آشنایی با شغل کارشناس حقوقی

آشنایی با شغل کارشناس حقوقی

با توجه به پیچیده شدن روابط فردی و سازمانی در دنیای امروز و افزایش مسایل و مشکلات مختلف در سازمان‌های دولتی و یا شرکت‌های خصوصی، نیاز به حضور یک یا چند کارشناس و مشاور حقوقی در کنار مدیران بیش از هر زمان دیگری احساس  می‌شود.

 

 

کار کارشناس حقوقی چیست

مشاور حقوقی به مدیران و ذی‌نفعان سازمان کمک می‌کند تا ضمن توجه به مسئولیت‌های کیفری، حقوقی، جزایی و انتظامی بتوانند تصمیم‌های صحیح‌تری اتخاذ نمایند. او در مواجه با مسائل حقوقی سازمانی به آن‌ها در حل و فصل مسائل و مشکلات کمک می‌کند.

مشاور حقوقی با تسلط کاملی که به قوانین و اصول حقوقی دارد، امور حقوقی سازمان یا شرکت زا از جمله تهیه و تنظیم آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌ها، انعقاد قراردادهای داخلی و خارجی، رسیدگی و پیگیری پرونده‌های حقوقی و دعاوی اداری و استخدامی، شرکت در جلسات دادرسی و دفاع از حق سازمان، ارائه مشاوره حقوقی به کارکنان در صورت لزوم، انجام امور حقوقی مربوط به مناقصه، مزایده و امور مشابه را بر عهده دارد.

در شرکت‌ها و سازمان‌های دولتی معمولا یک بخش حقوقی متشکل از چندین کارشناس حقوقی امور مربوط به انعقاد قراردادهای خرید و فروش؛ انعقاد قراردادها و تفاهم‌نامه‌های بین سازمانی و سایر امور حقوقی دستگاه را زیر نظر دارند و معمولا بررسی و اعلام نظر اداره حقوقی یکی از مراحل انجام عملیات فوق است. در شرکت‌های خصوصی ممکن است یک مشاور به چند شرکت کوچک مشاوره حقوقی دهد یا فقط در استخدام یک شرکت باشد. در شرکت‌های خصوصی بزرگ نیز مدیران شرکت از یک تیم مشاوره پرقدرت و زبردست و یک واحد حقوقی مجزا نیز بهره می‌برند.

برخی از مشاوران حقوقی در حوزه‌های خاص و تخصصی فعالیت می‌کنند. به عنوان مثال یک مشاور حقوقی فقط به شرکت‌ها و سازمان‌های هنری و دیگری فقط به سازمان‌های ورزشی مشاوره می‌دهد.

وظایف کارشناس حقوقی

  • تهیه متن قراردادهای شرکت یا سازمان و نظارت بر روند عقد آن‌ها
  • ارائه اطلاعات لازم و انجام امور حقوقی مربوط به انواع مناقصه‌ها و مزایده‌ها
  • ارائه مشاوره‌های حقوقی به مدیران و کارکنان
  • جمع‌آوری، بررسی و تنظیم اطلاعات لازم برای تهیه قوانین، اساس‌نامه‌ها، آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌ها
  • انجام کارهای مربوط به ثبت، تغییرات در ساختار و انحلال شرکت‌ها (عمدتا در شرکت‌های خصوصی)
  • جمع‌آوری اطلاعات لازم و استفاده از آن‌ها برای دفاع از سازمان یا شرکت مربوطه در محاکم قضایی
  • رسیدگی به شکایات و دعاوی حقوقی و اداری

مهارت و دانش مورد نیاز شغل کارشناس حقوقی

  • آشنایی و تسلط کامل در قوانین و امور حقوقی
  • توانایی تصمیم‌گیری سریع و درست
  • توان تجزیه و تحلیل مناسب
  • داشتن صداقت و امانت‌داری
  • رعایت عدل و انصاف (به خصوص در دعاوی بین مدیران و کارکنان)
  • توان برقراری ارتباط مناسب و توجه به جزئیات
  • مهارت خوب در سخنوری و نوشتن و توانایی متقاعد کردن دیگران
  • آشنایی نسبی با سایر مسائل سازمانی از جمله امور استخدامی و مالی

تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل کارشناس حقوقی

کارشناس یا مشاور حقوقی معمولا وکلایی هستند که به صورت تخصصی به شرکت‌ها و سازمان‌ها مشاوره حقوقی می‌دهند. بنابراین فارغ‌التحصیلان کارشناسی از رشته‌های زیر می‌توانند به عنوان کارشناس یا مشاور حقوقی مشغول به کار شوند:

همچنین اگر مدرک کارشناسی ارشد در یکی از رشته‌های زیر را داشته باشید می‌توانید در زمینه تخصصی خود به ارائه مشاوره حقوقی  بپردازید:

 

    رشته‌های تحصیلی مجاز برای ارائه خدمات مشاوره حقوقی
حقوق خصوصی حقوق سردفتری حقوق ثبت اسناد و املاک حقوق اسناد و قراردادهای تجاری
حقوق بین‌الملل حقوق حمل و نقل حقوق جزا و جرم‌شناسی حقوق کیفری اطفال و نوجوانان
حقوق عمومی حقوق نفت و گاز حقوق بشر حقوق مالکیت فکری
حقوق اقتصادی حقوق دادرسی اداری حقوق هنری و ادبی حقوق محیط زیست
حقوق تجارت بین‌الملل حقوق خانواده حقوق تجاری اقتصادی بین‌المللی حقوق شرکت‌های تجاری
حقوق ارتباطات مدیریت نظارت و بازرسی مدیریت اصلاح و کیفرهای قضایی مدیریت دادگستری

 

آینده شغلی و بازار کار مشاور حقوقی

در دنیای امروز همگام با پیشرفت‌هایی که صورت می‌گیرد، پیچیدگی‌های آن نیز افزایش یافته است. این پیچیدگی‌ها در مشاور حقوقی - امور مختلف فردی و سازمانی دیده می‌شود. نوع روابط انسان‌ها با یکدیگر، سازمان‌ها با یکدیگر و انسان‌ها با سازمان‌ها تغییر کرده و عوامل زیادی در آن دخالت دارند. این تغییرات به نوعی کار را سخت‌تر و برخی از مشکلات را پیچیده‌تر کرده است. بر همین مبنا نیز قوانین و مقررات پیچیده‌تر شده‌اند و استناد به آن‌ها برای دفاع از خود به تخصص و تجربه کافی نیاز دارد. لذا با ادامه این روند نیاز بازار کار به مشاوران و متخصصان حقوقی افزایش می‌یابد و شرایط بهتر شغلی برای کارشناسان حقوقی متصور خواهد بود.

همچنین امروزه در بسیاری از مواقع مردم عادی برای دفاع از حق خود یا پیگیری مطالبات قانونی خود از افراد، شرکت‌ها یا سازمان‌های دولتی و حاکمیتی به دریافت مشاوره از کارشناسان و مشاوران حقوقی زبردست نیاز دارند و بدون کمک گرفتن از آن‌ها گاهی اوقات رسیدن به نتیجه مورد نظر غیر ممکن به نظر می‌رسد.

با توجه به موارد مذکور می‌توان پیش‌بینی کرد رشد استخدام متخصصان حقوقی در  سال‌های آینده افزایش بیابد و بالاتر از حد میانگین سایر مشاغل خواهد شود.

شخصیت‌های مناسب شغل کارشناس حقوقی

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم‌ترین این عوامل ویژگی‌های شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ‌های شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمی‌توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ‌های شخصیتی خاصی در این شغل موفق می‌شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ‌های شخصیتی که برای این شغل معرفی می‌شوند، عموما این کار را بیشتر می‌پسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته‌اند.

 

برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید

 

.

ای استخدام

از تجربیات دیگران استفاده کنید!

مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمون‌های استخدامی سازمان‌های مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.

۳۲ نظر برای آشنایی با شغل کارشناس حقوقی

  • ز
    زهرا حسینی
    ۱۷ آذر ۱۴۰۲، ۱۳:۱۹
    سلام ببخشید را حقوق معدل کل باید چند باشه
    • ن
      ناشناس
      ۲۶ اسفند ۱۴۰۱، ۲۰:۲۹
      خدایاچقد لیسانس حقوق داریم که بیکار باشن یکی مثل خودم به هرکی هم میگیم راهنمایی نمیکنن من خودم نمتونم ادامه بدم میخوام یه کار دولتی بردارم اما نمدونم با رشته حقوق چیکار می تونم بکنم
      • پشتیبان سه
        ۲۶ اسفند ۱۴۰۱، ۲۰:۳۵
        باسلام
        کاربر عزیز برای اطلاع از زمان استخدام سازمانهای دولتی اینجا را کلیک کنید.
        موفق باشید

      لطفا سوالات و نظرات خود را بیان کنید

      ثبت پاسخ