آشنایی با رشته حقوق

آشنایی با رشته حقوق

دامنه گرایش‏‌های رشته حقوق گسترده و در همه روابط زندگی امروز قابل ملاحظه است.

 

 

معرفی اجمالی رشته حقوق

روابط اجتماعی که آثار حقوقی از آن ایجاد می‌شود موضوع علم حقوق است. این روابط یا مربوط به دولت و مردم اند که حقوق عمومی  گفته می‌شوند یا مربوط به روابط خصوصی مردم اند که حقوق خصوصی نامیده می‌شوند. حقوق عمومی شامل حقوق قوای سه‌گانه، حاکمیت و اداره کشور است و حقوق خصوصی به روابط تجاری و مدنی بین مردم می‌پردازد از جمله می‌توان به اموال، مالکیت، قراردادها، مسئولیت‌های اشخاص، ناشی از ارتکاب خطا مانند مسئولیت ناشی از حوادث، قواعد مربوط به ارث، وصیت، ولادت، اقامتگاه اشخاص و ده‌ها مورد دیگر اشاره کرد. همچنین شاخه‌ای از حقوق به روابط بین‌المللی می‌پردازد که خود به دو بخش حقوق روابط بین الملل عمومی و خصوصی تقسیم می‌شود. حقوق روابط بین‌الملل عمومی روابط بین دولت‌ها و سازمان‌های بین‌المللی را مطالعه می‌کند.

رشته حقوق یکی از محبوب‌ترین رشته‌های داوطلبان گروه علوم انسانی است.  دانش‌آموختگان این رشته باید از جسارت، قدرت استدلال، خلاقیت ذهنی و فن بیان خوب کافی برخوردار باشند. علم حقوق با جامعه‌شناسی، روان‌شناسی و فلسفه آمیخته است و یک حقوقدان باید از این علوم آگاه باشد. یک دانشجوی حقوق برای موفقیت در رشته خود لازم است به زبان و ادبیات فارسی مسلط باشد، چون منطق حقوق در ضمن این که شباهت‏‌های زیادی به منطق ریاضی دارد، یک منطق اقناعی و خطایی است. یعنی حقوقدان باید بتواند کسانی را که مورد خطاب اوقرار می‏‌گیرند یا دادگاهی را که مامور رسیدگی به دعوا است، با زبان سلیس و بلیغ قانع کند. تسلط بر زبان عربی  و فرانسوی و نیز منطق ریاضی به اغلب دانشجویان حقوق توصیه می‏‌شود. ایشان در طول دوره تحصیل با مفاهیم اساسی فقه و اصول در اسلام، جامعه‏‌شناسی، روان‏‌شناسی، امور مالی و پزشکی قانونی آشنا می‌‏شوند.

 

درس‌ها و واحدهای رشته حقوق
دروس رشته حقوق در مقطع کارشناسی عبارتند از:

کاربردها

کاربرد حقوق در جامعه بسیار گسترده است و بر همه شئون زندگی تاثیر می‌گذارد.  اولین کاربرد علم حقوق، در تحقیق و آموزش است. تحقیق درباره تجزیه و تحلیل مواد قانونی و نظریه های مکاتب مختلف از فواید علم حقوق است. در این راستا منابع حقوق از قانون و عرف و رویه قضائی شناسایی و مختصات هر کدام بیان می‌شود و آنچه از مذهب و اخلاق به صورت حقوق درآمده مشخص می‌گردد.

کاربرد دیگر علم حقوق در قانون‌گذاری است. در دنیای امروز در اغلب کشورها یک یا دو مجلس قانون‌گذاری وجود دارد. این مجالس از نمایندگان مردم آن کشورها تشکیل شده‌اند و وظیفه‌شان وضع قانون است. قانون‌گذاران باید از علم حقوق بهره بجویند، نیازهای جامعه را در نظر داشته باشند، قوانین سایر کشورها را مطالعه و برای به کارگیری قانون صحیح و مناسب با وضع کشور اقدام نمایند. با توجه به اینکه حقوق در بین ملت‌ها شکل می‌گیرد و روابط اجتماعی افراد با مقتضیات زمان و وضع محیط و نیازهای اقتصادی و فرهنگی در حال تغییر است، بنابراین حقوق هم با توجه به وضع متفاوت ملت‌ها فرق می‌کند. به عبارتی قانون‌گذار؛ اخلاق، مذهب، وضع اقتصادی، موقعیت جغرافیایی، سوابق تاریخی، درجه پیشرفت علمی، روابط کارگری، درصد باسوادان و همه عوامل موثر اجتماعی را با تجزیه و تحلیل دقیق، مبنای کار خود قرار می‌دهد.

کاربرد دیگر علم حقوق در دادرسی است. بسیار از مردم در هر طبقه به اشکال مختلف با قوه قضائیه سر و کار دارند و به نوعی نظر قضات در احکام و قرارها و روابط افراد تاثیر می‌گذارد. به عبارتی قضات چه در دادسرا و چه در دادگاه باید از این علم بهره بگیرند. وکلای دادگستری نیز باید کاملا به علم حقوق مسلط باشند و بتوانند آن را تفسیر کنند و در جهت نفع عموم به کار اندازند و راه حل قانونی را در هر پرونده به کار گیرند. پس به طور کلی نمی‌توان کاربرد و فواید علم حقوق را در زندگی بشر نادیده گرفت و آن را بی‌اهمیت انگاشت. زیرا حقوق برای ایجاد و تحقق عدالت، نظم، صلح و مهر و دوستی در جامعه بشری لازم و ضروری است و حقوق به عنوان شالوده قانون اساسی در جهان هستی است. (برگرفته از کتاب نگرشی تاریخی به فلسفه حقوق) حال با توجه به مطالب فوق آیا نقش حقوق تنها نگهداری اجتماع و تضمین بقای حکومت است یا باید بر پایه عدالت و انصاف باشد، و برای هر کس حق و تکلیفی را بشناسد که شایسته و سزاوار اوست؟

 

موقعیت شغلی رشته حقوق در ایران

امکان ادامه تحصیل در این رشته تا مقطع دکتری تخصصی برای گرایش‌های حقوق وجود دارد. در حال حاضر به دلیل توسعه این رشته و تعداد زیاد فارغ‌التحصیلان آن از دانشگاه‌های دولتی و غیر دولتی یافتن کار مناسب برای فارغ‌التحصیل مقطع کارشناسی به ویژه برای متقاضیان علاقه‌مند به وکالت اندکی دشوار است.  اما در کل یک دانشجوی خوب و علاقه‌‏مند پس از گذراندن مقطع کارشناسی و با تکیه بر معلومات خود در شغل‏‌های متنوعی مثل وکالت دعاوی دادگستری، مشاور حقوقی بانک‏‌ها، شهرداری‌‏ها، شرکت‏‌ها و وزارتخانه‏‌ها و سردفتری دفاتر اسناد رسمی مشغول فعالیت می‌شود.

 

برای مشاهده سایر رشته ها اینجا کلیک کنید

 

ای استخدام

از تجربیات دیگران استفاده کنید!

مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمون‌های استخدامی سازمان‌های مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.

۴ نظر برای آشنایی با رشته حقوق

  • z
    zeynab
    ۱۵ مهر ۱۴۰۲، ۱۸:۰۶
    میشه یکی ک رشته حقوق میخونه، بگه واقعا براکسی ک علاقه داره خوبه یا ن واینده شغلیش چجوره
    • ح
      حمیدرضا
      ۱۲ مهر ۱۴۰۲، ۱۹:۰۲
      سلام.من فارغ‌التحصیل از دانشگاه دولتی ام،با معدل 18.متاسفانه رشته حقوق به خاطر تعداد و افزایش زیاد دانشجویان و داوطلبان، اصالت خودش رو از دست داده و هر گونه موقعیت شغلی مختص افراد سهمیه دار یا روابط دار میشود... متاسفانه
      • ن
        ندا
        ۸ آذر ۱۴۰۱، ۱۷:۳۸
        سلام من دانشجوی ترم 3 حقوق هستم ایا میشه من در دادگستری یا دادسرا استخدام بشم یا کار آموزی کنم
        • ک
          کیمیا
          ۳۰ آذر ۱۴۰۲، ۱۶:۴۰
          نخیر ،چه توقعات بالایی
          ترم 3 مثلا هنوز آیین دادرسیتو همشو پاش نکردی بعد میخوای تو دادسرا استخدام شی
          با لیسانسشم را نمیدن چه برسه به اینکه ترم 3 باشه جوجه دانشجو 😅

        لطفا سوالات و نظرات خود را بیان کنید

        ثبت پاسخ