انواع معافیت‌های خدمت وظیفه

در کشورهای مختلف بنابر شرایط سیاسی، اجتماعی و جغرافیایشان، قوانین مختلفی برای سربازی وجود دارد. برخی کشورها دارای دوره ضرورت کوتاه مدت، برخی میان مدت (حدود یک سال) و برخی خدمت سربازی بلند مدت (بیش از ۱۸ ماه) دارند. ایران و تعدادی از کشورهای دیگر خدمت سربازی بلندمدتی را به دلایل مختلف دارند. خدمت سربازی در ایران به دلیل ایجاد نسلی آماده در برابر ناملایمات اقتصادی و سیاسی که از سوی کشورهای مختلف بر مردم تحمیل شده، همواره امری مقدس و طولانی بوده است. این دوره برای آشنایی افراد با فنون نظامی، فنون مدیریت بحران، آمادگی در شرایط بحرانی و نحوه حفاظت از جان و مال و ناموس هموطنان ایجاد شده و همواره شامل تغییراتی در راستای بهبود کیفیت آموزش‌های خود بوده است.

البته برخی منتقدان همچنان معتقدند خدمت سربازی بخشی بدون بازده و با هزینه بالا برای دولت می‌باشد. به همین دلیل همواره قوانینی در راستای اصلاح و افزایش بهره‌وری خدمت سربازی تهیه و تدوین می‌شود.

 برخی اصلاحات مانند قانون امریه سربازی و قانون سرباز فناور سعی در استفاده بهینه از این زمان دو ساله دارند تا بتوانند نیروی کاری متخصص و متعهد را برای جامعه کاری ایران آماده کنند.

اما همیشه بنا به دلیل مختلف، عده‌ای فرصت این خدمت مقدس را از دست می‌دهند. این افراد به دلایل مختلف مانند تحصیل، مشکلات سلامتی و یا نیاز خانواده‌هایشان به یک کفیل، نمی‌توانند به لباس مقدس سربازی درآیند و اصطلاحاً از خدمت نظامی به طور موقت یا دائم معاف می‌شوند.

در این بخش با برخی از اصطلاحات انواع معافیت و شرایط دریافت هر کدام به تفصیل بیان شده است که در ادامه به بررسی آنها می‌پردازیم.

معافیت تحصیلی

اولین نوع از معافیت‌های سربازی، معافیت تحصیلی می‌باشد. این نوع از معافیت حداکثر تا یک سال پس از فارغ تحصیلی از هر مقطع تحصیلی مجاز بوده و پس از آن فرد مشمول خدمت نظام وظیفه تلقی می‌گردد. این مقدار دارای یک نرخ رسمی بوده و فرد پس از آن جز دسته مشمولان قرار می‌گیرد. به این نرخ رسمی، سنوات تحصیلی می‌گویند.

حداکثر میزان سنوات تحصیلی جهت بهره‌مندی از شمول قانون معافیت تحصیلی 
مقطع تحصیلی حداکثر میزان سنوات
دیپلم و پیش‌دانشگاهی یکسال پس از انصراف یا فارغ تحصیلی
کاردانی دو و نیم سال
کارشناسی ناپیوسته سه سال
کارشناسی پیوسته پنج سال
کارشناسی ارشد ناپیوسته سه سال
کارشناسی ارشد پیوسته شش سال
دکتری پیوسته هشت سال
دکتری تخصصی شش سال

 

همچنین حداکثر سن مجاز جهت تحصیل در مقطع دیپلم و پیش‌دانشگاهی ۲۰ سال تمام می‌باشد و فرد پس از این سن جز دسته مشمولین محسوب می‌شود.

 

سوالات متداول در خصوص معافیت تحصیلی

معافیت پزشکی

مشمولین خدمت نظام وظیفه از لحاظ سلامت جسمی و روانی به چهار دسته زیر تقسیم می‌شوند:

  1. کسانی که از لحاظ جسمی و روانی سالم هستند و مشکلی جهت انجام خدمت نظام وظیفه ندارند.
  2. کسانی که به علت نقص عضو و یا سلامت روانی در شرایط سلامت کامل نیستند، اما قادر به انجام خدمات غیر رزمی (معاف از رزم) هستند.
  3. کسانی که به علت ابتلا به بیماری موقتاً قادر به خدمت نظام وظیفه نیستند. (معافیت موقت)
  4. کسانی که به علت نقص عضو، شرایط جسمی و یا شرایط روانی قادر به انجام خدمت نظام وظیفه نیستند. (معافیت دایم)
وضعیت خدمتی هر یک از انواع معافیت‌های پزشکی
معاف از رزم

کسانی که به تشخیص کمسیون پزشکی نیروهای مسلح معاف از رزم تشخیص داده شوند از شمول خدمات نظامی معاف بوده و در بخش‌های غیر نظامی به خدمت گرفته می‌شوند. در زمان آموزشی نیز آموزش این افراد برابر دستورالعمل ابلاغی ستاد کل نیروهای مسلح مورد آموزش قرار می‌گیرند.

معافیت موقت کسانی که به دلیل بیماری نتوانند به خدمت نظام وظیفه بپردازند در صورت تشخیص کمسیون پزشکی برای مدت حداکثر یکسال معافیت موقت داده می‌شود. پس از آن در صورت ادامه یافتن بیماری برای سال دوم نیز معافیت موقت صادر شده و در صورت ادامه دار بودن بیماری در سال سوم، به این دسته از افراد کارت معافیت دایم پزشکی تعلق می‌گیرد.
معافیت دایم به آن دسته از مشمولانی که به تشخیص کمسیون پزشکی به دلیل ابتلا به بیماری یا وضعیت سلامت روانی قادر به انجام خدمت نظام وظیفه نباشند، کارت معافیت دایم پزشکی تعلق می‌گیرد.

 

مراحل دریافت معافیت پزشکی به چه صورتی می‌باشد؟

افراد می‌توانند پس از مراجعه به دفاتر پلیس +۱۰ و دریافت دفترچه راهنما و تکمیل اوراق مربوطه، مراجعه به پزشک معاین اولیه، انجام واکسیناسیون و تحویل مدارک تکمیل شده به دفاتر مربوطه مراحل دریافت کارت معافیت پزشکی را طی نمایند.

پس از معاینه توسط پزشک اول، در صورتی که مشمول سالم و یا معاف از رزم تشخیص داده شود، می‌تواند به رای پزشک اعتراض نماید. در این صورت پرونده وی به شورای پزشکی ارجاع داده می‌شود. در صورتی که وی به رای این شورا نیز اعتراض داشته باشد، پرونده وی به شورای عالی پزشکی ارجاع می‌شود. رای شورای عالی قطعی و غیر قابل اعتراض است.

 

معافیت از طریق کفالت

مشمولان خدمت نظام وظیفه در صورت دارا بودن شرایط می‌توانند به عنوان کفیل معرفی شده و از معافیت کفالت بهره‌مند گردند.

  1. رسیدن به سن ۱۸ سال تمام
  2. نداشتن غیبت
  3. یگانه مراقب یا سرپرست بودن

لیست افرادی که می‌توان کفیل آنها شد به این شرح است:

 لیست افرادی و قوانین کفالت برای آنها
پدر سن پدر باید بالای ۷۵ سال تمام باشد. فقط در صورتی می‌تواند کمتر از این سن باشد که دارای بیماری خاص باشد. این بیماری باید به تایید شورای پزشکی برسد. مشمول تنها فرزند پسر باشد و در صورتی که برادری دارد، این برادر به بیماری یا معلولیتی دچار باشد که نتواند از پدر مراقبت کند. همچنین اگر برادر بزرگتر در خارج از کشور باشد مشمول می‌بایست به خدمت سربازی اعزام گردد و شامل قانون کفالت نمی‌باشد.
مادر مادر به دلیل طلاق (باید ۳۰ ماه از تاریخ طلاق گذشته باشد در غیر این صورت مشمول معافیت موقت می‌شود) یا فوت همسر تنها باشد. تنها مورد قابل پیگیری کفالت مادر فقدان شوهر برای وی می‌باشد و مشمول باید تنها فرزند پسر بالای ۱۸ سال تمام ایشان باشد.
خواهر برای کفالت خواهر، پدر باید فوت کرده باشد و مشمول برادر تنی (از یک پدر و یک مادر) ولی باشد. همچنین برادر دیگری جهت سرپرستی وی موجود نباشد. در ضمن خواهر باید مجرد باشد. در مورد تجرد، فوت یا طلاق گرفتن خواهر ملاک نیست. اگر خواهر طلاق گرفته باشد یا شوهر وی فوت کرده باشد نیز می‌توان کفیل وی شد.
برادر بزرگ (بالای ۱۸ سال) برای کفالت برادر بالای ۱۸ سال وی باید دارای بیماری تشخیص داده شود که نیازمند مراقبت است. همچنین پدر فوت کرده باشد و برادر دارای همسر و فرزندی نباشد. در صورتی که برادر دارای فرزند پسر زیر ۱۸ سال باشد نیز می‌توان کفیل وی شد.
برادر کوچک (زیر ۱۸ سال) برای کفالت برادر زیر ۱۸ سال تنها ملاک فوت پدر و سن برادر کوچک می‌باشد. بیماری یا سلامت وی در این نوع از کفالت دارای اهمیت نیست.
پدربزرگ پدری یا مادری برای کفالت پدربزرگ، پدربزرگ نباید دارای پسر و دختر باشد. همچنین مشمول تنها نوه مذکر خانواده باشد. پدربزرگ نیز باید دارای سن ۷۵ سال تمام بوده و یا اگر سنش کمتر از ۷۵ سال تمام است دارای بیماری خاص که به تایید شورای پزشکی می‌رسد باشد. در کفالت پدربزرگ مادری، وجود پدر مانعی برای کفالت نیست.
مادربزرگ پدری یا مادری برای کفالت مادربزرگ، مادربزرگ نباید دارای پسر و دختر باشد. همچنین مشمول تنها نوه مذکر خانواده باشد. در این نوع از کفالت نوه‌های دختر اثری در گرفتن کفالت ندارند.

 

معافیت ایثارگران

برای دریافت معافیت یا کسری خدمت از طریق ایثارگران در نظر داشته باشید، این خدمت فقط به افرادی تعلق می‌گیرد که پدر، مادر، برادر، خواهر، همسر و یا فرزندشان در راه به ثمر رسیدن آرمان‌های انقلاب اسلامی، شهید، جانباز و یا جاویدالاثر شده‌اند.

به این ترتیب به ازای هر بیست و چهار ماه سابقه اسارت، بیست و پنج درصد جانبازی و یا سی ماه خدمت در مناطق عملیاتی یکی از فرزندان این افراد شامل معافیت از خدمت سربازی می‌شود.

همچنین اگر امتیاز یک نفر برای استفاده از این قانون به صورت تک آیتمی ممکن نباشد، امتیاز مجموع نیز قابل استناد می‌باشد.

 

نکات اختصاصی در مورد معافیت ایثارگران

 

 معافیت مددجویان

بر اساس ماده ۴۴ قانون نظام وظیفه انواع مختلفی از معافیت در این شاخه گنجانده شده است که به ترتیب زیر قابل بررسی می‌باشند.

انواع معافیت‌های ماده ۴۴

معافیت سنی (عفو رهبری)

این معافیت بر اساس سن افراد به آنها تعلق می‌گیرد و به طور کلی تمام افرادی که بیش از پنجاه سال از عمر آنها گذشته باشد، نیازی به درخواست معافیت ندارند و شناسنامه عکس‌دار آنها مشخص کننده وضعیت نظام وظیفه ایشان می‌باشد.

معافیت متعهدین خدمت

متعهدین خدمت به آن دسته از مشمولانی گفته می‌شود که پس از انجام دوره آموزشی بجای ورود به دوره ضرورت، با طی کردن مراحل خدمتی در واحدهای مربوطه مشمول دریافت کارت معافیت می‌باشند.

انواع تعهد خدمتی
سوالات متداول

 

ای استخدام

از تجربیات دیگران استفاده کنید!

مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمون‌های استخدامی سازمان‌های مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.

۲۲۷ نظر برای انواع معافیت‌های خدمت وظیفه

  • ح
    حامد
    ۷ فروردین ۱۴۰۲، ۰۱:۵۷
    سلام اگه کسی قبلا دچار بیماری افسردگی شده باشه و تحت درمان بوده میتونه معاف از رزم معافیت یا حداقل تو شهر خودش خدمت کنه؟؟؟
    • ف
      فرشید صادقزاده
      ۱ فروردین ۱۴۰۲، ۱۰:۲۷
      سلام من از سال 81 ترک خدمت کردم به علت بیماری hiv+وهپاتیت نوعcکه البته معاف از رزم هم شده بودم الان برای بیماریهایی که عرض کردم درگیرشون شدم اقدام به معافیت مردم ایا شامل بنده میشود یا خیر و اینکه چقدر زمان برای دریافت پاسخ یا رفتن به کمسیون لازم است
      • ن
        ناشناس
        ۸ اسفند ۱۴۰۱، ۱۰:۲۴
        سلام.من معاف از رزم چشم بودم روی کارتم نوشته ولی رفیقم معاف از رزم پا بوده روی کارتش ننوشتن
        • ا
          ایمان
          ۵ اسفند ۱۴۰۱، ۲۰:۵۸
          سلام خواستم بدونم دورگه ها چجوری میتونن معافیت بگیرن راهی داره؟
          • H
            Hamid
            ۲۶ بهمن ۱۴۰۱، ۰۱:۴۲
            ممنون از نظر شما
            من واسه نیرو انتظامی بودم ..قبولم شدم متاسفانه .گفته بودن .. معاف از رزم شدم ردم کردن 😞😞
            قبولم شده بودم ولی متاسفانه زنگ زده بودن پادگان .. اونجا هم زیر ابم زده بودن .. خدا بگم چیکارشون نکنه
            که باعث بدبختی جونا شدن
            والا من مشکلی ندارم از روی ندونم کاری بدبخت شدم .. تو رو خدا بگید میشه یه کاری کرد بشه لغوش کنی .
            و من باید چه مراحلی رو انجام بدم 😞😞😞
            • م
              میلا
              ۲۵ بهمن ۱۴۰۱، ۲۲:۰۲
              سلام من پاهام بیش از حد صاف است میتوان معافی گرفت
              • م
                مجتبی شاهسون
                ۴ بهمن ۱۴۰۱، ۱۰:۴۳
                سلام عرض ادب من لب شکری هستم مشکل تنفسی دارم آیا معافم؟
                • م
                  مجتبی شاهسون
                  ۴ بهمن ۱۴۰۱، ۱۰:۴۲
                  سلام من لب شکری هستم مشکل تنگی نفس دارم آیا معافم ؟
                  • ه
                    هیلدا علی اصغری
                    ۲ بهمن ۱۴۰۱، ۲۳:۴۳
                    سلام وقت بخیر
                    برادر من 42 سالشه من 36 سال و مجرد هستم تنها برادرم هستن پدرم 6 سال پیش مادرم 2 سال پیش فوت شدن برادرم قبل از فوت مادرم برای خرید سربازی اقدام کرد اما شرایطی پیش اومد و مبلغ رو پرداخت نکرد حالا هم براش اس ام اس اومده که بیاین تکلیف رو معلوم کنین میخوام ببینم ایشون از طریق کفالت من میتونه معاف شه یا اصلا میتونه الان برای واریز مبلغ اقدام کنه ؟ سالها در غیبته میخوام بدونم اگر میتونه بخره چقدر باید پزداخت کنه
                    • A
                      Aryan
                      ۲۷ دی ۱۴۰۱، ۱۴:۰۹
                      ایا هنوز معافیت داری دو فرزندی مونده یا خیر
                      من 43سالمه
                      • ا
                        امیرحسین عطایی
                        ۲۲ دی ۱۴۰۱، ۲۱:۱۱
                        سلام خسته نباشید من فتق اینگونیال غیرمستقیم یه باربچه بودم عمل کردم الانم عمل کردم خواستم ببینم معاف دائم میشم ممنون
                        • ح
                          حسین
                          ۲۲ دی ۱۴۰۱، ۰۹:۰۵
                          سلام .میخواستم ببینم قانون دو فرزندی حقیقت دارد که معافیت میدن.من دارای 3فرزند کوچک هستم و34سالم هست .میخواستم ببینم معاف میشم یانه
                          • A
                            Aryan
                            ۲۷ دی ۱۴۰۱، ۱۴:۰۸
                            سلام منم میخواستم جواب این سوالتون ذو بدونم واسه پدرم ایا هنوز اوکی میشه دوفرزندی یا خیر؟
                          • آ
                            آریا
                            ۱۷ دی ۱۴۰۱، ۱۸:۲۷
                            سلام دوستان وقت بخیر
                            پدر من بیمار روانیه و اسکیزوفرنی یعنی اختلال توهم داره خودمم هم کف دستم عرق میکنه هم کف پام صافی شدید داره تک پسر هم هستم میتونم معافیت دائم بگیرم؟؟
                            • ن
                              ناشناس
                              ۱۱ فروردین ۱۴۰۲، ۱۷:۱۰
                              سلام من بچه خواهرم فقط بخاطر عرق کردن کف دستش معافیت گرفت اقدام کن درست میشه
                            • ب
                              بنیامین
                              ۹ دی ۱۴۰۱، ۲۳:۳۹
                              سلام
                              دوستان لطفا تاجایی که میتوانید راهنمایی بفرمایید
                              من به ععلت بیماری اگزما یا همان خشکی پوست
                              و حساسیت تنفسی و پوستی زندگی در شرایط پادگان وبیابان برام خیلی سخت و مشکل هست
                              و هم میتوانم معافیت دائم و هم معاف از رزم بگیرم
                              اگر پدرم ایثارگری داشته باشد میتوانم با سهمیه اش و مدرک لیسانس استخدام بشوم ؟
                              در کارت پایان خدمت معاف از رزم چیزی مینویسن که مشخص بشه معاف از رزم هستم یا فقط میزنن کارت پایان خدمت دوره ضرورت ؟
                              • گ
                                گمنام
                                ۱۱ دی ۱۴۰۱، ۱۳:۵۵
                                اقا یکی نیست جواب این بنده خدا رو بده , سوال منم هست
                              • ج
                                جواد
                                ۴ دی ۱۴۰۱، ۱۵:۴۶
                                سلام می‌خواستم بدونم که آیا معاف پزشکی بشم می‌تونم‌ ارگان‌های دولتی بانک،تامین اجتماعی.... اگر پزشک معتمد همان ارگان تایید سلامت کنه میتونم ازمون‌های استخدامی شرکت کنم و استخدام بشم؟
                                • گ
                                  گمنام
                                  ۷ دی ۱۴۰۱، ۰۸:۵۰
                                  نه به هیچ وجه اصلا حرفشو نزن برو خدمتتو بکن و فکر معافیت پزشکی رو از سرت بیرون کن که وگرنه یه آشی واسه خودت می پزی که یه وجب روغن روش باشه چون من خودم این مصیبت به سرم اومده
                                  • گ
                                    گمنام
                                    ۱۱ دی ۱۴۰۱، ۱۳:۵۰
                                    یعنی چی؟ قشنگ توضیح بده
                                    • گ
                                      گمنام
                                      ۲۳ دی ۱۴۰۱، ۲۰:۱۷
                                      عزیز من توضیحی نداره فقط یک کلام مخلص کلام معافیت پزشکی = با مهر باطل بر همه اهداف زندگیت مخصوصا در خصوص استخدام ارگان های نظامی و دولتی یا شرکت های خصوصی والسلام نامه شد تمام معذرت میخوام که این حرف رو میزنم ولی توالت عمومی هم راهت نمیدن نری معافیت پزشکی بگیری ها که خودت تا قیام قیامت بیچاره کردی و از صحنه این روزگار خودتو بیرون انداختی و در ضمن به غیر از معافیت پزشکی شش تا معافیت دیگه داریم اگه میتونی برو یکی از اونا رو بگیر که راهی به ده داشته باشی به قول ما لرها درباره بقیه معافیت ها یه سیر و سیاحتی تو اینترنت کنی همه چی رو متوجه میشی من دلسوزانه خدمتت عرض کردم که خودتو بیچاره نکنی با معافیت پزشکی که یه لکه ننگیه که به پیشونی آدم زده میشه تا ابدالدهر از ما گفتن بود یا حق
                                    • ن
                                      ناشناس
                                      ۸ اسفند ۱۴۰۱، ۱۰:۲۵
                                      دوست من با معافیت پزشکی استخدام شده
                                      • ا
                                        امید
                                        ۱۵ اسفند ۱۴۰۱، ۱۵:۴۷
                                        خود من با معافیت پزشکی قفسه سینه فرو رفته جایی استخدام شدم فقط باید اگر میخاین استخدام بشین این معافیتارو نگیرید به غیر از اینا شانستون بیشتره:
                                        چشم،گوش،تکلم،روانی بقیه راحت ترن... مخصوصا رشته های مهندسی روبه جلو باشید
                                        • گ
                                          گمنام
                                          ۱۵ اسفند ۱۴۰۱، ۱۶:۱۷
                                          سلام بزرگوار دیگه استخدام از بخت من گذشته الفاتحه مع الصلوات شادی روحش انالله و انا الیه راجعون
                                      • ج
                                        جمال
                                        ۱۵ دی ۱۴۰۱، ۱۹:۲۲
                                        سلام بله
                                      • H
                                        Hamid
                                        ۲ دی ۱۴۰۱، ۱۲:۳۰
                                        سلام و وقت بخیر .. تورو خدا بهم بگید .چجوری میتونم .معاف از رزم رو لغو کنم . من بچه که بودم یه بار تشنج کردم .
                                        و برام پرونده درست کردن و من بزرگ شدم و خدا رو شکر اصلا تشنج نمیکردم اما بعدش یکی از بچه ها گفت بیا خودتو معاف از رزم کن تا پست ندی و... من دیونه اومدم رو ندونم کاریام . خودمودانداختم تو منجلاب که نگو نپرس . الان سربازی تموم شده و من همش حسرت گذشته رو میخورم .که چرا اینجور کردم و اینجور شد .. تا الان چند بار رفتم واسه استخدامی .. همش به خاطر این معاف از رزم قبولم نکردن .. تورو خدا بهم بگید چیکار کنم .دارم دق میکنم . چجوری میشه لغوش کنم .به خدا من مشکلی ندارم تازع میدون تیر و رزمایش هم میرم از طرف بسیج مقاومت . رو پروندم برام زده بودن صرع . تورو خدا کمکم کنید 😞😞😞 دارم دیونه میشم
                                        • م
                                          مجتبی
                                          ۲۴ دی ۱۴۰۱، ۱۴:۵۸
                                          میشه لطفا بگی چه ارگان هایی برای استخدام مراجعه کردی که این حرف رو میزنی؟؟؟ معاف از رزم به هر دلیل که باشه روی کارت پایان خدمت شما درج نمیشه و در چیپست کارت و جز اطلاعات محرمانه است که خیلی ارگان های کمی به این مورد دسترسی دارند(مثل ارگان های نظامی و چند وزارتخانه بجز این موارد تمامی شرکت های بزرگ متوسط و کوچک چه در بخش خصوصی و دولتی مطابق با بخش نامه های استخدامی خودشون عمل میکنن و در خیلی از موارد شما اگر معاف پزشکی هم باشی بر خلاف نظر دوست عزیز دیگری که گفته بودن هیچ اینده ای نداری در خصوص استخدام ذکر شده که در صورت تایید پزشک معتمد ادامه مراحل بلامانع است و همچنین تعداد زیادی از ارگان ها ازمایشات و مراحل پزشکی که از قبل توسط هر ارگان و مرجعی انجام شده باشه رو بدون اعتبار میدونن
                                          • ن
                                            ناشناس
                                            ۸ اسفند ۱۴۰۱، ۱۰:۲۶
                                            عزیز من هر ارگانی پزشک خودشو داره.شما معافم نبوده باشی شاید اصلا اون پزشک معتمد شما رو تایید نکنه.بستگی به پزشک معتمد اون ارگان داره
                                          • م
                                            محسن
                                            ۲ دی ۱۴۰۱، ۰۱:۲۳
                                            سلام
                                            وقت بخیر
                                            نزدیک به 13 سال هست که در غیبت به سر میبرم واصلا شرایط خدمت را ندارم ویک بار هم حدود7سال غیبت به دلیل احتیاج الزامی به کارت پایان خدمت مجدد مراجعه به یگان خود کردم که دوباره مجبور به ترک خدمت ودر حالت غیبت قرار گرفتم مادرم بیماری دیابت دارد ودچار معلولیت میباشد ودر هفته 3جلسه برای دیالیز از روستا به شهر باید برود پدرم با65 سال سن عمل قلب وکانسر معده کرده است2خواهرم ازدواج کردن ورفتن 1برادر بزرگتر دارم که اون هم فقط به فکر حل کردن مشکلات زندگی خودش است وبیش از ان نیست من با33سال سن مجرد درخانه وبااین مسولیت رسیدگی به امور زندگی وانجام کارهای پدر ومادرم هستم ایا باید به خدمت سربازی هم فکر کنم که همه جا وبرای دریافت هر تحصیلاتی از تمام ادرات اول باید کارت پایان خدمت ارائه کنم که ایا بتوانم چند ضامن معتبر برای یک وام خوداشتغالی پیدا کنم که ان را صرف خرج عمل مادرم کنم کجای این قانون های معافیت از خدمت مقدس سربازی من را میگنجانید که حداقل از روی یک ریسمان باخیال راحت بگذرم وام خوداشتغالی خودم را دریافت کنم وان را باخیال راحت خرج بیمارستان برای درد نکشیدن وشاید زنده ماندن مادرم کنم.
                                            تورا خدا خواهشمندم حداقل یک راهنمایی درست کنید که نتیجه بگیرم بخدا قسم که دیگه از این زندگی خسته ام وارزوی مرگ خودم را میکنم که خیلی چیزها را که توضیح ان برایم سخت است را نبینم.
                                            از شما که مسول فنی وب سایت هستید واشنایت به تمام قوانین دارید وپاسخگو پرسش ها میباشید درخواست دارم یک راه ارتباطی مستقیم با خودتان به من نشان دهید
                                            خداوند یارتان باشد.
                                            ممنون و
                                            منتظر پاسخ شما هستم.

                                            لطفا سوالات و نظرات خود را بیان کنید

                                            ثبت پاسخ