری.دوم اینکه خدمت دوستان عرض کنم بعضیا مامورن که رخنه کنن تو شبکه های اجتماعی جهت بهم زدن روحیه اونایی که به رشته استراتژیک هوافضا علاقه دارن بعنوان برادر تون اینو گفتم مطمئن مطمئن باشد اگه بخوایید خدا کمک میکنه
                  • N
                    Nazanin
                    ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۹، ۰۱:۴۹
                    دمتون گرم👍🏻
                  • م
                    متین
                    ۲۰ مرداد ۱۳۹۸، ۱۳:۲۵
                    من میتونم هوا فضا بخونم ... بعد ارشد برم کامپیوتر امتحان بدم. یا اصلا با همین مدرک هوافضا وارد بازار کامپیوتر شم؟
                    چون رتبه خوبی نیاوردم.... مهندسی کامپیوتر جای خوبی نیاوردم.. اما هوافضا باز وضعیتش بهتره برا دانشگاه...
                    ب نظرتون با هوا فضا میشه وارد بازار کامپیوتر شد؟
                    ب شدت به کامپیوتر علاقه دارم....
                    • ز
                      زحل
                      ۲۷ تیر ۱۳۹۸، ۱۲:۴۴
                      یعنی این رشته هیچ گونه فوایدی در آینده نداره ؟!!! یعنی یه رشته ی بیهوده ست ؟!
                      • A
                        A...
                        ۲۸ تیر ۱۳۹۸، ۱۸:۰۸
                        اتفاقا تو میتونی خیییییلی موفق باشی و به جاهای بالایی دست پیدا کنی و میکنی ...
                      • ن
                        ناصر
                        ۱۷ خرداد ۱۳۹۷، ۱۶:۱۱
                        سلام.من لیسانس عمران دارم میخواستم بدونم برای ارشد میتونم هوافضا بخونم. ممنون از لطف شما
                        • م
                          محمد
                          ۹ مهر ۱۳۹۶، ۲۳:۱۹
                          سلام من دانشجوی رشته هوشبری هسسم میتونم برا ارشد هوافضا امتحان بدم ودراین رشته ادامه تحصیل بدم؟
                          • ف
                            فارغ التحصیل هوافضا
                            ۹ دی ۱۳۹۶، ۲۲:۲۷
                            این چه حرفیه دوست عزیز! رشته هوافضا اصلا بازار کار ندارد. چند نفر از دوستانم از هوافضا به پرستاری تغییر رشته دادند. اون وقت شما می خوای عکس عمل کنی؟!
                            • م
                              مهدیه
                              ۱۲ فروردین ۱۳۹۸، ۱۲:۳۵
                              راستش من دارم در مورد رشته ها تحقیق میکنم خواستم بدونم در مجموع این رشته چطوره و جزو انتخابام باشه یا نه
                              • ف
                                فارغ التحصیل هوافضا شریف
                                ۱۲ فروردین ۱۳۹۸، ۱۸:۵۱
                                سلام. بازار کار هوافضا در ایران فقط صنایع نظامی ودفاعی است که آن هم به شدت کم شده و گزینش بسیار محدود و سختی دارد که فقط هم مختص آقایان است. بنده به عنوان فارغ التحصیل هوافضای شریف خدمت شما عرض می کنم که هیچ کدام از دوستان بنده کار مرتبط با هوافضا ندارند و در حوزه های بازاریابی یا بازرگانی یا اپلیکیشن نویسی فعالیت دارند. این رشته برای خانم ها هیچ استخدام دولتی ندارد و به طور خلاصه به هیچ عنوان این رشته را انتخاب نکنید که مثل همه ما پشیمان می شوید اگر دیپلم ریاضی دارید توصیه می کنم رشته هایی مثل مدیریت مالی، حسابداری، مدیریت بازرگانی یا مهندسی کامپیوتر بخوانید. به هیچ عنوان سایر رشته های مهندسی رو انتخاب نکنید!
                          • ز
                            زهرا
                            ۳۱ خرداد ۱۳۹۶، ۱۵:۰۹
                            سلام میخواستم بدونم اگر در انگلیسی ضعیف باشیم در این رشته (هوا و فضا) موفق میشویم؟
                            • د
                              داریوش
                              ۱ مرداد ۱۳۹۹، ۱۶:۳۹
                              نمیشه گفت نمیتونید ولی به نفعته که انگلیسیت قوی باشه
                              در ضمن نمیخوام نا امیدت کنم ولی بنظرم شما که خانمی وارد این رشته نشو
                              بازار کار برای شما خوب نیست
                            • ع
                              علیرضا
                              ۱۹ خرداد ۱۳۹۶، ۰۰:۴۲
                              چجوری میتونم هوا فضایرسپاه برم؟ چ مدرکی لازمه و لازمه که چ دانشگاهی درس خونده باشم؟
                              • M
                                Mobin
                                ۱۲ خرداد ۱۳۹۶، ۰۱:۲۹
                                عالی
                                واقعا توضیحات کاملی بود من چند وقت بود که دنبال یه همین جور جایی می گشتم که اطلاعات کافی در مورد رشته هوافضا بده
                                ممنون
                                • م
                                  محمد حسین
                                  ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۲۰:۲۸
                                  سلام میخواستم بدونم از رشته تجربی میشه رفت مهندسی هوافضا؟
                                  • ع
                                    علی
                                    ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۶:۳۲
                                    خیر
                                    • ک
                                      کیوان
                                      ۲۷ مرداد ۱۳۹۶، ۲۱:۳۱
                                      سلام دوست من . بله چرا که نه. در کنکور سراسری شرکت کنید وقتی ثبت نام میکنید گروه آزمایشی ریاضی رو انتخاب کنید و دروس رشته ریاضی رو مطالعه کنید . نوع دیپلم برای شرکت در کنکور سراسری مهم نیست . موفق باشید. رتبه هم باید زیر 300 منطقه بشید.
                                      دروس مطالع در کنکور هم عمومی ها روخوب بخونید + اختصاصی ها ( چون تجربی بودید رو درس ریاضی بیشتر کار کنید ) مثلا سال 95 رتبه 1 تجربی رشته ریاضی بوده و در ثبت نام در کنکور گروه تجربی رو انتخاب کرده و منابع مورد نظر رو مطالغعه کرده.
                                      • ز
                                        زهرا
                                        ۱۸ مرداد ۱۳۹۷، ۲۲:۳۶
                                        سلام .بله با سوابق تحصیلی میتونید
                                        • m
                                          mahdie
                                          ۸ آبان ۱۳۹۷، ۱۶:۳۳
                                          چجوری میشه از این سوابق استفاده کرد؟برای کنکور 98هم میشه ازش استفاده کرد؟

                                      لطفا سوالات و نظرات خود را بیان کنید

                                      ثبت پاسخ