آشنایی با شغل نجار
اگر از ساختن وسایل مختلف لذت میبرید و کار با چوب را دوست دارید، این کار برای شما مناسب است.
نجاری چیست
نجاری فن و هنر کار با چوب است. نجار انواع وسایل چوبی مانند درب و پنجره، مبلمان و کابینت را میسازد و نصب میکند. نجار باید بتواند جزئیات را به خوبی ببیند و در کار با دست و اندازهگیری مهارت داشته باشد. برای این شغل داشتن تحصیلات خاصی لازم نیست. از طریق گذراندن دورههای فنی موجود و کارآموزی نزد یک استادکار میتوان این کار را یاد گرفت و تجربیات لازم را کسب کرد.
ساعت کاری نجار معمولا به صورت تمام وقت است. البته در صورتی که به صورت مستقل کار کند، تعیین زمان کاری بر عهده خود اوست. در برخی زمانهای سال، حجم کاری بیشتر است و باید ساعتهای بیشتری حتی در شبها و تعطیلات کار کند. معمولا محل کار نجار در کارگاههای نجاری کوچک یا بزرگ و در برخی از پروژهها در محیط بیرونی و در شرایط آب و هوایی مختلف است. بیشتر نجارها امروزه به صورت گروهی و در کارگاهها کار میکنند و کمتر میتوانید مغازه نجاری تک نفره، به خصوص در شهرهای بزرگ، پیدا کنید.
از ابزارهای مورد استفاده نجار میتوان به رنده دستی و برقی، اره، میخ، مته و فرز، سوهان و گیره نجاری نام برد. از اینرو او با خطرات بالقوه مانند مواد و چسبهای قابل اشتعال، گرد و غبار، صدای زیاد و آسیبهای چشمی مواجه است. بنابراین باید در هنگام کار از لباسهای محافظ و ماسک استفاده و اصول ایمنی را رعایت کند.
وظایف نجار
نجار ممکن است در همه یا در یکی از زمینه های کاری زیر تخصص داشته باشد:
- انتخاب چوب مناسب با توجه به نوع وسیلهای ساخته میشود
- طراحی وسایل
- برش و شکل دادن چوب برای ساخت انواع وسایل مانند تابلوها و پنجره
- ساختن و سر هم کردن قطعات چوبی
- نصب وسایل چوبی ساخته شده
- ساخت و متناسبسازی ساختارهای چوبی مانند تیرچههای کف و سقف، راهپلهها، دیوار یا پارتیشن و درب و پنجرههای چوبی
- ساخت دکور داخلی برای مغازهها، هتلها، بانکها، ادارات و ساختمانهای عمومی
مهارت و دانش مورد نیاز شغل نجار
- مهارت انجام کارهای عملی
- داشتن دید هنری و خلاقیت برای انجام طراحی مدلهای جدید و نو
- داشتن شناخت کافی از انواع چوبها، ویژگیها و بهترین کاربرد آنها
- دقت و توجه به جزئیات
- توان انجام کار بر اساس نقشهها و طرحهای فنی
- آشنایی با ریاضی برای کار اندازهگیری و برشکاری
- توان بدنی مناسب
- توانایی کار تیمی در مواقعی که نجار به صورت گروهی و در کارگاههای بزرگ کار میکند.
- آگاهی از مسایل ایمنی و سلامت و رعایت آنها
تحصیلات، فرصتهای شغلی و بازار کار نجاری
برای ورود به این شغل میتوانید کار را در کنار یک استاد ماهر بیاموزید. میزان زمان لازم برای یادگیری این شغل بسته به استعداد، علاقه و توانمندی افراد متفاوت است. برای آموزش حرفهای در این شغل پس از گذراندن دوره متوسطه اول میتوانید در رشته صنایع چوبی شاخه کار و دانش (گرایشهای تزئینات داخلی چوب، کابینتسازی چوبی، رنگ کاری مصنوعات چوبی) یا در شاخه فنی و حرفهای رشته صنایع چوب تحصیل کنید و تا مثاطع بالاتر در دانشگاه ادامه دهید. همچنین میتوانید در آموزشگاههای زیر نظر سازمان فنی و حرفهای دورههای تخصصی مرتبط با نجاری را بگذرانید و مدرک معتبر دریافت کنید.
بیشتر نجارها به صورت مستقل کار میکنند. علاوه بر این در کارگاهها و کارخانجات تولید انواع وسایل چوبی فرصتهای شغلی مناسب برای آنها وجود دارد. با توجه به اینکه هنوز بسیاری از ابزار و وسایل مورد نیاز زندگی ما، چوبی هستند (اعم از انواع مبلمان و وسایل تزئینی)، نیاز به نجاری و نجار هنوز وجود دارد و پیشبینی میشود در سالهای آتی بازار کار خوبی پیش روی نجارها به خصوص افراد ماهر و خبره باشد.
شخصیتهای مناسب شغل نجار
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگیهای شخصیتی، ارزشها، علایق، مهارتها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهمترین این عوامل ویژگیهای شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپهای شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمیتوان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپهای شخصیتی خاصی در این شغل موفق میشوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپهای شخصیتی که برای این شغل معرفی میشوند، عموما این کار را بیشتر میپسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشتهاند.
برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید
از تجربیات دیگران استفاده کنید!
مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمونهای استخدامی سازمانهای مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.
۱۳ نظر برای آشنایی با شغل نجار