آشنایی با شغل طراحی مد و لباس
طراحی مد، هنر استفاده از طراحی و زیباییشناسی در تولید پوشاک، کیف، کفش و زیورآلات است که از فرهنگها و آداب و رسوم جوامع مختلف تاثیر میپذیرد. تاریخچه رسمی طراحی مد و لباس به ابتدای قرن نوزدهم زمانی که طراحان به طراحی لباس برای مجالس اشرافی میپرداختند برمیگردد.
کار طراح مد و لباس چیست
به هنرمندانی که در عرصه پوشاک، کیف و کفش با طرحهای ابداعیشان تاثیر بسزایی در صنعت مد در یک دوره خاص زمانی دارند، «طراح مد و لباس» گفته میشود. آنان با طرحهای نو و بدیع یا با تغییر در طرحهای موجود لباس، کیف و کفش را طراحی میکنند. هر یک از آنها معمولا در بخش خاصی مانند لباسهای مردانه، لباسهای زنانه و لباسهای ورزشی تخصص دارند.
طراح مد و لباس باید دید خوبی نسبت به رنگها و اشکال داشته و در هنر دوخت و برش متبحر باشد. او باید از آخرین تحولات و تغییرات در دنیای مد آگاه باشد، نیازها و علایق جامعه را به خوبی بشناسد تا بتواند متناسب با آنها مدهای زیبا و مورد پسند ارائه دهد.
برخی از طراحان مد و لباس به صورت فردی و برخی به صورت گروهی کار میکنند. مشتریان آنها از افراد خاص مانند بازیگران، ورزشکاران و سیاستمداران به صورت دوخت سفارشی تا عموم مردم، متنوع است. طراح مد و لباس معمولا در کار خود با کارشناسان فنی مربوطه و با تولید کنندگان ارتباط نزدیکی دارد. برخی از طراحان لباس وارد حوزه سینما و تلویزیون میشوند و به طراحی لباس برای بازیگران میپردازند.
طراح مد و لباس اگر در یک تولیدی یا شرکت استخدام شده باشد، مطابق با ساعت کاری معمول فعالیت میکند. اما اگر به صورت مستقل کار میکند ساعت کاری معین و منظمی ندارد. او گاهی باید ساعتها به صورت فشرده کار کند تا بتواند طبق زمانبندی سفارشات مشتریان را تحویل دهند.
محل کار طراح مد و لباس معمولا در دفاتر کاری یا کارگاهها است اما گاهی برای ملاقات با تولیدکنندگان یا مشتریان خاص باید نزد آنها برود. طراح مد و لباس در صورت لزوم برای رسیدن به ایدههای جدید، آگاهی از علایق افراد و دیدن جدیدترین مدها باید به گالریهای هنری، نمایشگاههای مد و لباس و سایر مکانهای مرتبط داخلی و خارجی سفر کند.
وظایف طراح مد و لباس
- تحلیل و پیشبینی علایق و سلایق آینده مردم در حوزه نوع پارچه، رنگ و شکل
- کشیدن طرحهای لباس و کفش به صورت دستی یا با کمک نرمافزارهای کامپیوتری
- انتخاب رنگ، پارچه، لوازم تزئینی و سبک مناسب برای هر طرح
- تهیه نمونههای اولیه
- تخمین هزینه مواد و تولید
- یافتن تامینکنندگان مواد اولیه
- نظارت بر تولید طرحها
- ارائه نمونهها به افراد و مراکز مرتبط مانند سرمایهگذاران و تولیدکنندگان
دانش و مهارت مورد نیاز شغل طراحی مد و لباس
- خلاقیت از عناصر اصلی برای رسیدن به ایدهها و طرحهای جدید، داشتن خلاقیت است
- دید مناسب نسبت به رنگها، زمینهها و اشکال
- اطلاع از ویژگیهای مواد، پارچهها، چگونگی کاربرد آنها و فرایند تولید انواع پوشاک
- مهارتهای طراحی و فنی مانند دوخت و برش
- مهارتهای ارتباطی مناسب و توانایی بررسی گرایشها و تمایلات مشتریان
- توانایی استفاده از برنامههای طراحی کامپیوتری
- توانایی کار تیمی برای همکاری با تولید کنندگان و مشتریان
- شم تجاری به خصوص برای طراحانی که به صورت آزاد و مستقل کار میکنند
تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل طراحی مد و لباس
علاقهمندان برای ورود به این شغل باید دانش و تخصص لازم را کسب کنند. آنها میتوانند در رشته طراحی لباس در دانشگاههای علمی و کاربردی یا هنر تحصیل کنند یا در آموزشگاههای آزاد دورههای طراحی مد و لباس را بگذرانند. دانشآموزانی که به این شغل علاقه زیادی دارند، میتوانند پس از گذراندن دوره متوسطه اول وارد رشته طراحی و دوخت شاخه فنی و حرفهای شوند و در صورت تمایل در دانشگاه ادامه تحصیل دهند. کسب تجربه و داشتن ایدههای نو و خلاقانه از مولفههای اصلی یک طراح موفق مد و لباس است.
بازار کار و آینده شغلی طراحی مد و لباس
طراح مد و لباس میتواند در انواع شرکتهای طراحی، تولید و عرضه پوشاک، کیف و کفش و زیورآلات استخدام شود. همچنین میتواند به صورت آزاد و مستقل کار کند و در صورت داشتن تجربه، تبحر و سرمایه کافی شرکت طراحی یا تولید لباس تاسیس کند. طراحان مد و لباس در کشور با مسایل و مشکلاتی روبهرو هستند که برخی از آنها عبارتند از:
- نبود جایگاه مناسب و تعریف شده برای شغل طراحی مد و لباس در کشور
- نبود قانون کپی رایت برای طراحان
- کپی برداری از بسیاری از نمونه کارهای خارجی برای طراحی های داخلی و بومی
- نبود امکان ادامه تحصیل در مقاطع تحصیلات تکمیلی در رشته طراحی لباس
در خصوص وضعیت بازار کار و میزان استخدام طراح مد و لباس در ایران آمار دقیقی در دسترس نیست. با توجه به مشکلات ذکر شده در این حوزه و روند فعال رو به رشد مدها و مدلهای خارجی، شاید بتوان گفت شرایط کار در این حوزه در ایران کمی سخت و نیاز به انگیزه، تلاش و پشتکار زیادی دارد. بخش بزرگی از بازار مد و لباس در دنیا به پوشاک مردان، کودکان، کیف و کفش و زیورآلات مربوط میشود که تقریبا همه آنها در بازار مد و لباس داخلی، نادیده گرفته شدهاند. حمایتهای سازمانها و بخشهای مسئول در رفع مشکلات و بهتر شدن بازار کار طراحی مد و لباس، بسیار موثر است.
شخصیتهای مناسب شغل طراحی مد و لباس
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگیهای شخصیتی، ارزشها، علایق، مهارتها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهمترین این عوامل ویژگیهای شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپهای شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمیتوان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپهای شخصیتی خاصی در این شغل موفق میشوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپهای شخصیتی که برای این شغل معرفی میشوند، عموما این کار را بیشتر میپسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشتهاند.
برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید
از تجربیات دیگران استفاده کنید!
مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمونهای استخدامی سازمانهای مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.
۷ نظر برای آشنایی با شغل طراحی مد و لباس