آشنایی با شغل انیماتور
اگر میخواهید از تخیل خود استفاده کنید و مهارتهای خلاقانه خوبی در نقاشی و مدلسازی دارید، این شغل برای شما مناسب است.
انیمیشن چیست
انیمیشن یا کارتن نمایش سریع و متوالی تصاویری از اثر هنری دوبعدی یا موقعیتهای مدلهای واقعی، برای ایجاد توهم حرکت است. به عبارتی انیمیشن هنر حرکت بخشیدن به اشیای بیجان است. نخستین نمونههایی که از طریق آنها حرکت و تصویر با هم تلفیق شد، به نقاشی های عهد پادینه سنگی بازمیگردد، روی دیواره غارها حیوانات با چندین پا به ترسیم درآمده بود و در موقعیتهای مختلف مثل روی هم قرار گرفتن و افزوده شدن به یکدیگر قرار داشتند و به طور واضح با اندکی دقت میتوان دریافت که در همه نقاشیهای دوره مذکور به نوعی تحرک احساس میشود. انیمیشن قالبهای مختلفی از جمله دو بعدی، سه بعدی، کامپیوتری و تلفیقی دارد. برای ساخت آن نیز روشهای زیادی از جمله انیمیشن روی طلق، انیمیشن روی کاغذ، انیمیشن با بریده مقوا و انیمیشن کامپیوتری وجود دارد. در کنار اینها برای انیمیشنسازی کامپیوتری، نرمافزارهای بسیاری در این صنعت موجود است.
انیماتور کیست
سازنده انیمیشن را انیماتور میگویند. انیماتور به نقاشیها و مدلها روی صفحه جان میبخشد. او میتواند انیمیشن سینمایی، کارتون تلویزیونی، تیزر تبلیغات، بازی کامپیوتری، وبسایت و موزیکویدئو بسازد. انیماتور باید صبر، دقت زیاد، تمرکز بالا و توجه به جزئیات داشته باشد. از آنجا که امروزه بسیاری از کارهای انیمیشنسازی به کمک نرمافزارهای مرتبط انجام میگیرد، انیماتور باید مهارت خوبی در کار با کامپیوتر داشته باشد. علاقهمندان باید تحصیلات دانشگاهی یا گواهینامه از مراکز آموزشی معتبر داشته باشند. اگر انیماتور در سازمان یا شرکتی استخدام شده باشد، ساعات کاری او مطابق با روند معمول شرکت خواهد بود. وقتی انیماتور در یک پروژه کوچک کار کند، معمولا با چندین بخش از مراحل تولید درگیر است، اما در پروژههای بزرگ معمولا مسئول بخشی از کار است و به عنوان عضوی از یک تیم مشغول به کار می شود. بسیاری از انیماتورها به صورت قراردادی و سفارشی کار میکنند مثلا سفارش ساخت یک تیزر تبلیغاتی را میپذیرند و در زمان مقرر آن را تحویل میدهند.
وظایف انیماتور
تولید یک انیمیشن فرآیندها و مراحل زیادی از شکلگیری ایده تا ساخت مدل و ویرایش قطعه نهایی دارد. در هر مرحله وظایف خاصی بر عهده انیماتور است که عبارتند از:
- مرحله توسعه: تولید کنندگان و کارگردانان ایدههایی را خلق، پروژه را برنامهریزی و منابع مالی را فراهم میکنند.
- پیشتولید: در این بخش بازنگری ایدهها، تبدیل آنها به صورت نمایشهای داستانی توسط داستانپردازان و نقاشی هر صحنه از داستان توسط طراحان انجام میشود.
- تولید: در این بخش رنگها انتخاب و با استفاده از کامپیوتر حرکتها و شخصیتها شکل میگیرند.
- نوردهی، زمینهسازی و ترکیب: در این بخش رنگها و زمینهها به صورت کامپیوتری طراحی میشوند، لایههای مختلف انیمیشن با هم ترکیب و صداگذاری انجام میشود و در نهایت نسخه نهایی تولید میگردد.
مهارت و دانش مورد نیاز انیمیشن
- در هر مرحله ای از ساخت انیمیشن از ایدهپردازی تا ساخت آن، خلاقیت و تخیل انیماتور عنصر اصلی و کمک کننده است
- مهارت خوب در طراحی و مدلسازی
- صبر و تمرکز زیرا معمولا ساخت انیمیشن زمانبر است. گاهی برای تولید انیمیشنی یک دقیقهای باید چندین هفته وقت صرف کرد. بنابراین انیماتور باید صبور باشد و با پشتکار روی کار خود تمرکز کند
- دقت و توجه به جزئیات که برای پرهیز از کوچکترین خطا در طراحی و ساخت انیمیشن لازم است
- مهارتهای کامپیوتری خوب به ویژه در استفاده از نرمافزارهای طراحی و گرافیکی
تحصیلات، بازار کار و آینده شغلی انیماتور
برای ورود به این شغل، داشتن علاقه، ذوق هنری، خلاقیت و پشتکار زیاد لازم و ضروری است. داشتن تحصیلات مرتبط نیز بسیار کمک کننده است. فارغالتحصیلان مقطع کارشناسی رشتههای تلویزیون و هنرهای دیجیتال و ارتباط تصویری و مقطع کارشناسی ارشد رشتههای ارتباط تصویری، تصویر متحرک (انیمیشن) و تصویرسازی میتوانند وارد این شغل شوند. البته برخی از انیماتورها تحصیلات دانشگاهی ندارند و از طریق آموزشگاههای موجود، انیمیشنسازی را آموهتهاند اما به طور کلی ورود به این حرفه از طریق دانشگاه، در پیشرفت و موفقیت یک انیماتور تاثیر زیادی دارد.
انیماتور میتواند در استودیوهای بزرگ و کوچک ساخت انیمیشن، شرکتهای سازنده بازیهای کامپیوتری یا شرکتهای تبلیغاتی کار کند. انجام کار به صورت مستقل و قراردادی در این شغل بسیار مرسوم است. به طوری که مثلا شرکتی سفارش ساخت یک آگهی تبلیغاتی را به انیماتور میدهد و ظرف مدت تعیین شده با مبلغ قرارداد مشخص، کار باید به شرکت تحویل داده شود. چون بسیاری از کارهای انیماتور به صورت سفارشی و پروژهای است، برخی انیماتورها به صورت کارمند مجازی از هر جای کشور برای یک شرکت کار میکنند یعنی مشخصات کار را از شرکت تحویل میگیرند و پس از آماده شدن، کار را برای شرکت می فرستند.
شخصیتهای مناسب شغل انیماتور
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگیهای شخصیتی، ارزشها، علایق، مهارتها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهمترین این عوامل ویژگیهای شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپهای شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمیتوان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپهای شخصیتی خاصی در این شغل موفق میشوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپهای شخصیتی که برای این شغل معرفی میشوند، عموما این کار را بیشتر میپسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشتهاند.
برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید
از تجربیات دیگران استفاده کنید!
مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمونهای استخدامی سازمانهای مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.
۲۷ نظر برای آشنایی با شغل انیماتور