آشنایی با شغل
آهنگ‌ساز

آشنایی با شغل آهنگ‌ساز

آهنگ‌سازی ترکیب و نت‌نویسی قطعات موسیقی برای اجرای یک نوازنده یا ارکستر است.

 

 

کار آهنگ‌ساز چیست

آهنگساز  آثار موسیقی را تالیف می‌کند. او در حقیقت نویسنده موسیقی است که با احاطه کامل به علم موسیقی، ایده‌های فکری خود را در قالب موسیقی به رشته تحریر در می‌آورد. در حقیقت در دنیای موسیقی به دلیل نیاز به دانش زیاد و گستردگی کار آهنگ‌سازی، از آهنگ‌ساز به عنوان دانشنامه موسیقی نام می‌برند. او صرفا ملودی نمی‌سازد بلکه مانند هر حرفه دیگری باید در مراکز آموزشی مرتبط تحصیل کند تا از حیطه‌های مختلف موسیقی مانند رهبری ارکستر، سازشناسی، سازبندی، هارمونی، پُلی‌فونی و کنتراپوئن  آگاه شود.

هر آهنگ‌ساز باید حداقل یک ساز، به ویژه پیانو را به خوبی بنوازد.  آهنگساز معمولا برای آهنگ‌سازی از ساز استفاده می‌کند و هم‌زمان می‌نوازد و لحن و حس خود را روی ترانه اعمال می‌کند. البته نواختن ساز اجبار نیست زیرا او می‌تواند با تکیه به تبحر خود و شناخت موسیقی بدون استفاده از ساز و تنها با زمزمه و تکرار ترانه آهنگ‌سازی کند. آهنگساز تعیین می‌کند یک ترانه با چه لحنی، در چه گامی، با چه صدایی، در چه دستگاهی و چه سبکی (پاپ، راک، رپ، جاز و بلوز)  خوانده شود. تعیین اینکه کجای ترانه باید با صدای بلند یا پایین خوانده شود، اوج و فرود ترانه کجا باشد و برخی اوقات انتخاب ترجیع بند (نقطه اوج ترانه که معمولا تکرار می‌شود) نیز اگر در ترانه مشخص نشده باشد، در اختیار آهنگساز است.

 در آهنگ‌سازی حرفه‌ای مثل ارکسترال، آهنگ ساخته شده به صورت نُت یادداشت می‌‌شود که پارتیتور نام دارد. اما در آهنگ‌سازی‌های معمولی یا بهتر است گفته شود «ملودی‌سازی» معمولا نُت‌نویسی انجام نمی‌شود و ملودی ساخته شده با ابزاری ضبط و ذحیره می‌شود. این را می‌توان نوع غیر حرفه‌ای از آهنگ‌سازی تلقی کرد. آهنگساز باید فردی خلاق و هنرمند باشد او باید دانش و شناخت خوبی از عرصه موسیقی داشته باشد و با پشتکار زیاد آثار ارزشمندی را تولید کند.

وظایف آهنگ‌ساز

  • نوشتن و تولید آهنگ برای ارکسترها، گروه‌های موسیقی، فیلم‌ها و تئاترها
  • کسب اطلاع از جدیدترین تغییرات و پیشرفت‌های صورت گرفته در عرصه موسیقی
  • شنیدن انواع آثار آهنگ‌سازان مختلف (در الهام گرفتن و ایجاد آهنگی جدید بسیار موثر است)
  • آموزش آهنگ‌سازی
  • اجرای ارکستر (نوازنده یا رهبر)
  • انجام تمرینات مستمر
  • همکاری با افرادی از جمله تنظیم کننده، خواننده و نوازنده

مهارت و توانمندی‌های مورد نیاز آهنگ‌سازی

  • داشتن علاقه و ذوق هنری
  • آشنایی با علم موسیقی
  • خلاقیت بالا
  • داشتن صبر و پشتکار زیاد
  • مهارت‌های ارتباطی مناسب

تحصیلات لازم برای ورود به شغل آهنگ‌سازی

علاقه‌مندان به آهنگسازی می‌توانند پس از پایه ششم ابتدایی در صورت داشتن شرایط لازم و قبولی در آزمون‌های اولیه، وارد هنرستان‌های موسیقی شوند. تحصیل در این هنرستان‌ها  چندین سال طول می‌کشد و رشته‌های نوازندگی ساز ایرانی، نوازندگی ساز خارجی و آهنگ‌سازی در آن‌ها آموزش داده می‌شود. افراد در صورت تمایل می‌توانند پس از اخذ دیپلم، رشته خود را در مرکز علمی و کاربردی موسیقی ادامه دهند و یا با گذراندن دوره پیش‌دانشگاهی و قبولی در آزمون کنکور، وارد دانشگاه‌های کشور شوند. رشته آهنگ‌سازی در دانشگاه‌های کشور در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد وجود دارد. شرکت در دوره‌های آزاد آهنگ‌سازی نیز راه دیگری برای علاقه‌مندان است. آنچه برای ورود به شغل آهنگ‌سازی و موفق شدن در آن مهم است، داشتن علاقه، پشتکار و توانایی جسمی مناسب است.

آینده شغلی، بازار کار و فرصت‌های استخدامی آهنگ‌ساز

آهنگساز در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، آموزش و پرورش، آموزش عالی و صدا و سیما استخدام می‌شود. او همچنین می‌تواند در آموزشگاه‌های آزاد موسیقی تدریس کند. بسیاری از آهنگ‌سازان نیز به صورت مستقل و خصوصی کار می‌کنند و به ساخت آهنگ‌های مختلف می‌پردازند. برخی از آنان که سرمایه و تجربه کافی دارند، اقدام به تاسیس آموزشگاه یا راه‌اندازی استودیو موسیقی می‌کنند.

آهنگ‌سازی هنری است که تا حد زیادی به خلاقیت و نوآوری وابسته است. یک اثر وقتی ارزش دارد که از ذوق و تخیل آهنگ‌ساز نشات گرفته باشد.  آهنگ‌سازی که توانمند و قوی باشد و در کار خود پشتکار لازم را داشته باشد، مطمئنا با فرصت‌های شغلی خوبی نیز روبه‌رو خواهد شد. با توجه به نیاز روحی  و روانی همیشگی انسان‌ها به موسیقی، نیاز به آهنگ‌سازان خلاق نیز همیشه وجود دارد و هیچ‌گاه نمی‌توان بازار کار آهنگ‌سازی را اشباع شده تلقی کرد. زیرا متناسب با تنوع علایق و سلایق انسان‌ها، فرصت‌های جدید برای کنار هم قراردادن نت‌های موسیقی و ساخت آهنگ‌های نو وجود دارد.

شخصیت‌های مناسب شغل آهنگ‌سازی

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم‌ترین این عوامل ویژگی‌های شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ‌های شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمی‌توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ‌های شخصیتی خاصی در این شغل موفق می‌شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ‌های شخصیتی که برای این شغل معرفی می‌شوند، عموما این کار را بیشتر می‌پسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته‌اند.

 

برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید

 

ای استخدام

از تجربیات دیگران استفاده کنید!

مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمون‌های استخدامی سازمان‌های مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.

۳۴ نظر برای آشنایی با شغل آهنگ‌ساز

  • Y
    Yasi
    ۴ آبان ۱۴۰۰، ۰۲:۱۷
    سلام
    من رشته ام تجربی هستش و خیلی علاقه به موسیقی و آهنگ سازی دارم میتونم کنکورشو شرکت کنم ؟؟ولی آزمون عملی چیه؟؟من هیچی در مورد موسیقی بلد نیستم یعنی نمیتونم کنکور بدم یا وارد دانشگاه بشوم؟؟؟
    • ش
      شایان
      ۲۱ مرداد ۱۴۰۰، ۲۱:۱۷
      بعضی از از سایتها یک جوری مینویسن که ادم منصرف میشه اما قبول دارم کار آسونی نیست اما شما باید انگیزه بدید نه نا امیدی
      • ا
        امید
        ۲ خرداد ۱۴۰۰، ۲۲:۵۰
        سلام من ترانسراواهنگسازهستم وچنتانمونه کاراماده دارم کجاباید مراجعه کنم...
        • ب
          بهرام
          ۲۰ بهمن ۱۴۰۱، ۱۳:۱۷
          من دنبال آهنگسازم وصدای خوبی دارم...

        لطفا سوالات و نظرات خود را بیان کنید

        ثبت پاسخ