آشنایی با شغل
کارشناس گمرک

آشنایی با شغل کارشناس گمرک

کارشناس گمرک (یا کارشناس امور گمرکی) فردی است که با امور گمرکی در بخش‌های مختلف آشنایی دارد و    در سازمان گمرک  کشور یا بخش گمرک سازمان‌ها و شرکت‌های بازرگانی و صنعتی دولتی و خصوصی فعالیت می‌کند.

 

 

کار کارشناس گمرک چیست

گسترش روز افزون مناسبات بین المللی در زمینه‌های تجاری و اطلاع‌رسانی، افزایش حجم تجارت جهانی و ضرورت انتقال تکنولوژی و سایر ملاحظات اقتصادی،‌ فرهنگی و سیاسی، جایگاه گمرک را در نظام اقتصادی هر کشوری بسیار مهم و حیاتی کرده است. گمرک سازمانی دولتی است که مسئول اجرای قوانین گمرکی و اخذ حقوق و عوارض ورودی (واردات) و خروجی (صادرات) و همچنین مسئول اجرای سایر قوانین و مقررات مربوط به واردات، ترابری و صادرات کالاها است.

به طور کلی دو نوع گمرک مسافری و تجاری وجود دارد. گمرک مسافری به ورود و خروج افراد و گمرک تجاری  به ورود و خروج اموال و کالاها در کشور مربوط می‌شود. کارشناس گمرکی که در بخش گمرک مسافری کار می‌کند، از قوانین، آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های گمرکی، مقررات مسافری، محدودیت‌ها و ممنوعیت‌های مسافری و سایر اطلاعات مربوط به این بخش آگاه است. در بخش گمرک تجاری نیز کارشناس گمرک بر قوانین صادرات و واردات، ارزش‌گذاری کالاها، تعرفه و کدگذاری کالاها و سایر قوانین و آیین‌نامه‌های مرتبط تسلط کافی دارد. کارشناس گمرکی که در بخش گمرکی یک شرکت یا سازمان مشغول به کار است، با داشتن تسلط کامل بر قوانین و مقررات گمرکی و آشنایی کافی با نوع فعالیت، کالا و محصولات و امور واردات و صادرات آن سازمان، وظیفه انجام کلیه امور گمرکی را بر عهده دارد.

وظایف کارشناس گمرک

کارشناس گمرک با توجه به سازمان و بخشی که  فعالیت می‌کند، وظایف خاصی را بر عهده دارد. اما به طور کلی وظایف کارشناس گمرک عبارتند از:

  • شناخت کامل از قوانین و مقررات گمرکی
  • ممانعت از ورود و خروج مسافران یا کالاهای غیر مجاز
  • بازرسی مسافران، مدارک و بار آن‌ها
  • رسیدگی به درخواست‌های مراجعان از جمله مسافران و بازرگانان
  • بررسی و رسیدگی اظهارنامه‌ها
  • انجام یا نظارت بر عملیات‌های ارزیابی کالاها
  • بررسی ارزش واقعی کالاها
  • صدور پروانه‌های گمرکی برای کالاها پس از انجام ارزیابی
  • بررسی اظهارنامه‌ها و سایر اسناد مرتبط
  • کنترل اظهارنامه‌های گمرکی پس از ترخیص
  • انجام امور گمرکی مربوط به صادرات و واردات کالاها در سازمان‌ها و شرکت‌های مختلف

دانش و مهارت مورد نیاز شغل کارشناس گمرک

  • دقت بالا و توجه به جزئیات
  • قدرت تصمیم‌گیری مناسب
  • داشتن رفتاری قاطع اما محترمانه با مراجعان
  • شناخت کامل نسبت به کالاها و اموال مختلف
  • آگاهی از قوانین و مقررات گمرکی
  • توانایی برقراری ارتباط مناسب

تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل کارشناس گمرک

علاقه‌مندان به این شغل می‌توانند در مقطع کارشناسی رشته‌های مدیریت و امور گمرکی یا مقطع کارشناسی ارشد رشته‌های حقوق تجاری اقتصادی بین‌المللی، حقوق تجارت بین‌الملل، حقوق اقتصادی، حقوق اسناد و قراردادهای تجاری، حقوق شرکت‌های تجاری، حقوق حمل و نقل تجارت، حقوق نفت و گاز، حقوق بین‌الملل و مدیریت نظارت و بازرسی تحصیل کنند و جذب بازارکار شوند.  افراد برای استخدام در سازمان دواتی گمرک جمهوری اسلامی ایران، باید در آزمون ورودی شرکت کنند و پس از موفقیت در آزمون  و گذراندن مصاحبه و گزینش اداری می‌توانند در آنجا استخدام شوند.

آینده شغلی و بازار کار کارشناس گمرک

کارشناس گمرک می‌تواند در سازمان گمرک جمهوری اسلامی ایران، سازمان‌ها و شرکت‌های دولتی و خصوصی بازرگانی و صنعتی استخدام شود. هر سازمان و شرکتی که در امور صادرات و واردات فعالیت می‌کند و همچنین مراکز و کارخانجات صنعتی که خودشان وارد کننده مواد و قطعات مورد نیاز و صادرکننده محصولات‌شان هستند، بنا به ضرورت بخش بازرگانی خارجی دارند که در آن به وجود کارشناس امور گمرکی نیاز است. با توجه به گسترش ارتباطات کشورها و سازمان‌ها در سطح بین‌المللی و تحولات گوناگونی که در مبادلات بین‌المللی رخ داده است، پیش‌بینی  می‌شود آینده شغلی مناسبی پیش روی کارشناسان گمرگ باشد.

 

شخصیت‌های مناسب شغل کارشناس گمرک

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم‌ترین این عوامل ویژگی‌های شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ‌های شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمی‌توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ‌های شخصیتی خاصی در این شغل موفق می‌شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ‌های شخصیتی که برای این شغل معرفی می‌شوند، عموما این کار را بیشتر می‌پسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته‌اند.

 

برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید

 

.

ای استخدام

از تجربیات دیگران استفاده کنید!

مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمون‌های استخدامی سازمان‌های مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.

۴۴ نظر برای آشنایی با شغل کارشناس گمرک

  • ح
    حمید
    ۸ مرداد ۱۴۰۳، ۲۳:۰۵
    سلام
    وظایف کارشناس راهبری حراست چیست
    • ح
      حمید
      ۸ مرداد ۱۴۰۳، ۲۳:۰۴
      سلام
      وظایف حراست راهبری حراست چیست؟
      • ف
        فاطمه ارجنه
        ۴ مرداد ۱۴۰۳، ۱۱:۵۲
        دوستان سلام
        کسی هست راهنمایی کنه بنده با ارشد حقوق بین الملل چگونه واز طریق چه اموزش هایی میتونم وارد کار گمرک بشم یا اگر کسی سراغ داره همچین کاری بمن اطلاع بده ممنونم پاسخ بدین

        لطفا سوالات و نظرات خود را بیان کنید

        ثبت پاسخ