هنر خیاطی و کار خیاط
اگر به پارچه و مد و لباس علاقه زیادی دارید و فرد منظم و دقیقی هستید، این شغل مناسب شماست.
کار خیاط چیست
خیاطی هنر و حرفه دوخت انواع لباس، پرده و مانند آنها است. هنر خیاطی در بسیاری موارد با هنرهای دیگر مانند بافتنی، رودوزی، تکهدوزی، قلاببافی، سنگدوزی، مروارید دوزی در ارتباط است و خیاط در دوخت سفارشهای خود از آنها استفاده میکند. خیاط فردی است که بر اساس سفارشات مشتریان به دوخت انواع لباس، پرده میپردازد. برخی از خیاطها به صورت فردی و برخی در کارگاههای خیاطی یا شرکتهای تولید لباس، همراه گروهی از خیاطان کار میکنند.
خیاط باید انواع پارچه را بشناسد و در دوخت و دوز مهارت داشته باشد. همچنین داشتن خلاقیت و مهارت در طراحی برای این شغل لازم است. در کنار همه اینها شاید بتوان داشتن تجربه را مهمترین عامل موفقیت در شغل خیاطی دانست. هرچه خیاط تجربه بیشتری داشته باشد، در کارش موفقتر خواهد بود. برای ورود به این شغل میتوانید آموزش رسمی ببینید و مدرک معتبر دریافت کنید یا اینکه از راه کارآموزی و کار با یک استاد در این شغل ماهر شوید.
محل کار خیاط در کارگاههایی خیاطی یا شرکتهای تولید لباس یا حتی در منزل است. ساعت کار خیاط معمولا به صورت تمام وقت است. البته برای برخی سفارشها و در برخی زمانهای سال مانند اعیاد، ساعات کاری او بیشتر و فشردهتر خواهد شد. به طوری که گاهی در شبها و روزهای تعطیل نیز مجبور به انجام کار میشود. البته برخی از خیاطان به خصوص خانمهای خیاط، به صورت پاره وقت به این کار مشغول هستند.
وظایف خیاط
خیاط معمولا از طرحهای جدید در دوخت لباسها، پردهها و... استفاده میکند. در مجموع وظایف خیاط عبارتند از:
- توافق با مشتری درباره نوع پارچه و مدل لباس یا پرده
- گرفتن اندازه مشتری
- تعیین زمان و هزینه لازم برای سفارش مشتری
- ایجاد طرح (مطابق نمونههای موجود یا ایجاد طرحهای جدید)، تهیه الگو، برش پارچه و دوخت اولیه
- انجام پرو اولیه
- دوخت نهایی سفارش مشتری
گاهی مشتریان برای رفوگری لباسها به خیاط مراجعه میکنند. خیاط معمولا زمان زیادی را برای یافتن مدلهای جدید از مشتریان، مجلات، بروشورها، کتابهای ژورنال، نمایشگاهها و مانند آنها صرف میکند.
تواناییهای لازم برای شغل خیاطی
- مهارت برش الگو
- شناخت از انواع پارچهها و ویژگیهای آنها
- مهارت عالی در دوزندگی
- علاقه زیاد به طراحی، دوخت و مد و آگاهی از جدیدترین نوع آنها
- توجه به علایق و گرایشهای مشتریان
- خلاقیت و قدرت تجسم طرحها
- مهارت ارتباطی مناسب در مقابل مشتریان
- دقت و توجه به جزئیات
- توانایی حفظ تمرکز در ساعات کار طولانی
- ظاهری خوب و پسندیده
- داشتن پشتکار و تجربه
- داشتن نظم و مدیریت زمان برای تحویل به موقع سفارشات
- داشتن سلامت جسمی
نحوه ورود به شغل خیاطی
برای آموزش حرفهای در این شغل میتوانید پس از گذراندن سال اول دبیرستان وارد رشته خیاطی شاخه کار و دانش (گرایشهای لباس زنانه، لباس شب و عروس، دوختهای تزئینی، وسایل منزل، ضخیمدوزی، ظریفدوزی، لباس مردانه) یا فنی و حرفهای (رشتههای طراحی و دوخت) شوید. افراد علاقهمند نیز میتوانند در این رشتهها تا مقاطع بالاتر در دانشگاهها ادامه تحصیل دهند. هر فرد با هر سن و تحصیلاتی میتواند با گذراندن دورههای مرتبط در آموزشگاههای خیاطی زیر نظر سازمان فنی و حرفهای مدرک معتبر دریافت کند. بیشتر این دورههای آموزشی برای خانمها برگزار میشود. در کنار همه این موارد، روش استاد و شاگردی نیز برای یادگیری این شغل امکانپذیر است. علاقهمندان میتوانند در کنار یک خیاط ماهر به شکل تجربی کار خیاطی را یاد بگیرند.
فرصتهای شغلی و بازار کار خیاطی
خیاط میتواند برای کارگاههای خیاطی کوچک، تولیدکنندگان لباس، شرکتهای طراحی مد لباس و سایر مراکز مرتبط کار کند. زمینه کارآفرینی و خوداشتغالی در این شغل بسیار زیاد است. خیاطان علاقهمند و توانمند با داشتن تجربه و سرمایه کافی میتوانند با راهاندازی کارگاههای خیاطی حتی در خانه به طور مستقل کار کنند. همچنین می توانند با گذراندن موفق آزمون مربیگری و دریافت مجوز از وزارت کار، آموزشگاه خیاطی تاسیس کنند و به عنوان مربی به کار آموزش مشغول شوند.
شخصیتهای مناسب شغل خیاط
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگیهای شخصیتی، ارزشها، علایق، مهارتها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهمترین این عوامل ویژگیهای شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپهای شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمیتوان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپهای شخصیتی خاصی در این شغل موفق میشوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپهای شخصیتی که برای این شغل معرفی میشوند، عموما این کار را بیشتر میپسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشتهاند.
برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید
از تجربیات دیگران استفاده کنید!
مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمونهای استخدامی سازمانهای مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.
۳ نظر برای آشنایی با شغل خیاطی