آشنایی با رشته مهندسی کشتی

آشنایی با رشته مهندسی کشتی

در این رشته علوم و فنون مربوط به اداره فنی امور کشتی‌ها آموزش داده می‌شود و هدف تربیت افراد متخصص برای امور فوق است. آموزش این رشته به صورت دروس نظری، عملی و کارآموزی و کارورزی در کشتی است.

 

 

معرفی اجمالی رشته مهندسی کشتی

فارغ‌التحصیلان این رشته به عنوان مهندس کشتی(دریا)، آمادگی و صلاحیت هدایت فنی کشتی‌ها و اداره امور مربوط به تعمیر و نگهداری و همچنین آمادگی تقبل مسئولیت‌ها و مشاغل فنی مربوط به صنایع دریایی در کارخانجات کشتی‌سازی و سازمان‌های وابسته را خواهند داشت. با پیشرفت صنایع دریایی کشور و اولویتی که دولت برای توسعه حمل و نقل دریایی در ایران قائل شده است و با توجه به گسترش ناوگان بازرگانی کشور و طرح ایرانی کردن کارکنان دریایی اهمیت این رشته روشن می‌شود. علاقه‌مندان این رشته باید از سلامتی جسم برخوردار و مایل به کار و مسافرت در دریاها باشند.

 

معرفی گرایش‌های رشته مهندسی دریا
این رشته در سه گرایش مهندسی کشتی، کشتی‌سازی و دریانوردی تدریس می‌شود. گفتنی است تنها در رشته مهندسی کشتی‌سازی دانشگاه خلیج‌فارس بوشهر دانشجوی دختر پذیرفته می‌شود.

توانایی‌های مورد نیاز و قابل توصیه

دانشجویان مهندسی دریا در هرسه گرایش باید در دروس ریاضی و فیزیک قوی و به زبان انگلیسی مسلط باشند چون بیشتر منابع درسی این رشته به زبان انگلیسی است. همچنین مهندسان کشتی و دریانوردی که به سفرهای دریایی خارج از کشور می‌روند باید به زبان بین‌المللی مسلط باشند. دانشجویان مهندسی کشتی و دریانوردی باید از سلامت کافی برخوردار باشند و برای همین قبل از پذیرش نهایی در رشته‌های فوق از آن‌ها آزمایشات پزشکی کامل به عمل می‌آید که در این میان سلامت دانشجویان دریانوردی به طور دقیق سنجیده می‌شود چون این دسته از دانشجویان نباید ناتوانی‌هایی نظیر کوررنگی نیز داشته باشند. کار در دل گستره آبی دریاها و اقیانوس‌ها با همه لطف و جاذبه‌اش دشواری‌هایی دارد. برای مثال یک مهندس کشتی یا دریانوردی به دلیل سفرهای دریایی گاه ماه‌ها در کنار خانواده‌اش نیست. همچنین یک مهندس کشتی‌سازی نیز باید شرایط خود را برای گذراندن در محیط‌های ساحلی تطبیق بدهد. چون با این که بسیاری از شرکت‌های مهندسی مشاور دریایی در زمینه طراحی کشتی، بنادر یا تجهیزات دریایی در مرکز شهرها فعالیت می‌کنند، اما به هر حال کارخانجات کشتی‌سازی عمدتا در سواحل ساخته می‌شوند. به همین دلیل یک مهندس دریا باید علاقه‌مند به کار در محیط‌های دریایی و ساحلی باشد. در واقع عشق و علاقه در این رشته حرف اول را می‌زند.

آینده شغلی ، بازار کار و درآمد

اگر کارخانه کشتی‌سازی «صدرا» در بوشهر با تمام ظرفیت خود راه‌اندازی شود، سالانه به ۳۰۰ تا ۴۰۰ فارغ‌التحصیل مهندسی کشتی‌سازی نیاز دارد.  این در حالی است که هر کشتی تجاری نیاز به ۵ مهندس کشتی‌ تحت عنوان مهندس ۱، مهندس ۲ تا مهندس ۵ دارد. اگر تعداد کشتی‌های تجاری موجود در کشور را حدود ۱۰۰ کشتی تخمین بزنیم، حداقل به ۵۰۰ فارغ‌التحصیل مهندسی کشتی نیازمندیم. در حالی که به طور نسبی هر سال حدود ۵۰ الی ۶۰ دانشجوی مهندسی کشتی از دو دانشگاه صنعتی امیرکبیر و خلیج فارس فارغ‌التحصیل می‌شوند که این افراد در بدو استخدام از مهندسی ۵ شروع می‌کنند و به مرور به مهندسی ۱ می‌رسند. از همین‌جا روشن می‌شود کشور ما نیاز بسیاری به فارغ‌التحصیلان این رشته دارد.  کارخانه «نکا» در شمال و «اروندان» در خلیج‌فارس نیز از کارخانه‌های مهم کشتی‌سازی ایران هستند که فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند به عنوان مهندس تولید که وظیفه اجرای طرح‌های ساختمانی کشتی‌ها را بر عهده دارد، جذب این کارخانه‌ها شوند.

فارغ‌التحصیلان رشته مهندسی کشتی‌سازی می‌توانند در سازمان‌هایی که به ساخت سکوها یا اسکله‌ها می‌پردازند، مشغول به کار شوند.آن‌ها می‌توانند در کارخانه‌های خصوصی یا دولتی که کشتی‌های کوچک و قایق‌های موتوری را می‌سازند و به‌ویژه در زمینه تعمیر کشتی فعال هستند، مشغول به کار شوند. البته اگر دانشجویان در دوره فوق لیسانس این رشته که در دو گرایش «سازه کشتی»‌ و «معماری کشتی» ارائه می‌شود، پذیرفته شوند و ادامه تحصیل دهند، فرصت‌های شغلی بیشتر و بهتری خواهند داشت. هدف از گرایش مهندسی دریانوردی نیز همچون گرایش مهندسی کشتی‌، گسترش ناوگان بازرگانی کشور و ایرانی کردن پرسنل دریایی است و به همین دلیل بیشتر دانشجویان این گرایش بورسیه سازمان‌های دریایی کشور هستند و پس از آنکه ۱۸ ماه بر روی آب‌های خارج از کشور دوره کارآموزی خود را گذراندند، در ناوگان ارگان بورس دهنده مثل «کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران» و «شرکت ملی نفت‌کش» مشغول به کار می‌شوند.

افزون بر این‌ها مهندس کشتی‌ساز می‌تواند در سازمان بنادر و کشتیرانی وظیفه ساخت سکوهای شناور را بر عهده بگیرد  یا به عنوان مهندس ناظر بر حسن اجرای طرح‌های اجرایی نظارت کند و بالاخره در صنایع دریایی به کارهای تحقیقاتی بپردازد. زیرا در این رشته عرصه فعالیت‌های تحقیقاتی بسیار گسترده است. از نظر وضعیت درآمد نیز چون مهندسان کشتی مقداری از حقوق خود را به ارز دریافت می‌کنند، نسبت به مهندسان دیگر درآمد بهتری دارند.

 

برای مشاهده سایر رشته ها اینجا کلیک کنید

 

ای استخدام

از تجربیات دیگران استفاده کنید!

مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمون‌های استخدامی سازمان‌های مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.

۳۱ نظر برای آشنایی با رشته مهندسی کشتی

  • S
    S
    ۲۱ اسفند ۱۳۹۹، ۰۹:۴۹
    یکی بیاد درموذد درآمد و حقوق این حرفه بگه. آیا درآمدش به دلار پرداخت میشه؟ و اینکه برای شروع چقدره
    • س
      سهیل
      ۸ دی ۱۳۹۹، ۱۶:۵۰
      سلام من برق خوندم میتونم برادانشگاکشیتیرانی بخونم
      • ح
        حسین عساکره
        ۲۲ تیر ۱۳۹۹، ۱۹:۲۱
        مهندسی‌کشتی همین تعمیر موتور دیزل دریای یا نه اگر نیست فرقشون چیه
        • ح
          حسین
          ۱۷ تیر ۱۳۹۸، ۱۳:۰۱
          با چه رتبه ای میتونم بورسیه دانشگاه کشتیرانی شوم و با چه ترازی در کدام دانشگاه؟ لطفا باسخ بدید.
          • غ
            غلامرضا بهروزی
            ۲۳ خرداد ۱۳۹۹، ۲۲:۲۶
            از چه روشی میتونم وارد رشته کشتیرانی بشوم
          • ح
            حسین
            ۱۷ تیر ۱۳۹۸، ۱۲:۵۴
            سلام من رشته ریاضی هستم میخوام برم مهندسی کشتی با چه رتبه ای و ترازی میتونم در این رشته درس بخونم ود چه دانشگاهی ؟
            • ک
              کرد
              ۲۴ مهر ۱۴۰۱، ۱۹:۱۶
              50000 کشوری دریانوردی چابهار قبول شده بودن
            • P
              P
              ۱۱ تیر ۱۳۹۸، ۱۹:۳۳
              تو رشته تجربی هم هست این شغل؟
              • P
                P
                ۱۱ تیر ۱۳۹۸، ۱۹:۳۲
                از رشته تجربی هم میشه رفت یعنی تجربی هم این شغل رو داره؟
                • P
                  P
                  ۱۱ تیر ۱۳۹۸، ۱۹:۳۰
                  از رشته تجربی هم میشه رفت یعنی تجربی هم این شغل رو داره ؟
                  • ا
                    امیرحسین
                    ۲۲ خرداد ۱۳۹۸، ۰۰:۴۱
                    برای افسری ملوانی دقیق باید چه رشته ای توی دفترچه انتخاب رشته زد،مهندسی کشتی یا مهندسی دریا یا دریانوردی
                    • م
                      مریم
                      ۱۸ خرداد ۱۳۹۸، ۰۲:۰۰
                      من رشته مدیریت بازرگانی خوندم ولی به پرسنل کشتی خیلی علاقه دارم آیا میتونم بدون رفتن به دانشگاه رشته کشتی پرسنل باشم لطفا جواب بدین
                      • م
                        مهدی
                        ۲۱ بهمن ۱۳۹۷، ۲۳:۲۲
                        داداش امیر میشی یه ایدی جمیلی چیزی بدی من چندتا ازت سوال بپرسم راستش تو دوستان و آشنایان هیچکس رو در این مورد آشنایی نداره.ممنون میشم کمکم کنی واقعا من امسال قراره کنکور بدم
                        • ب
                          بابک
                          ۲۴ مرداد ۱۳۹۷، ۱۰:۵۰
                          سلام من لیسانس برق دارم میتون ارشدم رو یه چیزی مرطبت با دریا نوردی بخونم یا در قسمت دریا نوردی استخدام بشم
                          • م
                            مائده
                            ۱۸ مرداد ۱۳۹۷، ۰۱:۵۷
                            برای خانمها نمیشه تو رشته مهندسی دریا برای فوق لیسانس گرایش مهندسی کشتی رو انتخاب کنن؟و اینکه واقعا اجازه رفتن به عرشه و کار روی کشتی ندارن و استخدام‌نمیشن؟
                            • ی
                              یاسمن
                              ۱۲ خرداد ۱۳۹۷، ۲۲:۴۹
                              سلام ببخشید اگه ما بخاهیم دریانورد بشیم باید مهندسی کشتی بخونیم یا مهندسی دریانوردی؟
                              • ا
                                امیر
                                ۱۳ تیر ۱۳۹۷، ۰۳:۰۰
                                کلا سه تا رشته میرن رو ابکشئئبا کشتی سفر میکنن که شامل مهندسی عرشه. مهندسی موتور یا ماشین الات دریایی و مهندسی مخابرات یا افسر برق هستند. که تو ایران برای عرشه بهترین دانشگاه ازاد خارکه. و برای موتور صنعت نفت مازندران.و افسر برق فعلا فقط علوم فنون خرمشهر میگیرع. که تو ایران هیچ کدوم از این رشته ها برای خانم ها نیست. اگه جایی تو دفترچه دیدین خانم هم بر میدارن بدونین stcw ندارن و رو اب نمی تونید برید. حالا یه رشته هم هست به اسم مهندسی کشتی سازی که امیر کبیر. صنعتی شریف. چابهار و خرمشهر دارن که کارشون ساخت کشتیه و خانم و اقا ور میدارن.
                                • ا
                                  امیرحسین
                                  ۲۲ خرداد ۱۳۹۸، ۰۰:۳۶
                                  داداش توروخدا اگه فهمیدی دقیق کدوم رشتس به منم بگو چون توی دفترچه انتخاب رشتع سال 97 هیچی درمورد مهندسی کشتی یا دریانوردی ننوشته بود
                                • ا
                                  امیر
                                  ۷ خرداد ۱۳۹۷، ۲۲:۳۱
                                  بچه ها من خودم ترم 6 مهندسی موتور هستم و باید به عنوان کدت برم رو کشتی. بهتون پیشنهاد که چه عرض کنم وصیت میکنم اگه سابقیه رو اب رفتن و خانواده ی دریایی ندارین نیاین. اولا زندگیتون معنا ندارع چون خانواده هم به سختی میشه تشکیل داد وقتی خونه نیستی. بعدش هم پولش هم خوب هست ولی اونقدر نیست که این نبود رو جبران کنه. من خودم ادمه اجتماعی هستم و واقعا اون دوره سفر واسم عین زندان میمونه. حتما به روحیاتتون توجه کنید همه چیز پول نیست. از نظر کاری حتی اگه بورسیه هم نشی بعد سربازی و گذراندن دوره کدت و گرفتن نمره قبولی از امتحان شایستگی کار براتون هست حالا نفتکش و کشتیرانی نشد شرکت های دگ مثل والفجر و غیره هم هستن. واسه در اومدن در این رشته صنعت نفت محمود اباد رتبه زیر 3 هزار کشوری میخاد. چهار بهار هم تقریبا زیر 8 هزار. کشتی رانی هم ازمون خودشو دارم که شرط معدل امتحان نهایی بالای 13 میخاد که البته براشون فیزیک بدن خیلی مهمه. در کل رشته ایه که ادم خودشو میخاد. موسسات بیرون هم دوره میزارن واسه مهندسی سه موتور. حالت تطبیقی هم برای رشته های دینامیک و کشتی سازی دارن. رشته موتور فقط برای اقایونه. اما خانم ها میتونن رشته کشتی سازی بخونن. امیدوارم تونسته باشم کمک کنم
                                  • م
                                    مهدی
                                    ۱۸ دی ۱۳۹۷، ۱۱:۳۷
                                    میشه بگین حقوقش چقدره و بر چه مبنایی هست؟
                                    • ا
                                      امیر
                                      ۱۹ دی ۱۳۹۷، ۰۴:۰۵
                                      حقوقش بر مبنای سابقه و مرتبه ای که تو بخش خودتون دارین فرق میکنه . فعلا که من نرفتم رو اب که بدونم حقوقش دقیق چقدره .ولی ترحیم های بخش کشتی رانی خیلی شرایطو عوض کرده
                                  • م
                                    مهسا
                                    ۳ بهمن ۱۳۹۶، ۲۳:۰۶
                                    دخترها هم میتونن این رشته رو انتخاب کنن؟در دانشگاه امیرکبیر منظورمه
                                    • ع
                                      علی
                                      ۱۴ دی ۱۳۹۶، ۰۱:۳۵
                                      درامد این رشته چقدر هست؟؟
                                      • k
                                        k1
                                        ۱۷ مهر ۱۳۹۶، ۲۳:۳۴
                                        ممنون از مطالبتون
                                        برای مهندسی دریانوردی ومهندسی کشتی باید حدودا رتبه کنکور چند باشه
                                        • ع
                                          عادل نوروزیان
                                          ۷ آذر ۱۳۹۵، ۱۸:۴۱
                                          مطالباتون عالی بود..ببخشید من امسال انتخاب رشته دارم وبه رشته تعمیرات موتورهای دریایی خیلی علاقه دارم ولی در مطالباتون گفتید ک باید درس ریاضی وفیزیکتون باید خوب باشه ولی من ریاضیم صفره یعنی نمیتونم برم این رشته؟؟؟؟؟
                                          • م
                                            مهدی
                                            ۲۷ دی ۱۳۹۶، ۱۰:۵۹
                                            آره میشه
                                          • م
                                            متین
                                            ۱۹ تیر ۱۳۹۵، ۱۸:۰۸
                                            سلام. ممنون بابت مطالب عالیتون
                                            من به این رشته خیلی علاقه مندم منتهی در مورد معاینه های پزشکی که برای استخدام هستش دچار شک شدم.الان سوالم اینه که منی که یکی از چشمام 25. و اون یکی 1.5 هستش و دوتا از دندون هام پُر شده در آینده برای استخدام مشکلی ندارم؟
                                            (راستب این معاینه ها قبل استخدام صورت میگیره یا قبل ورود به دانشگاه؟)
                                            منتظر پاسخ هستم.سپاس
                                            • ج
                                              جمیل
                                              ۲۴ آبان ۱۳۹۵، ۱۴:۵۴
                                              خودم ترم ۳مکانیک موتورهای دریایی هستم.از تعریفی که استاد های ما در مورد معاینات گفتند فقط معاینه ی چشم و گوش هست و سالم بودن پا در زمان جفت کردن پا نباید پرانتزی باشد.
                                              • س
                                                سعید
                                                ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۴:۱۹
                                                سلام
                                                برای رشته مهندسی کشتی چشمتون باید 8 از 10 باشه و برای مهندسی دریانوردی 10 از 10 باشه.

                                              لطفا سوالات و نظرات خود را بیان کنید

                                              ثبت پاسخ