آشنایی با شغل مهندس برق

کار مهندس برق چیست

 مهندسی برق یکی از مشاغل مهم و کلیدی صنعت برق و مخابرات به شمار می‌رود. انرژی یکی از مهم‌ترین سرمایه‌های هر کشور به حساب می‌آید. در میان آن‌ها انرژی برق از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است تا جایی که میزان تولید و مصرف آن در بخش تولید از  شاخص‌های رشد اقتصادی کشورها محسوب می‌شود.

 

 

گرایش‌های رشته مهندسی برق
داشتن تحصیلات دانشگاهی و آکادمیک از الزامات ورود به شغل مهندسی برق است. در کشور ما گرایش‌های تخصصی مختلفی برای مهندسی برق تعریف شده است که اگر فارغ‌التحصیلان مهندسی برق متناسب با گرایش تخصصی خود مشغول به کار شوند، مطمئنا بازدهی بیشتری خواهند داشت. در ادامه توضیحی در مورد زمینه‌های شغلی این گرایش‌ها ارائه می‌شود:

ساعت‌های کاری مهندس برق چگونه است

 مهندس الکترونیک (مهندس برق) بسته به محل کار خود، ساعات کاری متفاوتی می‌تواند داشته باشد. مثلا اگر به عنوان کارشناس در سازمان و یا شرکتی مشغول به کار باشد، ساعت کاری او به روال اداری معمول از ۸ صبح تا ۵ بعدازظهر است. اما اگر در پروژه خاصی فعالیت کند، شاید بتوان گفت ساعات کاری مشخص و معینی ندارد و وضعیت پروژه آن را تعیین می‌کند. حتی مهندس برق گاهی شب‌ها و گاهی روزهای تعطیل مجبور می‌شود سر کار خود باشد. در انجام برخی پروژه‌ها باید یا مدتی در محل پروژه بماند و دور از خانواده زندگی کند یا چندین بار باید سفر کند و از محل پروژه بازدید کند.

وظایف مهندس برق

کار مهندس برق تحقیق، طراحی و توسعه ابزار و تجهیزات الکترونیکی در صنایع مختلف است، مانند:

  • مخابرات و ارتباطات: موبایل، رادیو، تلویزیون و ارتباطات ماهواره‌ای
  • ارتباطات داده‌ای: کامپیوتر خانگی، لب تاپ، کامپیوترهای جیبی و ماشین های خودپرداز بانک ها
  • پژوهش‌های علمی: آکوستیک، اپتیک، فیزیک و فناوری نانو
  • وسایل پزشکی: دستگاه های پزشکی و آزمایشگاهی
  • نظامی: ارتباطات، ناوبری و سیستم های تسلیحاتی
  • هوا و فضا: رادار، سیستم های هوانوردی و ارتباطی
  • حمل و نقل: سیستم های الکترونیکی خودرو، سیستم های رد یابی و مسافت سنج
  • لوازم خانگی: اعم از وسایل آشپزخانه تا اتاق پذیرایی
  • ساخت و تولید: ماشین‌آلات صنعتی و کنترل کننده‌های منطقی قابل برنامه‌ریزی

 

مهندس برق معمولا با گروهی از مهندسان و تکنسین‌های مختلف روی پروژه کار می‌کند. بنابراین وظایف یک مهندس برق در یک پروژه را می‌توان به شرح زیر بیان کرد:

  • بررسی کاربردی بودن و قابل استفاده بودن جدیدترین تکنولوژی‌ها و نوآوری‌های حوزه برق و الکترونیک برای به کارگیری در روند پروژه
  • طراحی اجزا، نرم افزار، محصولات و سیستم‌های الکترونیکی برای کاربردهای تجاری، صنعتی، پزشکی، نظامی و علمی
  • تست نمونه‌های آزمایشگاهی و تجزیه و تحلیل داده‌ها
  • تهیه برنامه‌های فنی و عملی با استفاده از نرم‌افزارهای طراحی و مهندسی کامپیوتری
  • تخمین هزینه‌ها و نیروی انسانی مورد نیاز و انجام زمان‌بندی پروژه
  • هماهنگی فعالیت‌های تکنسین‌ها و کارگران
  • اطمینان از رعایت شدن مقررات مربوطه در پروژه‌ها
  • برنامه‌ریزی و نظارت بر برنامه‌های بازرسی، تعمیر و نگهداری

مهارت و توانمندی های مورد نیاز مهندسی برق

داشتن مهارت و تخصص از مهم ترین عوامل موفقیت شغلی محسوب می شود. امروزه تعداد فارغ التحصیلان دانشگاهی افزایش زیادی یافته ولی تعداد افرادی که در حوزه تخصصی خود مهارت و تخصص خوبی داشته باشند، بسیار کم است. به عبارتی حتی در شرایط فعلی بازارکار نامناسب کشور، مهندس برقی که با علاقه وارد این حوزه شده و مهارت و تخصص خوب و مناسبی کسب کرده است، به راحتی می تواند موقعیت های شغلی بسیار مناسب همراه با درآمدی عالی را پیدا کند. برخی از مهارت‌ها و توانمندی‌های کلی لازم برای یک مهندس برق عبارتند از:

  • استعداد خوب در ریاضیات، فیزیک و کامپیوتر: زیرا پایه اصلی شغل مهندسی برق بر این علوم بنا شده است.
  • توانایی تحلیل مشکلات و ارزیابی راه‌حل‌ها: مهندس برق در پروژه‌های مختلف دائما در معرض اتفاقات و مشکلات مختلف قرار دارد که باید بتواند به خوبی آن‌ها را شناسایی، تحلیل و رفع کند.
  • مهارت خوب در تصمیم‌گیری: مهندس برق معمولا در کار خود مسئول واحد یا پروژه‌ای است که برای بخش‌های مختلف آن‌ها باید در زمان مناسب بهترین تصمیم را بگیرد تا کارها به خوبی پیش برود.
  • مهارت‌های ارتباطی عالی: برای ارتباط مناسب و همکاری با مدیران و تکنسین‌های شرکت و پروژه‌ها
  • توانایی برنامه‌ریزی و اولویت‌بندی موثر کارها: به دلیل حساس بودن و پراهمیت بودن شغل مهندسی برق، باید برای کارها و وظایف با توجه به حساسیت و اولویت آن‌ها به درستی برنامه‌ریزی و انجام شود.
  • مهارت‌های کار تیمی: برای کار با همه افراد درگیر در یک پروژه و پیش‌برد آن
  • آگاهی کامل از قوانین ایمنی و سلامت در این حوزه: حوزه برق و الکترونیک با خطرات زیادی برای افراد پیش رو است. بنابراین مهندس برق برای حفظ سلامت خود و سایرین باید با همه قوانین و دستورالعمل‌های حفاظتی و ایمنی آشنا باشد و آن‌ها را بخ کار گیرد.

مهارت‌های مربوط به نرم‌افزارهای تخصصی مهندسی برق

نرم‌افزارهای رایانه‌ای یکی از مهم‌ترین ابزارهای کمکی مهندس برق است که  اهداف او را سریع‌تر محقق می‌کنند. اگر به بررسی اجمالی آگهی‌های استخدامی مهندس برق بپردازید، متوجه خواهید شد اکثر کارفرماها، شرکت‌ها و سازمان‌ها یکی از شرایط جذب مهندس برق را تسلط بر نرم‌افزارهای مربوط به حوزه مهندسی برق قرار داده‌اند. بنابراین اگر می‌خواهید در شغل مهندسی برق موفق باشید، به راحتی و سریعا بتوانید شغل مناسب و پردرآمدی را در حوزه تخصصی خود یعنی مهندسی برق پیدا کنید یا اگر شاغل در این حوزه هستید و می‌خواهید پله‌های ترقی را سریع‌تر طی کنید، مطمئن باشید یادگیری نرم‌افزارهای تخصصی مهندسی برق یکی از راه‌های اصلی و مطمئن برای شماست. مهم‌ترین نرم‌افزارهای تخصصی و کاربردی مهندسی برق عبارتند در جدول زیر خلاصه شده‌اند:

 

    جدول نرم‌افزارهای تخصصی
میکروکنترلر AVR نرم‌افزار ETAP

نرم‌افزار LabVIEW

نرم‌افزار BASCOM

نرم‌افزار Desginer ۵۵۵

نرم‌افزار Proteus نرم افزار Franklin

 نرم‌افزار CYME PSAF

نرم‌افزار Dialux

نرم‌افزار Protel

نرم‌افزار Pspice

نرم‌افزار Orcad

نرم‌افزار Electrical Calculation

نرم‌افزار IC-Databook

نرم‌افزار MATLAB

نرم‌افزار MiscEI

نرم‌افزار ۸۰۵۱ IDE

     

 

تحصیلات لازم برای ورود به شغل مهندسی برق

به دلیل اینکه شغل مهندسی برق کاملا حرفه‌ای و تخصصی است، سازمان‌ها و شرکت‌ها فقط افراد متخصص و تحصیل‌کرده مرتبط را برای آن استخدام می‌کنند. فارغ‌التحصیلان رشته مهندسی برق در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری می‌توانند وارد شغل مهندسی برق و الکترونیک شوند. واضح است که کسب مهارت و تجربه لازم و آشنایی با نرم افزارهای مرتبط حوزه برق در کنار داشتن مدرک دانشگاهی، از مهم‌ترین عوامل موثر در موفقیت هر مهندس برق و یافتن شغلی مناسب است. گفتنی است در مقاطع عالی، فارغ‌التحصیلان مهندسی برق بیشتر به سمت انجام کارهای پژوهشی و مدیریتی در صنعت برق و الکترونیک گرایش پیدا می‌کنند.

آینده شغلی، بازار کار و فرصت‌های استخدامی مهندس برق

مهندس برق با توجه به گرایش‌های تحصیلی خود می‌تواند در نیروگاه‌ها، انواع کارخانجات سیمان، خودروسازی، ذوب آهن و مانند آن‌ها، سازمان‌های حوزه مخابراتی، صنایع نظامی و دفاعی و در بسیاری از موقعیت‌های شغلی بخش دولتی یا خصوصی مشغول به کار شود. البته بنا به گفته متخصصان زمینه‌های زیادی برای کارآفرینی در شغل مهندسی برق و راه‌اندازی کسب و کار مستقل وجود دارد که یک مهندس برق توانمند و ماهر می‌تواند با بررسی و شناخت نیازهای کشور در حوزه صنعت برق و مخابرات، در جهت رفع آن‌ها اقدام کند. در خصوص میزان استخدام مهندس برق در کشور آمار و اطلاعات دقیقی در دسترس نیست. اما با توجه به اهمیت زیاد و رو به رشد بودن این صنعت در کشور پیش‌بینی می‌‌‌شود روند استخدام مهندسان برق رو به افزایش باشد و به نسبت سایر مشاغل بازار کار خوبی داشته باشد. البته این به شرطی است که افراد جویای کار، توانمند و متخصص باشند.

شخصیت‌های مناسب شغل مهندسی برق

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی‌های شخصیتی، ارزش‌ها، علایق، مهارت‌ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و ... برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم‌ترین این عوامل ویژگی‌های شخصیتی است. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فرد ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت اند. به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ‌های شخصیتی مختلف در همه مشاغل هستند و نمی‌توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ‌های شخصیتی خاصی در این شغل موفق می‌شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ‌های شخصیتی که برای این شغل معرفی می‌شوند، عموما این کار را بیشتر می‌پسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته‌اند.   برخی از شخصیت‌های مناسب شغل مهندسی برق بر اساس تست شخصیت‌شناسی MBTI در زیر فهرست شده‌اند:

 

برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید

ای استخدام

از تجربیات دیگران استفاده کنید!

مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمون‌های استخدامی سازمان‌های مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.

۹۰ نظر برای آشنایی با شغل مهندس برق

  • ا
    ابوالفضل
    ۹ مرداد ۱۳۹۵، ۱۹:۵۱
    با سلام
    من لیسانس برق قدرت هستم می خوام تخصص اتوماسیون و تابلو برق و تعمیرات دستگاه های صنعتی دارم تصمیم دارم به یکی از کشور های اروپایی واسه کار برم انگلیسیم بد نیست ولی مدرکش ندارم لطفا راهنمایی کنید
    • ن
      نعمت
      ۷ مرداد ۱۳۹۵، ۱۱:۵۱
      سلام
      من دانشجوی برقم.میخواستم بدونم اگه از لحاظ زبان مشکلی نباشه میشه به راحتی رفت خارج از کشور کار کرد.
      ممنون میشم اگه جداب بدین.
      • ا
        امیرحسین
        ۲۸ تیر ۱۳۹۵، ۱۲:۱۲
        سلام دوستان من تازه می خوام انتخاب رشته کنم و به رشته های فنی بخصوص برق علاقه بسیار دارم می خواستم بدونم اگه خدا بخواد تو این رشته موفق شدم در آینده می تونم چیکاره بشم.ممنون میشم که جوابمو بدید.
        • د
          دلاور
          ۲۸ تیر ۱۳۹۵، ۱۶:۵۸
          دوست عزیز اگه میخوای درس رو تا مقطعی بیشتر از لیسانس ادامه بدی ب هیج وجه رشته های فنی و حرفه ای رو انتخاب نکن و سعی کن از رشته ی ریاضی این کارو انجام بدی اما اگه میخوای تا لیسانس بخونی و بعدش وارد بازار کار بشی فنی و حرفه ای بهترین انتخاب هست ب شرطی ک هم در تئوری و هم در عمل استاندارد یک مهندس برق رو کسب کنی .
          • ا
            امیرحسین
            ۲۸ تیر ۱۳۹۵، ۲۰:۰۵
            خیلی ممنون از راهنمایتون
            • م
              مهدی
              ۲۱ مرداد ۱۳۹۵، ۱۳:۳۸
              داداش من خودم مهندسی برق دارم نظر من رو میخوای برای رشته های تجربی کنکور بده
          • م
            متین
            ۲۳ تیر ۱۳۹۵، ۰۱:۲۶
            سلام.از امسال اون چیزی که تو برق هست تو رشته های دیگه فنی هست اونایی که میگن ریاصئ برق سخته نه اینطور نیست یعنی اگه کسی کامپیوتر بره همون ریاضی برقم می خونه این واسه کساییه که میرن دهم.ریاضی برق مال قدیم بود میگفتن سخته.فقط برق ریاضیش با همه رشته فنی یکیه.باقیش چیزاس دیگست.اگه برق خوندی باید کارش رو خوب فنی بلد باشی و زرنگ باشی که واسه خودت کار پیدا کنی .یا گروهی بشی.اینایی که میگن بیاکاریم خب معلومه مدرک داره نشسته خونه .بیشتر رشته ها سرمایه می خواد اما برق باید فنیت قوی باشه و با دقت باشی .در امدشم هر چی سابقه و مدرک بالاتر باشه حقوق بالاتره.بعد از تجربی بهترین رشته برق هست البته شاید برق بهتر تجربی باشه چون خیلیا هستن تجربین توش موندن.خلاصه امتیاز من از 100 میدم 85 که اون 15 دصد واسه اینکه کارش سخته.با تشکر
            • م
              مینا
              ۱۸ خرداد ۱۳۹۵، ۰۳:۲۰
              مهندسی برقی که تو ایران کار میشه فقط سه گرایش مخابرات و الکترونیک و تاحدودی هم کنترل قابلیت پیشرفت داره...قدرت ایران مال عهد بوقه..در پایین ترین سطح جهانی داره کار میشه گرایشای دیگه جای پیشرفت دارن اما فقط زمانی به قدرت توجه میشه که نفت خیلی ارزون بشه حدودا زیر10دلار
              چیزی ک تو دانشگاها هم به عنوان قدرت تدریس.میشه اصلا قدرت نیس
              • ا
                الله بندسی
                ۲۹ فروردین ۱۳۹۵، ۲۳:۱۵
                کی می گه که رشته ی برق خوب نیست فقط یک نمونه عرض می کنم که الان تو نیرو گاه های تبریز برای مهندس برق له له می کنن حقوقشم تقریبا چهار تومنه فقط به شرطی که واقعا مهندس باشی
                • پ
                  پویا
                  ۱۹ تیر ۱۳۹۵، ۱۸:۱۰
                  شما از کجا این ادعا رو میکنین؟ من خودم تو تبریز زندگی میکنم ولی همه میگن این رشته رو نخون..
                • ب
                  بهروز
                  ۱۶ فروردین ۱۳۹۵، ۱۸:۰۷
                  خداوکیلی هرکی هرچی درباره برق میدونه بگه من بیخودی نرم
                  • م
                    مینا
                    ۱۸ خرداد ۱۳۹۵، ۰۳:۱۰
                    سلام من الآن دانشجوهستم ولی باتوجه به تبلیغات جذب مهندس برق میتونم بگم میتونه رشته ی خوبی باشه به ویژه اگر دانشگاه برتر باشی
                    • پ
                      پویا
                      ۱۹ تیر ۱۳۹۵، ۱۸:۱۱
                      دانشگاهش چه فرق میکنه
                      • م
                        مهدی
                        ۲۱ مرداد ۱۳۹۵، ۱۳:۴۱
                        داداش برو نفر اول تجربی امسال رو ببین بعد خودت تصمیم بگیر
                    • م
                      مصطفی
                      ۱۱ اسفند ۱۳۹۴، ۰۱:۲۶
                      سلام بچه ها.برق رشته خوبیه.اگه خوب کار کنید موفق میشید.یا علی مدد
                      • م
                        مهرداد
                        ۶ بهمن ۱۳۹۴، ۱۸:۰۱
                        واقعا برق رشته سخته تو دانشگاه مخصوصا تخصصی هاش
                        • ر
                          رضا
                          ۴ دی ۱۳۹۴، ۲۲:۵۷
                          خدایا خودت یه رحمی به ما مهندسای برق بکن که این همه درس سخت میخونیم .اخرشم بیکاریم.ولی باز من عاشق قدرتم
                          • م
                            مهندس برق
                            ۱۴ آذر ۱۳۹۴، ۱۹:۳۳
                            رشته برق یکی از سخت ترین رشته های دانشگاهیه اما بازار کارش نسبت به بقیه رشته ها خیلی کمه زحمت زیاد و بازار کار و حقوق کم
                            • محتوا گذار هشت
                              ۱۴ آذر ۱۳۹۴، ۱۹:۳۷
                              با سلام
                              کاربر عزیز برای اطلاع از آخرین آگهی های مربوط به رشته، شهر و موقعیت شغلی خود اینجا کلیک کنید.
                              با تشکر
                            • س
                              سيامك
                              ۳۰ آبان ۱۳۹۴، ۱۳:۰۸
                              عزیزان درسته رشته برق خیلی سخته و تو ایران بازار کار نداره ولی تو امریکا پایین ترین حقوق یک مهندس برق 87000$ و بالا ترین صد وسی هزار دلار در سال.اروپا هم دورووره هفتاد هزار.من سه سال هست که لیسان برق گرفتم ولی ارزش کار کمه جمع کردم دارم میرم اون ور! شما هم برید
                              • ن
                                نگین
                                ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۱۰:۱۰
                                من دارم ارشد الکترونیک میخونم.از کجا باید بدونم اونور بازارش بهتره، میشه راهنمایی کنید، چطور باید بفهمم
                              • س
                                سلطان
                                ۲۸ آبان ۱۳۹۴، ۰۱:۰۵
                                بنده دانشجوی ارشد مخابرات هستم
                                دروس برق خیلی سخته اگر تلاش نکنین مثل من معدلتون پایین میشه و نه امیدی به استخدامی هست و نه تجربه لازم برای کار آزاد . ولی اگر جدی از همون اول درس بخونین با معدل خوب در کنارش کار عملی هم انجام بدین درآمد عالی داره.
                                البته هر دانشگاهی هم بدرد نمی خوره
                                کارشناسی بوعلی همدان بودم ارشد قزوین با تجربه ای ک دارم دانشگاه شهرستان مفت نمی ارزه.
                                • ع
                                  عابدین
                                  ۲۴ آبان ۱۳۹۴، ۰۴:۰۱
                                  خلاصه بگم اگه کسی مدرک برق داره و از لحاظ فنی کار کرده کارش خوبه اگه بیکار بود بیاد من ببرمش سرکار معضل جامعه ما تو همه رشته ها تو عمل کار نکردنه فقط مدرک میگیرن همینو بس
                                  • t
                                    taher
                                    ۱ تیر ۱۳۹۵، ۱۴:۴۷
                                    آقاسلام بنده تو دانشگاه امیر کبیر مهندسی برق میخونم گفتم اگه شغلی سراغ داری خبری بده ممنونم
                                    • ک
                                      کجا میبرین منم بیکارم
                                      ۶ تیر ۱۳۹۵، ۰۹:۲۲
                                      بد
                                    • م
                                      میلاد
                                      ۲۴ مهر ۱۳۹۴، ۲۲:۰۷
                                      سلام به نظر من هر رشته سختی خودشو داره باید پشتکار داشته باشیم وگرنه اگه رشته ی آسون داشتیم کسی متخصص و کارشناس نمیشد.
                                      • م
                                        محمد
                                        ۱۰ مهر ۱۳۹۴، ۱۲:۳۰
                                        به نظر من بیخودی عمرتون رو تو این رشته هدر نکنید چون بازار کار اصلا نداره و به نظر من رشته های مدیریت خیلی بهتر و ساده تر هستن
                                        • م
                                          محسن
                                          ۳۰ شهریور ۱۳۹۴، ۱۸:۳۳
                                          تجربه ی 13 ساله ی صنعتی من:
                                          اگه میخواید توی کارخونه استخدام بشید و سمت مدیریتی بگیرید مکانیک از برق بهتره.
                                          • ف
                                            فاطمه
                                            ۲۵ شهریور ۱۳۹۴، ۰۰:۰۶
                                            سلام مقالتون خوب بود من سال اولی ام تازه مهرماه میخوام برم دانشگاه میشه بگید چطورمیشه ی مهندس برق موفق باشم بخصوص که میخوام برم دانشگاه ازاد واحدابهر
                                            • ا
                                              اشکان
                                              ۱۸ مهر ۱۳۹۴، ۱۶:۳۹
                                              من میگم نری بهتره زحمتش زیاده ارزش نداره
                                              • A
                                                Amir
                                                ۲۱ مهر ۱۳۹۵، ۱۵:۵۸
                                                اینو بدونین که برای موفقیت در هر کاری باسد زحمت کشید و گرنه اگه غیر این بود همه موفق بودن
                                              • ی
                                                یاسر
                                                ۲۷ آبان ۱۳۹۴، ۲۳:۳۸
                                                سلام به نظر من رشتتو عوض کن چون من مهندسی کنترل دارم و چهارتا دیپلم برق و مقام المپیاد و سابقه کاری و الان دارم تو یک شرکت با حقوق ماهیانه یک میلیون اونم به عنوان کارگر برق کار میکنم .
                                              • S
                                                Sadegh
                                                ۱۲ شهریور ۱۳۹۴، ۱۰:۱۰
                                                چرا مگه این رشته چیه همه میگن بده
                                                • م
                                                  مینا
                                                  ۱۸ خرداد ۱۳۹۵، ۰۳:۱۳
                                                  بد نیس ولی به شهرهم بستگی داره
                                                • د
                                                  داوود
                                                  ۴ مرداد ۱۳۹۴، ۰۰:۳۷
                                                  سلام
                                                  من در رشته مهندسی برق تحصیل کردم فقط یک نکته رو میخوام به کسایی که میخوان بیان تو این رشته بگم که این رشته دروس سختی داره و اگر دنبال این هستید که تو دانشگاه راحت باشید سراغ این رشته نیاید
                                                  • ع
                                                    عباس
                                                    ۲۱ مرداد ۱۳۹۴، ۰۹:۱۲
                                                    اره واقعا من تجربه کردم

                                                  لطفا سوالات و نظرات خود را بیان کنید

                                                  ثبت پاسخ