آشنایی با شغل آتشنشان
اگر به هیجان و نجات زندگی دیگران علاقه زیادی دارید، این شغل برای شما مناسب است.
آتشنشانی کیست
آتشنشانی یا اطفا حریق مجموعه اقداماتی است که برای مقابله با آتش به وسیله خاموش کردن، مهار یا هدایت آتشهای ناخواسته انجام میگیرد. اهداف آتشنشانی حفاظت از سلامت افراد، جلوگیری از آسیب به اموال و حفاظت از محیط زیست است.
آتشنشان فردی است که انواع مهارتهای اطفای حریق و عملیات امداد و نجات را دارد. او از افراد و اموالشان در برابر آتش و سایر خطرات محافظت و در شرایط اضطراری به آنان کمک میکند. همچنین درباره مسایل ایمنی به مردم آموزش و مشاوره میدهد. کار آتشنشانی شامل دو بخش اطفای حریق و عملیات امداد و نجات است. در بخش اطفای حریق به خاموش کردن انواع آتشها در مناطق مختلف پرداخته میشود. در بخش عملیات امداد و نجات، افرادی که در چاه یا معدن سقوط، یا در آسانسور یا ارتفاعات گیر یا دچار مسمومیت و خفگی شده، زیر آوار ماندهاند را نجات میدهند.
افرادی که در آتش نشانی استخدام میشوند، در ابتدا مامور آتشنشان هستند. با گذشت زمان به سمتهای بالاتر مانند راننده، معاون شیفت، فرمانده شیفت، رئیس ایستگاه، معاون عملیاتی و معاون امور ایستگاهها میرسند. اگر مدرک تحصیلی بالایی داشته باشند میتوانند افسر آتشنشان، افسر ارشد آتشنشان و رئیس ایمنی و آتشنشانی شوند.
ساعات کاری آتش نشان به صورت ۲۴ ساعت کار و ۴۸ ساعت استراحت است. آمادهباش در هر شرایطی، کار کردن در شرایط مختلف آب و هوایی و مواجهه با خطرهایی مانند سقوط از ساختمان، انفجار وسایل نقلیه و... بخشی از ویژگیهای این شغل است.
وظایف آتشنشان
- حمل و نقل وسایل و تجهیزات آتشنشانی
- خاموش کردن آتش
- نجات مصدومان و قربانیان از محلهای آتشسوزی، صحنه تصادف و سایر موقعیتهای خطرناک
- بررسی نشت مواد شیمیایی و خطرناک
- نظارت بر عملیات آتشنشانی و کار آتشنشانها (مخصوص مسئولان تیم آتشنشانی)
- تهیه گزارشهای روزانه ازعملیاتها (مخصوص مسئولان تیم آتشنشانی)
- برگزاری دورههای آموزشی در مدارس و سایر مراکز اجتماعی
- بازرسی ساختمانها برای اطمینان یافتن از رعایت شدن مسایل ایمنی در آنها
- ارائه مشاوره حرفهای به پروژههای ساخت ساختمانها در خصوص رعایت موارد ایمنی در برابر آتش سوزی
مهارت و دانش مورد نیاز آتشنشان
- علاقه به مردم و نجات آنها از خطرات (انساندوستی)
- استقامت و توان بدنی بالا همراه با داشتن سلامت روانی
- توانایی واکنش سریع و حغظ آرامش در شرایط خطرناک
- شجاعت
- خود انضباطی و دقت
- پیروی از دستورات و قوانین موجود
- ارتباطات خوب و مهارت کار تیمی
- اعتماد به نفس بالا
- داشتن ابتکار و توان تصمیمگیری در رویارویی با شرایط بسیار متغیر
- مهارتهای خوب عملی در استفاده از ابزار و تجهیزات
- مهارت گزارشنویسی از اتفاقات و حوادث
تحصیلات، فرصت شغلی و بازار کار آتشنشان
علاقهمندان میتوانند در مقطع متوسطه دوم در رشته ایمنی و آتشنشانی شاخه کار و دانش مشغول به تحصیل شوند و در دورههای کاردانی (گرایشهای نجات، اطفای حریق، ایمنی و حفاظت ساختمانهای بلند)، کارشناسی (گرایشهای مدیریت عملیات، پیشگیری) و کارشناسی ارشد (گرایش ایمنی و مدیریت) آتشنشانی ادامه تحصیل دهند. این افراد میتوانند در سازمان آتش نشانی وابسته به شهرداریها از طریق شرکت در آزمون استخدامی و قبولی در آن و موفقیت در آزمونهای عملی و تخصصی و پس از طی مراحل مصاحبه و گزینش در سازمان آتشنشانی استخدام شوند. آموزشهای عملی و نظری تکمیلی پس از استخدام آتشنشانها به مدت دو سال در دانشکده آتشنشانی ادامه دارد. این افراد در صورتی که بخواهند به عنوان افسر آتشنشان خدمت کنند بایستی در دانشگده آتشنشانی در مقاطع بالاتر ادامه تحصیل دهند.
همچنین افراد علاقهمند میتوانند به عنوان آتشنشان داوطلب با گذراندن دورههای تخصصی در سازمان آتشنشانی در مواقع بحرانی و حوادث غیر مترقبه به یاری کارکنان آتشنشانی بشتابند. بر اساس اعلام سازمان آتشنشانی، برخورداری از سلامت کامل جسمی و روحی، علاقهمندی به فعالیت در سازمان آتشنشانی، داشتن سواد خواندن و نوشتن، ارائه مدارک معتبر شناسایی نظیر شناسنامه، کارت ملی – دو قطعه عکس ۴*۳، داشتن حداقل ۱۸ و حداکثر ۶۰ سال سن، تکمیل فرم تعهدنامه اخلاقی نسبت به جان و مال مردم، تکمیل فرم تقاضای عضویت، نداشتن اعتیاد به هر گونه مواد مخدر و مشابه آن بنا به اظهار داوطلب و سکونت در محدوده ایستگاه یا پایگاه داوطلبان حداقل به مدت دو سال از شرایط پذیرش آتشنشان داوطلب است.
افزون بر استخدام یا فعالیت داوطلبانه در سازمان آتشنشانی، برخی از شرکتهای خصوصی که در زمینه صنایع شیمیایی فعالیت میکنند و امکان آتشسوزی در کارگاههای تولیدیشان بالا است آگهی استخدام آتشنشان در سایت «ای-استخدام» منتشر میکنند که از طریق لینک زیر میتوانید این آگهیها را مشاهده کنید.
آتشنشانان به دلیل ماهیت پر خطر این شغل، همواره در معرض خطر و احتمال ابتلا به بیماریهای ناشی از دود، گازها و مواد شیمیایی مختلف هستند. این شغل در ایران جزو مشاغل سخت و زیانآور محسوب میشود . افراد میتوانند از تسهیلات این مشاغل بهرهمند شوند از جمله اینکه آنها با داشتن ۲۰ سال سابقه کار و ۵۰ سال سن، بازنشسته میشوند.
شخصیتهای مناسب شغل آتشنشان
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگیهای شخصیتی، ارزشها، علایق، مهارتها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهمترین این عوامل ویژگیهای شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپهای شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمیتوان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپهای شخصیتی خاصی در این شغل موفق میشوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپهای شخصیتی که برای این شغل معرفی میشوند، عموما این کار را بیشتر میپسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشتهاند.
برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید
از تجربیات دیگران استفاده کنید!
مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمونهای استخدامی سازمانهای مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.
۱۲ نظر برای آشنایی با شغل آتشنشان