آشنایی با رشته معماری داخلی

آشنایی با رشته معماری داخلی

 

 

معرفی اجمالی رشته معماری داخلی

برخی می‌گویند معماری مادر همه هنرهاست. معماری یکی از رشته‌های مهم دانشگاهی است که در دانشکده‌های فنی یا هنر تدریس می‌شود. این رشته شامل دو جنبه هنری و فنی است و در آن دروسی مانند طراحی و زیباشناسی مرتبط با جنبه هنری و دروسی مانند مقاومت مصالح و سازه‌های بتنی و فلزی مرتبط با جنبه فنی تدریس می‌شود. بنابراین یک معمار در طراحی خانه به فضای آرام‌بخش همان قدر اهمیت می‌دهد که به اصول فیزیکی نظیر نور و صوت توجه می‌کند.    معماری به عنوان یک تخصص چند رشته‌ای  شامل مباحث فنی و مهندسی است و نیز بر خلاقیت،   ذوق هنری و زیباشناسی تاکید دارد و حتی مباحث اجتماعی، اقتصادی و روان‌شناسی را  مورد توجه قرار می‌دهد.
تحصیلات دانشگاهی در رشته معماری شامل مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا است. دوره کارشناسی معماری حداقل ۴ سال طول می‌کشد. پیش از شروع این دوره یک نیم‌سال با عنوان پیش‌نیاز ارائه می‌شود که جزو سنوات تحصیل به حساب نمی‌آید اما ۸ واحد آن جز واحدهای دوره محسوب می‌شود.  نیم‌سال اول دروس پایه از طراحی تا درس ریاضی و کامپیوتر را تدریس می‌شود و پس از نیم‌سال سوم در هر نیم‌سال یک درس طراحی ارائه می‌شود که اصلی‌ترین بخش مقطع کارشناسی معماری را تشکیل می‌دهد. فارغ‌التحصیلان دوره کارشناسی مهندسی معماری می‌توانند در دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته ادامه تحصیل دهند. تعداد کل واحدهای درسی حدود ۱۴۰ واحد است و فارغ‌التحصیلان این دوره قادر به ایفای نقش در زمینه‌های زیر خواهند بود:

  • طراحی بنا، از طرح‌های اولیه تا مراحل اجرایی کار و طراحی اجزا عناصر تشکیل دهنده بنا
  • رهبری و سرپرستی دفاتر مشاور معماری (مهندسی مشاور)
  • نظارت عمومی و عالی بر صحت انجام کار در عملیات اجرایی ساختمانی (مهندسی ناظر)
  • مدیریت و هماهنگی اجرایی پروژه‌های معماری (مدیریت پروژه)
  • تاسیس و سرپرستی موسسات پیمانکاری و احداث ساختمان
  • همکاری با متخصصانی که کارشان با ساماندهی فضای زیست مرتبط است، مانند اکولوژیست‌ها، جغرافی‌دانان، اقلیم‌شناسان، برنامه‌ریزان اقتصادی و اجتماعی
  • طراحی پارک‌ها و میادین شهری و محوطه‌سازی
  • مشارکت در پروژه‌های برنامه‌ریزی و طراحی شهری و شهرسازی
  • طراحی تک بناها در مقیاس کوچک و انجام دکوراسیون داخلی
  • انجام کارهای پژوهشی و آموزشی در زمینه طراحی فضای زیست

توانایی‌های مورد نیاز

دانشجوی این رشته علاوه بر توانمندی در طراحی و قدرت تجسم و خلاقیت، لازم است در درس ریاضی به‌خصوص هندسه قوی باشد چون برای آموزش فن و تکنیک معماری باید دروسی مثل هندسه کاربردی، هندسه مناظر و ریاضیات و آمار را مطالعه کرد. دانشجوی معماری باید اطلاعات عمومی خوبی در زمینه تاریخ به‌ویژه تاریخ معماری ایران و جهان، جغرافیا، اقلیم‌شناسی، روان‌شناسی، مردم‌شناسی و اقتصاد داشته باشد. چون معماری برای رونق و شکوفایی خویش از همه این علوم استفاده می‌کند. همچنین دانشجوی رشته معماری باید بتواند به زبان معماری مطلبش را روی کاغذ بیاورد. یعنی از یک سو ذهنی قوی و خلاق داشته و از قدرت تجسم خوبی برخوردار باشد و از سوی دیگر طراحی چیره دست باشد تا بتواند به زبان معماری که همان طراحی بناها و فضاهای زندگی است، سخن بگوید.
معماری بیش از آنکه علم و تکنیک باشد، ذوق و سلیقه و استعداد است و معمار کسی است که طرح‌های فردی‌اش با نقاشی و مجسمه‌سازی رقابت کند و در واقع بتواند مجسمه‌ای کاربردی بسازد. به همین دلیل می‌توان گفت معمار یک هنرمند است و باید مانند هر هنرمند دیگری چشم، ذهن و دستی توانا داشته باشد تا بتواند به یاری چشم و با تکیه بر ذخیره فرهنگی خود به خوبی ببیند و سپس با ذهنی پویا آنچه را که دیده است تحلیل کند و با احساس و عاطفه درآمیزد و سرانجام به یاری دست و با کمک گرفتن از دانش‌های فنی و تکنیکی طرحی نو را خلق کند.
با توجه به دروس خاص این رشته و نیاز به عکس‌برداری، تهیه نقشه و ... به نظر می‌رسد در مقاطعی هزینه تحصیل در این رشته بالا باشد.   به طور کلی  برای ورود به این رشته بهتر است:

  • بسیار صبور، دقیق و منظم باشید؛
  • از شکست نترسید و زود نا امید نشوید؛
  • ارتباط عمومی بسیار خوبی داشته باشید؛
  • با استعداد و خلاق باشید؛
  • از تجربه بقیه(سال بالایی ها) استفاده کنید؛
  • قدرت تجسم بالایی داشته باشید؛
  • بتوانید حرف خودتان را به کرسی بنشانید (البته با دلیل و مدرک مستدل)؛

ویژگی‌های ذکر شده تنها مشتی بودند نمونه خروار!  از باب مهارت‌های فردی باید گفت حتما در زمینه نقاشی و طراحی آمادگی داشته باشید لازم نیست به کلاس‌های حرفه‌ای بروید تنها مهارت دستی خود را زیاد کنید (این مهارت حتی می‌تواند از طریق پر کردن یک ورق سفید با خطوط مختلف نیز حاصل شود.) درباره رنگ‌ها و خواص آن‌ها مطالعه کنید. کتاب‌هایی راجع به سیر تحول هنر مطالعه کنید. با نرم‌افزارهای فوتوشاپ،   اتوکد،    AUTO CAD ، ARCHICAD  و ۳D MAX آشنا باشید. این نرم‌افزارها آن قدر مهم اند که شما را تا حدود زیادی ماهر می‌کنند بدون آنکه خسته شوید.

آینده شغلی و بازار کار

با توجه به این که در سطح کارشناسی به جنبه‌های فنی معماری توجه بیشتری می‌شود، در نتیجه فارغ‌التحصیل این رشته می‌تواند به ساختمان سازی (طراحی فنی ساختمانهای مختلف) بپردازد اما فارغ‌التحصیل کارشناسی ارشد چون جنبه‌های هنری معماری را آموزش دیده است، بیشتر به هنر معماری می‌پردازد. در یک مثال می‌توان گفت که نوع کار لیسانس و فوق لیسانس معماری مثل نوع کار پزشک عمومی و پزشک متخصص است. یعنی لیسانس معماری به کلیات معماری می‌پردازد و فوق لیسانس معماری به صورت تخصصی در این رشته فعالیت می‌کند.

اگر یک مهندس معمار بخواهد فقط در تهران یا در شهرهای بزرگ کار کند فرصت‌های شغلی فراوانی برایش وجود ندارد. اما در شهرهای کوچک کمبود مهندس معماری کاملا احساس می‌شود تا جایی که در بعضی از شهرها کار یک مهندس معماری را تکنسین عمران انجام می‌دهد. در حال حاضر دانشجو می‌تواند پس از پایان دوره لیسانس در صورت علاقه‌مندی در یکی از گرایش‌های شهرسازی، مرمت و احیای بناها، معماری منظر یا معماری تخصصی ادامه تحصیل دهد یا این که زودتر وارد بازار کار شود و به عنوان معمار فنی به طراحی تک بناها یا مجموعه‌های زیستی کوچک پرداخته و یا ناظر اجرای طرح و سرپرست دفاتر مشاوره باشد. مهندس معمار علاوه بر طراحی بناها می‌تواند به طراحی و ساخت ماکت و طراحی معماری داخلی بپردازد و یا به عنوان ناظر ساخت فعالیت کند. در ضمن فارغ‌التحصیل معماری آمادگی کار در رشته‌های مرتبط با معماری مثل طراحی صحنه و یا طراحی صنعتی را نیز دارد.

 

برای مشاهده سایر رشته ها اینجا کلیک کنید

 

ای استخدام

از تجربیات دیگران استفاده کنید!

مطالعه تجربیات شرکت کنندگان آزمون‌های استخدامی سازمان‌های مختلف در دوره های گذشته می تواند نقش بسزایی در قبولی شما در سازمان مورد نظر داشته باشد.

۱۰۱ نظر برای آشنایی با رشته معماری داخلی

  • آ
    آیسان
    ۱۱ دی ۱۴۰۲، ۰۰:۴۴
    سلام
    میخواستم بدونم تو این رشته فیزیک،شیمی و زیست هست یا نه؟
    • س
      سمانه
      ۱۷ بهمن ۱۴۰۲، ۰۰:۴۸
      من کاردانی و می‌دونم نداره ریاضی اینا ولی کارشناسی و نمی‌دونم
    • ا
      اشکان
      ۲۹ آذر ۱۴۰۰، ۱۳:۴۸
      سلام
      ببخشید دوره کارشناسی ارشد و دکترای این رشته چند ساله است؟
      • م
        مائده
        ۲۵ مرداد ۱۴۰۲، ۱۵:۵۶
        هر مقطع دوسال
      • د
        دُرناب
        ۷ آذر ۱۴۰۰، ۱۱:۰۵
        سلام وقت بخیر از طرف تیم دُرناب به عنوان تولید کننده درب ضد سرقت از شما به خاطر این محتوای جامع و کامل سپاس گزاریم.
        • Z
          Zahra
          ۱۰ مهر ۱۴۰۰، ۱۵:۲۲
          سلام من رشتم انسانی میخواستم ببینم میشه ت دانشگاه معماری خوند
          • م
            مائده
            ۲۵ مرداد ۱۴۰۲، ۱۵:۵۷
            برای ورود به این رشته باید کنکور ریاضی بدین

          لطفا سوالات و نظرات خود را بیان کنید

          ثبت پاسخ