آشنایی با شغل
مهندس عمران

شغل مهندسی عمران چیست

اگر شما عاشق طراحی و ساخت اشیا و مصنوعات مختلف هستید و به ریاضی و فیزیک هم علاقه دارید، شغل مهندس عمران مناسب شماست.

 

 

معرفی اجمالی مهندسی عمران

مهندسی عمران از جمله مشاغلی است که هدف آن کاربرد علم در ایجاد سازندگی و عمران است. یعنی هر چیزی که به آبادی یک کشور باز می‌گردد مانند سد، فرودگاه، جاده، راه‌آهن، برج، تونل، دکل‌های مخابراتی، ساختمان‌های مقاوم در برابر زمین‌لرزه، سیل و آتش و نیروگاه‌های  برق و مصالح سبک، ارزان و با کیفیت مناسب برای ساخت و ساز، در حیطه کار مهندس عمران قرار می‌گیرد. برای آغاز پروژه‌های عمرانی به یک مهندس کارآمد عمران نیاز داریم تا علاوه بر رعایت جنبه‌های فنی و اجرایی، اقتصادی نیز عمل کند. چون اقتصادی بودن یک اصل در مهندسی عمران است. 

مهندس عمران به طراحی و مدیریت انواع پروژه‌های ساختمانی از تعمیر پل گرفته تا ساخت یک استادیوم ورزشی جدید می‌پردازد. عملکرد او در انجام محاسبات ریاضی و مهارت‌های فناوری اطلاعات عالی است. همچنین باید بتواند به خوبی طرح‌ها و ایده‌هایش را برای دیگران بیان کند و در نتیجه باید مهارت‌های ارتباطی بسیار خوبی داشته باشد. یک مهندس عمران بایستی در پروژه‌های مختلف عمرانی در زمینه‌های ساختمان‌سازی، راه‌سازی، پل‌سازی، برج‌سازی، سازه‌ها و بناهای آبی، جمع‌آوری و دفع فاضلاب و غیره مسئولیت طراحی، محاسبه، اجرا و نظارت بر اجرا را بر عهده گیرد.

وظایف مهندس عمران

زمینه‌های تخصصی مهندسی عمران شامل موارد زیر است:

  • سازه: سدها، ساختمان‌ها، سکوهای دریایی و خطوط لوله
  • حمل و نقل: جاده‌ها، راه‌آهن، کانال‌ها و فرودگاه‌ها
  • محیط زیست: شبکه‌های تامین آب، سیستم‌های آب‌رسانی زیر زمینی و ساخت موانع سیل
  • دریایی: بنادر و سیستم‌های دفاعی دریایی
  • ژئوتکنیک: استخراج از معدن، عملیات خاکی و ساخت پایه

 

مهندس عمران معمولا در کنار متخصصانی مانند معماران، مهندسان نقشه‌کشی، ناظران و پیمان‌کاران ساختمان کار می‌کند. وظایف مشترک او در همه زمینه‌های تخصصی ذکر شده و در ارتباط با سایر مهندسان عبارتند از:

  • بحث و گفتگو درباره تجهیزات لازم با مشتری، کارفرما یا همکاران
  • تحلیل داده‌های ارسالی توسط ناظران، نقشه‌کشی و آزمایش مواد و مصالح با استفاده از نرم‌افزار مدل‌سازی کامپیوتری
  • آزمایش خاک برای تعیین کیفیت و قدرت پایه سازه مهندس عمران
  • تهیه نقشه‌ها با کمک نرم‌افزار طراحی کامپیوتری
  • قضاوت در خصوص امکان‌پذیری پروژه‌ها با ارزیابی مواد، هزینه‌ها، زمان و نیروی کار موجود
  • ارزیابی ریسک‌ها و اثرات محیطی پروژه‌ها
  • تهیه پیشنهاد برای مناقصه‌ها، گزارش به مشتریان، مراکز دولتی و سازمان‌های برنامه‌ریز
  • مدیریت، هدایت و نظارت بر پیشرفت هر مرحله از تولید
  • اطمینان از مجهز بودن بخش‌های مختلف به تجهیزات ایمنی و سلامت و رعایت شدن قوانین و زمان‌بندی‌ها

مهارت و توانمندی‌های مورد نیاز مهندسی عمران

  • مهارت عالی در فناوری اطلاعات، ریاضیات و  علم مهندسی: زیرا در غیر این صورت کارفرما نمی‌تواند مسئولیت ساخت یک ساختمان چندین طبقه، یک پل که روزانه هزاران خودرو از روی آن تردد می‌کنند یا ساخت یک تونل را به او بسپارد
  • توانایی شرح درست و واضح ایده‌ها و طرح‌ها: به منظور توان انتقال مفاهیم پیچیده مهندسی به کارگران برای انجام کار یا به کارفرما و یا سرمایه‌گذار برای حمایت مالی و لجستیکی از پروژه
  • توانایی  تحلیل داده‌های زیاد، ارزیابی راه حل‌ها و انجام تصمیم‌گیری درست: به عنوان مثال اگر به تونل نیایش، پل طبقاتی صدر یا بزرگراه امام علی(ع) در تهران سری زده باشید متوجه شده‌اید که مهندسان و مدیران این پروژه‌ها برای انجام موفق آن‌ها از چه پیچیدگی‌هایی عبور کرده‌اند و با چه مسایلی در جریان پروژه روبه‌رو بوده‌اند. وجود موانع مختلف از ساختمان‌های موجود در مسیر گرفته تا لوله‌های آب و گاز و فاضلاب و ماشین‌های در حال حرکت از اطراف محل پروژه بخشی از این موانع است. بی‌گمان بدون تحلیل دقیق داده‌ها و ارزیابی راه حل‌ها و تصمیم‌گیری درست، اجرای این پروژه‌ها با موفقیت همراه نخواهد بود.
  • مهارت مدیریت پروژه: زیرا در بسیاری از پروژه‌های عمرانی مدیران پروژه از بین مهندسان عمران انتخاب می‌شوند.
  • توانایی انجام پروژه‌ها در چارچوب بودجه و زمان تعیین شده
  • مهارت کار تیمی:  به ویژه با اشخاصی که به عنوان کارگر شاید از نظر فرهنگی و اعتقادی با شما تفاوت داشته باشند
  • دانش کامل نسبت به قوانین و مقررات: به ویژه قوانین ایمنی و استاندارد برای پیشگیری از وقوع حادثه 
  • مهارت نوشتاری: برای تهیه گزارش و توضیحات درباره پیشرفت پروژه

مهارت‌های مربوط به نرم افزارهای تخصصی مهندسی عمران

امروزه نرم‌افزارهای رایانه‌ای یکی از مهم‌ترین ابزارهای کمکی مهندس عمران است. اگر به بررسی اجمالی آگهی‌های استخدامی مهندس عمران بپردازید، متوجه خواهید شد بیشتر کارفرمایان، شرکت‌ها و سازمان‌ها یکی از شرایط جذب مهندس عمران را تسلط بر نرم‌افزارهای مربوط به حوزه مهندسی عمران قرار داده‌اند. بنابراین اگر می‌خواهید در شغل مهندسی عمران موفق باشید، و به راحتی بتوانید شغل مناسب و پردرآمدی را در حوزه تخصصی خود بیابید یا اگر در این حوزه شاغل هستید و می خواهید پله‌های ترقی را سریع‌تر طی کنید، مطمئن باشید یادگیری نرم‌افزارهای تخصصی مهندسی عمران یکی از راه‌های اصلی و مطمئن برای شماست. برخی از مهم‌ترین نرم‌افزارهای تخصصی و کاربردی مهندسی عمران در جدول زیر فهرست شده‌اند.

 

 نرم‌افزار توضیح نرم‌افزار 
ETABS نرم‌افزار تحلیل و طراحی انواع سازه‌های ساختمانی
Auto Cad نرم‌افزار طراحی‌های دو بعدی و سه بعدی و علوم مهندسی مرتبط با نقشه‌کشی
CSiBridge نرم‌افزار طراحی پل‌ها
Matlab نرم‌افزاری برای نوشتن برنامه و محاسبات ریاضی در مهندسی
Staad Pro نرم‌افزار آنالیز و طراحی سازه‌های فلزی، بتنی، چوبی، آلومینیومی و سازه‌های ترکیبی
Plaxis Professional نرم‌افزار مهندسی خاک و پی
SAFE نرم‌افزار تحلیل و آنالیز اجزای پی و فونداسیون
Revit نرم‌افزار مدل‌سازی و طراحی نقشه‌های ساختمانی
SAP نرم‌افزار  طراحی و آنالیز سازه
Ansys نرم‌افزاری برای تحلیل مهندسی قطعات در تحلیل‌های دینامیکی
Catia نرم‌افزار طراحی قطعات
Solidworks نرم‌افزار طراحی قطعات
Tekla Structures نرم‌افزار طراحی و مدل‌سازی بسیار پیشرفته و مدرن سازه‌های فلزی و بتونی عظیم
SDR Map نرم‌افزار نقشه‌برداری و تهیه نقشه‌های توپوگرافی

 

تحصیلات لازم و شرایط کار شغل مهندسی عمران

فارغ‌التحصیلان رشته مهندسی عمران در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری می‌توانند وارد این حوزه شوند. البته در خیلی از مواقع فارغ‌التحصیلان رشته‌های دیگری مانند معماری یا شهرسازی نیز می‌توانند در شغل مهندسی عمران شاغل شوند. به طور معمول مهندس عمران به صورت تمام وقت کار می‌کند. در صورت بروز مشکل یا وجود ضرب‌الاجل برای اتمام بعضی از پروژه‌ها، لازم است در خارج از ساعات معمول نیز کار کند. زمان کاری مهندس عمران معمولا بین دفتر کار و محل پروژه تقسیم می‌شود. کار در محل پروژه با شرایط آب و هوایی مختلف و معمولا با سفرهای کاری همراه است.

آینده شغلی، بازار کار و فرصت‌های استخدامی مهندسی عمران

مهندس عمران می‌تواند در پروژه‌های ساخت جاده‌ها، ساختمان‌ها، فرودگاه‌ها، تونل‌ها، سدها، پل‌ها و سیستم‌های آب و فاضلاب در بخش دولتی و خصوصی مشغول کار شود. در صورت داشتن مدارک عالی، مهندسی عمران می‌تواند در دانشگاه‌ها و مراکز علمی و پژوهشی کار کند. مهندس عمران در پروژه‌های ساخت و ساز برای اینکه بتواند کار نظارت بر ساختمان را انجام دهد، باید از سوی نظام مهندسی ساختمان پروانه اشتغال به کار دریافت کند. در واقع باید صلاحیت نظارت و طراحی او از سوی مراجع ذی‌صلاح تایید شود. بسیاری از مراجع مانند شهرداری‌ها و مراکز صدور پروانه ساختمان، برای صدور پروانه ساخت و مجوزهای دیگر، نقشه‌هایی را می‌پذیرند که توسط مهندسان دارای پروانه اشتغال تهیه شده باشد و برای کنترل و نظارت نیز باید از این افراد استفاده شود.

 در ایران آمار دقیقی از میزان اشتغال مهندسان عمران در دسترس نیست اما طبق مصاحبه‌های انجام شده با افراد شاغل در این حوزه و اخبار و تحلیل‌های موجود بازار کار مهندسان عمران نسبت به سایر مشاغل شرایط بهتری دارند هر چند که این شرایط به تناسب میزان بودجه عمرانی دولت تغییر می‌کند. البته موضوع قابل توجه در مورد وضعیت اشتغال و استخدام فارغ‌التحصیلان مهندسی عمران مانند سایر فارغ‌التحصیلان دانشگاهی، عدم تناسب تقاضای بازار کار با تعداد فارغ‌التحصیلان دانشگاهی است. موضوعی که در چند سال اخیر اغلب دانش‌آموختگان از آن رنج می‌برند و در بسیاری از مواقع مجبور می‌شوند در حوزه‌ای خارج از تخصص خود اقدام به کار نمایند. بنابراین وضعیت اشتغال مهندسی عمران در ایران همراه تابعی از قوانین و مقررات دولتی و همچنین بودجه عمرانی دولت در هر سال است و از آنجا که بخش خصوصی نیز تابع قوانین و بودجه دولتی رشد و افول می‌کند، هر گونه تغییر در آن باعث افزایش یا کاهش تقاضای نیروی کار در بازار نیروی انسانی خواهد شد.

شخصیت‌های مناسب شغل مهندسی عمران

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم‌ترین این عوامل ویژگی‌های شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ‌های شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمی‌توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ‌های شخصیتی خاصی در این شغل موفق می‌شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ‌های شخصیتی که برای این شغل معرفی می‌شوند، عموما این کار را بیشتر می‌پسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته‌اند.

 

برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید

ای استخدام

از تجربیات دیگران استفاده کنید!

مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمون‌های استخدامی سازمان‌های مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.

۸۰ نظر برای آشنایی با شغل مهندس عمران

  • ن
    نسترن
    ۳۰ مرداد ۱۴۰۲، ۱۲:۱۰
    عمران یا معدن؟!
    • م
      مهدی
      ۲۹ بهمن ۱۴۰۲، ۱۰:۰۸
      معماری
    • P
      Parflida
      ۲۷ مرداد ۱۴۰۲، ۲۰:۴۸
      مهندسی عمران بهتره یا معماری ؟
      • ا
        احمد
        ۶ شهریور ۱۴۰۲، ۲۱:۲۹
        معماری
      • ش
        شیوا باقری
        ۱۷ آبان ۱۴۰۱، ۰۲:۵۸
        با سلام بنده پرستار شرکتی هستم همسرم تازه وارد یک کارگاه سپاهی جهت شغل مهندس عمران شده میتوان با مدرکی مبنی بر اینکه همسرم مشغول کار در سپاه میباشد رسمی شد؟؟؟
        • ا
          احمد
          ۶ شهریور ۱۴۰۲، ۲۱:۲۹
          بله
        • ن
          نا
          ۲۱ تیر ۱۴۰۰، ۱۳:۰۰
          بیشترین بیکاری رو در کلیه رشته ها با 80 درصد بیکاری عمران داره. رشته های تاپ تجربی فقط خوبه اگه میخواید فنی بخونید حداقل مکانیک و حسابداری و کامپیوتر بهتر هست. البته همه رشته ها بیکار زیاد داره حداقل ولی یه آزمونی دارند. عمران فقط یه نظام هست که اونم با رانت و رابطه چهارتا کارم باشه میدن به اونی که بیست سال سابقه داره. نظر کلی من این هست که کلا دیگه برای ساخت و ساز به مهندس احتیاج نیست یه سرپرست تجربی کافیه مهندس تقریبا هیچ کاره ست . از نظر من این رشته باید کلا حذف بشه در کشور ما. زمان ما کسی نبود اینارو به ما بگه اما من حالا دارم میگم که بقیه استفاده کنن و با طناب ما تو یه چاه نرن.
          • B
            Bahar
            ۱۲ بهمن ۱۳۹۹، ۱۴:۱۸
            رشته ی عمران رو دنبال کنید بازار کار نداره همون تجربی رو ادامه بدی بهتره
            • م
              مهدی
              ۲۴ دی ۱۴۰۲، ۲۲:۲۰
              پس اخرش حسابداری داری بهتره یا عمران
            • س
              سعید
              ۴ دی ۱۳۹۹، ۲۰:۵۲
              منم تجربی بودم یه سال موندم دولتی یزد آوردم
              • ع
                علی عمران
                ۱۸ دی ۱۳۹۹، ۰۸:۲۶
                بهتر با حقیقت جامعه و آنچه واقعیت آشنا بشید . یه زمانی که ما با کلی دردسر و بدبختی آزمون دادیم و تو روزنامه اسممون درآمد انگار تو انتخابات رئیس جمهوری امریکا برنده شدی و عمران رو بورس بود و مهندس عمران واسه خودش دنیایی داشت تو یه پروژه در یه روز 50 نفر کمتر لازم داشتند 150 نفر استخدام کردم اما نه الکی با ایجاد فضای شغلی مناسب چون بسته به پروژه امکانش بود ولی حالا با کلی سابقه وبیش از 40 سال سن مدت زیادیه بیکارم تقریبا در همه زمینه های عمرانی هم تسلط دارم دفتر فنی و اجرایی وووو بنابراین عزیزان در این شرایط و با این روال عمران و رشته عمران رفتن مناسب هیچ کس نیست باور ندارید برید چندتا پروژه از نزدیک مهندسین عمران بپرسید الان شاگرد مکانیک خودرو بشی بهتر تا بری مهندسی بخونی
              • م
                محمد
                ۲۲ آذر ۱۳۹۸، ۲۱:۳۷
                من مهندس عمرانم از سال 93 فارغ التحصیل شدم.میخواستم بگم اصلا این رشته رو انتخاب نکنین مگه اینکه بخواین تا دکترا بخونین و استاد دانشگاه بشین.در غیر اینصورت اشتباه محضه.آخرش بیکار میشین و نا امید از زندگی....
                • س
                  سحر
                  ۲۹ شهریور ۱۳۹۸، ۲۲:۰۹
                  با سلام
                  میخواستم بدونم مهندسی عمران بهتره یا مهندسی نقشه برداری ؟؟؟
                  • ی
                    یاسین راستی
                    ۲۷ شهریور ۱۳۹۸، ۲۰:۲۶
                    سلام باعرض ادب بچه ها یک نکته مهم کی گفته که رشته عمران رشته بدی است بلکه رشته مهندسی عمران بهترین رشته هست بعضی ها که در سایت ها درآمد رشته عمران را می نویسم الکی میگن و همینطور مهندسان عمران و کسایی که می خوان به رشته عمران بروند الکی نکند رشته کم حقوق و تمام وقت است الان یکی تو عسلویه میشناسم تازه فارغ‌التحصیل شده بودن سابقه در شرکت بزرگ بالای 7 میلیون کار می کند
                    • ی
                      یاشار
                      ۲۰ آبان ۱۳۹۹، ۲۳:۳۶
                      سلام انصافاً تو رو خدا اگه میشناسی کسی رو منم بهش معرفی کن.25 سالمه سابقه کار و کارت پایان خدمتم دارم.نرم افزار های طراحی و مهندسی رو هم بلدم🙏
                    • ن
                      ناشناس
                      ۸ مرداد ۱۳۹۸، ۱۵:۳۹
                      معلونه که عمران!
                      البته باید ببینی علاقت کدومه و تو کدومش مهارت بیشتری داری...!
                      • س
                        سپهر
                        ۵ دی ۱۳۹۷، ۰۱:۱۰
                        بچه‌ها آیا کار عمران تمام وقت؟ 2)آیا حتما باید نقشه کشی و نقشه خوانی بلد باشی؟
                        • م
                          محمد
                          ۲۶ شهریور ۱۳۹۷، ۰۸:۴۹
                          من تازه تو کنکور قبول شدم به نظر شما عمران بهتره یا مکانیک؟ لطفا راهنماییم کنید ممنون
                          • ن
                            نجفی
                            ۳۰ آبان ۱۳۹۷، ۱۲:۲۶
                            من مدرک کارشناسی ارشد عمران با بیش از 10 سال سابقه اجرایی دارم. اگر به دنبال کار در دنیای بیرون و آزاد هستید پیشنهاد من مهندسی عمران است. اما اگر به دنبال ورود به دنیای استخدام اداری هستید قطعا رشته مهندسی مکانیک بهتر خواهد بود. البته مهندسی مکانیک در اروپا نیز مشتریان بهتری دارد.
                          • م
                            محمد
                            ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۱:۴۷
                            خدا کریمه شما تلاشت رو بکن
                            منم دانشجوی ارشد سازه ام و دارم دنبال کار می گردم
                            • ج
                              جلال
                              ۷ آبان ۱۳۹۸، ۰۰:۳۹
                              دوست عزیز من ارشد همین رشته قبول شدم منتها از سازمان سنجش رد کردن قبولیمو میگن مغایرت معدل داری.ب نظرت چیکار میشه کرد
                            • م
                              مهدی
                              ۳۰ دی ۱۳۹۶، ۱۰:۳۴
                              سلام.جوانی 22 ساله دانشجوی کارشناسی مهندسی عمران  با سابقه کار در دفاتر مهندسی به عنوان کارآموز  و دارای سوابق کاری در زمینه های مختلف شغلی بوده ام.
                              از جمله پارامترهای مثبت بنده می توان به
                              دارای سوابق فروشندگی درخشان در بازار کار
                              آشنا به برنامه های word + office+ powerpoint+ Auto CAD +  و شبکه های اجتماعی بوده
                              و دارای روابط عمومی قوی
                              خوش ذوق و خلاق و درحین حال مسئولیت پذیر با پشتکاری قوی می باشم
                              به همین جهت علاقه مند و احتیاج جدی به انجام کار در زمینه های مختلف شغلی مرتبط به رشته تحصیلی خود(عمران) می باشم.
                              • پشتیبان یک
                                ۳۰ دی ۱۳۹۶، ۱۰:۴۵
                                با سلام
                                کاربر عزیز برای اطلاع از آخرین آگهی های مربوط به رشته، تخصص و موقعیت شغلی در شهر و استان خود اینجا را کلیک کنید.
                                با تشکر
                              • ا
                                امیر
                                ۱۹ دی ۱۳۹۶، ۰۶:۲۱
                                عمران یا مکانیک
                                • ا
                                  امیر
                                  ۱۹ دی ۱۳۹۶، ۰۶:۲۰
                                  سلام به نظر شما عمران بهتره یا مکانیک
                                  • ف
                                    فاطمه
                                    ۱۵ شهریور ۱۳۹۶، ۱۵:۲۹
                                    خامن عمران نخونید من با ارشد عمران شریف دو ساله بیکارم
                                    • م
                                      مهدی
                                      ۱۵ دی ۱۳۹۶، ۲۱:۵۸
                                      پردیس خوندی بیکار ی
                                      • م
                                        ملیکا
                                        ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۰:۰۶
                                        پردیس و دولنی و آزاد فرقی نداره توی این رشته فقط باید کار بلد باشی انجام بدی. ولی کلا بلد هم باشی بازار کارش خیلی پوکیده است و حقوق بسیار ناچیز
                                    • ص
                                      صبا
                                      ۱۴ شهریور ۱۳۹۶، ۱۴:۴۹
                                      سلام.
                                      دوستان کسی میدونه هزینه محاسبه با ایتبس و سیف بر چه اساسی حساب میشه و چقدر هست؟
                                      ممنون میشم پاسخگو باشید
                                      • م
                                        مصطفی
                                        ۷ اسفند ۱۳۹۵، ۱۴:۳۷
                                        والا افتضاحهه اوضاعه رشته ی عمران. من 24 سالم در حال تموم شدنه لیسانس عمران گرفتم خدمتمم تموم کردم هرجا میرم میگن سابقه ی کار باید داشته باشی فقط و بهم کار نمیدن. الان افسردگی گرفتم چند مدته که ای کاش اصا درس نمیخوندم و میرفتم تو یه کار آزاد حداقل درامدی داشتم و این همه مدت زندگیمو تلف نمیکردم
                                        • م
                                          مهدیار
                                          ۸ دی ۱۳۹۶، ۲۳:۵۸
                                          سلام ، متاسفانه فکرمیکنم تنها در کشورما هیچی سرجاش نیست ، طرف با سیکل رئیس بانک شده فوق لیسانس حسابداری باقالی فروشی میکنه کنارخیابون، پزشک بساز بفروشی میکنه ، مهندس عمران مسافر کشی میکنه ، و نمونه های بارز دیگه که قطعا همه دوستان باموارد این چنینی مواجه شدید....
                                          ازآخرش میبینیم با زلزله 5 ریشتری همه ساختمونا ریخت پایین ، به نظرشما علتش به موضوع مطرح شده در اول متن مربوط نمیشه؟؟؟!!!
                                          • م
                                            محسن
                                            ۲ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۲۲:۴۷
                                            ای بابا پس این طوری من که تازه شروع کردم باید با چه امیدی تو رشته عمران درس بخونم?????
                                            • ا
                                              امید
                                              ۹ مرداد ۱۳۹۷، ۱۲:۵۶
                                              رشته عمران بهترین رشته فنی هستش فقط باید خودت بدی دنبال کار. من ۸ ساله دارم کار میکنم. بازار کار عمران در جنوب کشور بیشتره. من خودم عسلویه کار میکنم. العان بعد از ۸ سال اومدم شیراز دارم کار میکنم.در آخر هرچه میتونی نقشه خونی و نقشه برداری قوی کن.

                                          لطفا سوالات و نظرات خود را بیان کنید

                                          ثبت پاسخ