آشنایی با شغل
تکنسین رادیولوژی

آشنایی با تکنسین رادیولوژی (کارشناس پرتوشناسی)

پرتوشناسی یا رادیولوژی و گاهی تصویربرداری تشخیصی نام رشته‌ای از تخصص‌های پزشکی است که از پرتو ایکس و دیگر اقسام امواج و پرتوها برای تشخیص و درمان بیماری و حالات غیر طبیعی کمک می‌گیرد.

 

 

فهرست مطالب صفحه

 

کار  تکنسین رادیولوژی چیست

پرتوشناسی شاخه یا تخصصی از علوم پایه پزشکی است که با مطالعه و به کار بردن فناوری تصویربرداری توسط تابش و اشعه ایکس، به تشخیص بیماری می‌پردازد. برای نخستین بار رادیوگرافی در میدان جنگ برای تصویربرداری از بدن سربازان زخمی مورد استفاده قرار گرفت. پرتوشناسی انواع مختلفی دارد که از بین آن‌ها می‌توان به رادیوگرافی ساده، آنژیوگرافی، سی‌تی‌اسکن و MRI اشاره کرد.

تکنسین رادیولوژی (کارشناس پرتوشناسی) با کمک انواع فناوری‌های تصویربرداری از قسمت‌های مختلف بدن بیمار (مطابق با دستور پزشک معالج) تصویربرداری می‌کند. در هر مرکز تصویربرداری پزشک متخصص پرتوشناسی (پزشک رادیولوژیست) حضور دارد که با استفاده از روش‌ها و تجهیزات مختلف تصویربرداری به تشخیص بیماری‌ها می‌پردازد. وظیفه این پزشک متخصص تشخیص بیماری‌ها و شکستگی‌ها از روی تصاویر رادیوگرافی است. انجام کار تصویربرداری و کنترل ظهور و تثبیت تصاویر رادیوگرافی بر عهده تکنسین رادیولوژی (کارشناس پرتوشناسی) است.

تکنسین رادیولوژی باید مهارت ارتباطی خوبی در برخورد با بیماران داشته باشد و پیش از تصویربرداری اطلاعات و راهنمایی‌های لازم را به آن‌ها بدهد. او باید با تجهیزات و دستگاه‌های رادیوگرافی به خوبی آشنا و در استفاده از آن‌ها تبحر داشته باشد.

ساعت کاری تکنسین رادیولوژی معمولا به صورت تمام وقت است. محل کارش نیز در بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها و مراکز رادیولوژی و تصویربرداری است. گاهی در بیمارستان‌ها نوبت کاری در شب و روزهای تعطیل هم دارد. تکنسین رادیولوژی در هنگام کار باید حتما لباس‌های محافظ در برابر اشعه‌ها بپوشد و به کمک روش‌های مختلف ایمنی، بدن بیمار و خود را از تابش اشعه‌های مضر حفظ کنند. 

وظایف تکنسین رادیولوژی

  • تنظیم و نگهداری از تجهیزات و دستگاه‌های رادیوگرافی
  • تزریق ماده حاجب به بیمار در صورت لزوم تحت نظارت پزشک
  • عکس‌برداری دقیق از نقاط بدن مطابق با دستورات پزشک بیمار
  • آماده کردن بیماران شامل گرفتن تاریخچه پزشکی و توضیح در مورد نحوه کار با آن‌ها
  • مراقبت از بیماران در مقابل اشعه با قرار دادن محافظ روی نقاطی از بدن که از آن‌ها عکس‌برداری نمی‌شود.
  • قراردادن بیماران و تجهیزات در مکان مناسب به منظور عکس‌برداری صحیح
  • استفاده از تجهیزات کامپیوتری برای انجام عکس‌برداری
  • بررسی کیفیت عکس‌ها برای تعیین اینکه آیا نیاز به عکسب‌رداری مجدد است یا خیر
  • نگهداری از سوابق بیماران

مهارت و دانش مورد نیاز شغل تکنسین رادیولوژی

  • داشتن علاقه و دانش در زمینه‌های بیولوژی، آناتومی، پزشکی و فیزیک
  • دقت زیاد و توجه به جزئیات
  • به روز بودن و آگاهی از جدیدترین روش‌ها و فناوری‌ها
  • توانایی استفاده درست از تجهیزات و دستگاه‌های رادیوگرافی
  • مهارت‌های ارتباطی خوب به خصوص نسبت به بیماران مختلف
  • داشتن حس مهربانی و همدلی نسبت به بیماران

تحصیلات، فرصت‌های شغلی و بازار کار تکنسین رادیولوژی

علاقه‌مندان باید حداقل فارغ‌التحصیل مقطع کارشناسی رشته   تکنولوژی پرتوشناسی باشند و در صورت علاقه تا مقطع کارشناسی ارشد و دکتری در رشته‌های مرتبط ادامه تحصیل دهند. تکنسین رادیولوژی می‌تواند در بیمارستان‌ها، کلینیک‌ها و مراکز تصویربرداری (رادیو لوژی‌، ایزوتوپ‌، سی‌‌تی‌‌اسکن‌،  و MRI استخدام شود. فارغ‌‌التحصیلان‌ دوره‌ کارشناسی‌ این‌ رشته‌ با توجه‌ به‌ آموزش‌ روش‌های‌ پیشرفته‌ و تخصصی‌ قادرند با همکاری‌ متخصص‌ رادیولوژی‌ (پزشک رادیولوژیست) امور تخصصی‌ رادیولوژی‌ را انجام‌ دهند. همچنین‌ قادرند در بخش‌های‌ رادیوتراپی‌ و پزشکی‌ هسته‌ای‌ نیز خدمات‌ درمانی‌ و تشخیصی‌ را زیر نظر متخصص‌ ارائه‌ دهند. کارشناسان پرتوشناسی در صورت داشتن تجربه و سرمایه لازم با همکاری متخصص رادیولوژی، می‌توانند مرکز رادیولوژی یا تصویربرداری پزشکی تاسیس کنند. شغل تکنسین رادیولوژی (کارشناس پرتوشناسی) همواره یکی از مشاغلی مورد نیاز بیمارستان‌ها و مراکز تصویربرداری است. طبق اطلاعات غیر رسمی این شغل از بازار کار خوبی در کشور برخوردار است. آمارهای کشورهای دیگر نیز وضعیت استخدامی و بازارکار مناسبی را برای این شغل نشان می‌دهد.

 

شخصیت‌های مناسب شغل تکنسین رادیولوژی

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم‌ترین این عوامل ویژگی‌های شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ‌های شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمی‌توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ‌های شخصیتی خاصی در این شغل موفق می‌شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ‌های شخصیتی که برای این شغل معرفی می‌شوند، عموما این کار را بیشتر می‌پسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته‌اند.

 

برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید

 

ای استخدام

از تجربیات دیگران استفاده کنید!

مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمون‌های استخدامی سازمان‌های مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.

۲ نظر برای آشنایی با شغل تکنسین رادیولوژی

  • ش
    شیدا
    ۲۳ شهریور ۱۳۹۶، ۰۹:۳۷
    سلام ببخشید کارشناس رادیولوزی درماه باد چندساعت کارکنه ومیزان حقوقش چقدره ؟بنظرشما درامد کارشناس پزشکی هسته ای بهتره یا رادیولوزی
    • ح
      حسیرحیات
      ۷ آذر ۱۳۹۵، ۰۷:۰۶
      بسیار مفید

      لطفا سوالات و نظرات خود را بیان کنید

      ثبت پاسخ