آشنایی با رشته مهندسی مدیریت اجرایی
معرفی اجمالی مهندسی مدیریت اجرایی
مهندسی مدیریت اجرایی با هدف بسط و توسعه دانش دانشجویان در زمینه مهندسی به واسطه ارائه دورههای آموزشی مرتبط با اصول مختلف مهندسی مکانیک، صنایع، برق، کامپیوتر و عمران طراحی شده است. دانشجویان در مقطع کارشناسی این رشته، آموزشهای مرتبط با پایههای مهندسی و موضوعات پیشرفته آن در تخصصهای مختلف را فرا میگیرند. مهندسی مدیریت اجرایی شامل رشتههای مهندسی مکانیک، صنایع، برق، عمران و کامپیوتر است. این رشته نزدیکی بسیاری به رشته مهندسی صنایع دارد و با توجه به تواناییهای گستردهای که فارغ التحصیلان این رشته دارند؛ بازار کار گستردهای پیش روی ایشان است. آنچه که آینده این رشته را بسیار روشن کرده است؛ استفاده از مهندسان مدیریت اجرایی در راستای تعدیل نیرو و کاهش هزینههای اضافی است. مثلا سازمانی را در نظر بگیرید که برای مدیریت و برنامهریزی سامانههای کامپیوتری، به یک مهندس کامپیوتر نیاز دارد در این حال همین سازمان برای کنترل کیفیت و بهرهوری خود به یک مهندس صنایع نیز نیاز مند است. این سازمان میتواند به جای این دو مهندس یک مهندس اجرایی را استخدام کند و با این کار نیروی کمتری را به استخدام کرده و در نتیجه هزینه کمتری را متحمل میشود.
در سال ۱۳۸۶ دانشگاه پیام نور در اقدامی جسورانه برای اولین بار این رشته را در مراکز خود در مقطع کارشناسی قرار داد و در حال حاضر بیش از ۳۰۰۰ دانشجو در این رشته مشغول تحصیل هستند. این رشته ی یکی از نیازهای جوامع پیشرفته امروزی است فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در اغلب رشتههای مهندسی و بهویژه رشتهای که پودمان آن را به عنوان اختیاری انتخاب کردهاند، به راحتی ادامه تحصیل دهند. آنها توانایی ادامه تحصیل در گرایشهای رشتههای مهندسی صنایع، مهندسی مکانیک و مهندسی عمران را دارند.
پاسخ به یک پرسش!
برای بسیاری از دانشجویان این رشته همواره این سئوال مطرح است که آیا رشته آنان همان (MBA(Master of Business Administration است که در مقطع کارشناسی ارشد تدریس میشود؟ جواب سئوال منفی است؛ زیرا MBA یک رشته مدیریتی است و در هیچ یک از رشتههای مدیریتی است رشتههایی مانند مهندسی مکانیک، صنایع و دروسی مانند استاتیک و برنامهنویسی و مخابراترا تدریس نمیکنند! درست است که Administration یعنی اجرا کردن، اما هیچ دلیل نمیشود که MBA همان مهندسی مدیریت اجرایی است. فراموش نکنید MBA درسی در مقطع کارشناسی ارشد است. پس دانشجویان این رشته بهتر است بگویند که مهندسی اجرایی میخوانند تا این رشته نیز در ایران آشنا شود.
تواناییهای فارغالتحصیلان
با توجه به مهارتهای آموزشی ارائه شده به کارشناسان این رشته، فارغالتحصیلان میتوانند در ۴ یا ۵ رشته مهندسی فعالیت کنند و به جای پرداختن به مبانی عمیق علمی و بدنه دانش هر یک از این رشتهها در زمینههای کاربردی مشارکت داشته باشند. لذا این کارشناسان میتوانند در واحدهای صنعتی کوچک و متوسط شهرستانها و مناطق بومی فعال شوند. جذب این کارشناسان در واحدهای خدماتی و اداری به واسطه تواناییشان در تخصصهای کامپیوتر، برق و صنایع نیز امکانپذیر است. راهاندازی شبکههای کوچک رایانهای و مهندسی رایانههای شخصی در ادارات، سازمانها و واحدهای صنعتی، کنترل کیفیت و بهرهوری و کنترل پروژه در شرکتها و واحدهای صنعتی، متره و برآورد در پروژههای عمرانی، طراحی و تولید به کمک کامپیوتر در واحدهای تولیدی و صنعتی و تعمیرات ونگهداری تاسیسات در ادارات و واحدهای صنعتی از جمله توانمندیهای کارشناسان مهندسی مدیریت اجرایی است. همچنین کارشناسان این رشته با توجه به پودمان انتخاب شده برای گذراندن دروس اختیاری، میتوانند توانمندیها و مهارتهای خود را در زمینه تخصصی مورد علاقه توسعه دهند.
موقعیتهای شغلی در ایران
در حال حاضر با توجه به نیاز مبرم به متخصصهای توانمند در به کارگیری علوم پایه مهندسی در واحدهای صنعتی کوچک و متوسط، اشتغال به کار این افراد با استقبال خوب واحدهای فوق همراه خواهد بود. ظرفیتهای شغلی مهندسان این رشته به دو گروه زیر دستهبندی میشوند:
- پیش از گذراندن پودمان تخصصی
- نظارت و اجرای پروژههای ساختمانی کوچک
- طراحی معماری ساختمان
- نظارت عالیه در پروژههای ساختمانی کوچک
- بهرهبردار در پروژههای سدسازی
- بهرهبردار در پروژههای نیروگاهی کوچک
- طراحی، نظارت و اجرای تاسیسات ساختمان
- نظارت و اجرا سیستمهای گرمایش- سرمایش و تهویه مطبوع
- نظارت و اجرا در کارگاه و کارخانههای ماشینسازی
- نظارت و اجرا در صنعت خودرو
- نظارت و اجرا در صنایع ساخت و تولید
- برنامه نویسی- مهندسی صنایع- CNC
- کارشناس کنترل پروژه
- مدیریت و کنترل بهرهوری سیستمهای اطلاعات مدیریت
- کارشناس MIS
- طراحی، نظارت و اجرا تاسیسات الکتریکی ساختمانی
- طراحی، نظارت و اجرا سیستمهای برقرسانی
- بهرهبرداری و نگهداری ماشینهای الکتریکی
- نگهداری مراکز دادهای
- تولید، نظارت و اجرای سیستمهای رایانهای کوچک
- تاسیس و مدیریت شرکتهای رایانهای با موضوع سختافزار، شبکه و اینترنت
- ایجاد ابزارهای تولید محتوای الکترونیکی و دروس مجازی
- طراحی شبکههای کوچک کامپیوتری
- پس از گذراندن پودمان تخصصی
(مهندسی عمران)
- مدیریت طراحی و سازههای کوچک
- مدیریت نظارت و مهندس ناظر در پروژههای عمرانی
- مدیریت پیمانکار، کادر فنی و اجرایی ساخت در پروژههای عمرانی
- مدیریت نظارت عالیه، کادر فنی نظارت عالیه در پروژههای عمرانی
(مهندسی مکانیک)
- طراحی و مهندسی در صنایع خودروسازی قطعهسازی
- طراحی و مهندسی در کارخانههای ماشینسازی
- نظارت و اجرا سیستمهای اتوماسیون صنعتی
(مهندسی صنایع)
- طرحریزی واحدهای صنعتی
- کارشناس حسابداری
- کارشناسی کنترل کیفیت
- کارشناس MIS تجزیه و تحلیل سیستمهای اطلاعات مدیریت
- تعمیرات و نگهداری
- کارشناس کنترل تولید و موجودی
(مهندسی برق)
- نظارت بر سیستمهای الکتریکی کارخانهها (قدرت و اتوماسیون)
- نظارت و اجرا تابلوهای برق (قدرت و اتوماسیون)
- طراحی و ساخت ترانسفورماتورهای کوچک
- کار در کارخانههای ترانسفورماتورهای بزرگ
- نظارت و اجرا مدارهای کنترلی و اندازهگیری الکتریکی
- بهرهبرداری از واحدهای مخابراتی
(مهندسی کامپیوتر)
- طراحی و ساخت بانکهای اطلاعاتی
- مدیریت پروژههای نرم افزاری در سطح کوچک و متوسط
- تولید سختافزارهای اتوماسیون صنعتی
- تولید بوردهای آزمایشگاهی
برای مشاهده سایر رشته ها اینجا کلیک کنید
از تجربیات دیگران استفاده کنید!
مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمونهای استخدامی سازمانهای مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.
۵۱ نظر برای آشنایی با رشته مهندسی مدیریت اجرایی