آشنایی با رشته بهداشت عمومی
بهداشت عمومی شاخه اساسی علوم بهداشتی است. دانشآموختگان آن برای حفاظت، ارتقا و بازسازی سلامت افراد جامعه فعالیت میکنند. آنها باید مجهز به مجموعهای از علوم، مهارتها و اعتقاداتی باشند که در جهت حفظ، توسعه و ارتقای سلامت جامعه تلاش نمایند.
معرفی اجمالی
انسان در گذر زمان با به دست آوردن تجارب مختلف در متن تمدنهای گوناگون بشری به تدریج به سوی چگونگی تامین «سلامت» و مهار بیماریها حرکت کرده است. دستاوردهای بشری در دوره انقلاب صنعتی در مواجهه با پیدایش مسائل جدیدی از قبیل: شیوع بیماریها، بروز همهگیریهای مختلف، پیدایش مسائل مربوط به محیط زیست و محیط کار، مهاجرتها، مسائل جمعیتی و مسائل مربوط به بهداشت روان روز به روز شفافتر شد و سرانجام به تدریج حیطه «پزشکی پیشگیری» از حیطه پزشکی مبتنی بر درمان استقلال بیشتری یافت. پزشکی پیشگیری در مسیر تکاملی خود با عنوان کلی بهداشت عمومی در حیطههای «مهار بیماریها»، «مهندسی اجتماعی» و «بهداشت برای همه» تکامل یافت.
برخورداری از «سلامت» حق همه انسانها است. دانشآموختگان این رشته بایستی با بینش «سلامتنگر»، «جامعهنگر»، «آیندهنگر» و با استفاده از استراتژیها و تکنولوژی مناسب، جلب مشارکت مردم در امور، همکاریهای بین بخشی و در نظر گرفتن عدالت اجتماعی و اصل برابری انسانها و با در نظر گرفتن اولویتهای ملی و منطقهای، به ارائه خدمات موردنظر بپردازند. خدمات بهداشتی میتواند به صورت ادغام یافته ارائه شود، لذا دانشآموختگان این رشته بایستی اطلاعات و توانمندیهای لازم را به صورت چند پیشهای «Multidisciplinary» کسب نمایند. رسالت رشته کارشناسی ناپیوسته بهداشت عمومی آموزش و تربیت نیروهای آشنا، معتقد و عامل به مفاهیم، مبانی و راهکارهای تامین، حفظ و ارتقاء سلامت برای جامعه - خانواده و فرد است. فراگیرندگان ضمن تثبیت جایگاه خود در بخش بهداشت و آموزش براساس استانداردهای جهانی امکان جذب در بازار کار و رفع نیاز جامعه را ایجاد نمایند. هدف از این رشته آموزش و تربیت نیروهایی است که:
- با آگاهی و عملکرد همسو با نیازهای محیط، جامعه، خانواده و فرد و با ارزیابی و ارزشیابی عوامل خطر و مداخله و تغییر در سطح بهداشت محیط، جامعه، خانواده و فرد آشنا باشد.
- از چگونگی اثر گذاری عوامل انسانی، محیطی، اقتصادی و اجتماعی بر چگونگی تامین، حفظ و ارتقاء سلامتی در سطوح مختلف آشنا باشند.
- از چگونگی مداخله از طریق نیازسنجیها، آموزش بهداشت، کنترل اپیدمیها، مراقبت از چگونگی تغذیه و تغییر در شاخصهای سلامتی در سطح سلامت جامعه آگاهی داشته باشد.
نقشها
دانشآموختگان رشته بهداشت عمومی در حرفه آینده خود در جامعه نقشهای زیر را برعهده خواهند داشت:
- نقش آموزشی: وظایف آموزشی دانشآموختگان این رشته در این نقش عبارتند از:
- آموزش به افراد تحت پوشش مراکز محل خدمت دانش آموخته (کمک در آموزش بهداشت به کاردانها و بهورزان مامور خدمت در مراکز موردنظر).
- آموزش به مادران در دوران بارداری، شیردهی، یائسگی
- آموزش و مشاوره پیش از ازدواج به افراد تحت پوشش
- نقش پژوهشی
- کمک به پژوهشهای کاربردی (HSR) در عرصههای بهداشتی کشور
- آموزش پرسشگران طرحهای پژوهشی
- ارائه طرحهای پژوهشی در زمینه پژوهشهای کاربردی
- کمک در مصاحبههای پژوهشی و گردآوری دادههای موردنیاز و تجزیه و تحلیل نتایج
- نقش مراقبتی
- مراقبت قبل و بعد از زایمان مادران
- مراقبت کودکان در دوران نوزادی، شیرخواری و قبل از مدرسه
- پایش سلامت کودکان مدرسهای برحسب لزوم
- کمک و نظارت در اجرای برنامه EPI, CDD, ARI, MANA
- نقش اجرایی
- شرکت در برنامههای بهداشت مدارس
- ارائه خدمات تنظیم خانواده به افراد تحت پوشش
- نظارت بر چگونگی تشکیل و تکمیل پرونده برای خانوارهای تحت پوشش
- نظارت بر اجرای ارجاع موارد
- کمک به انجام سایر واحدهای مراکز بهداشتی - درمانی در موارد ضروری
- بررسی و نظارت بر نیازهای تدارکاتی مراکز ارائه خدمات
برای مشاهده سایر رشته ها اینجا کلیک کنید